Profi moze da drzi 420W pun sat i ima logike da amater moze drzati 350W. Jeste retko ali ja ih znam recimo dvojicu i to ovde kod nas. Jedan je cak blizi cifri od 370W ima powermetar i ima sve dokumentovano na njegovim voznjama na stravi. Ima jako naprednih amatera. I ta razlika je dosta mala ako posmatramo u snazi tj vatima. Medjutim razlika u izdrzljivosti je ogromna. Profesionalci mogu voziti tako svaki dan a i najnapredniji rekreativac bi vec treci dan bio mrtav. Cancellara, kad je osvojio zlatnu medalju u Riju, bio je jedan od najboljih hronometrasa tada drzao je 1sat i 15 minuta, ako se secam, oko 460W. A bio je najaci tada. U metolologiji treninga sa powermetrom postoji nesto sto se zove Power Curve. Izguglaj taj Power Curve za nekog pro vozaca i shvatices odnos medju zavisnosti izmedju snage i vremena. Po meni je Pogacar trenutno na oko 440 do 450 W ftp-a, Froom dok je pobedjivao imao je toliko a bio je oko 66kg kao i Pogacar sada. Kod Pogacar-a je kljucan oporavak, ima intervju sa njegovim trenerom koji kaze da se Pogacar uvek oporavljao mnogo brze od njegovih vrsnjaka.
Ako ima 450W i naidje na brdo od recimo sat vremena penjanja, on sigurno nece voziti sa 450W pun sat vec sa recimo 410W u svojoj tempo zoni ili zoni 3 snage, da bi sacuvao energiju za ostatak trke. Ima podatak W' bal i to njegov tim prati da ne udje u crveno.
Ok. Sve sam razumeo. Problem je onda u terminu amater. Amater je svako ko ne zivi od biciklizma. Profesionalci su ovi sto zive od toga. Medjutim taj termin amater je tako sirok, da ide od onih koji ne mogu da okrenu 3 km, pa do tih koje si ti nabrojao koji su se sa snagom priblizili profesionalcima.
Ja takve ne znam, ali naravno da postoje. Na termin amater sam mislio vise na neku vecinu. Znaci zanima me ako znas, koliko W prosecne snage na sat vremena treba da bi se islo 25 km na sat prosek, a koliko da bi se islo 30 km prosecne brzine. Vozac neke isto prosecne tezine oko 80 kg. Po relativno ravnoj stazi?
I da li to ispada da je i ovo apsolutno netacno? https://www.gribble....er_v_speed.html