Jump to content

Fotografije

Kupovina bicikla za rekreaciju pedesetogodisnjaka

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
41 odgovora na ovu temu

#21 zoksi

zoksi
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 277 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 12:41 PM

Udji na sajt bilo kog proizvodjaca biciklova i uporedi treking sa prednjim amortom, disk kocnicama i gumama sa kramponima sa neki hibridnim bajsom sa gumama 28-32mm, drumskom mehanikom, krutom vilom, mozda cak i karbonskom i mozda tanjenim ramom i videces zasto tako mislim...

Ima i trekinga bez amortizera u ponudi.
  • 0

#22 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 12 May 2020 - 12:43 PM

Udji na sajt bilo kog proizvodjaca biciklova i uporedi treking sa prednjim amortom, disk kocnicama i gumama sa kramponima sa neki hibridnim bajsom sa gumama 28-32mm, drumskom mehanikom, krutom vilom, mozda cak i karbonskom i mozda tanjenim ramom i videces zasto tako mislim...

Hibrid je drumaš sa ravnim volanom i izumreo je konceptualno k'o ptica dodo.

*Inače, vozio sam svoj treker dugo i sa i bez amorta po asfaltu, i sa drumaškim točkovima i gumama i po terenu... i posle svega, zaključak - sve se to može, ali ako će se ići u teren, mtb i amort, ako se sedi na asfaltu, bez amorta i uske gume. (Osim ako asfalt nije užas, onda bolje mtb sa malo užim ćelestonima)

• 0

#23 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 374 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 02:31 PM

Ja sam kao neko ko je smatrao da je u srednjoj formi, vozio MTB jer mi je delovalo da su drumaši za tamo neke frikove koji se trkaju a trekking-a i nije bilo ili ih nisam sretao, pre godinu dve kupovao bajs, pa sam prelomio da ne želim više mtb...   Tražio sam i ovde savet, pa pored jednog gravel bajsa koji su mi preporučivali ljudi na osnovu mojih potreba, ipak kupio trekking, sa prednjim amortizerom.

Tog gravela se često setim i pomalo i žalim što ga nisam probao (plašio sam se 2x pogona i drumskog kormana), ali se najviše kajem što sam uzeo bicikl sa prednjim amortizerom koji mi je zaključan 99% vremena.

• 0

#24 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 02:33 PM

Paaa da se to promeniti? Otključaj ga :P Šalu na stranu, upecaj negde krutu vilu i rešeno.

• 0

#25 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 May 2020 - 02:36 PM

Srecem dosta 50ogodisnjaka na mtb-u, faca im je " sta je meni ovo trebalo"

Mislim da se najviše pedesetogodišnjaka može videti na drumašima, i srećni su i zadovoljni :mrgreen:

• 0

#26 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 830 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 02:56 PM

Mozda kod tebe, kod mene na drumasu nema ni mladih. Ja naravno iskoristim ove 50ogodisnjake da izdominiram kraj njih :)

Poslano sa mog KING_KONG_3 koristeći Tapatalk
  • 0

#27 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 03:05 PM

Nisu ni drumasi sto su nekad bili, iskljucivo trkacki bicikli. Sada i medju njima ima toliko razlicitih vrsta bicikala da svako moze za sebe da pronadje ono sto mu odgovara. Bas zato sve cesce srecemo sve veci broj biciklista na drumu...
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#28 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 03:08 PM

Ja sam kao neko ko je smatrao da je u srednjoj formi, vozio MTB jer mi je delovalo da su drumaši za tamo neke frikove koji se trkaju a trekking-a i nije bilo ili ih nisam sretao, pre godinu dve kupovao bajs, pa sam prelomio da ne želim više mtb...   Tražio sam i ovde savet, pa pored jednog gravel bajsa koji su mi preporučivali ljudi na osnovu mojih potreba, ipak kupio trekking, sa prednjim amortizerom.

Tog gravela se često setim i pomalo i žalim što ga nisam probao (plašio sam se 2x pogona i drumskog kormana), ali se najviše kajem što sam uzeo bicikl sa prednjim amortizerom koji mi je zaključan 99% vremena.

Tipican razlog zbog kojeg ne preporucujem nekome ko nije siguran sta zeli, bajs sa amortom.

Bas mi se danas javio jedan clan na PP koji tvrdi da je na predlog drugih ovde na forumu kupio MTB, i sad ga vozi sa celavim gumama po asfaltu i zali sto nije uzeo nesto lakse i brze...
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#29 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • 830 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 03:49 PM

Nisu ni drumasi sto su nekad bili, iskljucivo trkacki bicikli. Sada i medju njima ima toliko razlicitih vrsta bicikala da svako moze za sebe da pronadje ono sto mu odgovara. Bas zato sve cesce srecemo sve veci broj biciklista na drumu...

Ja bih volio sresti jednog drumasa da ga pegla onako kako ja peglam ono malo sto vozim, znaci kontatno okretanje pedala u najjacem prenosu u kojem mogu imati minimum 70 kadencu. Kojeg god sretnem on se vuce kao baba, lezi na biciklu i okrece tek toliko da se krece, nizbrdo uopste ne okrece... Stvarno ih rijetko srecem al uvijek pomislim gdje znoj, gdje borba za vazduh, kupi skuter pa se vozaj nije bicikl za tebe :)

Jel i vi tako vozite?

• 0

#30 rhythmking

rhythmking
  • Members No Voting
  • PipPipPipPipPip
  • 545 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 04:02 PM

Treba kadenca da bude u svakom prenosu ista prema terenu pa nema mucenja
  • 0

#31 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 04:02 PM

Tipican razlog zbog kojeg ne preporucujem nekome ko nije siguran sta zeli, bajs sa amortom.

Bas mi se danas javio jedan clan na PP koji tvrdi da je na predlog drugih ovde na forumu kupio MTB, i sad ga vozi sa celavim gumama po asfaltu i zali sto nije uzeo nesto lakse i brze...

Javio se čovek i meni. Nebitno, ali tačno znam kako je izgledalo to "po preporuci kupio MTB", jer je uvek isto.

E, ne znam šta mi treba, vozim asfalt, ali tako povremeno i po terenu vozim ili bih voleo da probam... Pa ko će na to preporučiti drumaš. Ko zna da li je tom čoveku "teren" neka vukojebina između katuna ili divlja pešačka prečica niz nasip i 30 m tucanika kad vozi do placa.

Osim toga, pre koju godinu sam vid'o lika sa marsovskim FS kako GURA ***niz*** ovo:

https://youtu.be/E1RFLD3eFco?t=32

Tom liku to je strašan daunhil. Ali to ne znaš dok ne vidiš.

Kad bi neko napisao "na svakih 100 km ću možda da poteram 2 km zemljanog puta bez rupa, džombi i kamenja, a na YT sam gledao kako ljudi piče po šumi, znači bicikl i to može, lol", sigurno mu niko ne bi preporučio planinca.

• 1

#32 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 12 May 2020 - 06:14 PM

Ja bih volio sresti jednog drumasa da ga pegla onako kako ja peglam ono malo sto vozim, znaci kontatno okretanje pedala u najjacem prenosu u kojem mogu imati minimum 70 kadencu. Kojeg god sretnem on se vuce kao baba, lezi na biciklu i okrece tek toliko da se krece, nizbrdo uopste ne okrece... Stvarno ih rijetko srecem al uvijek pomislim gdje znoj, gdje borba za vazduh, kupi skuter pa se vozaj nije bicikl za tebe :)

Jel i vi tako vozite?

Brinem se za tvoja kolena!
Klasična početnička zabluda sa teškim prenosima i niskom kadencom.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#33 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • 830 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 06:16 PM

Prosjek bude 78-79, tako ste mi vi ovde rekli, da mi je tako najzdravije za srce, i ja kupio senzor i drzao se uputstva

• 0

#34 Neiskusni

Neiskusni
  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 06:32 PM

Dusane, upravo sam zbog tog linka i spomenuo da mi treking sada izgleda kao opcija, svakako cu pogledati....ne zelim jos da krenem po prodavnicama, da se jos malo upoznam sa tematikom, evo vec danas mislim drugacije nego pre tri dana, mozda mi se za par dana jos neki vidici otvore....

Kad vec spomenuh prodavnicu, da li je moguce isprobati bajs na licu mesta? Mada, cak i da jeste pitanje je koliko mogu da ocenim na taj nacin.

Sto se tice mog offroad-a, realno i nije neki, nazovimo ga fensi ofroud, gradske sume tipa Kosutnjak ili Topcider, uglavnom glatke zemljane staze, bez mnogo neravnina..... kao voznja po blagim talasima...ili skrenem sa trotoara na travnjak da se malo istruckam, no to bude na kratko....svakako sam sada za opciju bez amortizera, budem li se jednog dana resio da idem po sumama i gorama, tada mi nece biti tesko da nabavim bajs sa amortizerom....

Osim Beograda, jedino gde sada vidim da cu voziti bajs je po selu, Vrujci i okolina, taman lagano brezuljkasto, ako skrenem na neki zemljani put i vidim da je u ok stanju, moze i to, ako nije onda cu da izbegavam....

• 0

#35 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 12 May 2020 - 06:56 PM

Prosjek bude 78-79, tako ste mi vi ovde rekli, da mi je tako najzdravije za srce, i ja kupio senzor i drzao se uputstva

Ne znam ko ti je to rekao, nije ni bitno.
Pošto si nabavio spd i sada možeš da održavaš višu kadencu, gledaj da vrtiš bar 85 i iznad, pri jacim usponima moze da padne ali bilo bi najbolje da nije ispod 75 ako prenos i brdo dozvoljava.
Malo će ti biti čudno u početku, ovo 85 je baš donja granica a gledaj da bude iznad 90, pa kako ulaziš u formu ti pojačavaj kadencu.
Trkači su uglavnom sa kadencama i preko 110 a ti budi konzervativniji.
Meni trenutno najviše prija kadenca od 95-98 a voleo bih da uđem u formu i da pređem 100
Delovaće ti da vrtiš u prazno i da uzalud gubiš snagu, ali veruj mi samo budi uporan i videćeš rezultate.
Usput vežbaj da tečno pedalaš, podeli krug koji noga opsuje u četiri dela gornji, donji, napred i nazad i vežbaj da u svakom delu kruga noga bude aktivna.
Najbolje ćeš uvežbati na sledeći način: nađeš pogodno mesto bez saobraćaja, ubaciš u lakši prenos, iskopčaš jednu nogu i onom drugom počneš da okrećeš a da pritom nema udaraca (praznog hoda kurble).
Radi intervale od u pičetku 30-40 sec. pa promeni nogu i opet ispočetka.
Onda vežbaj sa zakačenim nogama blagi šut napred i udarac petom (zadnji i prednji deo kruga) a onda pritisak na dole i povlačenje na gore (gornji i donji deo kruga).
Ništa od ovih pokreta ne treba da bude naglo i bez cimanja da se ne povrediš, motaj mekano i fluidno, rasterećeno.
Nemoj da se razočaraš ako to u početku ne bude funkcionisalo kako treba, jer nikome nije, budi uporan ovo je dugotrajan proces.
Na ovaj način koristiš sve mišiće u nogama ravnomerno i s vremenom ćeš se manje umarati i biti efikasniji.
Kad unaprediš tehniku pedalanja produžićeš vek kolenima a bićeš brži i izdržljiviji na duže staze.
Jbt sada kontam da zvučim kao aplikacija Trainerroad!!! Ali bukvalno! Koliko ti to uđe u podsvest!!
A sad sprintrrice na noge i vežbaj!

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#36 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • 830 posts

Postavljeno 12 May 2020 - 07:27 PM

Imam ja taj ritam al nemam brzinu, imao sam pedale s pinovima i oni uhvate patike da ne klize i slicno sam radio, kad ide pedala dole guram je od sebe malo pa onda dole pa prema sebi malo, jedino nisam mogao da je povucem gore. Tako sam vjezbao i lijepo sam vrtio na obicnim pedalama. E sad, nisam htio da pisem al imao sam vecu i i laksu kadencu bez spd-a, mislim da me zeza sto su sad noge preusko pa ne bih drvlje i kamenje na spd dok mi nestignu oni adapteri da razmaknem pedale i probam. Toliku kadencu, 90-100 ja ne mogu imati, mislim da sam pretezak da bih imao toliku brzinu kadence. Da je meni navuci na 85 bilo bi ekstra

• 0

#37 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 May 2020 - 08:54 PM

I ja sam nekad davno mislio da je to suludo, dok sam bio mlad, jak, neiskusan i sivonja. Vozio čeličnu kobru od 15 kg i prenose daleko jače nego što je optimalno sa niskom kadencom. Dok nisam kupio drumaša i "naučio da vozim". Na mtb mi je bio treking pogon 48/38/28 a kaseta tj račna 14-28. Vrlo često sam koristio najjači prenos 48/14 i to sa tim tučanim točkovima i gumetinama, voleo sam često da sprintam svom snagom, jurim neke maksimalne brzine itd a i na ravnom sam mleo. Poenta priče je da mi je na račni najpotrošeniji lančanik nazad bio upravo najmanji 14t.

Na drumašu mi obično prosečna kadenca bude oko 90, ali to je sa brdima ili kad je opuštenija tralala vožnja-druženje dakle dosta coastinga na leru tj stani-kreni pedalanja pa to obara prosečnu kadencu. Kad se ozbiljno vozi prosek bude 95+ na ravnijim deonicama zna da bude i bliže 100. Zapravo kad retko bacim oko na trenutnu kadencu obično je bliže 100 nego 90

• 0

#38 Neiskusni

Neiskusni
  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Postavljeno 13 May 2020 - 02:47 PM

odvezao sam danas svoj novi capriolo star deset godina u servis u BK Partizan, i saznao da prodaju tj sklapaju po narudzbini polovne bajseve, nude mi treking bajk za 200-250 evra, sa opremom klase acera ili alivio

• 0

#39 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14989 posts

Postavljeno 13 May 2020 - 03:17 PM

Pa ako je oprema u takvom stanju da moze da se vozi dve, tri godine bez problema i velicina bicikla ti odgovara ja bih prihvatio ponudu.

• 0

#40 Neiskusni

Neiskusni
  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Postavljeno 13 May 2020 - 03:27 PM

covek koji vodi servis, cini mi se da je i trener u klubu, Bane se zove, kaze da ce da mi spakuje po meri

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika