Ekologija i recikliranje
Postavljeno 17 November 2020 - 12:10 PM
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 17 November 2020 - 12:31 PM
Delimično i jesi u pravu @chamade jer ima ono što se i ne meri i nije čađ, sumpor, smog, loženje, dizel.... industrijsko nano-zagađenje je u Kini i Indiji neizmerno. Plastika u vazduju u vodi u hrani, leti, taloži se, teški metali, otrovi elektronske industrije, hemijske, toga nema u Nišu toliko a ni nije u Kini jedan grad u pitanju, to je veličine pola evropskog kontinenta. Glavni uzrok zagađenja vazduha u Koreji, Japanu, Tajvanu je vetar kada dune preko mora iz Kine.
A za one balkanske termoelektrane što prljaju više nego sve evropske, to ne govori da je loš ugalj već loša zaostala tehnologija i štednja ili nemaština na filterima i sirovinama.... Najbolje je struju uvoziti i ostati čist a koristiti plodnu zemlju i izvoziti hranu, voće, povrće, meso a od toga kupiti čistu struju. E al koliko to mafija mora da se zaobiđe, misija nemoguće u našoj zemlji....
Postavljeno 17 November 2020 - 01:07 PM
Bolje je uvoziti i struju i voce, povrce, meso, jer mafija je svugde a ne samo u zdravstvu i energetici. Realno ne bi trebalo da imamo ni fabrike za proizvodnju guma, rudnike i celicane nego sve to uvoziti i zavisiti od drugih i njihove milostinje, ali barem bismo bili najekoloskija drzava na svetu. Tada bi turisti iz celog sveta dolazili samo kod nas, a svi nezaposleni radnici iz fabrika koje vise ne bi postojale bi radili kao turisticki vodici.
Postavljeno 17 November 2020 - 04:27 PM
Ja sam bio ironican... Posto je neko spomenuo da treba da uvozimo struju i zavisimo od drugih, ja rek'o zasto ne ici dalje i sve uvoziti.
Mirek natrčao
Ja sam pročitao ali mudro ćutim
A kad smo kod nerada.. ooo, pa i meni bi bio san da ništa ne radim a da sve pada s' neba + da se navozam biciklom k'o čo'ek. Ne bih se bunio nimalo
Postavljeno 17 November 2020 - 04:44 PM
Mirek natrčao
A kad smo kod nerada.. ooo, pa i meni bi bio san da ništa ne radim a da sve pada s' neba + da se navozam biciklom k'o čo'ek. Ne bih se bunio nimalo
Ne mogu oni mene da plate,koliko ja ne radim. E, to skoro svi sanjamo Ali kada razmislim to i nije san to je stvarnost.
Postavljeno 22 November 2020 - 08:42 AM
Stvarno bi voleo da zavisiš od drugih?Mirek natrčao
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
And now something completely different
Postavljeno 22 November 2020 - 05:40 PM
Stvarno bi voleo da zavisiš od drugih?
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Pa ne baš. Ono, dimam u šteku 1-2.. mož' i 3 miliončeta
Ma zezam se malo, radim ja već 26 godina u GSP-u. Malo vozim 'tobus, malo bic, malo i auto.. dobro je. Uvek se neki točak okreće.
Postavljeno 24 November 2020 - 07:42 AM
Velika Britanija zabranjuje vozila sa SUS motorom od 2030g. Francuska od 2040.g A Norveska je sebi za cilj postavila rok 2025g. Bice dozvoljena samo el. automobili i hibridi.Sve radi toga da se smanji uticaj ljudske aktivnosti na efekte globalnog zagrevanja. Realno?
Postavljeno 24 November 2020 - 11:18 AM
Naspram silnih aviona i brodova mislim da ipak nije realno. Pre bih rekao je je u igri moćan lobi koji favorizuje električne automobile. Lako se može desiti da jednog dana ovaj svet nestane zbog ljudske oohlepe za energijom.Velika Britanija zabranjuje vozila sa SUS motorom od 2030g. Francuska od 2040.g A Norveska je sebi za cilj postavila rok 2025g. Bice dozvoljena samo el. automobili i hibridi.Sve radi toga da se smanji uticaj ljudske aktivnosti na efekte globalnog zagrevanja. Realno?
Evo teksta na temu SUS motora i budućeg Euro 7 propisa https://autorepublik...ceg-sus-motora/
Postavljeno 24 November 2020 - 11:25 AM
Naspram silnih aviona i brodova mislim da ipak nije realno. Pre bih rekao je je u igri moćan lobi koji favorizuje električne automobile. Lako se može desiti da jednog dana ovaj svet nestane zbog ljudske oohlepe za energijom.
Evo teksta na temu SUS motora i budućeg Euro 7 propisa https://autorepublik...ceg-sus-motora/
Pogotovo što se gro struje proizvodi na način koji uništava okolinu.
Na našem primeru: pomor oko termo elektrana, planinske reke uništene (sa celim ekosistemima) zbog "ekoloških, malih hidroelektrana", ali bi zato u BG i NS vazduh sigurno bio dosta čistiji.
A i pare se bolje okreću - nema da voziš golfa dvicu na ulje od uljane repice 40 godina, i ne kupuješ nova kola.
Postavljeno 24 November 2020 - 11:55 AM
Naspram silnih aviona i brodova mislim da ipak nije realno. Pre bih rekao je je u igri moćan lobi koji favorizuje električne automobile. Lako se može desiti da jednog dana ovaj svet nestane zbog ljudske oohlepe za energijom.
Naravno da nije realno. Lična vozila su izuzetno mali fragment naspram npr nosača aviona, aviona, tenkova, vojne i transportne industrije koje su još uvek jako daleko od pogona na elektriku ali zato te zemlje upravo koje zagovaraju el.vozila su imaju i najveće rezerve nafte. Lobi koji favorizuje el. automobile se zove Svetski Ekonomski Forum koji u saradnji sa UNDP ima već objavljenu agendu 2030, da se ide ka tome da se potpuno ukine lična svojina, privatan posed a sve u cilju cirkularne ekonomije. Teži se da sve bude iznajmljivano, kupiš auto tj ne fizički već pravo na korišćenje i softver i koristiš ga dok ima update a onda ti uvale sledeći jer stari preko noći je zastareo. Slično kao sa industrijom mobilnih telefona danas. Stalno si zaključan u lancu potrošnje!
Pohlepa da, ali nema veze sa energijom.
Postavljeno 24 November 2020 - 12:15 PM
Mi bi trebalo da pocnemo od osnova, prvo,da li po vasem misljenju postoji u stvari globalno zagrevanje,i u kojo meri. Po meni postoji,ne to koliko citam ,nego se secam ulica pune snega i ociscenih trotoara,i sankanja. Sada obicno padne vodeni, tezak sneg i brzo se otopi, jel tako?
Sto se tice nosaca aviona,svi su na nuklearni pogon.
Videcemo, u svakom slucaju fosilna goriva nece trajati vecno,ja to necu doziveti,ali covecanstvo ce morati da se preorijentise na obnovljive izvore energije.
Postavljeno 24 November 2020 - 12:56 PM
Pitanje je da li je to globalno zagrevanje, u meri u kojoj je predstavljeno, ili je to samo normalan ciklus planete. Ako se ispostavi da je u meri u kojoj je predstavljeno, eto nama efekta staklene bašte i novog ledenog doba pa ćemo se nasankati i nagrudvati do mile volje . Milutin Milanković je pisao na tu temu u knjizi "Kalendar zemljine prošlosti", kanim se da je pročitam ali nikako da dođe na red. Svakako da smo sudelovali, ali pravo pitanje je koliko.
Postavljeno 24 November 2020 - 01:40 PM
Populacija Zemlje nema veze sa zagađenjem, makar ne tolike i direktne,
Trenutno je samo ~10% kopnene mase naseljeno, složićeš se ne mnogo. Zbog toga ovaj skok naseljenosti planete nije toliko bitan, jer siromašne zemlje zauzimaju najviše delova te populacije a njihov ekološki otisak je najmanji. A ekološki otisak je ono što je bitno.
Da objasnim plastično: manje zagađuje ciga sa svojih 16-oro dece koji pale kablove da izvade bakar iz njih, nego neka starleta ili sportista, koji privatnim avionom idu na vikend na more.
Postavljeno 24 November 2020 - 04:46 PM
Možda to tebi tako odokativno izgleda tako ali nije.
Sirotinja ne reciklira, ne bira gde će šta baciti, resursi se troše i na onih 90% planete, okeani su puni plastike iz Kine i Indije, ne bira se ko čime šta prska kao i u Srbiji što i znaš i sve ostalo... Previše je ljudi a pregolema pohlepa onih što se čvrsto drže svojih pozicija.
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika