Treniranje, pravo treniranje je izuzetno komplikovan proces. Na zalost vrlo malo ljudi ima koji su pravi strucnjaci iz te oblasti. Cak i u klubovima nedostaje i znanja i mogucnosti da se posebno posvete svakom pojedincu.
Zamisli sada ko sam trenira i misli da nesto zna. Ide mu dobro sve je jaci, pobedjuje one sa kojima vozi. Sve vise i vise trenira ohrabljen uspesima.
Onda pocinj problemi, sto vise trenira ide losije. To se zove pretreniranost. To je ona tanana nit izmedju treninga i odmora. Pisao sam da previse treninga ostecuje telo. Npr, posle jakih treninga do 12 sati telo ima izuzetno los imuni sistem i podlezno je raznim bolestima, nesanica, promena pulsa itd, itd. Tu od prevelikog treniranja dolazi do opadanja forme.. Treba biti dobar trener pa odrediti za svakog pojedinca tu meru. Zato ja pricam sta je trening a ne nase zezanje koje nazivamo treningom. Trebalo bi da se cesto vadi krv, jer se menja gomila stvari prekomernim treniranjem.
Onda svako od nas ima svoj fizicki maksimum. Kada se dostigne taj maximum, sa dotadasnjim treniranjem, povecanjem treniranja, samo pada forma. Preko neke granice koju nam je dao Bog, je nemoguce preci koliko god da treniramo, samo izazivamo kontra efekat. I onada neko misli da zna i da trenira kako treba.
Zato mi neki ovde pricamo, da je ozbiljno treniranje svrsishodno samo uz nadgledanje strucnjaka iz te oblasti, kojih imamo vrlo malo i nama amaterima nisu dostupni.