Kilaza, Mac, Coca Cola, Fast Food
#221
Posted 30 August 2010 - 11:15 PM
1.1)Napravi svoj musli(kao sto je ele predlozila) ali OBAVEZNO u blender pre konzumiranja(da ne bi hrana samo prosla kroz tebe).
1.2)Musli mozes hasati sa mlekom,jogurtom,vodom(ako koristis mleko ili jogurt obrati paznju na mm).
2)Ako mozes bez hleba to bi bilo najbolje(najzdravije),ako ne mozes sam da umesis hleb "hvataj" neku preporuku(crni,razani) u svakom slucaju manje 'leba
2.1)"Crni" hleb u Miskovicu provereno nije crni hleb.
3)Dorucak:Ovsene,tunjevina,kuvana jaja,voce...
Virsle,pasteta,Koca...to bih ti i oprostio ali Mc' pored nase pljeskavice
Ziveli Dark
https://youtube.com/@ionebike
#222
Posted 30 August 2010 - 11:27 PM
Što se blendera tiče, to je već diskutabilno. Tom logikom bi se sve moglo blendati, valjda želudac zna šta radi.
#223
Posted 31 August 2010 - 07:34 AM
Ovaj koji sad jedem jeste zaslađen, zato što ja volim slatko a ne moram da ga dodatno zaslađujem (inače, ja sam tip koji recimo u šolju nes kafe stavi 3 kašikice šećera a 2 kafe - šećer sa kafom a ne kafa sa šećerom ). Pravljene sopstvene mešavine će mi biti sledeći korakMusli-kupovni je pun secera i najbolje je ako te ne mrzi da sam napravis svoj-kupis posebno - na meru-ovsene pahuljice,dodas bademe,lesnik,suvo grozdje i tako si siguran sta je unutra.
LOL, najjače od svega je što imam baš ovaj gril koji si okačio na linku, dobili ga na nekoj nagradnoj igri pre nekoliko godina Mada, što se mesa tiče, imam i neki Tefal teflon na kome može stvarno da se pravi meso sa mrvicom ulja...Što se tiče ostalih promena, možeš recimo da griluješ meso na električnom roštilju. To je minorna promena u pogledu navikavanja, a dobijaš meso sa minimumom masnoće.
IONE, koja je fora sa blenderom? Sa jogurtom ih još nisam probao, nekako mi te kiselkasto slatke varijante ne idu u glavi , a sa vodom mi nije ni palo na pamet da može . A mleko, standarno uzimam 2,8 ili 3,2% masti Probaću neko sa manje masti, ranije mi se nije dopadalo (razvodnjen ukus - mada i to je verovatno stvar navike).1.1)Napravi svoj musli(kao sto je ele predlozila) ali OBAVEZNO u blender pre konzumiranja(da ne bi hrana samo prosla kroz tebe).
1.2)Musli mozes hasati sa mlekom,jogurtom,vodom(ako koristis mleko ili jogurt obrati paznju na mm).
Haha, ma jedem ja i "domaće" pljeskavice, nije uopšte spornoVirsle,pasteta,Koca...to bih ti i oprostio ali Mc' pored nase pljeskavice
Što se tiče "bez hleba", možda nekad dođe i ta faza, za sad ću da kupujem ove "obojene u crno". Nisam ljubitelj ribe (ali je jedem), a sardine/tune/ribu iz konzerve - no way, Hose. Ne volim, pa to ti je...
Drugari (i drugarice), hvala na savetima
256km u 2011.
1592km u 2010.
1987km u 2009.
#224
Posted 31 August 2010 - 08:07 AM
Što se tiče grila, nije je samo fora da se ispeče na par kapi ulja nego da se i sva masnoća sa mesa istopi. Gril ima kanalić i obično u uglu ima mali odvod iz kog kaplje istopljeno ulje sa mesa.
Što se muslija tiče, evo danas sam probao musli bez meda i izbacio sam suvo grožđe, sve što osetim od ukusa je da jogurt kisi, a da isti musli recimo pripremim sa vodom, imao bih osećaj kao da jedem seno, skoro bljutavo, nema govora da je "pun šećera". Btw. preskočeni med ću sad da dodam u čaj od šipka.
