Corona anyone...?
Postavljeno 06 August 2020 - 08:58 AM
@nije to isto, stvarno. Alkoholizam je bolest zavisnosti, a nenošenje maske nije ni bolest ni zavisnost, nego neodgovornost (kao nevezivanje pojasa u kolima i za to se plaća kazna). Nije ni za melanom isto. Preterano izlaganje suncu stvorice melanom onome ko se izlaže, neće drugim ljudima. Ja se bojim da ću druge ljude zaraziti se ako se ne štitim i prva bih rado platila te kazne ili išla na prinudni rad i odrekla se medicinske državne pomoći ako ne poštujem tako jednostavnu meru kao što je nošenje maski.
@syncmaster, nastaviću da se plašim i tako štitim ljude oko sebe (a i sebe).
Postavljeno 06 August 2020 - 09:43 AM
@omega, izvini, nisam dala najbolji primer. Bolji primer od nevezivanja pojasa za nenošenje maski je vožnja u alkoholisanom stanju. Tu uzimanje alkohola nije bolest, nego izbor u nedozvoljenim okolnostima, i kazne su velike i na više nivoa: novčane, zatvor, društveno-koristan rad, oduzimanje dozvole, u zavisnosti od posledica koje izazove.
Postavljeno 06 August 2020 - 09:57 AM
@Fairy, i ja sam to cula od dobro informisanog zdravstvenog radnika. Zato nije svejedno ako neko ispred nas vozi bicikl ili motor bez maske. Volela bih da se uvedu bas ozbiljne kazne za nenosenje maski (u rangu 50 000 din.) uz pismeno prihvatanje onog ko...
Evo imam i ja dobro informisanog zdravstvenog radnika u porodici, ćaleta, koji je poštovao sve žive mere i opet je pokupio koronu. A čovek u penziji, dakle nije je pokupio na prvoj liniji borbe. I šta ćemo sad?
A pokupio sam je i ja, koji radim od kuće i nedeljno provodim 15-20 minuta u društvu nepoznatih ljudi, s maskom i distancom. Bemliga, valjda mi je 5G mreža prenela? (Vrlo blagi simptomi, da sam pušač, ne bih ni primetio, prošlo odavno, hvala na brizi)
A za ovo nenošenje maski, je'l su tu uključeni svi oni koji ne nose pravu masku i ne nose je pravilno, ili samo oni koji je uopšte nemaju pri ruci?
I je'l se tim zakonom predviđa da i oni koji nose masku kad su ono 2-km-okolo-nikog-sami-u-šumi plaćaju porez na glupost?
Postavljeno 06 August 2020 - 09:59 AM
Postavljeno 06 August 2020 - 10:37 AM
Postavljeno 06 August 2020 - 10:41 AM
@Suncokret preskočila si pušenje, tj zašto ne kažnjavati pušače. Taj koji dobije melanom, ugroziće druge indirektno, zauzimanjem mesta u bolnici i opterećivanjem zdravstvenog sistema svojom neodgovornošću.
A pošto ideš linijom manjeg otpora, recimo ovako, ako ja ne nosim masku, neću ja tebe zaraziti, ti ćeš se zaraziti od mene jer ti je slab imunitet. Da li sam tu kriv ja ili ti s tvojim slabim imunitetom?
Primeri su mi čisto karikiranje i nemaju veze sa zdravim razumom, ali su indentični tvom razmišljanju i odlukama koje bi ti donosila da se nešto pitaš.
Postavljeno 06 August 2020 - 10:48 AM
A pošto ideš linijom manjeg otpora, recimo ovako, ako ja ne nosim masku, neću ja tebe zaraziti, ti ćeš se zaraziti od mene jer ti je slab imunitet. Da li sam tu kriv ja ili ti s tvojim slabim imunitetom?
Primeri su mi čisto karikiranje i nemaju veze sa zdravim razumom,
Tacno tako, najzad i ti da priznas da lupetas,pa ko prizna pola mu se prasta.
Postavljeno 06 August 2020 - 11:26 AM
Slazem se da sam preterala, ne treba nikome ukinuti pravo na lecenje.
A kazne za nenosenje maske ili nosenje neispravno stavljene maske (koja ne pokriva i nos i usta istovremeno) - mislim da treba da postoje i da budu ekvivalentne voznji u alkoholisanom stanju. Bez preciziranja vrste maske (moze i platnena, sivena, improvizovana od kuhinjske krpe, kako ko moze, nema svako para da svaki dan kupuje jednokratne maske). To je samo moje misljenje.
@mixitron, bas mi je krivo. Nadam se da ste se oporavili potpuno. To je visa sila, nije vasa greska, vi ste se stitili ali virus je virulentan. Da niste nosili masku, bila bi teza klinicka slika zbog vece infektivne doze koja bi se primila bez maske. Mislim da u sumi gde nema ljudi uopste kilometrima okolo ne mora maska. Mislim. Mozda gresim.
@marvas, pa vi ste krivi u tom slucaju a ako ste znali da je neko sa oslabljenim imunitetom blizu vas i niste se stitili, jos vise ste krivi.
Svako ce raditi po svojoj savesti kao i do sada jer ozbiljnih kazni nema. Zao mi je zdravstvenih radnika i ostalog osoblja koje radi u zdravstvenim ustanovama, koji podnose ogroman teret i rizik da se zaraze na poslu. Zatim dolaze svojoj kuci gde mogu da zaraze svoje najmilije. Ovde mislim i na druge poslove koji zahtevaju ceste kontakte sa drugim ljudima - prodavci, dostavne sluzbe...
Postavljeno 06 August 2020 - 11:29 AM
Potpisujem, ovo nema na tv-u da se gleda kako funkionise zdravstveni sistem u bolnicama starim 50 godina gdje se sve raspada. Logicno, jer bi onda neko pitao cekaj a gdje su pare izdvojene za zdravstvo, ne mozes reci nema, malo ukrali, malo platili glasace, pa onda se o tome cuti a djecu lijece sms porukama, ma...Teško onom ko se leči kod nas o trošku države, tj. nema para za rešavanje problema privatno...
Poslano sa mog KING_KONG_3 koristeći Tapatalk
Postavljeno 06 August 2020 - 12:41 PM
@mixitron, bas mi je krivo. Nadam se da ste se oporavili potpuno. To je visa sila, nije vasa greska, vi ste se stitili ali virus je virulentan. Da niste nosili masku, bila bi teza klinicka slika zbog vece infektivne doze koja bi se primila bez maske. Mislim da u sumi gde nema ljudi uopste kilometrima okolo ne mora maska. Mislim. Mozda gresim.
E vidite, ovo "teža klinička slika zbog veće infektivne doze", to sam čuo, al' mi nekako ne ulazi u glavu - ne budi mi zamereno, ima još malo pa 20 godina da sam položio mikrobiologiju a nije da mi je posle mnogo trebala. To je virus, živi stvor, razmnožava se... a pošto je nov virus, imuni odgovor organizma na ulazak virusa u ćelije je tragičan i virusu su u početnoj fazi zaraze sva vrata otvorena.
Dakle, samo se radi o tome da li „požar“ počinje na 50 ili na 500 mesta odjednom, a vatrogasaca svakako nema. Nije to pasivna supstanca a la otrov, pa da zavisi od količine.
Postavljeno 06 August 2020 - 01:19 PM
https://www.aljazeer...5075609542.html
Ima i ovo, ali traži registraciju (kažu besplatnu): https://www.medscape...warticle/934147
Postavljeno 06 August 2020 - 01:37 PM
@mixitron
Ne baš, virus nije baš potpuni živi organizam, on je nešto između. Evo ti video jer ja ne umem da lepo objasnim a ti si položio mikrobiologiju pa ćeš se setiti nekih stvari (možda)
E sad ovo objašnjenje iz videa se podudara sa stvarima koje sam čuo u poslednjih dana da povećana količina T-celija u suštini zaustavlja virus ALI na taj način virus onesposobljava imuni odgovor za druge moguće bolesti.
And now something completely different
Postavljeno 06 August 2020 - 01:38 PM
Evo sada vam je mixrobiolog rekao "a pošto je nov virus, imuni odgovor organizma na ulazak virusa u ćelije je tragičan i virusu su u početnoj fazi zaraze sva vrata otvorena." dzaba vam treniranje i jacanje imuniteta. @mixitron Koliko sam shvatio tvoje pisanje i jedna virusna cestica je dovoljna da rasturi ljudsko bice (znaci nosite maske sada jos cesce) jer se umnozava (kako ti kazes ne zavisi od kolicine kojoj smo izlozeni) pa kako onda objasnjavas da si prelezao koronu bez vecih tegoba.
Postavljeno 06 August 2020 - 01:50 PM
Evo sada vam je mixrobiolog rekao "a pošto je nov virus, imuni odgovor organizma na ulazak virusa u ćelije je tragičan i virusu su u početnoj fazi zaraze sva vrata otvorena." dzaba vam treniranje i jacanje imuniteta. @mixitron Koliko sam shvatio tvoje pisanje i jedna virusna cestica je dovoljna da rasturi ljudsko bice (znaci nosite maske sada jos cesce) jer se umnozava (kako ti kazes ne zavisi od kolicine kojoj smo izlozeni) pa kako onda objasnjavas da si prelezao koronu bez vecih tegoba.
Položiti mikrobiologiju u biti mikrobiolog nije isto i nikada neće biti isto. Nemoj karikirati stvari bez potrebe.
Virus ne može sam da se umnoži treba mu živ domaćin, virus i bakterija nije isto!!!!
And now something completely different
Postavljeno 06 August 2020 - 01:55 PM
Ma sećam se svačega o virusima, ali lakše je podrazumeti da ćete, ako vas zanima, čitati članak na vikipediji nego moje pisanije. Elem. Naravno da nije dovoljan jedan virus da te zarazi. Mislim da mi je primer sa požarom dobar. Može da počne da drnda nekoliko ćelija odjednom (da se ne gađamo sa hiljadama i milionima, ali to su brojke za viruse), a može da počne i sa mnogo.
Ali tu u igri ima još boga oca faktora. Kakav ti je imuni sistem. Da li se već bavio nečim sličnim, pa su mu potrebne manje ili veće prepravke da počne da lema virus. Koliko ti je jak organizam. Da li se već natežeš sa nekim virusom ili bakterijom. Po čemu te je virus zakačio. Da li te je zakačio po organu koji ti je već kilav jer boluješ od nečeg. Da li pomažeš imunom odgovoru organizma ili se praviš da ti nije ništa. Ne može se samo reći mnogo unetog virusa = teški simptomi, malo unetog virusa = slabi simptomi. Koliko ljudi znam koji su sedeli u kući sa nekim ko ima koronu dok taj zaraženi nije saznao da je koroniran, pa 0/0 na testu.
https://www.latimes....lls-replicates/
https://en.wikipedia...iral_life_cycle
c/p brzina replikacije, naročito poslednja rečenica:
Viral replication rates vary a lot depending on the type of Virus and how they process their genetic information. The median doubling time of HIV-1 viruses after 21 days of infection is about 15 hours give or take 12 hours. The Epstein Barr virus doubles at the rate of 42 hours. The Hepatitis C Virus doubles at the rate of 2.2 days. As you can see, the viral doubling times are highly variable depending on the type of virus it is. Factors like the host response to the infection or whether the virus prefers to enter a latency stage, all play into the replication rate.
Postavljeno 06 August 2020 - 02:00 PM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika