Jump to content

Photo

Razne LED lampe, sve o njima

• Please log in to reply
4298 replies to this topic

#1621 homer

homer
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 310 posts

Posted 08 June 2013 - 07:09 PM

Od 1 f 5.5v je 150 dinara, za trajanje svetla 4sata treba ti od 5farada barem. E sad ako uzmes 2 od 1 farada i povezes paralerno dobices 2 sata svetlaa, koji punis preko usb, ili dinaame, ....takodje mozes napraviti 555 timer tako da ce dioda da se pali i gasi ... e sad mozda cak taj jedan kondezator moze napajati led diode cak i 4 sata( pitam svuda koliko moze da traje,samo sam dobio tacan odgovor od macobta sa youtuba koji kaze da moze 4 sata ali od 2 farada
A

Mozda Sirius9 zna odgovor!?
  • 0
"Ja sam sebe manji komad
veci deo cini Nomad
a taj cudak nesto bunca
njemu nikad dosta sunca"

#1622 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Posted 08 June 2013 - 07:29 PM

Od 1 f 5.5v je 150 dinara, za trajanje svetla 4sata treba ti od 5farada barem. E sad ako uzmes 2 od 1 farada i povezes paralerno dobices 2 sata svetlaa, koji punis preko usb, ili dinaame, ....takodje mozes napraviti 555 timer tako da ce dioda da se pali i gasi ... e sad mozda cak taj jedan kondezator moze napajati led diode cak i 4 sata( pitam svuda koliko moze da traje,samo sam dobio tacan odgovor od macobta sa youtuba koji kaze da moze 4 sata ali od 2 farada
A

e druze , sada sam pogledao mail sa cenama kondezatora, taj od 1f je 370 dinara a ne 150.....
izgleda da je jeftinije u inostranstvu da se kupi za nekih 20-30 dinara.....ovde je marza 400% u electronicshop ns, a u mikroprincu su 900dinara....vdecu ja jos negde ove kondezatore, cini mi se da sam video u electronic shopu jos neke kondezatore, ako te to zanima, vidi u farnelu pa mozes otici do electronic shopa, ili neke radnje sa elektonikom i tamo ceti naruciti
  • 0

#1623 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Posted 08 June 2013 - 08:50 PM

370 dinara je ok cena za 1F/5.5V, može neki link za mnogo jeftinije (na komad)?

Za računanje koliko bi trajao napunjeni kondenzator kreneš od:
eq1.png
pa pretabaš i aproksimiraš u:
eq2.png
gde je Δt vreme u sekundama, C kapacitivnost u faradima, I struja u amperima, Δv pad napona na kondenzatoru nakon vremena Δt. Na primer, uzmeš 1F/5.5V, napuniš na 5.5V, prikačiš na LED koja vuče na primer 0.5A (preko constant current LED drajvera koji na primer radi do minimalno 3V) i dobiješ vreme trajanja od čitavih 5 sekundi :).

• 0
Pozdrav

#1624 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 08 June 2013 - 08:59 PM

A

nažalost ne znam ALI, da je to nešto upotrebljivo zar ne misliš da bi se masovnije koristilo a ne samo kod hobi elektroničara ! A sdruge strane ajd dobro, dobijaš 5.5V u trajanju od 4 sata ali koliko ampera?
jedna mala bela obična led diodica, kao na svetlećem privesku, vuče 20-25mA dok je za iole bolje rezultate jedan Cree XP-G emiter potrebno hraniti sa barem 300-400mA a ako hoćeš da zasija u punom sjaju to je onda 1500mA. XM-L traži 3000mA a "nova zvezda na nebu" :mrgreen: MG-T traži 6.5V/6000mA...

Nego kad ste već pokrenuli priču o kondenzatorima ja se setih da imam u šupi neke "bombe" :mrgreen: pa sam trknuo da ih iskopam, ono malo gore, što piše Energiser je klasična AA baterija :P
(obrati pažnju na vrednosti, ono su mikrofaradi a mi ovde pričamo o 1000 puta većim vrednostima)
Postavljena slika

Iiii dok sam ja snorao po šupi ovaj nerd :mrgreen: pardon, himso me preteče, dakle himsov post je preteča mog posta n2:hahaha
nego, samo da dodam da oni kondovi što planirate da ih nabavite neće biti 1000 puta veći od ovih sa slike :mrgreen: zato što su samo 5.5V :P
  • 0

profilepic.gif

#1625 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 08 June 2013 - 09:41 PM

I ne samo zato, vec sto je proizvodnja kondenzatora malo uznapredovala od vremena kad su ove iskre pravljene :mrgreen:
  • 0

#1626 ljiljak

ljiljak
  • Members
  • PipPipPip
  • 106 posts
  • LocationKragujevac

Posted 09 June 2013 - 11:31 AM

Mislim da su u pitanju 1 000 000 puta veće vrednosti (1uF=10^-6F) :D
Kondenzator od 1F (20-24V): http://www.elementa....uto-pojacalo-1f Sitnica po dimenzijama i po ceni :D .
  • 0

#1627 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 09 June 2013 - 11:46 AM

U pravu si za vrednost, ja sam lupio odokativno, nisam ni gledao :oops:
Uglavnom, iz ove cene sad je verovatno malo jasnije zašto se ne koriste kondenzatori za napajanje uređaja već samo za peglanje pikova, za tu lovu može da se napravi batery pak koji će držati XML emiter upaljen nedelju dana bez prestanka i to na maximumu maltene, ako bi ga spustio na 1,5A radio bi jedno 2,5-3 nedelje... A od ostatka para bi mogao da se kupi poseban punjač za taj batery pak tzv. balanser :)
Jedna kvalitetna 18650 baterija ima daleeeeekoooooooooo bolje performanse od jednog 1F kondenzatora i daleeeeeeeeekooooooooo manju cenu...
  • 0

profilepic.gif

#1628 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Posted 09 June 2013 - 12:04 PM

To je sve tacno, bolje je praviti lampu sa baterijama. Ja sam samo poceo da pisem posto je zaista moguce da napunis kondenzator i da ti svetl i nekoliko medelja ,ali je on jako skup,treba ti barem (po formuli) 400 farada ili vise sto je kof nas skupo a drugde jeftinije.....ukucajte na sajtu instructables, pa pogledajte capacitor light,imazanimljivih projekata zaa lampe
  • 0

#1629 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 09 June 2013 - 12:21 PM

Slažem se da je zanimljivo ali je jednostavno "neisplativo", tako nešto se radi samo ako se eto zadesilo da imaš pogodne kondenzatore ili možeš da iz nabaviš za džab-džaba recimo na otpadu, neko izbacio ili firma izbacila ili tako nešto ali da nabavljaš kondenzatore po komercialnim cenama za svetlo!!!
A nije ni čudno što su skupi, oni su predviđeni da peglaju pikove do nekoliko sekundi max a ne nekoliko minuta ili sati zato je i velika većina koji mogu da se nađu na sve strane reda veličine piko/nano Farad.
  • 0

profilepic.gif

#1630 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Posted 13 June 2013 - 09:06 AM

Evo i jedne kasetne bombe :) koja je ekvivalentna sa 875F/5.5V, stavio sam limenku radi poređenja veličine.
img.jpg
Sa ovim bi recimo 0.5A LED kao u prethodnom primeru trajala nešto malo više od sat vremena. Čak i neka obična low current LED kao one na kućištu računara, televizora, telefona itd. koja radi na npr. 5mA bi trajala samo oko 5 dana. Za 4 nedelje za neku prosečnu LED lampu bi već trebalo razmišljati o kolicima za bicikl :). Sa druge strane 18650 baterija bi potrajala 3-4 sata.
  • 0
Pozdrav

#1631 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 13 June 2013 - 09:15 AM

Sa druge strane 18650 baterija bi potrajala 3-4 sata.

1A - 3 sata - više nego upotrebljivih 450 lumena - uzmeš dve/staviš u džep i niko ne zna ni da ih imaš :)
  • 0

profilepic.gif

#1632 Zorex

Zorex
  • Members
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 13 June 2013 - 03:32 PM

Samo da prijavim da sam danas dobio nosač za lampu naručen sa DX-a koji košta 252 dinara, i da su nadležne službe uredno naplatile PDV u iznosu od 51 dinar.
  • 0

#1633 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts
  • LocationSvuda tuda negde...

Posted 13 June 2013 - 05:56 PM

Super si me obradovao. Meni treba da stigne lampa od 25 eur... :roll:
  • 0

#1634 homer

homer
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 310 posts

Posted 13 June 2013 - 08:18 PM

Samo da prijavim da sam danas dobio nosač za lampu naručen sa DX-a koji košta 252 dinara, i da su nadležne službe uredno naplatile PDV u iznosu od 51 dinar.

bolje da si kupio kod mene :mrgreen:
  • 0
"Ja sam sebe manji komad
veci deo cini Nomad
a taj cudak nesto bunca
njemu nikad dosta sunca"

#1635 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 13 June 2013 - 08:27 PM

...a onda kod mene uradio upgrade drajvera sa vrlo nezgodnih low-high-strobo na full programibilnih max 7 modova + pulsiranje n2:hahaha
  • 0

profilepic.gif

#1636 Zorex

Zorex
  • Members
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 14 June 2013 - 12:42 PM

Kupio sam onu najmanju Polce Led lampu sa Li-ion baterijom od 1200mAh,
jel zna neko koliko časova treba da se puni baterija?
  • 0

#1637 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Posted 14 June 2013 - 08:13 PM

Nema pravila, koristio sam 3 punjaca i raspon je veliki. Kinezi. U svakom slucaju dok led ne postane zelena
  • 0

#1638 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 19 June 2013 - 02:42 PM

Evo dva interesantna snimka oko onih kondenzatora, samo jedna napomena ovaj lik na snimuk vrlo ležerno gura prste oko kontakata što ume da bude vrlo neprijatno iskustvo :D
[youtube_embed5][/youtube_embed5]
[youtube_embed5][/youtube_embed5]
  • 0

profilepic.gif

#1639 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 20 June 2013 - 02:09 PM

Zanimljivo. Samo, ne preterano upotrebljivo kod modernijih automobila koji vuku neku struju i kad motor ne radi (kad kazem struju, mislim na nekoliko potrosaca, ne na jednu diodu od alarma ili imobilajzera). Pogotovo zimi, to bi mogao biti problem. Plus on je koristi na benzincima koji nisu toliko agresivni ka akumulatoru, bas me zanima kakvi bi rezultati bili sa dizelom (tj da li bi radilo uopste).
  • 0

#1640 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Posted 20 June 2013 - 03:47 PM

gledao sam drugi snimak pre par meseci, ja mislim da on napominje da posle svake voznje on izvadi kondezatore i napuni ih...zato je sve demonstrirao sa solarnim,....jako dobra ideja samo kod nas nije toliko isplativa
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users