MTB201@Pa Kina nije kapitalisticka zemlja.
Nisu brodovi šala uopšte, oko 2-4% emisija ugljen dioksida i oko 9% sumporovih oksida na svetu je od brodova. Ipak, radi poređenja, oko 16% ugljen dioksida dolazi od drumskog saobraćaja i to većinom od automobila, bar u razvijenijim zemljama.
Ja koliko znam brodovi su na dizel gorivo,a kazes SO2 9% Ok. To znaci i drumski saobracaj na dizel isto tako izbacuje SO2 u tom procentu. Mislim da obavestavas tendenciozno.
E sada neka se svakoo okrene oko sebe,ili neka poglleda ispred i ispod sebe,i ko je imalo inteligentam shvatice da bez brodskog saobracaja, ne bi tako jeftini kupovali komp i mnoge druge stvari. Znaci svi mi pospesujemo globalno zagrevanje zato sto pola stvari u kuci sto imamo preneseno je brodom. Jeste li svi spremni da se odeknete cak i jeftinijih bicikala i delova radi ekologije.Da ne spominjem Ebay,Amazon itd.
Neka granica mora da postoji a to sigurno nije Maersk Line,a bez kruzera sigurno mozemo da zivimo.ali da li bi se ljudi odrekli putovanja ili rada na kruzeru u ime ekologije.
Znam sigurno da bi se trebalo odreci voznje automobila za kupovanje cigareta u kiosku,dzekiranje, za skoknuti do obliznjeg kafica na pice ili kafu,pa na posao celih 500 m. znas li koliko ima takvih u svetu a i ovde? itd.