Saveti za trening
Postavljeno 07 February 2023 - 10:29 PM
Tužna sadašnjica su banka, plantaža, kuća, moji tinejdžeri, ženini planovi, nespavanje... Trčim/plivam/vozim bajs (uvek nešto od ovoga u periodima života) tako što kradem od sna, uvek u žurbi i u stisci sa vremenom.
Samo par meseci slobodno...
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Postavljeno 07 February 2023 - 10:36 PM
Ako i dalje na forumu ima tih postova od pre 10-15 godina bilo bi interesantno ponovo videti taj entuzijazam u odbrani dopinga kod rekreativaca i svakakve razloge zašto se fiksati da bi bio brži od komšije. O iznenađenim nevinašcima koji su na efedrin dobijali trke pa i po neku titulu a hvalili se istim tim pobedama i zdravim životom neću ni da pričam.
Postavljeno 07 February 2023 - 10:39 PM
Ako i dalje na forumu ima tih postova od pre 10-15 godina bilo bi interesantno ponovo videti taj entuzijazam u odbrani dopinga kod rekreativaca i svakakve razloge zašto se fiksati da bi bio brži od komšije. O iznenađenim nevinašcima koji su na efedrin dobijali trke pa i po neku titulu a hvalili se istim tim pobedama i zdravim životom neću ni da pričam.
Tacno znam o kome pricas. I to se nije krilo.
Postavljeno 07 February 2023 - 10:44 PM
Pisati da je sa obućom zakačenom za pedale povećana mogućnost pada je u najmanju ruku neozbiljno.
...ljudi je li to mogUće...?
Pa izgleda da su veliki lažovi svi koji kažu da se nekoliko puta padne kad se pređe na takvu vrstu pedala. Takođe lažu i da se i kasnije, kad se čovek navikne, dešava da se spetlja i padne...
*
@Smasher
E da, za to za poskakivanje si u pravu. Svaki put kad to uradim, pomislim kako bi mi skok mnogo bolje uspeo da sam zakačen...
Postavljeno 07 February 2023 - 11:08 PM
Vidim upoznat si sa problematikom, stari konzument? Salim se malo.
Poenta je da oni tada nisu imali svedski sto pa da su jeli razlicite stvari. Svi su dobijali iste dorucke , ruckove i vecere. Razlika u bojama je zbog necega sto se uzimalo tajno.
Ne, u sušti cveklu baš ne volim. Sa EPO-o sam imao profesionalni kontakt jer sam imao pacijenta na dializi.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
And now something completely different
Postavljeno 07 February 2023 - 11:10 PM
Ko brani doping ili ko favorizuje doping.Ako i dalje na forumu ima tih postova od pre 10-15 godina bilo bi interesantno ponovo videti taj entuzijazam u odbrani dopinga kod rekreativaca i svakakve razloge zašto se fiksati da bi bio brži od komšije. O iznenađenim nevinašcima koji su na efedrin dobijali trke pa i po neku titulu a hvalili se istim tim pobedama i zdravim životom neću ni da pričam.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
And now something completely different
Postavljeno 08 February 2023 - 06:31 AM
...ljudi je li to mogUće...?
Pa izgleda da su veliki lažovi svi koji kažu da se nekoliko puta padne kad se pređe na takvu vrstu pedala. Takođe lažu i da se i kasnije, kad se čovek navikne, dešava da se spetlja i padne...
Bilo je neugodnih situacija ali je sve prošlo bez padova. Tome i služi podešavanje otpora na samoj pedali gde otpustiš oprugu u minus do kraja i na najmanji pokret nogom obuća je otkačena od pedale.
Evo jedno pitanje bezano za ovo o čemu pišemo.. da li prvo staneš pa spustiš jednu nogu ili pre zaustavljanja npr sekundu ranije odvojiš jednu nogu i pripremiš se za zaustavljanje?
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 08 February 2023 - 07:11 AM
Instinktivno se prvo staje pa se onda spusta noga, to se posle nauci da treba prvo otkaciti nogu. Zasto se instiktivno prvo staje pa onda noga, zato sto se noga instiktivno pruza tek kad pocne da se gubi ravnoteza... Da ovo nije tacno ne bi pocetnici padali sa bicikla.
Postavljeno 08 February 2023 - 09:43 AM
ja imam sličan strah kao mića. spremio sam se za prelazak na spd za ovu godinu, ali se bojim tog naizgled bezazlenog pada, na stajanju, semaforu, itd... U vožnji mi se nekoliko puta činilo da bi mi bilo lakše da sam fiksiran, baš pri nekom poskakivanju kada noga lako sklizne, i to tako da može i da me dovede u nezgodnu situaciju.
ali mislim da je strah od pada čak i iz mesta opravdan, sasvim su moguća istegnuća ramena, povreda ruke, kolena. Znam ljude koji su na sličan način dobili trajna oštećenja tetive.
Postavljeno 08 February 2023 - 10:03 AM
Ja sam na dosta bicikla ljudima montirao te pedale i sve sam upozoravao da budu pazljivi i da postoji mogucnost pada. Po nekoj mojoj proceni preko 90% ljudi padne zbog pedala. Medjutim od svih tih sto su pali, a bilo je i onh po vise puta, niko se nije povredio.
Imam sada dva tipa padaca. Prvi padnu u startu,odmah prve 2- 3 voznje. Drugi koji su obazrivi-uplaseni,,oni vise vode racuna. Oni obicno padnu posle mesec- dva, kada paznja popusti i kada se opuste. Padovi su uvek na nula na sat, kada se staje, jednostavno to je problem SPD nemas osecaj da ti je noga zabravljena, za razliku od klipsera.
Sto se tice starih iskusnih bicikista, znaci koji voze SPD par godina ili vise, ne znam da je bilo padanja zbog pedala.
Postavljeno 08 February 2023 - 10:17 AM
Sad sam razmisljao od kada vozim SPD, jedino nadjoh ovu fotku, a ona je od pre 18 godina. Moguce da sam poceo i 2-3 godine ranije, ali nema slika. Znaci kada izumem jedan pad, kada sam tek namestio pedale, nikada nije bilo posle padova zbog pedala.
Postavljeno 08 February 2023 - 11:20 AM
Prosto mi neverovatno koliko neki ljudi imaju neopravdan strah. Kada se pedale otpuste verujte mi da se iskopča i lakše nego što mislite i u slučaju nužde stopalo samo izleće.
Ja sam ljosnuo sa pedalama 2 puta. Jednom jedno mesec dana nakon što sam počeo da koristim spd, guma mi se probušila i bajs počeo naglo da usporava, i dok sam ja tražio mesto gde da stanem pored puta zaboravih na nogu. Drugi put jer sam išao kao mrav polako jer sam čekao devojku da me sustigne, zaboravio da se otkopčam. Oba puta nisam pao nego legao. Nisam prošao ni sa ogrebotinom. Tako da stvarno nije tako strašno kao što vam se čini...
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 08 February 2023 - 02:14 PM
strah je strah, svejedno je da li je opravdani ili neopravdani
ono što mogu da pretpostavim na osnovu sličnih situacija, onom ko je navikao da nema zakopčane pedale mozak percipita da treba da pomeri nogu i nije mu jasno šta se dešava do pred sam pad, onda može da se seti pa da proba rukom da se zadrži. I tu postoji opasnost.
svakako nisam odustao od toga, tako da, nadam se da će najveća neprijatnost biti što ću morati na licu mesta da čekam zeleno i pravim se da se ništa nije desilo, među svima što gledaju u budalu
Postavljeno 08 February 2023 - 04:38 PM
Ma treba vremena da se navikneš na zakopčanu nogu. Pa ja sam 2 puta pao u mestu u dvorištu dok sam podešavao pločice i držao se za zid.
Mislim da zbog samih pedala se ne pada u vožnji, čak šta više mnogo si sigurniji sa nogom koja je zaključana za pedalu. Ko se seća a ja se ne sećam imena, reprezentativac iz Kraljeva je pao na spustu niz Kopaonik jer mu se na sprintu otkopčala pedala. Jedva ostao živ i više nije vozio. Ali to su više nego ekstremne situacije. Za nas obične bicikliste zakopčana noga donosi mnogo više koristi nego štete.
I slažem se da je najveći problem kada staješ i treba da otkopčaš nogu. Ne normalno stajanje kada znaš šta hoćeš da uradiš. Ali iznenadno kočenje na malim brzinama kada nisi u poziciji da se namestiš, kada staješ praktično u pola sekunde i nemaš vremena da iskopčaš nogu su vrlo često padovi. Jedino što se takve situacije dešavaju vrlo retko.
Postavljeno 08 February 2023 - 05:17 PM
Kod Šapca na semaforu stajem iza kamiona i pri tom ispružim ruku da se naslonim na ćošak prikolice kako ne bih imao potrebu da spustim noge na asfalt. I kad on krene ja da se odvojim od njega i da krenem. Ali u tom trenutku kad sam se zaustavio i ispružio ruku upali se zeleno, kamiondžija doda gas i izmače mi se ispred same ruke i završio na asfaltu. Ljudi iza mene iskaču iz automibila a Nikola ih vraća nazad "nije njemu ništa".
SPD je odlična stvar.. i pri moranju uzbrdo, na velikoj kadenci, za preskakanje sitnijih rupa ili ležećih, na spustu.. ma nema mane. Kad u gradu previše sporo vozim ili je gužva najčešće otkačim jednu nogu preventive radi. Od većine ovde je preporuka.. ko ne želi njegova je volja svakako.
https://picasaweb.go...208760685671353
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika