Da, tehnologija je definitivno napredovala, a kako i ne bi? Pogledajte kakve su mogućnosti imali telefoni, televizori, automobili pre 15 godina a kakve imaju sad? Isto se desilo i sa LED tehnologijom u lampama, sijalicama, kompletnom rasvetom za kućne i potrebe kancelarijskog prostora. Sve ide napred, razvija se...
Nego, što se konkretno lampe Astrolux BL02 tiče, ja sam je poručio sa Bangood sajta i stigla je nekoliko dana pre očekivanog datuma isporuke. Kao što sam napisao kada je stigla, prvi utisak je bio dosta pozitivan, a sada bogami i treći i četvrti, itd.
Naime, opet ću se ograničiti i reći da ja trenutno ne vozim noćne vožnje, kada padne noć ne idem po neosvetljenim putevima, vukoyebinama i nekim zabačenim šumama pa ne mogu sa sigurnošću da kažem kakva je lampa sa tog aspekta. Koristim je ujutru dok pedalam do posla na osvetljenim ulicama i bici stazama gde na momente nema uličnog osvetljenje i gde se vidi kako je i onaj najslabiji konstantan mod ove lampe sasvim dovoljan za neku vožnju od 25 do 30 km/h. Za nešto brzo tipa preko 30, 35 do 40 km mislim da je po neosvetljenim putevima i više nego dovoljan onaj srednji modus u čijem režimu lampa izdrži 7 sati (tako tvrdi proizvođač, ja bih to ipak uzeo sa dozom rezerve i ograničio se na recimo 6 ). Za neki spust na asfaltu od 50 plus km/h mislim da je najjači modus sasvim dovoljan da se bez ikakvih poteškoća bezbedno spustite sa planine. Pre jedno desetak dana sam uveče išao u šetnju sa suprugom i ćerkicom i poneo tu lampu. Šetali smo pokraj jednog jezera gde je bio mrkli mrak i lampa je odlično osvetljavala put oko nas. Na najjačem modu sam uperio lampu skroz na drugu obalu jezera i tamo spazio neke pecaroše kojima je verovatno bio trip što ih tako osvetljavam, pa su i oni pokušavali u mene da upere nekom lampom, očito osetno slabijom od ove moje. Lampa je mnogo moćna u najjačem i srednjem modu. U srednjem modu uperim ka drvetu i potpuno ga osvetlim, vidim ptice na granama, osvetli se kompletna zgrada preko puta. Izgleda kao svetlo neke vatrogasne jedinice, lol. Sem toga, onaj drugi mod lampe u kojem baca žuto svetlo šireg snopa je jako koristan prepostavljam za mtb bajkere kada su u šumi i potrebno im je da vide što šire a ne nužno što dalje ispred sebe. Ja taj modus koristim kada je ujutru jaka magla i kad mi je porebno da svetlo ide više u širinu nego u dužinu. U svakom slučaju odlično je što postoje obe opcije, i to dugo i usko i kratko i široko svetlo.
Uz sve navedno, lampa je za tako veliku bateriju od 5000 mAh kompaktna, nije glomazna i ne štrči previše na bajsu, lako se skida i ponese u džepu kad ima potrebe za tim. Ako postoji neka mana koju bih morao da istaknem, to je činjenica da ne može da svetli dok se puni, što je pretpostavljam loše za brevetaše jer ako ti se baterija isprazni negde na drumu i moraš da je puniš, dok se ne napuni nema korišćenja. Međutim, ako je skroz napunjena baterija, ubeđen sam da može da izdrži sigurno 9 do deset sati noćne vožnje uz racionalno korišćenje (ali ne na uštrb bezbednosti).
Ja ću je svakako intenzivnije koristiti na noćnim vožnjama ali tek tamo leti, zimi mi je i ladno i preko dana, još noću da se smrzavam nisam blesav.
Nisam probao mnogo tih LED lampi ali meni je ova vrh. Meni od nje ništa bolje ne treba, i siguran sam da ću je koristiti dok "ne ispusti dušu".