Није баш добар избор теме, јер се не тиче акционих камера. Елем, кратак одговор: зависи и није све како се чини.
Ја дуже од две године нисам добијао никакве опомене по питању музике.
Моћ је у рукама власника музике или, прецизније, агенције којој плаћају. Сви имају своју политику. Неки те не дирају уопште (за већину филмова добијао сам опомену само за једну или две песме, иако их је било много више), некима зависи од земље, итд. Дакле, можда пусте некога у Алжиру, али тебе блокирају. Нема начина да знаш унапред каква је политика или последице. Ја сам се обраћао чак и директно једној агенцији и питао (не на српском ) "добро, каква је процедура да ја могу да користим музику", као што је користе нпр. холивудски филмови, речено ми је да није могуће. Отприлике, холивудски филмови не постоје.
Тврдње да постоје неке опције и жалбе су глупост. Више пута ми је ЈуТјуб "нашао" песму која уопште није постојала, али у жалби не постоји опција "не ваља вам систем, нема те песме". Раније су имали напомену да жалба по погрешном основу може да доведе до одређених последица (чак и гашење канала). Ако одлуче да угасе тон због заштићене песме, угасиће га на ЦЕЛОМ филму, чак и ако за друге песме имаш дозволу. Такође, ако ти систем за скидање проблематичне песме проради, то је као да си добио на лоту. Од 20-30 филмова мислим да ми је успело на једном, али можда ми се и то учинило. Слично и са заменом музике. Такође, ако агенција дозволи да музика остане, али да се монетизују прегледи, онда се цео филм третира буквално као да је само музика и комплетна монетизација иде агенцији, као да је и твој видео њихов, а не само једна песма. Иначе, сада постоји и минимална дужина прегледа током године (лупам, 4000 сати), па је монетизација за обичне ауторе готово немогућа мисија и највише зарађују они који праве гомиле кратких снимака о распакивању робе.
Бтв, више пута су ми "нашли" неку музику и лупили опомену (уз монетизацију на рачун агенције) само зато што сам прошао (5-10 секунди) поред некога на улици ко је пуштао/свирао неку песму. Или је неко на бициклијади пуштао неку песму која се буквално једва и чује и препознаје. Онда сам морао да бришем то, гасим звук у филму тих 5-10 секунди, па шаљи поново.
У сваком случају, боље да се не петљаш са заштићеном музиком. А мени је хук ветра стопут бољи од још једног слушања једне те исте дебилне мелодије коју има и милијарду других снимака. Барем је осећај као да стварно возиш док гледаш снимак.