Pozdrav forume,
stari sam, doduse povremeni, lurker na ovom forumu (jos od 2008-2009. godine) i pokupio sam dosta opsteg znanja o biciklizmu od iskusnih vozaca ovde. Hvala vam na tome. Medjutim, nikako nisam u stanju da procenim koji je bicikl u stvari "dobar", koji su brendovi provereni, gde cene nisu prenaduvane (procitao sam temu na forumu koja se tice cena na cikloberzi, tako da tek sad nisam siguran da li placam realnu cenu ili ne).
Od bicikala sam posedovao:
1.Capriolo Monitor [stariju varijantu plavo-zutu, najlepsi bicikl koji sam video ] za koji mi je receno da je MTB bicikl, medjutim imao je gume bez ikakvih krampona, te je voznja po asfaltu bila pravo uzivanje. Njime se odlazilo na Goliju, vozile ture Novi Pazar - Tutin - Ribarice - Novi Pazar, cesto odlazilo do grada Raske i pentralo uzbrdo do manastira Sopocani. Prelepo iskustvo ali je problem bio taj sto se bicikl cesce "kvario". Morao sam ga nonstop voditi u servis na stelovanje menjaca sto je realno kvarilo citavu pricu. Na kraju je bicikl ukraden ispred vrata stana na 4. spratu.
2. KTM Ultra Peak 14 29-er - ovaj bicikl je vise vremena proveo parkiran u stanu nego sto je vozen. Placen je 340e pre 4-5 godina (cini mi se) i skoro da mi je potpuno ubio merak za voznjom. Naravno, nakon ture sam uvek morao nositi bicikl na 4. sprat (lift u zgradi je privatan i nema mu pristup svako). Nositi Monitor-a je bilo izuzetno lako, medjutim ovaj KTM mi se cinio neverovatno teskim. Ram je najverovatnije bio prevelik za moju visinu jer je voznja bila poprilicno neudobna. Gume su bile siroke sa kramponima te je kretanje po asfaltu bilo frustrirajuce. Sve u svemu uzas jedan zivi koji ne bih da se ikad ponovi.
Izvinjavam se ako je sav ovaj tekst gore nepotreban. Pokusao sam da predstavim ograniceno iskustvo koje imam kao i problem na koji sam naisao (koji je naravno proistekao iz neiskustva pre svega u kupovini). Voleo bi da pronadjem bicikl koji je primeren za mene (kao rekreativca), koji ce biti pouzdan (da nece morati na konstantno stelovanje menjaca...), koji nece biti preterano tezak (kao sto je bio slucaj sa KTM-om) jer ga moram uvek nositi na 4. sprat.
1. Visina vozača - 176cm
2. Namena bicikla
Prvenstveno za vikend avanture ili dnevne krace ture kao rekreacija posle posla, prvenstveno i nadam se iskljucivo po asfaltu.
3. Kakav bicikl želite
Trekk / Hybrid
4. Koliki je budžet i dolaze li polovni bajsevi u obzir
600-700€ [Polovnjaci dolaze u obzir. Ukoliko je buzdet za sve gore navedeno previsok, naravno mozemo ici i ispod navedenog opsega cena, sto bi bilo bas dobro :grin:].
Hvala unapred.