I kad pomenu kafu, možeš i nju da izbaciš, ja sam ranije znao da popijem i po 5 na dan, a već par meseci nisam popio nijednu, mada mi je tako nešto dok sam je pio delovalo nemoguće. Više stvar (loše) navike nego realne potrebe.
#225
Posted 31 August 2010 - 01:09 PM
Na mojoj kutiji muslija (Fun&Fit Top) piše ovako:Što se muslija tiče, evo danas sam probao musli bez meda i izbacio sam suvo grožđe, sve što osetim od ukusa je da jogurt kisi, a da isti musli recimo pripremim sa vodom, imao bih osećaj kao da jedem seno, skoro bljutavo, nema govora da je "pun šećera". Btw. preskočeni med ću sad da dodam u čaj od šipka.
"Ugljeni hidrati: 59,63g od čega šećeri 22,3g" (ovo je na 100g muslija)
Moguće je da su ti tvoji bez šećera, ovi moji nisu
256km u 2011.
1592km u 2010.
1987km u 2009.
#226
Posted 31 August 2010 - 02:46 PM
To sa izborom hrane je prilicno prosto, samo ljudi vole da ga komplikuju
Sto vise sirovog povrca i voca, sto kraca termicka obrada, sto manje fabrikata, konzervi i surogat hrane. Svakako, nemoj jesti ono sto ne lici na hranu pasteta npr......
Hleb ti nije presudan, to je stvar navike. Ako pocnes da jedes dosta pirinca i krmopira u sklopu rucka i ponekad vecere, a ubacis dosta kuvanih testenina, hleb ce sam izgubiti mesto i smisao u tvojoj ishrani.
U vezi sa muslijem i zitaricama si vec dovoljno 'cuo' od kolega cikloberzijanaca, ne bih nista dodavao.
Najbitnije kod izhrane je shvatiti da je hrana 'pogonsko gorivo' dok je ukus cist uzitak i licni dozivljaj, pa nema mnogo dodira sa zdravom ishranom; ili ko je spreman na male kompromise, mogao bi vrlo kvalitetno da zivi sa minimalnim izmenama.
#227
Posted 31 August 2010 - 02:52 PM
sta i kako.U jednom prosecnom vocnom jogurtu ima i do 8 kasika secera a mi ne primecujemo i
mnoge moje drugarice to smatraju zdravom uzinom.Tako i u musliju,dodat je secer radi boljeg ukusa
jer ga masa ljudi ovako nebi ni pogledala.Secer se trpa svuda i prekomerno,sigurno znate da ga u kecapu npr-ima najvise-pa,kao u cokoladi.A secer-sto se vise unosi to organizam stvara zavisnost-
sve vecu i vecu potrebu za istim.Ja jedem ciste HAHNE ovsene sa malo ella sira u koji dodam vode da se razmuti i dodam whey protein,to mi dodje najjaca poslastica a ekstra je ujutro pred voznju,ne
opterecuje stomak a unese se savrseno izbalansiran obrok.Whey bi svima preporucila,pogotovo ako
su zavisnici od slatkisa i naravno ako imaju neku fizicku aktivnost,sa njim je mogucnost kombinovanja
nepresusna.
#228
Posted 31 August 2010 - 05:51 PM
Što se muslija tiče, evo danas sam probao musli bez meda i izbacio sam suvo grožđe, sve što osetim od ukusa je da jogurt kisi, a da isti musli recimo pripremim sa vodom, imao bih osećaj kao da jedem seno, skoro bljutavo, nema govora da je "pun šećera".
Pa ume da bude bljutav nezaslađen, ali nekad (uglavnom kad nemam meda) se driblam i takvog ga jedem. Gubim na ukusu a dobijam na zdravlju
Ko voli da sladi musli, a nema med pri kašičici, može da doda malo slatkog od dunje (ili čega god) kao što sam ja poslednji put uradila
ele, gde kupuješ te ovsene? Kad potrošim ovo muslija što imam (Fun & Fit - ah, ti naslovi - klasik), sama ću da ga sklopim, za promenu.
P.S. Samo napred, Darko! =D>
Treba vremena da se stvarno usvoje izmene.
Ali... kad se stvarno navikneš, mislim da nema nazad. Poneko zabušavanje, ali kad se jednom prešaltaš...
Tomorrow, never.
#229
Posted 31 August 2010 - 06:02 PM
Ja sam iscimala ove kod mene da ih nabave.HAHNE ovsene su sitne,nekako blagog ukusa,lako
se natapaju,mogu se odmah jesti,ne mora da se ceka kao sa obicnim koje su kao karton naspram
ovih.Ako vec napravis svoj musli,dodas i suseno voce,orahe,bademe,lesnike ili sta ti vec padne na pamet-izbegavaj onda med i slatko,to su prosti,beskorisni seceri,dzaba onda trud.
Mada kada se u toku nedelje ima nekoliko dobrih voznji-moze opustenije da se jede a i seceri su neophodni.
#230
Posted 31 August 2010 - 06:59 PM
Inace sve sto je Ele napisala je istina, kombinacija sa wheyom je savrsena, cimet + med, sa mlevenim kostunjavim, zrncima borovnice...kombinacija je milion i taj dorucak nikako da mi dosadi vec punu godinu i svakom se osobito radujem
#231
Posted 01 September 2010 - 07:44 AM
Nisam citao sve komentare i ne znam da li je neko vec o tome pisao, ali pokusaj da povecas broj obroka na 5, recimo.
Za prvi ti i ja savetujem musli... Probao sam i pravio sam nebrojeno kombinacija. Mnoge od njih mi se svidjaju a sve kombinacije, ukusne ili ne, su zdrave.
300g ovsenih, 200 jecmenih, 100g lanenog semena, 50 susama (lan i susam samleti...), golice, lesnika, badema, kokosa, cimeta itd., dodam malo suvog cega vec i eto mi muslija jeftinijeg i ukusnijeg nego ovi sto su vec gotovi.
Kazu da covek dehidrira malo u toku sna pa je dobro popiti casu dve vode odmah posle budjenja.
Malo kasnije, za 3 minuta spremam prvi obrok. Jogurt od pola litre, otpijem 2-3 gutljaja, ubacim nekoliko kasika mog muslija, malo smrzuntog ili svezeg voca (ima da se kupi u kutijama... oko 100-150 din. Smrznute maline, sumsko voice, borovnice... Jedna kutija mi traje po 7 dana), sve to malo promuckam i popijem/pojedem. To me drzi sat dva. (tako nesto napravis pa poneses na fax, za uzinu. Nemoj da ti samo predugo stoje pahuljice u jogurtu, jer nabubre...)
Umesto pastete, kupi malu teglicu putera od semenki bundeve. (oko 300din)
Umesto hleba, volim da pojedem jednu onu integralnu tablu sa semenkama bundeve koje mogu da se kupe u Fornetti kioscima (20 din. to je jedini njihov proizvod koji kupujem, ostalo je kao i u pekari) na koju namazem malo tog putera. Garantujem ti da jedna takva tabla sa tim namazom, vredi k'o 3 kriske hleba sa pastetom. Problem je samo kako pojesti samo jednu a ne vise...
Ne kombinuj masnoce zivotinjskog porekla sa UH u istom obroku. Kazu da se tad masnoce najlakse lepe. "Bolje peceno nego przeno, bolje kuvano nego peceno i bolje bareno (na pari) nego kuvano" je verovatno najsazetiji i najtacniji savet koji sam cuo u vezi spremanja hrane. Pirinac, belo meso, riba, belance, mlad sir, povrce, voce. Samo udri...
Koristi ulja. Organizam od svega najvise voli masnoce, pa ako ih vec voli, onda koristi zdrave masnoce. Maslinovo, bundevino, suasam, laneno, od semnki grozdja. Palmino nemoj... Prva cetri sipam u sve, i gde treba i gde ne treba, a od semenki grozdja za przenje, ako vec nesto przim. Ako ga nemam (a obicno ga nemam), onda meso kuvam ili barim. Suncokretovo koristi samo kao salatno...
Nije lose kupiti vagu. Meris se jednom dnevno, uvek u isto vreme, i vec posle mesec dva naucis se kako da nivelises svoju tezinu (procenat masnoce). Da ne bude zabune, to nivelisanje radim predjenim kilometrima.
Poz svima ...
#232
Posted 01 September 2010 - 10:33 AM
Za prvi ti i ja savetujem musli... Probao sam i pravio sam nebrojeno kombinacija. Mnoge od njih mi se svidjaju a sve kombinacije, ukusne ili ne, su zdrave.
300g ovsenih, 200 jecmenih, 100g lanenog semena, 50 susama (lan i susam samleti...), golice, lesnika, badema, kokosa, cimeta itd., dodam malo suvog cega vec i eto mi muslija jeftinijeg i ukusnijeg nego ovi sto su vec gotovi.
Nemoj da ti samo predugo stoje pahuljice u jogurtu, jer nabubre...)
Ova dva me bune:
1) Kako i gde meljete ove semenke?
2) Je li i koliko loše da preterano nabubre pahuljice?
Tomorrow, never.
#233
Posted 01 September 2010 - 11:21 AM
256km u 2011.
1592km u 2010.
1987km u 2009.
#234
Posted 01 September 2010 - 12:17 PM
Sto se "bubrenja" tice, moze da mu pukne jogurt u torbi... Salim se... Doktorka, nutricionista mi je rekla da je bolje jesti pahuljice odmah potopljene u mleko ili jogurt, nego ostaviti ih da se natope i omeksaju. E sad, da me ubijete, ne mogu da se setim objasnjenja zasto je bolje da bubre u mom stomaku nego u frizideru... Prihvatio sam kao savet, probao i jedno i drugo i stvarno mi ovako vise odgovara.
Ne kazem da ne moze i omeksalo ali onda je nekako kao za bebe...
#235
Posted 01 September 2010 - 12:22 PM
Semenke se melju iz razloga ljutske brzopletosti lanene i ostale semenke se ne mogu svariti kada se 'progutaju cele'. Slobodno se nemojte tripovati da ih dobro sazvacete. na tom polju sam toliko eksperimentisao da sam dosao do zakljucka, da kada se jede bez zurbe i kada se svaki zalogaj sazvace i po 120 puta (da dobro ste procitali) neke odredjene vrste hrane nije moguce sve sazvakati kako treba. Posebno je to nemoguce sa hranom kao sto su 'pahuljice' i integralne zitarice. Lako je sazvakati paradajz, ali semenke... vec malo teze.
Postoje i semenke koje osim sto su skone da 'protrce' kroz probavni trakt imaju i tu losu osobinu da se skupljaju u slepom crevu. Zlu sudbinu ne treba izazivati-mislim na operaciju slepog creva.
Na temu bubrenja 'muslija' bi mogli malo duze razglabati......... Osim ukusa koji postaje blago 'blatnjav' ili gnjecav, gubi se svojstvo tih vrsta namirnica da ciste creva. Naravno da jedno ide naushtrb drugog, sto bolje sazvacete ili sameljete musli-semenke to znaci da ce iskoristljivost tih namirnica u probavnom trkatu biti bolja, ali isto to znaci da iz creva necete izbaciti toliko otpada koliko bi ta 'gruba' testura povukla za sobom prilikom praznjenja creva.
Treba biti umeren, dovoljno sazvakati ali ne i samleti u kashu. Isto je sa potapanjem, praviti bezlicnu masu od toga, nema mnogo svrhe. Slobodno jedite kratko natopljen 'musli' ali ga dovoljno dugo zvacite (ni tu nepreterivati), zubi dugo ostaju zdravi samo ako rade svoj posao+prokrvljenost desni i cele vilice.
U svemu treba biti umerern pa i u balansu ugljenih hidrata, masi i proteina. Upravo zbog sporta se danas proteini kozumiraju vise nego sto je telu potrebno. Cak u najnerazvijenijim delovima sveta nije pronadjen nedostatak proteina u ljutskoj ishrani, dok nekih drugih vrsta hrane jeste nedostajalo.
Nemam nista protiv proteina, ali bojim se da je krenulo pomodarstvo po tom pitanju, posebno sa formulama 2,3 pa i 4 grama proteina na kilogram telesne mase u danima treninga i malo izmenjen rezim u danima ne treniranja. Ne postoji relana sansa da telo svari tu kolicinu proteina, u stvari psotoji kod dece u adolescentnom dobu koja su ultrahiperaktivna i jos treniraju neki zahtevan sport....
Sportska ishrana cesto nije najprirodnija, spada u vrstu prilagodjene ishrane. Ako zelite poboljsanje performansi, proucite ishranu biciklista, ili sporta kojim se bavite. Ako zelite da budete zdravi i pokretni, da zivite 120 godina proucite nacin ishrane na Okinavi.
#237
Posted 01 September 2010 - 01:53 PM
Razno povrce sa belim mesom, druga verzija je isto razno povrce sa ribom ali i pirincem.
#238
Posted 01 September 2010 - 02:17 PM
Nego sto se proteina tice-poznato je da se veloke kolicine ne mogu svariti bez AAS npr-
zato se i ide do 2gr po kilogramu telesne tezine sto ja postujem,nekad i malo premasim.
Ovog se pridrzavam dosta dugo,naravno jedem voce i povrce-i krvna slika mi je odlicna-
radila pre par dana.No svako mora prilagoditi unos hranljivih materija prema sportu kojim
se bavi,biciklizam je tu specifican.
#239
Posted 01 September 2010 - 04:31 PM
Zašto preferirate ovsene pahuljice u odnosu na ostale? Čisto stvar ukusta ili imaju najbolje nutritivne vrednosti?
Dakle, da li je bolje ići čisto na ovsene ili kombinacija 3-4 vrste pahuljica?
@zeggerr
Extra! Da si žensko, pa da te odmah ženim kad vidim ove tanjire!
#240
Posted 01 September 2010 - 05:43 PM
Ahahahhahahahah, musko sam, mator i jos ozenjen nadasve! Mada, zeni nimalo nesmeta sto ja kuvam; kuva i ona, ali vise voli kada ja prčkam po serpama
Ako si iz Bg-a naleti nekad na rucak, sigurno ce ti se dopasti klopa.
Ovsene pahuljice imaju nesto veci sadrzaj proteina od ostalih srodnih pahuljica, dok se recimo razane prilicno tesko i dugo vare.
@Ele
Upravo tako. Zato u Americi imamo (ovde sam nisam tamo, ali video i doziveo) vodu od 0,25l i 0,33l sa 5-7 grama proteina!! Nije zezanje niti sala. Voda nema ukus, boju, niti miris. Izvorska tako je deklarisana) voda sa dodatim proteinima za one kojima je bitan unos proteina-npr. profi sportistima.
Samo da dodam i ovaj ekstrem koji sam tamo video i bio ubedjen da je neka zajebancija- slanina sa 0% masti!!??!?! Isto tako i kačkavalj.................. Nije bilo sanse da me ubede da tako nesto postoji, ali kada smo otisli i kupili to, i kada sam malo detaljnije zavirio u deklaraciju shvatio sam da se radi o gluposti.... to je bila zapravo prehrambena guma u boji i 'dezenu', kao i mirisu dimljene slanine (stvarno na prvi pogled lici na slaninu, nije plastikanac), identicno je sa kackavaljem. Nisam hteo ni da probam. mozda sam glup, neinventivan i pun predrasuda, ali 'gumene bombone' u ulozi slanine, ma daj!!!!!!!!!!
Tamo gde je mnogo toga dostupno, relativno jeftino i lako, postoje i mnoge zamke. Ko ume da izbalansira, bice mu dobro i zivece kvalitetno.
4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users