Prilikom kupovine svako ima neku svoju ideju o sopstvenim potrebama i mogućnostima i malo je bezveze pitati "šta mi preporučujete" jer će svako da preporuči ono što je njemu najinteresantnije. Treba prvo da proceniš koliko bi koristio lampu, koliko puta nedeljno, koliko bi trajale vožnje, da li bi hteo da lampa više rasipa svetlost ili da fokusira i ima veći dobačaj (rasipanje i dobačaj su na suprotnim krajevima skale i nejdu zajedno) tek onda treba krenuti u lov za lampom.
U globalu neka moja preporuka je da treba izbegavati klasične "ručne" lampe koje dolaze u kompletu sa baterijom, punjačima i često nekim nosačem. Kupac kad vidi takav set stiče utisak da je baš to što njemu treba jer jednim "udarcem" za sitne pare kupuje sve što mu treba, ne mora posebno da traži baterije ni punjač, sve je tu, međutim svi ti dodaci su tu samo da bi podigli vrednost paketa u očima kupca i stvorili utisak da za "smešne" pare kupuje extra stvar, to je kao kad ti dođe trgovački putnik i nudi ti set šerpi a uz njega dobijaš na poklon posteljinu i pola litre parfema i zlatnu narukvicu, sve je to jako dobro unapred promišljeno a ti tek kasnije shvatiš da sve to zajedno ne vredi pola od plaćenog iznosa. Isto je i sa lampama iz takvih setova.
Prvo istina, Police i slične lampe nikad nisu te jačine koja je naznačena ili reklamirana od strane prodavca. Većina lampi sad dolazi sa XM-L (neke čak i XM-L2 ili XP-L) emiterima tj. jednim emiterom koji je jačine 10W, on se napaja strujom do 3 ampera @ ~3.3V dakle 3 x 3,3 = 10W. Ja kad ovo ljudima objašnjavam uvek kažem: nemojte meni ništa verovati, idite na google, pronađite web sajt Cree-ja i na njemu datashet za pripadajući emiter, tu vam sve piše i sve je detaljno objašnjeno.
Može prodavac da napiše kako lampa ima 150 megavata snage, proizvodi 2500 lumena i dobaci 5 kilometara kad hardver koji je u nju ugrađen jednostavno ne omogućava tako nešto.
Dodatni problem ovde stvara činjenica da je većina ovih lampi tzv zum lampe tj. imaju mogućnost zumiranja svetlosnog snopa. Kada malo proučite kako funkcioniše zum sistem shvatićete da su to u suštini dve cevi gde jedna (koja nosi sočivo) klizi preko druge (u kojoj je emiter i baterije ...) što dodatno pogoršava transfer toplote (pošto se led lampe greju, naravno) pa da ne bi došlo do pregorevanja emitera jer toplota ne može efikasno da se prenese ka spoljašnjosti, jedino rešenje je da se "skine noga sa gasa" tj. iako sam emiter jeste 10W on mora da se oslabi malo kako ne bi proizvodio toliko toplote pa se umesto sa 3 ampera, napaja sa 1.5-2 ampera a to automatski znači da umesto recimo 1000-1100 lumena koliko se navodi kao max XM-L emitera vi zaprovo dobijate samo 600-700 lumena iako vam je obećano 1800 lumena (iako tu cifru nije ni moguće ostvariti sa jednim XM-L emiterom )...
Druga istina: baterije koje dolaze u ovim kompletima su veoma loše, osim što nisu ni blizu naznačenom kapacitetu koji ne retko prelazi i cifru od 4800mAh one takođe nemaju ni zaštitu na sebi što u kombinaciji sa police lampom samo pogoršava stvari. Trenutno aktuelan maximalni kapacitet li-ion baterije formata 18650 iznosi 3400mAh (možete smatrati da nema jačih, iako je panasonic experimentisao sa modelom od 3600mAh on se nikad nije pojavio u slobodnoj prodaji) i to su Panasonikove ćelije. Postoje takođe i Li-ion baterije većeg 26650 formata koje imaju i veći kapacitet (4200-4500 mAh) ali Police lampe jako retko koriste ovaj format.
Li-Ion baterije mogu da se podele na zaštićene (koje imaju ugrađenu elektroniku koja ih štiti od preteranog pražnjenja, prevelike potrošnje, prepunjavanja isl) i nezaštićene (koje nemaju nikakvu zaštitu). Za početnike se uvek preporučuju zaštićene baterije a izbor zavisi i od lampe koja se koristi jer ako lampa ima u sebi monitoring stanja baterije onda će ona upozoriti ili se čak sama isključiti kada je baterija slaba čime će zaštititi bateriju od preteranog pražnjenja, međutim Police lampe i one jeftinije iz sličnog ranga nemaju ovakvu zaštitu i zato nikako nije preporučljivo koristiti onu bateriju koja dolazi u setu ako nije zaštićena a većinom nije jer u trenutku kada primetite da je opao nivo svetlosti tada je već kasno, baterija je verovatno ispražnjena ispod 2.5V i došlo je do njenog trajnog oštećenja tj. trajnog smanjenja ionako malog kapaciteta. Ovo je inače prilično opširna tema i teško je sve objasniti odjednom a i nije tema o baterijama pa bi bilo najbolje da malo proguglate ako vas zanima ova tematika. Ja ću samo preporučiti da se uvek pri kupovini odlučite za zaštićene baterije od Samsunga, Panasonica ili Sanyo ćelije.
Treća istina: punjači iz pomenutih kompleta su takvog kvaliteta da kada bi videli testiranja ne bi hteli da ih držite u ruci prilikom uključivanja, većina ne bi prošla ni osnovne testove a glavna karakteristika im je što su jeftini. Većina njih če isvesno vreme raditi manje više kako treba ali dovoljno je samo jednom da omanu, ne detektuju da je baterija puna što će dovesti do njene explozije usled prepunjavanja i ode kuća u večna lovišta. Inače ako je punjač samo malo izvan specifikacije pa puni li-ion bateriju do 4.3V (a treba ih puniti do max 4.2V) i to će malo po malo da ubija bateriju i trajno joj skraćuje životni vek.
Četvrta istina: 99% lampi bilo ručnih bilo specifično dizajniranih za bajs se prave u Kini, može prodavac da kaže da su iz Nemačke ili Amerike ili Vatikana ako hoće ali to jednostavno nije istina. Lampe koje se prave recimo u Americi ili Nemačkoj se zajeno mogu pobrojati na prste jedne ruke i daleko su iznad cenovnog ranga koji mi ovde razmatramo. To što se prave u Kini je čisto posledica isplativosti, radna snaga i sirovine su najjeftinije u Kini pa je često isplativije da proizvod koji ste sami dizajnirali proizvedete u kini i uvezete ga npr. u Srbiju jer sve zajedno sa troškovima uvoza i svih dažbina koje nastaju tim povodom cena koštanja po jedinici proizvoda često izađe znatno niža nego da ste isto to napravili kod nas u domaćim manufakturama.
Većina korisnika ima loše iskustvo sa Kineskom robom iz prostog razloga što smo mi tržište koje kupuje najjeftinije stvari a to su uvideli i lokalni kinezi pa dovlače samo najjeftiniju robu koju mogu da prodaju (pa onda ljudi koji ne znaju šta je online kupovine ili jednostavno ne praktikuju istu mogu samo da biraju nekvalitetnu robu pa se tako dodatno širi loš glas o proizvodima iz Kine). Kvalitet takve robje je 0 ali je zato jeftina međutima ako se izdvoji nešto više novca za proizvod sa dobrim kritikama videćete da kinezi imaju i dobrih proizvoda, kvalitetnih sa odličnom izradom i karakteristikama, samo se treba odlepiti od kategorije "najjeftinije".
Eto to su smo neki elementi koje treba pomenuti a ima ih još puno koje nisam pomenuo. Najbolje je, za svakog ko planira kupovinu lampe, da pre same kupovine pročačka malo google, pročita šta sve piše o UltraFire baterijama i u globalu informiše se jer kad imate informacije ne mogu da vas prevare tako lako a najbolje je kad do tih informacija dođete sami jer ćete ih onda više ceniti nego kad vam neko nešto kaže pa treba da mu verujete na reč.