Posted 26 March 2009 - 05:50 PM
"Dobra vest za srpski biciklizam stigla je iz Lozane iz Suda za arbitražu u sportu (CAS) koji je prihvatio žalbu srpskog dvostrukog olimpijca Ivana Stevića na odluku Italijanskog olimpiskog komiteta (KONI) da ga kazni doživotnom zabranom takmičenja u Italiji i preinačio na dvogodišnju suspenziju za učešće samo na trkama na Apeninskom poluostrvu. Suspenzija važi od 17. septembra 2008.
Sud je posle ročišta u Milanu 26. februara, odlučio da prihvati navode iz Stevićeve tužbe tako da su od četiri veoma teške optužbe koje je KONI naveo u odluci o kažnjavanju, (posedovanje, korišćenje i distribucija nedozvoljenih preparata, kao i poseta doktoru Santućoneu koji je bio organizator mreže "Oil for drag" ) ostala samo jedna za posedovanje sa namerom da ih koristi, i na odluci na 24 strane predložio smanjenje kazne na dve godine.
"Na ročištu sam prihvatio deo njihovih optužbi, jer je policija nadzirala video kamerama i preko skrivenih mikrofona, snimila moju jedinu posetu doktoru Santućoneu u aprilu 2004. ali nikada nisam koristio njegove usluge i programe, jer su bili namenjeni takmičarima koji su vozili u mnogo jačim ekipama sa obimnijim programima", kaže Ivan Stević. "U principu, došlo je do nagodbe i ja sam je prihvatio, po savetu advokata, jer bi teranje pravde bilo izuzetno dugotrajan i skup proces, pošto bi se sve vratilo na početak i mislim da bi mi karijera bila dovedena u pitanje. Takođe, prihvatio sam i da su preparati nađeni u frižideru u sobi hotela u Peskari u toku racije u maju 2004. moji, iako sam sobu delio sa još trojicom vozača, jer bi proces dokazivanja čiji su, bio skopčan sa dugotrajnim postupkom i uvlačenjem u ceo slučaj mojih suvozača koji su odavno prestali da voze. Cilj je bio, i naš, ali i KONI-ja, da se slučaj zatvori jer su bili svesni da je bilo dosta prpusta u vođenjeu procesa protiv mena sa njihove strane, tako da je i za njih ovakva presuda prihvatljiva."
Prema informacijama od advokatskog tima Ivana Stevića, slučaj je završen i što se tiče Međunarodne biciklističke unije (UCI) jer TAS i KONI neće u daljem postupku uključivati ovu organizaciju i Stević će odmah moći da vozi u svim drugim zemljama.
"Meni su od većih takmičenja i trka u Italiji u ovoj godine samo Mediteranske igre u Peskari u julu", dodao je Stević."Već sam razgovarao o povratku u SAD u jednu profesionalnu ekipu koja mi je čuvala mesto, jer smo se nadali ovakvom raspletu. Mogu da pređem u profesionalce tek posle jula , tako da ću do tada voziti za moj matični klub Partizan. Učestvovaću i na trci "Kroz Srbiju" u junu, sa dosta ambicija, jer imam vremena, ali što je najvažnije i novu volju, ta treniram i da se dobro pripremim. Malo sam se odmorio, osvežio i optimista sam da ova sezona nije izgubljena..."
Da podsetimo: KONI je Ivana Stevića u septembru prošle godine kaznio doživotnom suspenzijom za trke u Italiji, jer je u raciji u maju 2004. u sobi u hotelu u Peskari pronađeni nedozvoljeni preparati. Stević je u vreme policijske racije bio na trci i tek sutradan je od menadžera hotela saznao da je soba pretresena. Policija ga o tome nije nikada obavestila. Početkom 2005. Stević je potpisao za američki tim Aerospejs i preselio se u SAD i više se nije vraćao u Italiju. Od KONI nikada nije dobio ni jedan poziv za saslušanje, a jedina dva ročišta, kojima nije pristvovao, jer nije imao poziv, bila su u martu i maju 2008. posle kojih je KONI 17. septembra 2008. kaznio Stevića, a da nikada nije saslušan. KONI je slao pozive, navodno, na Stevićeve adrese iz 2004. i nikada nije pokušao da ga kontaktira preko UCI, nacionalnog olimpijskog komiteta, nacionalne federacije ili klubova u SAD za koje je vozio. U tom periodu Stević je učestvovao na OI u Atini 2004. i Penkingu 2008. i pobedio na "B" šampionatu sveta u Kejptaunu 2007. i na trkama i iz ekestra kategorije u SAD, tako da je bio dostupan za kontakt. Suspenzija je Stevića zatekla u klubu Tojota United Pro Cycling u SAD koji je pružio, kao i OK Srbije i BSS, punu podršku Steviću.
Dr Santućone je, inače, kažnjen doživotnom zabranom rada sa sportistima jer je bio organizator mreže "Oil for drags" i među njegovim mušterijama bili su i atletičari i drugi sportisti."
Vest preuzeta sa sajta BSS.
MTB do groba a i posle...