Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#1461 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 April 2013 - 08:41 PM

E, to je već drugo. :) Vidiš da čovek treba da pita sve dok mu nije jasno. Odlično, sad imam i lampu, i baterije, i nosač, i punjač. Hvala svima. Jedino me Sirius naterao da razmišljam o AA(A) baterijama, pa da pitam još i ovo - videh da neke lampe, koje koriste 18650, imaju i adapter za 3 AAA. Da li postoji neki takav adapter koji može da se iskoristi i za 501b? Nisam našao na DX, ali već se pokazalo da ja i njihov search nismo potpuno kompatibilni.
  • 0

#1462 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 05 April 2013 - 08:45 PM

nema adaptere za 501b pošto je ona suviše uzana da bi prihvatila čak i dve a kamoli 3 AAA baterije još sa adapterom...
  • 0

profilepic.gif

#1463 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 05 April 2013 - 08:49 PM

A sto bas mora biti 501b?
  • 0

#1464 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 05 April 2013 - 08:54 PM

Mene pitaš?
pa ne mora, ja sam samo čoveku predložio jeftinu varijantu sa kojom imam iskustva i za koju mogu da tvrdim da vredi svaki uloženi cent a on ima izbor od jedno 1000 različitih modela na dxu tako da može da bira šta mu duša ište :mrgreen:
  • 0

profilepic.gif

#1465 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 05 April 2013 - 08:59 PM

A ok. U principu svaka sa t6 diodom je dobra. Al kuciste 18650 protected baterije i nosac dodas i imas odlicnu lampu za male pare. A koji ce tacno model biti biraj prema izgledu i da li zelis adapter ili ne. Mada ne znam sta ce ti adapter.
  • 0

#1466 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 05 April 2013 - 09:09 PM

A ok. U principu svaka sa t6 diodom je dobra.

Pa i nije baš, T6 emiter ti je samo pokazatelj potencialnih mogućnosti lampe a koliko će od toga zaista biti dostupno korisniku zavisi od drajvera lampe. Možeš dobiti i 300 lumena od T6 emitera a možeš i 800 (teoretski skoro 1000), a to direktno zavisi od drajvera (i baterije).
  • 0

profilepic.gif

#1467 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 05 April 2013 - 10:25 PM

Jedno mozda glupo pitanje:

-kako da fizicki utvrdis koji si led emiter dobio?

Mozes li vizuelno da odredis da li je to Q5 ili T6, pise li to negde?
  • 0

#1468 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 05 April 2013 - 10:45 PM

Svaki emiter ima karakterističan prepoznatljiv dizajn:
XR-E (Q2, Q3, Q4, Q5) izgledaju ovako (ona crna podloga (to je aluminijumski hladnjak) može da bude i okrugla, zavisi od veličine emitera, 20mm -> zvezda, 16mm -> krug):
Postavljena slika

XM-L (najzastupljeniji T5, T6, U2, U3) izgledaju ovako:
Postavljena slika
(opet, ona bela pločica ispod može da bude i crne boje i okrugla itd...)

I evo jedna lepa slika XM-L2 T6 emitera bez podloge:
Postavljena slika
  • 0

profilepic.gif

#1469 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 06 April 2013 - 07:13 AM

A ok. U principu svaka sa t6 diodom je dobra.

Pa i nije baš, T6 emiter ti je samo pokazatelj potencialnih mogućnosti lampe a koliko će od toga zaista biti dostupno korisniku zavisi od drajvera lampe. Možeš dobiti i 300 lumena od T6 emitera a možeš i 800 (teoretski skoro 1000), a to direktno zavisi od drajvera (i baterije).

Pa nisam napominjao da trazi lumena koliko zeli jer svaki prodavac naglasi koliko max lumena lampa daje. Vjerovatno to nije tacno ali ako uzmes sa 1000 lumena siguran si da je i vise nego dovoljna jaka za bajk. Napomenu sam za diodu jer je novije generacije i trosi manje za vise lumena. Vise sam to napomenuo u smislu da trazi dizajn i dodatne mogucnosti tipa zoom adapter za aaa baterije i sl prema svojim zeljama.
  • 0

#1470 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 06 April 2013 - 10:22 AM

XR-E (Q2, Q3, Q4, Q5) izgledaju ovako (ona crna podloga (to je aluminijumski hladnjak) može da bude i okrugla, zavisi od veličine emitera, 20mm -> zvezda, 16mm -> krug):

Ove slike sto si postavio su originalni cree emiteri, piseli ovo "cree" i na kineskim o kojima je ovde rec?
  • 0

#1471 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 April 2013 - 12:27 PM

Ja "izabrah" 501b, jer računam da mi je bolja ona za koju dobijem preporuku, a da je jeftina. Adapter za AA(A) nije jako bitan, samo pitah da uzmem ako ima. Što se drugih modela tiče, nisam primetio da su modeli koje niste preporučili poviljniji ili na drugi način bolji (ne računam ebay). Pogledaću još, mada 501 skroz zadovoljava i želju da su baterije unutra i da se lako koristi i bez bajka.

Ko god ima šta da doda i predloži neki drugi model, podržavam. Mislio sam da naručim u narednih par dana. Razmišljao sam i o zoom, ali puno je komentara u kojima kažu da samo početni i krajnji položaj mogu da se koriste.

@Sirius Ček', otkud sad XM-L2? :) Da li je on bolji, da tražim te modele?
  • 0

#1472 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 06 April 2013 - 03:46 PM

Ove slike sto si postavio su originalni cree emiteri, piseli ovo "cree" i na kineskim o kojima je ovde rec?

1. Emiter je ono što vidiš na trećoj slici, dakle ona mala kockica (ona je uživo ~5x5 milimetara) sa žutim fosfornim slojem u sredini.
2. Ne postoje kopije emitera, CREE emitere pravi američka kompanija CREE (http://www.cree.com/) i ti isti emiteri se koriste u celom svetu (postoje još neke kompanije tipa Osram, Panasonic, Samsung isl. koji prave emitere ali je njihov dizajn totalno drugačiji). Proizvodna linija za jednu vrstu emitera recimo tipa XM-L košta preko 300 miliona dolara, niko drugi nije u mogućnosti da investira taj novac da bi napravio liniju za proizvodnju kopija. Ono što tebe navodi na pomisao da postoje originali i kineske "kopije" je različita aluminijumska podloga koju može da napravi bilo ko i da na nju zalemi emiter. Te podloge mogu biti crne, bele, okrugle, u obliku zvezde, tanke, debele, mogu biti i od bakra i može na njima da piše šta god želiš, ako naručiš jedno 1.000+ komada može i tvoje ime da piše na toj podlozi...
Ono što u proizvodnji emitera igra veliku ulogu je kontrola kvaliteta proizvodnog procesa, isto kao kod proizvodnje procesora za računare, pogoni za proizvodnju emitera su nekoliko puta čistiji od operacione sale, vazduh se filtrira "do iznemoglosti" sav posao rade računari a i ono malo ljudi što ulazi u proizvodni pogon nosi skafandere kao astronauti i to je ono što kinezi ne bi mogli da postignu, kontrolu kvaliteta, zato se niko ni ne upušta u kopiranje...

Ukratko svi CREE emiteri su originalni ali kao što kod procesorskih jezgara imaš neka koja "ispadnu" malo bolja (i samim tim raspoložena za overklokovanje) i ona malo "lošija" koja se kasnije prodaju kao slabiji procesori (iako su napravljena u istom proizvodnom ciklusu) tako imaš i kod emitera istu situaciju, oni se pre pakovanja klasiraju (zato imaš T2, T3, T4, T5, T6, U2, i U3 <-najslabiji ka najjačim) i kinezi uglavnom pokupe one jeftinije (ali sasvim funkcionalne) dok se oni bolji & skuplji prodaju firmama koje prave kvalitetne lampe kao što je Fenix, Klarus, Nitecore, Olight.... koji drže do kvaliteta ili recimo preko distributera elektronskih komponenti tipa Farnel, Digiking ....

@Sirius Ček', otkud sad XM-L2? :) Da li je on bolji, da tražim te modele?

Nemoj da tražiš te, XM-L2 je novija generacija XM-L emitera, pojavila se tak pre nekih mesec, mese i po i na DX-u ima tek 2-3 modela sa tim emiterom. Ako budeš tražio njih to će ti odložiti kupovinu prilično a nećeš dobiti ništa što bi tebi značilo, kao što ti ništa ne znači da li auto koji kupuješ može maximalno da ide 250km/h ili 270km/h.
Razlika između ovih emitera znači samo fanaticima kao što sam ja :mrgreen:
Evo ti još jedna preporuka, kupi onu što sam ti prvu predložio ili OVU i to je to od mene, već sam i previše naspamovao ovu temu... :roll:
  • 1

profilepic.gif

#1473 zare

zare
  • Members
  • 4296 posts

Postavljeno 06 April 2013 - 04:03 PM

to je to od mene, već sam i previše naspamovao ovu temu... :roll:

Ako imas jos nesto da kazes, samo napred ;). Tema i jeste o lampama. Koga ne interesuje ne mora da cita.
  • 0
.

#1474 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 April 2013 - 08:10 PM

Da, ovo je skroz na temu. Iz ličnog iskustva, koliko traje baterija na 501b? Na DX piše 1 sat i to me lomi između nje i one prve koja prima i AA (piše da drži 2-3 sata). Ali, u komentarima za 501b navodi se potrošnja 1400-1700 mAh. Ako su baterije 2500 mAh, onda bi morale svakako da traju bar sat i po, čak i blizu 2? Naravno, ako uzmem komplet 2 baterije, imam dvostruko duže trajanje, ali me zanima da li dobro računam i kakva su iskustva.
  • 0

#1475 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 06 April 2013 - 08:35 PM

Nijedna ne prima AA vec AAA i traju 2 3 sata al na najslabijem modu a za ove pise koliko traju na najjacemodu rada. Traju 2 sata minimalno. A uvijek mozes smanjiti na se+rednji mod sto ti je i dalje vise nego potrebno.
  • 0

#1476 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 April 2013 - 02:01 PM

U specifikacijama za ovu lampu piše 3 AA ili 26650. Nema veze, 501b je osetno jeftinija i sa 2 baterije u kompletu. Razmišljao sam i o onim kratkim i širokim lampama, sa eksternim baterijama (P7?), ali su skupe zbog 4 x 18650, a zbog eksternih baterija nezgodno je koristiti ih bez bajka, "za po kući".

Btw, u okviru teme, zašto neke lampe nemaju reflector i u čemu je razlika između glatkih i hrapavih (moji stručni izrazi)? U teoriji i praksi. Primetio sam da obično zoom lampe nemaju reflector, ali ne znam da li je to pravilo ili slučajnost. Ili loše specifikacije. :D
  • 0

#1477 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 07 April 2013 - 02:11 PM

Sad vidjeh da imam 502b i prezadovoljan.
  • 0

#1478 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 April 2013 - 02:19 PM

Moj ti je savet da ne praviš kompromis "jedna lampa za sve" jer onda ni za jednu primenu neće biti idealna, bolje kupi tako neku namensku za bicikl sa posebnim battery packom i montažom na o-ring, dobiješ snažno svetlo sa dugotrajnom baterijom i bez petljanja s tim nosačima. Poželjno da ima i što slabiji mod radi uštede, jer po asfaltu često je i delić masimalnog outputa dovoljan. Puniš je po želji kad hoćeš, kolko hoćeš i ne brineš, dobiješ sve u kompletu, ne treba da juriš dodatno punjač i stalno stavljaš/vadiš baterije.

A za prenosnu i obeležavanje možeš kasnije uzeti bilo šta što ti odgovara, neki mali cateye ili širok izbor kineza
  • 0

#1479 logic

logic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 364 posts

Postavljeno 07 April 2013 - 02:33 PM

Takva baterija kosta poprilicno. Nekoliko puta vise a ne vidim iskreno u cemu je ptljanija. Montiras za 10 sec promijenis bateriju svakih par sati takodje traje 10 sec a nemas dodatnih kablova i imas jednu lampu. Iskreno ne vidim prednost skupih lampi. Rezervne baterije zauziimaju vrlo malo prostora a i skupe se moraju puniti.
  • 0

#1480 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 07 April 2013 - 02:41 PM

Btw, u okviru teme, zašto neke lampe nemaju reflector i u čemu je razlika između glatkih i hrapavih (moji stručni izrazi)? U teoriji i praksi. Primetio sam da obično zoom lampe nemaju reflector, ali ne znam da li je to pravilo ili slučajnost. Ili loše specifikacije. :D

Pogledaj ovaj video:
(glatki reflektor = SMO (SMOoth)
hrapavi reflektor = OP (Orange Peel))
širina i dubina takođe znači puno... Lampe bez reflektora gube minimum 20% svetla zbog toga što nemaju reflektor tj zato što okolni crni materijal/anodizirani aluminijum umesto da odbija svetlost on je upija (zašto se crna površina na suncu brže i više greje nego bela površine (ogledalo je extremni slučaj bele površine))...
Postoje i druge opcije, TIR optika i asferična optika (ovo NIJE isto što i zum) sve se vidi na snimku :)

[youtube_embed5][/youtube_embed5]

P.S. da li vam ona prva lampa izgleda poznato :D
  • 0

profilepic.gif

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika