Jump to content

Fotografije

Stalak za popravku bicikla (Lidl)

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
25 odgovora na ovu temu

#21 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1902 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 October 2024 - 06:50 AM

Ја сам мислио на онај елегантни плафонски носач, са сајлама и точкићима. :)

Ово ми баш и није за спаваћу собу (а није ни онај други), а комода ће можда бити померана и премештана, па радије не бих бушио.

Барем ме нико није предухитрио у вези оних бројки. Било ми је чудно, па премерих поново.

Бајк јесте ~180, али од средине до средине точка је само ~120 цм, не 140. Али, због полице би и комода од 150 цм била непријатно кнап.

Мада, ако бих бицикл поставио мало укосо, можда би могла да помогне и обична ногара за бицикл, покушаћу да проверим.

Ипак, и даље ме занима који је минималан размак ногица на Лидл сталку за стабилно коришћење.

• 0

#22 caneee

caneee
  • Members
  • 1902 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 October 2024 - 06:54 AM

vidak, on 11 Oct 2024 - 6:39 PM, said:

Врло занимљив производ, само бих рекао небулозно скуп.

И нисам сигуран да може да послужи за подизање задњег точка  код свих модела. Делује да би запињале педале, ако ништа друго?

• 0

#23 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 12 October 2024 - 09:31 AM

caneee, on 10 Oct 2024 - 9:54 PM, said:

Питање за оне који имају овај сталак - колико најмање ростора ногаре сталка могу да заузму на подлози, а да стабилно стоји са просечним МТБ бициклом, 26"? (идеално ако неко има рам величине 21") Занима ме само за потребе држања бицикла, дакле да стоји статично, без икаквог рада на истом. Можда конкретније питање - да ли је то могуће на подлози на којој је краћа димензија око 37 цм?

Nije me mrzelo, probao sam. Rekao bih da ni 50ak cm nije dovoljno.

Međutim!  :)

Na mom stalku se može podešavati ugao šape, a samim tim (kad se ta stega popusti) i udaljenost šape od centra stalka (trebalo bi da su takvi i ostali Lidl stalci, ali proveri).
Ako se dovoljno primakne, onda moj poteži bajs sa sve teškom bravom stoji i sa razmakom od nešto ispod 40 cm (najšira tačka stopica).

Koga ne mrzi da radi statički proračun:

Sa normalno izvučenom šapom, od sentra šape (cevi šticne kad se montira bajs) do centra noseće srednje cevi stalka ima oko 30 cm.

Sa maksimalno privučenom šapom (udaraće pedale kad tako bajs stoji, znači samo ima smisla za odlaganje, ne i za servisiranje), rastojanje je nekih 14 cm.

Relja

• 1

"Let the fence bark back at the dog."
Mostly harmless™ - bikegremlin.com
​​​​​​​

#24 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 570 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 11:24 AM

Evo stigoh i ja da probam pa da dam neke moje zaključke, neki su slični kao Reljini, a neki ne baš isti :) Prva stvar ja sam probao sa mojim mtb-om koji je aluminijumski full sus bajs sa 27.5x2.4" gumama, ovo napominjem jer to znači da je u načelu bar par kg teži od nekog prosečnog 26" hardtail mtb-a. Druga stvar je što ja zbog amortizera ne mogu da bicikl hvatam za top tube već samo za šticnu što može uticati na balans, kao i da je volan sa nekih 760mm ako se dobro sećam dosta širom. S druge strane je dobro što kada prođeš pored bicikla i zakačiš ga on se samo malo okrene, ne vuče ceo stalak da pada. 

Dakle inicijalni pokušaj, stopice na 40cm razmaka (stavio sam metar dole, ne znam koliko se vidi), vrat stalka na normalnom položaju za održavanje - Ovo ne radi nikako, bicikl pada sam od sebe, dole se vidi kako pridržavam stopicu mojom nogom samo da bih slikao:

IMG_20241012_124507.jpg

Ovo skraćivanje vrata stalka koje je Relja pomenuo zapravo radi jako dobro - ne mogu da se okreću pedale i neupotrebljiv je u smislu održavanja (ja to koristim za pranje i podmazivanje), ali bicikl stoji stabilno sam od sebe na 40cm razmaka za stopice. Ipak deluje mi da je ovo malo nebezbedno ukoliko ga neko zakači relativno lako može da se prevrne, pogotovu nezgodno ako stoji negde uzvišeno:

IMG_20241012_124630.jpg

Sledeći pokušaj je sa skraćenim vratom ali stopice razmaknute na 60cm - ja bih rekao da je ovo neko optimalno rastojanje gde bih ja mogao mirne duše što bi se reklo da držim tako bicikl:

IMG_20241012_124717.jpg

I konačno je referentni položaj kada je vrat izdužen i stopice skroz raširene, to je oko 100cm, tu bicikl stoji sasvim normalno i za rad na njemu

IMG_20241012_124922.jpg

Što se tiče onih šelni i slično, uključujući i onu koja drži stopice na određenoj udaljenosti ja računam da sve to može da sedi bez problema na duži vremenski period. Bar je takav moj utisak, nemam nikakvo empirijsko istraživanje. 

• 2

#25 caneee

caneee
  • Members
  • 1902 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 October 2024 - 03:46 PM

Знам да нисте то радили због мене него вас је питање лудачки копкало и нисте могли да спавате, ;) али хвала пуно обојици.

Мени не би био проблем да примакнем скроз држач и чак да спустим врат још доле колико је могуће. Свакако бих чешће користио сталак за држање бицикла него за сервисирање.

Закључићу да је "могуће", с тим да је "веома пожељно" обезбедити неку сигурносну меру типа оне сајле која би држала носач за задње стране.

Иначе имам само предњи амортизер. Међутим, сајле за мењаче и кочницу пролазе преко горње цеви, па би или морао да стоји са отвореном "канџом" (ако је то могуће) или да га држи за цев седишта. То има својих изазова, али је нешто о чему ћу бринути кад купим сталак.

• 0

#26 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15205 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 05:14 PM

Stavi iza komode (link)

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika