Imam i ja 13 godina staru cateye hl-el530 koja radi ali džabe kad je prevaziđena u svakom smislu, ne sada nego još pre 10+ godina. Glomazno je to i slabo, pretežno zbog kabastih i slabih 4xAA baterija ali i emiteri su napredovali od onda ohoho. Čak sam je i modovao zamenio luxeon emiter sa ssc p4 ali vreme je pregazilo odavno.
Kupio sam je sredinom 2008 za 45e i bila je wow jer nisam video bolje, a ubrzo su se pojavljivale snažne kineske lampe na 4x18650 packove koje su koštale 60 eura a jačinom drale cateye double i triple shot od 200-300 eura koliko je bio u planetu ako se dobro sećam. I to na rasprodaji da ih se otarase. Upravo sam takav Magicshine 808 uzeo početkom 2011, kopija Lupine Tesla, to je bila revolucija tada, niko nije mogao da veruje da bici lampa može tako da svetli, kola po opštini su usporavala ili sklanjala se pokraj puta nisu znali šta ide u susret, imala je samo dva moda i taj niži je bio prejak. I to je bila lampa od "samo" reklamiranih 900 lumena, realno 600-700. Sada lampice od 1000 lumena koštaju 10ak $ i malo su veće od upaljača a nove 18650 LG baterije od 2100 mAh koštaju 200 dinara, jedino im autonomija nije naravno kao tim sa battery packovima i kablovima (koje su zato i mnogo veće i teže) ali je dovoljna za veliku većinu ljudi, da je puniš tek ponekad.
Imam tu kod sebe jednu pomenutu cateye 135 od kolege s foruma, crknutu, da probam da je popravim. Prestala da radi iz čista mira, nisu ni one večne. Sve može da crkne, zato i biram praktična, jaka i jeftina svetla, tipa onaj usb cob punjivi zadnji silikonac koji ubija kako svetli i baterija dugo traje a košta 4$.i elegantan je uz šticnu nije kabast i rogobatan kao stare cateye (to je opet zbog aaa baterija).
Lampu koju sam pominjao je reklamirao Dušan na led temi, kome je bitna kompaktnost (za drumaša) mislim da je to najbolja od svih tih oko 1000 lumena na 18650 ćelije. Uzeo je Ione video sam je uživo, lampa je savršena. I zaboravio sam dodati da se u tih 25$ dobija i Samsung baterija. I isti nosač kao na cateye. Ja nisam ljubitelj tih nosača jer se ne mogu podešavati u vožnji i nepraktični su sporo se skidaju i stavljaju a više bih i voleo da ide bez baterije a da je niža cena, jer baterija imam dovoljlno a i ima ih kod nas za 200-500 din od 2000 do čak 3500 mAh.
https://www.2bike.rs...njima/?p=246789