Pa ovako...
Pricam o troskovima u Beogradu. 4 clana porodice, dvoje odrasle dece, srednja skola i fakultet.Dvoje rade.
Pod uslovom da imas svoj stan onda ti ne treba jos 200-300 e za kiriju. I to ne mislim na stanovanje na Vracaru, Bezanijskoj kosi, bloku A, Areni i ne daj Boze BG na vodi. Znaci obican stancic, recimo dvosoban, u pristojnom delu grada. Mada ako imas musko i zensko dete onda treba i trosoban. Tu mislim na tri spavace sobe plus one ostale , zajednicke.
Jer pristojno je i normalno da svako ima svoju sobu a ne da brat i sestra dele jednu sobu a mama i tata da spavaju u dnevnoj.
Rezije za takav stan su oko, recimo , 25-30 000 din.
Za ovakvu porodicu neophodna su dva automobila. ne moraju da budu nova. Mada, zasto i da ne budu? Jel nova kola kupuju samo vanzemaljci ili mogu i obicni ljudi? Ne moraju da budu neke visoke klase, eto recimo skoda oktavija i smart. Registracija, odrzavanje i potrosnja tih vozila, nemam pojma, poprilicno kosta...
Hrana, najveca stavka... Ne znam, meni se nekad cini da samo za hranu i radim...
Deca... odeca , obuca, knjige, treninzi, oprema, takmicenja, ekskurzije, kursevi, izleti, izlasci, rodjendani,
Onda, mislim da je pristojno i normalno bar dva puta mesecno sa porodicom otici na rucak, veceru u neki obican restoran, ili izlet na , recimo Kosmaj, Aranjelovac i tamo rucati...
Bilo bi lepo otici i u pozoriste jednom mesecno, bioskop, koncert, ne mora premijera...
Takodje mislim da je normalno otici i na letovanje jednom godisnje, 10ak dana, ali da se ne nosi sarma i musaka od kuce...
Pa i na skijanje 10ak dana, al da ne moram da vozim svaki dan 20ak km do staze i da munem neku kintu onom da me pusti na zicu, nego u neki normalan smestaj blizu staze i sve sto uz to ide
Pored ovoga, treba malo para i ustedeti, da se periodicno promeni namestaj, ne mora da se ceka da se krevet slomi da bi ga promenio, da se stan okreci, treba ustedeti da se ide na slave, svadbe, da se bude kum
Jbg, treba ustedeti i za sahranu , da se mune doktoru, policajcu, opstinaru... da kupim nov lanac, kasetu, gume , kad se potrose, a ne da cekam snizenje i da jurim po oglasima...
Ne pada mi sad na pamet za sta jos mi treba ali ne treba mi za nista nenormalno. Ne treba mi za drogu, za kurve, za kocku, za pevaljke, jer to kao nije pristojno...
Otprilike je to neki normalan, pristojan zivot po mojim merilima
Mozda smo mi samo zaboravili da je tako
I samo da kazem, ja nemam 300 000 mesecno i ne zivim pristojno.