Sirius,ako sam te razumeo,ove lampice za bajs sa dx-a za 20-30e sa xm-l t6, koristiti sa baterijama koje su zaštićene?
te lampe koriste baterijske pakove koji se sastoje od 4x18650 baterije, te baterije su nezaštićene (packovi se uvek prave od nezaštićenih baterija, berm ja nisam video onaj koji ima zaštićene, ima razloga zašto je tako) ali postoji elektronika koja služi kao zaštita za sve ćelije...
Problem koji se javlja u ovom slučaju a i u većini drugih baterijskih pakova (kao na primer onih za notbukove) je što zaštita koju oni imaju vodi računa o svim ćelijama ukupno a ne o svakoj ćeliji pojedinačno što postepeno može dovesti do disbalansa ćelija.
4 pomenute ćelije su povezane po sistemu 2 serijski i 2 paralelno (2s2p) znači, ako predpostavimo da svaka pojedinačna ćelija ima kapacitet od 1500mAh i da daje 4,2V kad je puna, dve serijski spojene ćelije će imati 1500mAh kapacitet i davaće 8.4V a ako paralelno dodaš još dve isto tako povezane baterije/ćelije dobićeš pack sa 8.4V na izlazu i kapaciteta 3000mAh.
Pomenuta zaštitna elektronika se brine da takav baterijski pak ne padne ispod ~5V, da nejde preko 8.4V i da slučajno ne zakačiš nekog velikog potrošača koji će povući tipa 7-8 ili više (koliko je proizvođač zaštitne elektronike odredio ) A (ampera).
Ali, pošto baterije umeju da variraju po kvalitetu naročito u tim jeftinim pakovima one se neće podjednako prazniti, ako baterije imaju različiti interni otpor različito će se i prazniti, one sa većim internim otporom će se brže prazniti i vice versa.
Sad je već odprilike jasno u čemu je problem. Da bi 18650 baterija/ćelija optimalno funkcionisala i dugo trajala ona ne sme da se prazni ispod 2.5V i ne sme da se puni iznad 4.2V, čak i 0.1V izvan granica, joj smeta i degradira je. Ako ćelije nisu adekvatno uparene može se desiti da prilikom upotrebe npr. jedna ćelija padne na 2.3V a druga u tom paru bude na 2.7V, zaštitna elektronika to vidi kao 5V i po tome je sve ok međutim prva ćelija je ispod dozvoljenog nivoa i dolazi do njenog oštećenja, povećava se interni otpor, brže se prazni, sporije puni i dolazi do još većeg disbalansa.
Kad se bude punio takav bateri pak ona ćelija koja je slabija i koja je imala nižu voltažu će se sporije puniti a ona koja je bila na većoj voltaži pre će doći do 4.2V međutim kako ona prva još nije puna njihov zbir neće biti 8.4V koliko je max već će biti manji tako da će punjač nastaviti sa punjenjem što će dovesti do toga da se ona "zdravija" baterija prepunjava, npr. prva baterija može imati 4V a druga 4.4V za zaštitnu elektroniku to je OK jer je zbir 8.4V i ona ne vidi ništa strašno a to što prva baterija nije dovoljno napunjena (dakle pre će se isprazniti) a druga je dobrano prepunjena (što je oštećuje) to ostaje neprimećeno...
Naravno ovo je samo primer da bi video šta se dešava u tim bat. pakovima, u realnosti do disbalansa dolazi znatno sporije, pomeranja su u rangu 0,01-0,02V i teba dosta vremena i puno ciklusa punjenja/praznjenja da bi došlo do znatne degradacije. Recimo da je neki normalni upotrebni vek takvog bat. paka nekih 2-3 godine.
Rešenje za ovo postoji ali nije ni jednostavno a ni preterano isplativo a svodi se na to da se prilikom punjenja baterija vodi računa o svakoj pojedinačnoj ćeliji tj. da se punjenje svake ćelije kontroliše, da ne budu vezane u paru. To se radi uz pomoć tzv balanser punjača a pošto om mora imati pristup svakoj ćeliji to podrazumeva da treba rastaviti baterijski pak i povezati ga drugačije tj. dodati par izvoda, tako će balanser prilikom svakog punjenja svaku pojedinačnu ćeliju dovesti do 4.2V pa čak i ako dođe do disbalansa prilikom pražnjenja taj disbalan će biti zanemarljiv jer se neće sabirati sa prethodnim disbalansom i onim pre toga već će to balanser da ispegla prilikom svakog punjenja...
ako shvataš šta sam hteo da kažem
spava mi se i jedva razmišljam
@Gadjan: da tako nešto ali ne bi ja kupovao baterije na aliexpresu, vidiš da kod ovog kaže da je samo 71.4% kupaca zadovoljno baterijama, što je baš slab rezultat... Bolje
ove ili
ove uzeti...
Evo
ovo je jedan od boljih pakova koji bi mogao da preporučim svima...
Kolega bobale će da me ispravi ako sam nešto zabrljao