25ti dan nakon prvih simptoma sam i dalje pozitivan na pcr testu, trenutno sa blazim simptomima se polako oporavljam. Kucni oporavak sa srednjom klinickom slikom (covid upala pluca, povisena temperatura 16 dana itd). Vec nekoliko dana aktivno istrazujem sta i kako nakon sto svi simptomi prestanu. Kada se vratiti sportu/biciklu, kojim intenzitetom itd. Pogotovo sto sam neposredno pre zarazavanja konacno oporavio oba kolena posle 5+ meseci. Zbog toga svakako ne mogu da se vratim biciklu kako bih voleo, ali mora da se obrati paznja i na posledice od virusa. Kardiovaskularni i plucni bolesnici treba dodatno da obrate paznju na podmukle tj tesko uocljive simptome (u kontekstu sporta su ova dva najbitnija, da ne ulazim u dubiozu drugih problema). Meni je svakako pregled kod kardiologa bio po redu jer imam hipertenziju i istoriju srcanih problema/trombofilije u porodici, tako da ce dodatni akcenat sad biti i na pracenju posledica od covid-19.
Drugarica koja me leci (koja je od pocetka pandemije doktor u covid sistemu) mi je prosledila relativno sazet i veoma koristan dokument pisan od strane Udruženja za medicinu sporta Srbije i Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije. Za razliku od inostranih clanaka koje sam nalazio, ovaj mi je nekako bliskiji posto je na nasem jeziku i ima vrlo konkretne savete/smernice sta raditi nakon sto simptomi prestanu.
preporuke_za_UMSS_i_USKS.pdf 480.1KB 270 downloads
Koga mrzi da sve cita, grafikon na poslednjoj stranici je koristan kao preliminarni indikator na sta treba obratiti paznju:
Trudicu se da ispratim ove savete. Pre druge polovine januara necu moci da razmisljam o biciklu, cak ni za vrlo kratke voznje, ali kad krenem javicu kako ide u kontekstu ove price.
Napomene:
1. Tema se otvara iskljucivo za iskustva tokom/nakon oporavka od covid-19 i posledice koje ostavlja. Znaci nije generalna tema o virusu, zarazavanju, maskama, vakcinama, Bil Gejtsu i teorijama zavere. Molio bih sve ucesnike da se suzdrzimo suvisnih komentara u tom pogledu, najbolje bi bilo ko ima iskustva iz prve ruke vezana za sport i oporavak/posledice da o njima pise. Hvala!
2. Nisam doktor vec pacijent, prenosim tudje savete, tako da sve savete uzmite sa dozom rezerve.