Vožnja bajsa preko Mosta na Adi,kako to tumači ZOBS.
Otvorio sam ovu temu iz razlogada da ne bi došlo do „zagušivanja“ teme “Mi I automobili” jer je na strani 130 izneto pogrešno tumačenje ZOBS-a, o vožnji bicikla kada se pored nalazi biciklistička traka/staza ili pešačko/biciklistička staza.
“13) бициклистичка трака је саобраћајна трака намењена искључиво за саобраћај бицикала, мопеда и лаких трицикала,
26) бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала,
26а) пешачко-бициклистичка стаза је пут намењен за кретање пешака и бициклиста,**
32) бицикл је возило са најмање два точка које се покреће снагом возача, односно путника, која се помоћу педала или ручица преноси на точак, односно точкове,
67) учесник у саобраћају је лице које на било који начин учествује у саобраћају,
“Чл. 40. Закона о безбедности саобраћаја на путевима прописано је следеће:
"За вожњу бицикла, где не постоји посебна стаза, односно трака, сме да се користи коловоз у ширини од највише један метар од десне ивице коловоза, осим на делу пута испред раскрснице или другог места на коме возило скреће улево, односно када врши претицање или обилажење.
За кретање бицикла по пешачко-бициклистичкој стази сходно се примењују одредбе овог закона о кретању по бициклистичкој стази, при чему возач бицикла не сме да се креће брзином већом од 10 км/х и дужан је да поступа са нарочитом опрезношћу према пешацима, тако да не омета кретање, односно не угрожава безбедност пешака."
Чл. 333. став 1. тачка 11. Закона о безбедности саобраћаја на путевима прописано је следеће:
"Новчаном казном у износу од 5.000 динара казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама члана 34 овог закона."
Кретање возила по путу
Члан 34.
За кретање возила возач мора да користи површину намењену за саобраћај оне врсте возила којим управља, осим у случајевима предвиђеним овим законом. Возач возила који се креће површином која није намењена за саобраћај те врсте возила, ако је овим законом то дозвољено, обавезан је да управља возилом са нарочитом пажњом.
Чл. 334. став 1. тачка 7. Закона о безбедности саобраћаја на путевима прописано је следеће:
"Новчаном казном у износу од 3.000 динара казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама члана 40 овог закона."
P.S.
Neko će primetiti da iz pravca Topčiderskog parka/Bul.Vojvde Mišića-prema N.Beogradu, krećući se kolovozom,nema znaka “zabranjen saobraćaj za bicikle” i doći će na sam Most na Adi,gde se preko ograde opet nalazi pešačko/biciklistička staza.Odgovor Zakonodavca bi bio veoma jednostavan:”trebali ste doći pristupnim putem do mesta pristupa pešačko/biciklističkoj stazi.(a može se doći stepenicama ali ne i liftom jer nije u upotrebi-nemojte meni protivrečiti,obratite se Zakonodavcu,Gradonačelniku....)
P.P.S.
Gde god pored kolovoza postoji biciklistička traka/staza,pešačko/biciklistička staza vozač bicikla je dužan da je koristi. Biciklisti se tretiraju kao vozači bicikla. U članu 40 obratiti pažnju na formulaciju: “posebna”.
Tako je po ZOBS-u.