Razne LED lampe, sve o njima
Postavljeno 05 April 2013 - 08:41 PM
Postavljeno 05 April 2013 - 09:09 PM
A ok. U principu svaka sa t6 diodom je dobra.
Pa i nije baš, T6 emiter ti je samo pokazatelj potencialnih mogućnosti lampe a koliko će od toga zaista biti dostupno korisniku zavisi od drajvera lampe. Možeš dobiti i 300 lumena od T6 emitera a možeš i 800 (teoretski skoro 1000), a to direktno zavisi od drajvera (i baterije).
Postavljeno 05 April 2013 - 10:45 PM
XR-E (Q2, Q3, Q4, Q5) izgledaju ovako (ona crna podloga (to je aluminijumski hladnjak) može da bude i okrugla, zavisi od veličine emitera, 20mm -> zvezda, 16mm -> krug):
XM-L (najzastupljeniji T5, T6, U2, U3) izgledaju ovako:
(opet, ona bela pločica ispod može da bude i crne boje i okrugla itd...)
I evo jedna lepa slika XM-L2 T6 emitera bez podloge:
Postavljeno 06 April 2013 - 07:13 AM
Pa nisam napominjao da trazi lumena koliko zeli jer svaki prodavac naglasi koliko max lumena lampa daje. Vjerovatno to nije tacno ali ako uzmes sa 1000 lumena siguran si da je i vise nego dovoljna jaka za bajk. Napomenu sam za diodu jer je novije generacije i trosi manje za vise lumena. Vise sam to napomenuo u smislu da trazi dizajn i dodatne mogucnosti tipa zoom adapter za aaa baterije i sl prema svojim zeljama.A ok. U principu svaka sa t6 diodom je dobra.
Pa i nije baš, T6 emiter ti je samo pokazatelj potencialnih mogućnosti lampe a koliko će od toga zaista biti dostupno korisniku zavisi od drajvera lampe. Možeš dobiti i 300 lumena od T6 emitera a možeš i 800 (teoretski skoro 1000), a to direktno zavisi od drajvera (i baterije).
Postavljeno 06 April 2013 - 10:22 AM
Ove slike sto si postavio su originalni cree emiteri, piseli ovo "cree" i na kineskim o kojima je ovde rec?Svaki emiter ima karakterističan prepoznatljiv dizajn:
XR-E (Q2, Q3, Q4, Q5) izgledaju ovako (ona crna podloga (to je aluminijumski hladnjak) može da bude i okrugla, zavisi od veličine emitera, 20mm -> zvezda, 16mm -> krug):
Postavljeno 06 April 2013 - 12:27 PM
Ko god ima šta da doda i predloži neki drugi model, podržavam. Mislio sam da naručim u narednih par dana. Razmišljao sam i o zoom, ali puno je komentara u kojima kažu da samo početni i krajnji položaj mogu da se koriste.
@Sirius Ček', otkud sad XM-L2? Da li je on bolji, da tražim te modele?
Postavljeno 06 April 2013 - 03:46 PM
Ove slike sto si postavio su originalni cree emiteri, piseli ovo "cree" i na kineskim o kojima je ovde rec?Svaki emiter ima karakterističan prepoznatljiv dizajn:
1. Emiter je ono što vidiš na trećoj slici, dakle ona mala kockica (ona je uživo ~5x5 milimetara) sa žutim fosfornim slojem u sredini.
2. Ne postoje kopije emitera, CREE emitere pravi američka kompanija CREE (http://www.cree.com/) i ti isti emiteri se koriste u celom svetu (postoje još neke kompanije tipa Osram, Panasonic, Samsung isl. koji prave emitere ali je njihov dizajn totalno drugačiji). Proizvodna linija za jednu vrstu emitera recimo tipa XM-L košta preko 300 miliona dolara, niko drugi nije u mogućnosti da investira taj novac da bi napravio liniju za proizvodnju kopija. Ono što tebe navodi na pomisao da postoje originali i kineske "kopije" je različita aluminijumska podloga koju može da napravi bilo ko i da na nju zalemi emiter. Te podloge mogu biti crne, bele, okrugle, u obliku zvezde, tanke, debele, mogu biti i od bakra i može na njima da piše šta god želiš, ako naručiš jedno 1.000+ komada može i tvoje ime da piše na toj podlozi...
Ono što u proizvodnji emitera igra veliku ulogu je kontrola kvaliteta proizvodnog procesa, isto kao kod proizvodnje procesora za računare, pogoni za proizvodnju emitera su nekoliko puta čistiji od operacione sale, vazduh se filtrira "do iznemoglosti" sav posao rade računari a i ono malo ljudi što ulazi u proizvodni pogon nosi skafandere kao astronauti i to je ono što kinezi ne bi mogli da postignu, kontrolu kvaliteta, zato se niko ni ne upušta u kopiranje...
Ukratko svi CREE emiteri su originalni ali kao što kod procesorskih jezgara imaš neka koja "ispadnu" malo bolja (i samim tim raspoložena za overklokovanje) i ona malo "lošija" koja se kasnije prodaju kao slabiji procesori (iako su napravljena u istom proizvodnom ciklusu) tako imaš i kod emitera istu situaciju, oni se pre pakovanja klasiraju (zato imaš T2, T3, T4, T5, T6, U2, i U3 <-najslabiji ka najjačim) i kinezi uglavnom pokupe one jeftinije (ali sasvim funkcionalne) dok se oni bolji & skuplji prodaju firmama koje prave kvalitetne lampe kao što je Fenix, Klarus, Nitecore, Olight.... koji drže do kvaliteta ili recimo preko distributera elektronskih komponenti tipa Farnel, Digiking ....
Nemoj da tražiš te, XM-L2 je novija generacija XM-L emitera, pojavila se tak pre nekih mesec, mese i po i na DX-u ima tek 2-3 modela sa tim emiterom. Ako budeš tražio njih to će ti odložiti kupovinu prilično a nećeš dobiti ništa što bi tebi značilo, kao što ti ništa ne znači da li auto koji kupuješ može maximalno da ide 250km/h ili 270km/h.@Sirius Ček', otkud sad XM-L2? Da li je on bolji, da tražim te modele?
Razlika između ovih emitera znači samo fanaticima kao što sam ja
Evo ti još jedna preporuka, kupi onu što sam ti prvu predložio ili OVU i to je to od mene, već sam i previše naspamovao ovu temu...
Postavljeno 06 April 2013 - 08:10 PM
Postavljeno 07 April 2013 - 02:01 PM
Btw, u okviru teme, zašto neke lampe nemaju reflector i u čemu je razlika između glatkih i hrapavih (moji stručni izrazi)? U teoriji i praksi. Primetio sam da obično zoom lampe nemaju reflector, ali ne znam da li je to pravilo ili slučajnost. Ili loše specifikacije.
Postavljeno 07 April 2013 - 02:19 PM
A za prenosnu i obeležavanje možeš kasnije uzeti bilo šta što ti odgovara, neki mali cateye ili širok izbor kineza
Postavljeno 07 April 2013 - 02:33 PM
Postavljeno 07 April 2013 - 02:41 PM
Btw, u okviru teme, zašto neke lampe nemaju reflector i u čemu je razlika između glatkih i hrapavih (moji stručni izrazi)? U teoriji i praksi. Primetio sam da obično zoom lampe nemaju reflector, ali ne znam da li je to pravilo ili slučajnost. Ili loše specifikacije.
Pogledaj ovaj video:
(glatki reflektor = SMO (SMOoth)
hrapavi reflektor = OP (Orange Peel))
širina i dubina takođe znači puno... Lampe bez reflektora gube minimum 20% svetla zbog toga što nemaju reflektor tj zato što okolni crni materijal/anodizirani aluminijum umesto da odbija svetlost on je upija (zašto se crna površina na suncu brže i više greje nego bela površine (ogledalo je extremni slučaj bele površine))...
Postoje i druge opcije, TIR optika i asferična optika (ovo NIJE isto što i zum) sve se vidi na snimku
[youtube_embed5][/youtube_embed5]
P.S. da li vam ona prva lampa izgleda poznato
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika