Razne LED lampe, sve o njima
Postavljeno 26 December 2012 - 04:08 PM
Ručno lemljenje se ne preporučuje, a ako ipak hoćeš trebaće ti i ringla iliti hotplate, ali lako može da se LED uništi. Plus trebala bi ti i solder pasta pošto je SMD pakovanje.
Jedino da nađeš gotov modul pa da budžiš, ali ne znam da li onda mora i optički deo da se menja ako modul nije isti.
Postavljeno 26 December 2012 - 05:10 PM
da, kvalitetniji ali u ovim jeftinim lampama će samo pustiti led da povuče koliko god joj treba i koliko baterije mogu da daju (zato što na max modu uglavnom rade kao CV= constant voltage tj. ograničavaju voltažu a ne amperažu) i ako neka komponenta na drajveru to ne može da podnese: lampa će da ispusti dušu u obliku belog dimaLED drajveri rade sa konstantnom strujom, tako da će jača LED raditi.
Lemljenje je inače, za ove velike emitere kao taj od 3W, moguće i bez solder paste i običnom lemilicom ali je mnogo tricky i reflow daje mnogo bolje rezultate naročito za one male emitere, recimo XP-G R5 je 3x3 milimetra, XM-L je 5x5mm.
I ja mislim da je bolje da nađeš gotov modul i verovatno ćeš morati optiku da brusiš malo pošto je ona 3W led definitivno veća od XR-Ea koji je dosad bio.
Nijedno budženje se ne isplati, veruj mi na reč proverio sam kad sabereš koliko ti love treba za delove a koliko košta nov proizvod, odustaneš lako...
Postavljeno 26 December 2012 - 06:27 PM
Inace za one koji se ne razumeju u elektroniku,iformacija da vecina el. uredjaja radi na BELI DIM,zato se desava da kad beli dim izadje iz aparata,ovaj prestane da radiako neka komponenta na drajveru to ne može da podnese: lampa će da ispusti dušu u obliku belog dima
Postavljeno 27 December 2012 - 08:17 AM
da, kvalitetniji ali u ovim jeftinim lampama će samo pustiti led da povuče koliko god joj treba i koliko baterije mogu da daju (zato što na max modu uglavnom rade kao CV= constant voltage tj. ograničavaju voltažu a ne amperažu) i ako neka komponenta na drajveru to ne može da podnese: lampa će da ispusti dušu u obliku belog dima
Lemljenje je inače, za ove velike emitere kao taj od 3W, moguće i bez solder paste i običnom lemilicom ali je mnogo tricky i reflow daje mnogo bolje rezultate naročito za one male emitere, recimo XP-G R5 je 3x3 milimetra, XM-L je 5x5mm.
I ja mislim da je bolje da nađeš gotov modul i verovatno ćeš morati optiku da brusiš malo pošto je ona 3W led definitivno veća od XR-Ea koji je dosad bio.
Nijedno budženje se ne isplati, veruj mi na reč proverio sam kad sabereš koliko ti love treba za delove a koliko košta nov proizvod, odustaneš lako...
LED ne vuče koliko joj treba nego koliko joj daš, a zbog jako strme VI karakteristike nikada se ne kontrolišu naponom, čak ni u najjeftinijem slučaju (redni otprornik ili jednostavni linearni regulator) postavlja se struja. Veruj mi, tako kažu stare babe . Prekidački drajveri sa strujnom kontrolom nisu skupi, čak su najjeftiniji deo lampe.
@Marko D. Znam da očajna vremena zahtevaju očajne mere, ali ne preporučujem ti da sam lemiš modul, sumnjam da imaš odgovarajuću opremu (i da prostiš, dovoljno iskustva), a ne valja se učiti na skupim komponentama. Nego kao što Sirius9 kaže, nađi gotov modul pa probaj da budžiš, ako je već kupovina nove lampe preskupa opcija.
Postavljeno 27 December 2012 - 11:33 AM
Veoma sa razocaram CREE diodom,nije izdrzala ni 70 radnih sati za razliku od kineske x2000.
Javljam svima kraj price.
http://www.limundo.c... ... om/6079441
http://www.limundo.c... ... a-/6084643
Postavljeno 27 December 2012 - 12:17 PM
U suštini cree dioda je maltene najmanje kriva za sve (ako izuzmemo eventualno loš primerak što se jako retko dešava).Veoma sa razocaram CREE diodom,nije izdrzala ni 70 radnih sati za razliku od kineske x2000.
Slikaj modovanje to je uvek fun part
Postavljeno 27 December 2012 - 12:32 PM
Ko je onda kriv,krvi cu mu se napiti?U suštini cree dioda je maltene najmanje kriva za sve (ako izuzmemo eventualno loš primerak što se jako retko dešava).Veoma sa razocaram CREE diodom,nije izdrzala ni 70 radnih sati za razliku od kineske x2000.
Slikaj modovanje to je uvek fun part
Postavljeno 27 December 2012 - 12:53 PM
Mene još uvek odlično služi cateye što sam modovao sa ssc p4 emiterom, isto je tako bio sa hladnjakom a meni je trebao bez, stavio na ringlu skinuo emiter, onda ga zalemio na cateye hladnjak, sve prošlo bez problema. Stavio termalnu pastu, sve po ps-u, malo pojačao struju i voila.
Samo dobro obrati pažnju na polaritet.
Postavljeno 06 January 2013 - 12:54 AM
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika