Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#1701 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 08 August 2013 - 11:03 PM

Cena prava sitnica :mrgreen:

Kad smo se dotakli ove teme, jer ima nesto slicno iz kine za neku normalnu cifru da se naruci? Mislim na zadnja svetla koja su ovoliko jaka, dal je punjiva baterija ili AA/AAA nebitno.

http://www.ebay.com/... ... 1423.l2649

Ako izuzmemo zadnja svetla velicine cokoladice, mislim da nista ne sija bolje od ovog. K'o radovi na putu. n:fighting0027 8) :mrgreen:
  • 0

#1702 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 08 August 2013 - 11:59 PM

Smart je uvek pravio dobre proizvode. Zapravo, mislim da trenutno cak mozda pravi i bolje od cateye-a. Na primer, prednju cateye lampu koju imam vec godinama radi bolje od nekih novih cateye modela slicnog cenovnog ranga.
Za ovu smart sam i ranije cuo da je super, u trenutku nabavke sam se ipak odlucio za cateye samo zbog dostupnosti: trebala mi je bljeskalica za odmah. Koliko vidim, ova smart ima duplo bolju autonomiju u trepcucem modu od moje cateye, mada dobro moja cateye ima 5 dioda. Svejedno, sad kad vec imam lampu necu da je menjam, ali ako opet izgubim bljeskalicu kao prethodnu, razmislicu o ovoj :)
  • 0

#1703 Zlivuk

Zlivuk
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Postavljeno 09 August 2013 - 07:54 AM

Поздрав свима,
моја препорука за задње светло је:

Sigma Tail Blazer
http://www.sigmaspor... ... t=features

Сија као лудо, има економичну потрошњу батерија и лако се монтира. Три мода рада, може да се закачи и за дрес или ранац.

Цена у Немачкој 10 евра...

Kада сте већ тамо, обавезно пазарите и Cat eye 540 Econom force и бићете веома задовољни за укупно 50 евра...
  • 0

#1704 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 09 August 2013 - 08:19 AM

LOL :D
Cat Eye Econom Force može i kod nas da se kupi, cena 6.900, ima nekih extra ideja implementiranih ali za svetlo koje daje samo 180 lumena i 4000 kendela, jednostavno ne vredi tih para + plastično je tako da ne može ni da se "overklokuje" :)
Ako ništa barem nije mnogo skuplje nego u Nemačkoj, kome se sviđa bolje da uzme ovde, taman uštedi onih 500€ na put do Nemačke i nazad :mrgreen:
  • 0

profilepic.gif

#1705 Zlivuk

Zlivuk
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Postavljeno 09 August 2013 - 11:33 AM

Цијена је 45 евра:

http://www.bike-comp... ... sung-.html

па кад одбију њихов ПДВ, а наш цариник зажмури од јаког светла, може и за 40 еврића да се пазари. Ипак је 6900 динара пуно, за разлику у парама таман могу да се купе и добре батерије. Ја га терам по асфалту и највећи плус му је што траје преко 5 сати у јачем моду са батеријама од 2200 милиампер-часова.

Главно питање је ко има јаче светло и колико дуго му траје. Време је да се премеримо током једне ноћне вожње... 8)

Посебан поздрав Сириусу - гуруу осветљења!
  • 0

#1706 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 09 August 2013 - 11:49 AM

Slažem se da je dobro svetlo i da je skupo kod nas ali ti si verovatno u Nemačkoj pa se isplati uzeti ga tamo a mi koji smo zaglavljani u Srbiji moram prida da platimo i 15 eura za isporuku:

Postavljena slika

+ što dotični sajt sigurno neće hteti da "zagubi" fakturu i napiše manju vrednost na paketu a naši carinici imaju oči sokolove, vrebaju svaku priliku :)

A što se tiše noćne vožnje, ja samu uvek ZA, još kad bi neko žensko mogao da nagovorim n2:hahaha
  • 0

profilepic.gif

#1707 Zlivuk

Zlivuk
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Postavljeno 09 August 2013 - 12:14 PM

Озбиљно, 'ајде да крајем августа колективно одемо на ноћну вожњицу, а да тема састанка буду решења нашег осветљења.Има већ много добрих жижа које се већ ''врте'' у околини Београда, тако да би једна демонстрација лампица била корисна будућим совама...иде јесен и кратки дани :evil:
Мож' Ада, може Сурчин...
  • 0

#1708 homer

homer
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 310 posts

Postavljeno 09 August 2013 - 09:31 PM

Озбиљно, 'ајде да крајем августа колективно одемо на ноћну вожњицу, а да тема састанка буду решења нашег осветљења.Има већ много добрих жижа које се већ ''врте'' у околини Београда, тако да би једна демонстрација лампица била корисна будућим совама...иде јесен и кратки дани :evil:
Мож' Ада, може Сурчин...

+1
  • 0
"Ja sam sebe manji komad
veci deo cini Nomad
a taj cudak nesto bunca
njemu nikad dosta sunca"

#1709 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts
  • LocationSvuda tuda negde...

Postavljeno 10 August 2013 - 01:00 PM

Dule, neko...
Jel se formira baterija kod ovih lampi sa dx.com....prevrnu juče celu temu i ne nađoh. Nema nikakvo uputstvo uz nju :evil:
Hvala unapred, znam da smaram verovatno, ali šta ću... n:sign0007
  • 0

#1710 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 10 August 2013 - 04:12 PM

Nema u temi, ali cini mi se da sam i ja slicno pitao Siriusa :D
Nema formiranja, samo napunis i koristis.
Kad smo kod toga, treba svoju da skinem sa punjaca da ne eksplodira, dobro me podseti :D
  • 0

#1711 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 10 August 2013 - 04:52 PM

- Litijum jonske baterije se ne formiraju (isto kao što se baterije za notebook-ove, tablete, telefone ne formiraju jer su sve litijum-jonske).
- Takođe, li-ion baterije ne podnose pražnjenje ispod 2.50V (po ćeliji) a još manje vole prepunjavanje iznad 4.20V (samsungove ćelije idu do 4.35V fabrički).
- Kada se li-ion baterija skladišti na duži period ne-upotrebe, recimo preko zime na 2-3 meseca treba je napuniti na 3.60V - 3.80V (po ćeliji).
- Baterije za ove led lampe koje imate su u konfiguracini 2S2P pa lako možete izračunati voltaže za njih.
- Li-ion baterijama "prija" tj. produžava im se radni vek, ako ih dopunjavate češće i pre nego što prijave da su prazne, znači bolja je situacija staviti bateriju na sat-dva (ili dok se ne upali zelena) posle svake upotrebe nego je koristiti dok se ne isprazni skroz da ugasi lampu pa onda puniti 4-5 sati...

A evo još malo zanimacije za sve prisutne: :mrgreen:

Ako ste gledali/kupili nekad neku kvalitetniju lampu ona je sigurno imala na sebi (na pakovanju ili u dokumentaciji) navedenu jačinu u kendelima (en.: candelas) oznaka: cd. Ovo je isto jedan od sistema označavanja jačine lampe baš kao i lumeni ili luxevi (uz napomenu da ove jedinice nisu međusobno konvertibilne). E pa zanimljvia stvar kada su kendeli (neko kaže i kandeli) u pitanju je da se iz njih može izračunati dobačaj lampe :D

Postoje različite formule u zavisnosti od toga do kog intenziteta svetlosti merite daljinu tj. dobačaj a ja ću ovom prilikom napisati formulu za "to moonlight" u prevodu "do mesečine".

Prvo objašnjenje šta ovo znači. Jasno vam je da što je objekat više udaljeni od izvora svetlosti to manje svetla završi na tom objektu pa tako ako stavite šaku na 2 metra od lampe ona će biti veoma jako osvetljena a ako se pomerite na 20 metara od lampe znatno manje svetlosti će udariti u šaku, nadam se da kontate ovo :mrgreen: . Moonlight je intenzitet svetlosti kojom puni mesec obasjava nešto bez prisustva bilo kakvog drugog izvora svetlosti (tehnički gledano ni mesec nije izvor već samo odbija sunčeve zrake) dakle "to moonlight" znači da ste toliko udaljeni od izvora svetlosti tj. lampe da vas lama osvetljava isto kao što bi vas osvetlio puni mesec.
Ovo nije previše koristan nivo svetlosti, bar ne za vožnju bajsa, ali mnoge kvalitetne lampe imaju takozvani moonlight mod koji je koristan kada recimo ustanete noću u šatoru npr. i ne želite da palite neko jako osvetljenje da ne bi probudili partner(ku) :mrgreen: ili kada ne želite da se zaslepite ako su vam oči priviknute na mrak...

Sve u svemu evo formule:

√(candelas*4)

dakle, koren od (kendeli*4).

Have fun :mrgreen:
P.S. jedna napomena, sigurno znate da nečistoće u vazduhu takođe utiču na dobačaj neke lampe...
  • 1

profilepic.gif

#1712 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts

Postavljeno 10 August 2013 - 05:33 PM

Ovo je samo da popizdiš. Dobio sam neki punjač koji ne pasuje sa konektorom baterije. Ovo je prosto neverovatno i jebem ti internet trgovinu i kineze! Kakav bezobrazluk prosto neverovatno.
Koji sad prokleti punjač da kupim? :cry:
Inače sam ovaj krš kupio... http://dx.com/p/t6-x... ... -set-94182
tako da se ne zajebe još neko. Video sam da nisam jedini kojem su tako uvalili!
  • 0

#1713 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 10 August 2013 - 06:36 PM

uzmeš lampu, odeš do mikroprinca ili elemente ili do kelco-a, kažeš hoću muški priključak za ovaj konektor i turiš im konektor od lampe pod nos :) To ti je 100-150 dinara max.
Dođeš kuči, uzmeš makaze, odsečeš onaj konektor na punjaču, očistiš krajeve kabla, staviš malo tinola na njih, isto malo tinola na novi konektor, zalemiš + na centralni pin i - na spoljašnji kontakt, testiraš unimerom da nema kratkog spoja i da daje struju & you're good to go :mrgreen:
  • 0

profilepic.gif

#1714 homer

homer
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 310 posts

Postavljeno 10 August 2013 - 07:08 PM

Ovo je samo da popizdiš. Dobio sam neki punjač koji ne pasuje sa konektorom baterije. Ovo je prosto neverovatno i jebem ti internet trgovinu i kineze! Kakav bezobrazluk prosto neverovatno.
Koji sad prokleti punjač da kupim?

Opusti se, lepo svetlo. Nabavices punjac.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
  • 0
"Ja sam sebe manji komad
veci deo cini Nomad
a taj cudak nesto bunca
njemu nikad dosta sunca"

#1715 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 10 August 2013 - 07:29 PM

Ako baš insistiraš na novom punjaču, mada niko ne garantuje da će da pasuje...

Sent from my PC with 4TB of drive space, web cam, ups and 2 monitors, using wireless keyboard and mouse n2:hahaha
  • 0

profilepic.gif

#1716 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts

Postavljeno 10 August 2013 - 08:20 PM

Definitivno je to ovo...
http://www.kupindo.c... ... -led-lampe

Sent iz pizde materine...
  • 0

#1717 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 10 August 2013 - 08:23 PM

@Sirius9
Otkud ona dvojka u formuli, ili bolje :), koliko luksa si računao da ti je mesečina?
  • 0
Pozdrav

#1718 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 10 August 2013 - 08:31 PM

@Sirius9
Otkud ona dvojka u formuli, ili bolje :), koliko luksa si računao da ti je mesečina?

mesečinu sam računao kao 0,25 lux-a a ako kao zadnju meru uzmeš 1 lux onda iz formule izbaciš dvojku, samo koren od cd.
  • 0

profilepic.gif

#1719 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 10 August 2013 - 08:37 PM

Zar nije onda 2*sqrt(cd)?
  • 0
Pozdrav

#1720 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 10 August 2013 - 09:32 PM

Da, u pravu si. Fromula koju sam ja našao je bila ispisana slovima "sqroot of candela *2" pa je to meni izgledalo kao puta dva pod korenom tako da je to onda dalo dobačaj do 1 lux-a a ne "do mesečine".

Najbolje bi bilo formulu izraziti ovako:
Dobačaj = √(candelas/krajnji lux)

pri čemu bi krajnji lux bila jačina svetlosti do koje želimo da merimo dobačaj, npr. do mesečine to bi bilo 0,25 lux, pa bi onda to izgledalo ovko (ako lampa daje npr. 50kcd):

√(50.000/0,25) = 2*√(50.000) = √(50.000 * 4) a to je sve zapravo = 447,2 metra

Ako želimo da merimo dobačaj do 1 lux-a onda umesto 0,25 lux nejde ništa (deljenje sa 1), ako idemo do 2 lux-a delimo sa 2 i samim tim se smanjuje dobača što je logično...

P.S. Tražio sam od dežurnog moderatora da ispravi formulu pošto ja ne mogu. :oops:
  • 1

profilepic.gif

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika