Ako sam omašio temu izvinjavam se.

Послато са Mi A1 помоћу Тапатока
Postavljeno 10 October 2024 - 09:54 PM
Питање за оне који имају овај сталак - колико најмање ростора ногаре сталка могу да заузму на подлози, а да стабилно стоји са просечним МТБ бициклом, 26"? (идеално ако неко има рам величине 21") Занима ме само за потребе држања бицикла, дакле да стоји статично, без икаквог рада на истом. Можда конкретније питање - да ли је то могуће на подлози на којој је краћа димензија око 37 цм?
Немам где да држим бицикл у стану, а не бих да бушим зидове зарад зидних носача. Осим тога, сервисни сталак ми је затребао више пута, а могао бих и да га премештам по потреби, за разлику од носача који захтевају бушење. Осим тога, бушење захтева бетонске зидове, а не претрадне, што ме додатно ограничава.
Postavljeno 10 October 2024 - 10:46 PM
Postavljeno 11 October 2024 - 07:22 AM
@Prase011 Хвала на понуди, можда бих стварно и дошао да премерим. (ако не нађем неког ближег мојим крајевима). Сигуран сам да превише скупљен није стабилан за сервисне интервенције, јер се бицикл тада ипак поприлично дрмуса. За те потребе не би био проблем да га скроз раширим негде. Ал' иначе би требало само да држи потпуно статичан бајк. То је још једна непознаница - да ли може да издржи то оптерећење 24/7, месецима, али тешко да је неко то тестирао.
@Dusan011 Хаха, не знам да ли си озбиљан, али ово је, у ствари, добра идеја. А ја нипошто не бежим од буџевина. Само што је то више за гаражу/подрум. Мени то све треба да стоји на некој комоди и сигурно би прешло носивост саме комоде. Не, бушење рупе на сред комоде, за сталак, није опција.
Postavljeno 11 October 2024 - 09:39 AM
Ja imam taj stalak i mislim da ne bi bio problem da to stoji 24/7 x meseci u godini, siguran sam da nije niko testirao ali je meni ostao bicikl u garaži na njemu tipa nekoliko dana i ništa se nije desilo Problem je što su mu te nogice skupljenije je on nestabilniji naravno, ja sam ga par puta u nekim pretumbavanjima po garaži koristio i skupljenijeg, ali je opasnost da neko prođe i obori ga dosta velika. Ako hoćeš mogu ja sutra recimo da uzmem da premerim šta bi bilo relativno bezbedno za stajanje, tj koliko bi to bilo u dijagonali nogica, to je najveća dimenzija.
Ono što treba imati u vidu, a u kontekstu predloga sa nosačem za suncobran, a ne mora biti toliko ludački jeste da svaka nogica na stopici ima rupu, kroz koju može da ide nekakav šraf. U teoriji bi mogao da napraviš postolje na primer od nekog viška iverice ako ti je ostalo ili nekog drugog drveta i da ga prosto zašrafiš, cenim da bi to donelo dosta na stabilnosti. A onda bi tu ivericu mogao sa sve njim da staviš odozgo na komodu, čisto kao ideja... Ako bi imao neko teže drvo/dasku to bi ti bilo još bolje rešenje. Ili tipa uzmeš OSB ploče pa naslažeš i povežeš nekoliko jednu na drugu (ionako moraš da kupiš celu tablu) pa to bude teže i stabilnije... Naravno govorimo o teškim budževinama ali čisto kao ideja.
Postavljeno 11 October 2024 - 10:03 AM
Ајде испробај мало кад стигнеш. Није ми битна дијагонала јер треба да стоји на комоди која сасвим сигурно има довољну ширину. Може да буде и један метар. Али бих рекао да овај сталак има квадратну основу, односно да је ширина увек иста као дубина? У сваком случају, види како се понаша када склопиш тако да су ногице (спољне ивице) размакнуте 40 цм (суседне, не дијагонала) и стави бајк. Ако не пада одмах, колико је осетљиво?
Добра је идеја за додатне "стопице" чија би већа површина или тежина допринеле стабилности, али ни оне не би могле да пређу ~40 цм, иначе би се стално запињало. Био би и смор када треба стварно да користим сталак, али добра идеја.
Postavljeno 11 October 2024 - 12:08 PM
I ja bih rekao da su sanse jako male. Mada, ako bi horizontalnu sipku na kojoj stoji bajs gurnuo sto dalje na drugu stranu, pa na drugoj strani stalka o tu sipku okacio nesto jos teze od bicikla, onda bi mogao da se nada da se stalak nece preturiti tek tako. Naravno, podrazumeva se da bi skinuo makar jednu pedalu i rotirao korman, posto bi te stvari taman dovoljno strcale da bi g-din Marfi skakutao od srece jos dok bi se cela stvar namestala.
Postavljeno 11 October 2024 - 04:05 PM
Postavljeno 11 October 2024 - 06:39 PM
Postavljeno 11 October 2024 - 07:16 PM
Захваљујем свима на саветима, али већ сам размишљао о разним варијантама само нисам хтео да ширим причу. И онда се све распадне.
Пробаћу укратко. Комода још не постоји, али ће вероватно бити ~140х40 цм. Са једне стране ће бити полица. Бајк је укупно ~180. Не ради се само о томе да нема баш толико вишка са друге стране него су тачке ослањања точкова (средина) удаљене 140. На страни полице точак не може да штрчи (да додирне комоду тек на средини точка), а самим тим предњи точак нема ослонац. Зато не може онај подни држач за бицикл (нити бих имао поверења, нити бих бушио комоду). Поента сталка је управо у томе да би ослањае бицикла било на средини комоде, а не на крајевима. Дакле, иста прича као са телевизорима - неки имају сталак у средини, а неки одвојене ногице скроз на крајевима, па захтевају много ширу подлогу. Е, овде неће бити места за ногице него мора нешто централно. Иначе бих само монтирао ногицу на бајк и завршио. Проблем дужине бајка решава се закретањем кормана/точка.
Расклапање бајка ми није решење, јер бих полудео од сталног скидања и враћања точка током сезоне.
Гледао сам и плафонски носач, али осим што не бих да бушим (а све захтева више рупа), на нету је доста негативних коментара по питању квалитета.
У ствари, цела прича о овом сталку потекла је од тога што сам одавно размишљао да купим тај сталак, па би било идеално да може да ми реши овај проблем.
Идеја са контратегом ми је сувише компликована, али ми паде на памет да бих могао да узмем неку добру челичну сајлу (можда од мењача), да је закачим негде испод комоде, па иза леђа спроведем горе и кукицом закачим за сталак, обезбеђујући тај контратег. А опет бих лако скидао сталак када ми затреба стварно сервисирање. Мишљења? Да ли је она "копча" која држи ноге сталка у одређеном положају довољно чврста/квалитетна да ноге не потону под теретом бајка и после више година коришћења?
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika