Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#1901 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 March 2015 - 08:36 PM

Koja lampa je u pitanju? Daj sliku/link...

Inače baterije su ti najodgovornije za runtime, to ti je kao da imaš rezervoar od 5 litara u autu ili rezervoar od 30 litara, šta misliš sa kojim ćeš dalje da odeš bez punjenja!!!

BTW, te crvene baterije imaju kapacitet ne većei od 1000mAh, ako si srećan, a video sam ih i sa 700mAh, to ti je 3 puta manji kapacitet od recimo eneloop pro baterije (ako zanemarimo razliku u voltaži)...

• 0

profilepic.gif

#1902 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 March 2015 - 09:01 PM

Meni su u magicshine čisto plave, znači no name neki 4 ćelije 2S2P, ne verujem da su bolje od tih ultrafire. Lampa je stara više od 4 godine, koristi se umereno.

Kad je napunim i punjač se isključi i pokaže zeleno i pestane da pišti :) nije više napon kao nekad 8.3-8.4 već 7.8-8.0 V. Sad mi je držala dva i po sata na medium i pokazuje 7.5 V. Videću kolko će još moći ali nema šanse da bude ukupno 4 sata. A fabrički je kao deklarisana na 3 sata high, 4.5 medium kad je nova.

Inače zaboravih da dodam, pošto imam hrpu punjivih AAA ja bih se možda zadovoljio i sa onim najgorim kinezom powerbeam od 250 din samo da je nosač iole normalan, ali oni to naprave kao od grisine. Znači pukao mi je odmah pri prvoj montaži.

• 0

#1903 -Nikola-

-Nikola-
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 495 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 14 March 2015 - 09:04 PM

Sirius9, razumem ali kažem ti da se jako zagreje što ne bi trebao da bude slučaj kod LED lampe tj. ne bi trebale da se prave lampe koje sa tako malom diodom toliko jako svetle, zato višak energije ode kroz toplotu. To i jeste bio glavni razlog da se sa običnih sijalica pređe na LED.

A konkretno koja je lampa, evo ova:

sku_205514_1.jpg

• 0

#1904 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 14 March 2015 - 09:20 PM

2000 lumena je jaka svetiljka,ja imam cree led q5 450 lumena i jedva je drzala 3 sata sa crvenom baterijom,kupio sam i 2 plave baterije,ni plave nisu mogle vise od 3 sata da izdrze neprestano,ako imas bateriju za laptop koji ti ne treba otvori i unutra ces naci od 6 do 12 baterije 18650,meni drugar mi je dao 2 komada,6 sati najmanje izdrze

• 0

#1905 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 March 2015 - 10:00 PM

3 sata meni uopšte ne zvuči loše za jednu ćeliju. Ja vukljam glomazni pack od 4 komada pa traje nešto preko 3 sata. O tome sve vreme pričam, meni nisu baterije problem kao što Sirius reče :) i te najlošije su vrlo upotrebljive, po meni sve je bolje nego NiMh to je prošlost. A najlakše je kupiti kvalitetniju 18650 ćeliju ako je to cilj.

Problem su modovi na ovim bajk lampama. Nije da nema progresa, emiteri efikasniji nego ikad ali samo se ide na više dioda i sve jače/više lumena a za autonomiju ko pita...

Ne razumem se u elektroniku, možda nije lako napraviti drajver da ima velik raspon struje ali barem je jednostavno ubaciti još neki malecki slabiji a efikasan emiter. I tako vidim da trpaju po dve tri i više onih XML-ova...

Sad sam malo gledao ebay, dx i ali, isključivo bike lampe znači koje imaju nosač. Znači tuga, za male pare samo neki skroz glupi sistemi tipa 3xAAA ili CR3220. To nit mi se kupuje nit mogu da punim. Bar da lepo stave dve AA ili AAA, ili 4 ali ne... Da ne govorim 18650, zašto nema tako nešto za male pare, znači kao ručna ali sa nosačem za bajk (upotrebljivim) i da koristi jednu ili dve ćelije pa ću da ih punim u paru i nosim rezervne. Ima li toga?

• 0

#1906 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14959 posts

Postavljeno 14 March 2015 - 10:01 PM

2000 lumena je svetlosna busilica a ne lampa, mozes da osvetljavas luftvafe na kilometar visine, ona ciju sam sliku postavio slicna a ima samo 210 lumena.

• 0

#1907 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 March 2015 - 10:35 PM

@Gađane

Moguće je da su samo ćelije u disbalansu pa da se ne napune do kraja, ako ti se zeza možeš ih napuniti punjačem koji imaš a onda rasturiti pak i izmeriti pojedinačnu voltažu.

Nisam se setio ranije ali postoji još jedna opcija, pošto sad ima ovih bajs lampi sa jednim emiterom koje se napajaju iz USB slota, možeš da uzmeš neki veći powerbank i da koristiš njega sa lampom, on svakako ne daje više od 2A (u većini slučajeva) tako da bi trebalo dosta dugo da radi...

@Nikola

nekad davno kad su led emiteri (diode) smišljeni to je bilo tako, lepo sijaju, malo troše, ne greju se i svi srećni i nasmejani međutim današnji emiteri su nešto sasvim drugačije i zahtevaju hlađenje, to je sastavni deo njihovog normalnog funkcionisanja. Ne znam koji emiter ima ova tvoja lampa pa ću predpostaviti da je XM-L, za njega je proizvođač specificirao max napajanje 3 ampera @ 3.3V znači to ti je 10Watni emiter i on bi recimo bio ekvivalent klasičnoj sijalici sa žarnom niti od tipa 60-75W (prave sličnu količinu svetla). Pogledaj podatke na CREEovom sajtu (http://www.cree.com/...ional/XLamp-XML) i između ostalog videđeš da taj emiter nije ni blizu 2000 lumena (neko te gadno zeznuo) a onda klikneš na Documentation i skineš onaj drugi pdf (XM-L Data Sheet) i na drugoj strani vidiš da je maximalna temperatura LED junction-a (to je ona mala žuta kockica veličine 3x3mm koja zapravo proizvodi svetlost, to je fosfor) čak 150 stepeni celzijusa. Mislim da u normalnim uslovima upotrebe ta temperatura iznosi oko 80 stepeni C i to je normalna radna temperatura koja ne utiče za životni vek proizvoda pa ti vidi kako savremene LED diode nisu predivđene da se greju :D

Glavni razlog za prelazak sa običnih na led sijalice nije zagrevanje već njihova efikasnost, ako LED emiter od 10W proizvede isto svetla kao i "žarulja" od 60W, ušteda je jasna ali obe tehnologije proizvode temperaturu u procesu iluminacije.

Istina je da tvoja lampa ne bi trebalo da se greje toliko ali se to pre svega odnosi na pogrešan dizajn elektronike, jednostavno su odabrali prejaku elektroniku za taj tip lampe, da su recimo stavili elektroniku koja će napajati emiter sa recimo 1,7A ili 2A lampa bi se mnogo manje grejala a i dalje bi bila veoma korisna.

Uglavnom, činjenica je da se i LED emiteri greju a XML je još i prilično star proizvod, CREE je posle njega izbacio još 2 generacije u toj klasi a ove godine je izbacio i XHP50 i XHP70 quad-die emitere (imaju 4 "jezgra" koja proizvode svetlost), i recimo  XHP70 radi na 6V / 4.8A, to je skoro 30W a proizvodi nešto više od 4000 lumena itd. da ne dužim.

Inače, u početku mi je bilo i interesantno kako prodavci mame naivne kupce sa tim prenaduvanim ciframa tipa 2000 lumena, 30000W, baterijama kapaciteta 4800mAh isl. sad me samo nervira n2:2cfzfbc

• 3

profilepic.gif

#1908 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 March 2015 - 11:09 PM

Pa da, gde može 2000 lumena za 20-30 dolara :)

Sećam se kad sam kupovao mj-808 gledao sam neki video review sa mtbr čovek sve lepo detaljno objasnio, testirali merili precizno kolko luxa da je... Rekli su da je realno 600-700 lumena. A reklamirana je kao 900. Sada sve neki kinezi hiljade lumena za male pare :) i svi teraju max struju da bi bio wow efekat kad upališ, umesto da se napravi rezonski, manje bi se grejalo i duže bi trajalo.

• 0

#1909 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 March 2015 - 11:16 PM

Ko ima lemilicu i multimer i ne mrzi ga da skida jednu žicu sa emitera, može prilično tačno da dođe do količine lumena koju proizvodi emiter.

Potrebno je da se očita koliko ampera ide u emiter a zatim se taj broj ubaci u kalkulator na ovom sajtu -> LEDCalc (u miliamperima)

• 0

profilepic.gif

#1910 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 March 2015 - 05:56 PM

Pogrešno mi se bilo učinilo, u redu je pack, izdržao je skoro punih 6 sati na medium tj low šta je već. Tačno 5 sati 50 minuta.

• 0

#1911 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 March 2015 - 06:16 PM

Istroši ga na low/medium dok ti ne prijavi da treba puniti (obično blinkanje crvenim) zatim napuni komplet pa prži na max jednu noć konstantno i meri koliko će raditi.

Loše/slabe baterije mogu da rade korektno na malom opterećenju ali kad povučeš više đusa iz njih onda traju prilično kratko tj. ne mogu da održe veću potrošnju na duži period.

• 0

profilepic.gif

#1912 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 March 2015 - 08:45 PM

Nisam nikad precizno merio do sad pa sam se iznenadio da je autonomija osetno veća od deklarisane. Slabiji mod mi je i bitniji. izmeriću baš i samo na high koliko će pack izdržati. Njega slabo koristim, samo za loš asfalt, spust i kontriranje divljacima koji nemaju nameru da obore svetla.

Za sekundarnu lampu sam detaljno pregledao sve i definitivno mora biti neka ručna jer nema boljeg izbora, znači nešto umerene jačine na jednu ili dve 18650. A nosač ću morati da se patim i pokušam da napravim da klikne u ono cateye postolje/držač. Sad tek vidim da neke imaju i holder za 3xAAA što mi je odlično i veliki plus jer se to može kupiti na svakoj trafici ako zatreba.

Ima mnogo sličnih pa ako ima možda nešto bolje od ovoga, predoložite

http://www.dhgate.co...1-4-1|755134801

http://www.dx.com/p/...92#.VQyCD45p_AZ

Ne znam šta je bolje u praksi taj xp-e q5 ili uobičajeni xm-l t6. Nisam imao prilike da vidim kako šta sija na jačem a kako na najslabijem modu i kolko srče baterije. Brojke na linkovima mi ne znače mnogo.

• 0

#1913 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 March 2015 - 09:30 PM

Obe ove lampe ja svrstavam u kategoriju "Do not buy that shit!" a naročito po toj ceni. To su u suštini modeli koji se kupuju kada su na akciji za 6-7$ za poklon nekome ko ti nije toliko bitan ili ako imaš nekog ko stalno pozajmljuje lampe a ume i da ih ošteti/izgubi.

3xAAA je navlakuša iz zasede, misliš da to može biti koristno a čim ga prvi put probaš skontaš da je čist zajeb. Kvalitetna punjiva eneloop AAA baterija baterija ima kapacitet od tipičnih 800mAh (pro verzija je 950mAh) dakle maltene kao jedna mala 14500 litijum jonka, dok obična jeftina samsung 18650 baterija ima kapacitet od 2600mAh. Veći kapacitet je isto kao i veći rezervoar kod auta, bitna je za što veću autonomiju lampe. Da ne pominjem kakve rezultate daju jeftine kineske AAA baterije...

Šta je bolje u praksi zavisi od toga šta hoćeš da postigneš, XP-E je 3W emiter dakle slabiji, daje manje svetla ako i manje troši -> veća autonomija ali je fizički manji i zbog toga daje više fokusiran snop tako da bi ti trebao neki difuzer za njega. Posle njega je XP-G, veći, jači (5W), malo manje fokusiran, nominalno ide do 1.5A, max ~450-500 lumena, onda je XM-L, 10W, nominalno do 3A, oko 800-1200 lumena (u zavisnosti od elektronike koja ga napaja i baterije), fizički veći pa daje i najveće rasipanje snopa (kada bi sva tri emitera poredili uz upotrebu istog reflektora), uz OP reflektor daje dobre rezultate ali vuče dosta đusa iz baterije (sve u zavisnosti od režima rada)...

Ako ti moja preporuka nešto znači onda bi ja glas dao ovoj lampi, nije savršena ali sam siguran da nećeš biti ni razočaran + daleko je bolja od one dve koje si naveo a ima i extra cenu, definitivno extra kupovina.

• 1

profilepic.gif

#1914 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 March 2015 - 10:01 PM

Nisam u toku, ali ako stvarno ima negde onih krševa za ispod 10 dolara ne treba mi ništa bolje :) kad ima tih akcija i gde?

Pošto je pomoćna lampa u pitanju ne bih davao neke pare, zato sam gledao za nekih 20ak dolara. Neki dolar preko nije problem, kao ova što si linkovao ali to je klot, dok kupim punjače, baterije, nosače... previše mi je onda. Jesi li je ti probao, kolika je autonomija? Zvuči mi nerealno hiljadu lumena a sa jednom ćelijom 4 sata na high i 6 sati low?

Kod one sa dhgate mi se jako sviđa što nema epileptičnih modova :) (ako je tačno) samo ne znam kolika se autonomija može očekivati sa jednom ćelijom na low?

Druga sa xp-e sigurno traje, a mogao bih ako treba i da ubacim xpg koji mi stoji bezveze.

AAA sam mislio da ubacujem alkalne u slučaju nužde, nakon što potrošim rezervne 18650 ćelije, valjda svetli bar nekako?

I najbitnije, da li se sve ove lampe gase kad se baterija potroši, ili to zaštitna elektronika u ćelijama odradi ili gledaš u pasulj pa potprazniš ćelije?

• 0

#1915 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 March 2015 - 10:32 PM

Akcije nisu česte ali ih bude tako 2-3 puta godišnje, vidim samo da se ljudi grabe ali mi nije jasno zašto uopšte plaćaju da bi preuzimali tuđe smeće. Nikad ih nisam kupovao pa se nisam ni interesova za akcije.

Kada lampa dolazi u paketu sa baterijama u punjačem to je odma prvi znak da nešto ne valja pošto su tu baterije i punjač samo dodaci koji treba da "overe" prodaju tj. kupovinu, ljudi upravo misle "ok, kupio sam sve u paketu, ne moram da se cimam dalje" a u suštini dobijaju "4800mah" baterije koje realno u najboljem slučaju imaju 700 mAh i punjač koji u veleprodaji košta 1 dolar (da jedan dolar) i koji ne prolazi testove visokog napona pa ti gledaj šta držiš u ruci dok ga guraš u 220V.

Zamisli samo, treba da napraviš kalup za mašinu za livenje plastike, kupiš plastiku, da napraviš štampanu ploču, komponente za elektroniku, platiš radnike koji će sve to da sastavljaju i da na kraju dobiješ proizvod koji košta dolar i da imaš zarade na njemu u tih 1 dolar...

Konkretnu predloženu lampu nisam imao ali znam ko je pravi i imao sam par lampi iz te fabrike i sve su bile extra a autonomiju ne mogu da merim jer nemam 6 sati da buljim u lampu niti kameru koju bi mogao da ostavim da snima lampu 6 sati ili više. Dok nemaš lampu u rukama i testiranu bateriju za koju znaš tačno koliko je mAh, pogađanje autonomije je isto kao i gađanje pikado mete sa udaljenosti od 10m i sa povezom preko očiju, okrenut leđima meti i još da pritom stojiš na ledu :D zezam se malo ali u svakom slučaju bez lampe u koju bi mogao da zabodeš multimetar ne vredi ni pogađati. Naravno druga je priča ako uzimaš Olight, Spark, Fenix isl. oni svoja merenja rade po standardu.

Lampa koju sam ja linkovao ima zaštitu koja upozorava na slabu bateriju a kasnije i gasi lampu dok one dve koje si ti linkovao nikad nisu ni čule da tako nešto postoji, vući će iz baterije dok god ima šta da se vuče, ne zovu ih džaba ubicama baterija, zaštićene baterije su OBAVEZNE u njima...

• 1

profilepic.gif

#1916 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 24 March 2015 - 07:24 AM

Kad pročitam 2000Lm za 18$ sav se naježim i uzbudim :)

Btw, nisam ekspert, ali uz moju drugu sportsku aktivnost (planinarenje) namenjao sam se raznih lampi za na glavu (Petzl, Phenix, Black Diamond...), a trenutno najviše je u upotrebi Black Diamond Icon - http://eu.blackdiamo...99ALUMALL1.html ili

http://www.outdoorge...ck-Diamond-Icon

Tričavih 200Lm, u najjačem režimu baca tek 80-100m i baterije (4x1,5 AA) drže jedva od jednog do pet dana konstantne upotrebe, zavisno od inteziteta svetla. Takva lampa je jedna od top outdoor lampi na svetu, a cena se kreće u rasponu od 50 do 90$. Sigurno ima i jačih modela u speleološkoj tržišnoj niši, koja je i najzahtevnija kao takva.

E sad, kad se pojavi kinez koji nudi hiljade i hiljade lumena za 20$, to zaista zahteva respekt, kako prema prodavcu, tako i prema kupcu.

I tako...

• 0

Live before you die!

#1917 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 24 March 2015 - 09:00 PM

Nemoj zaboraviti 30000W i bateriju sa 4800mAh :D

• 0

profilepic.gif

#1918 Bobanultegra

Bobanultegra
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 435 posts
  • Locationleposavic

Postavljeno 24 March 2015 - 09:42 PM

Nemoj zaboraviti 30000W i bateriju sa 4800mAh :D

bice u nekom paralelnom univerzumu nadam se

• 0

#1919 makitzar

makitzar
  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • LocationZrenjanin

Postavljeno 28 April 2015 - 08:06 AM

Razmisljam na svoj prvi konkretniji bajs da nakacim ove "koje kakve" Police Lamp T6 koje se prodaju za budzasto. Sta mislite o njima ? Mozda neki predlog za konkretnije osvetljenje ? 

• 0

#1920 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 April 2015 - 12:28 PM

Na koju tačno lampu misliš daj link, i koliko tačno je to "budzašto"? :)

• 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika