Možda je neko imao dodira sa oba pa eto, čisto da priupitam.
Izbor će verovatno ipak pasti na B&M jer pored odličnog svetla mogu se dopuniti uredjaji poput smartfona što je meni u odredjenim situacijama kao što su duže cikloture veliko +.
E sada si uveo u prici i taj aspekt zbog cega sam se ja salio a znao sam sta ti je bitno. Znaci sta je bolje-Supernova E3 Pro ili B&M sa punjacem.
Sto se tice Supernove,znas prilicno je mocna svar (govorim o cikloputnicima a ne o cikloturama) kada ti pokazu lampu na kojoj vise ledenice i govore da je hermeticki zatvorena, a za kvalitet led diode u njoj, da je toliko kvalitetna da se sa njom moze osvajati svet -NOCU,ili da je mozes koristiti u svim uslovima da ne nabrajam.I ona drugaciji ima princip rada od B&M. Kod nje svetlo usmerava specificno socivo napred koje rasporedjuje svetlost,koja nije hladno bela,ali nije ni toplo bela,nesto jos bolje s tim da jace svetli udaljeniji snop da bi kompenzirao snop blize biciklu.I sta sam jos primetio-Parkirno svetlo je relativno slabo u odnosu na druge lampe koje ja imam ali dovoljno da se vidi ili da pogledas nesto nocu. i nema senzor za automatski ukljucivanje svetla kada pada mrak. Samo prekidac. Znaci nisu isli po teoriji-sto babica-kilava deca.Nego sigurnost za putovanje svetom.
B&M Luxos -ima ogledalo kojim usmerava hladno belu svetlost,koja je mozda i jaca od Supernove,nisam imao prilike da vidim uzivo,ali cim ima prikljucak za USB znaci nema teorije da je hermeticki zatvorena.USB je podlozan atmosferskim uticajima,sto ja vrlo dobro znam jer imam punjac na svakom biciklu.Drugo mislim da ima i dodatnu bateriju da isporuci tih 80-90 luxa,ali ograniceno,jer dinama nema konsantnu snagu za toliko luxa nego se kompenzira .Za kvalitet i snagu ne znam,ali cisto logicki razmisljam,kako mogu kvalitetne komponete ubaciti u tako mali prostor a da daje napr. 0.8A kao Kemo,jeste da tehnologija napreduje,ali opet ali.
Dalje cena i pristupacnost-Luxos sa punjacem kosta nova preko 100e koliko pamtim (mozda gresim) ali mislim da do sada samo jednom je bila na malim oglasima nisam siguran.dok ove obicne bez punjaca ima i sada.50E skoro nova.
Polovne Supernove E3 pro ima isto na oglasima i cena im je malo jaca 55E,a nove su preko 100-150E ne znam,samo znam ukoliko nemas poverenja u polovne,kupiti novo iz Nemacke je prilicno bacanje para ko ih ima viska jer sam prilicno siguran da i ove polovne su dobre. 100000 radnih sati nema sanse da iskoristi niko dok je ziv.
Dalje ,sto se tice USB prikljucka (moje misljenje) Posebno punjac (Kemo ili bilo koji ) uvek mozes sakriti negde ,ne mora bas da se stavi napred,i on je unutra komplet zaliven sa smolom, i prilicno ima velike kondenzatore,jer za vecu voltazu i sada mora da bude gabaritno veci kond. napr. dinama kod spusta daje i preko 50V znaci i kond,. treba da bude vece voltaze da bi izdrzao takav napon,ne znam kako su to resili kod Luxosa,ali smatram -sto babica kilava deca,ako se ispravljac pokvari,ne radi ni svetlo,sta onda,cackati zube na putu.
Sada uvek moze neko da kaze ,da je obisao svet sa Luxosom sa punjacem,ali to su radili i sa Tomosima,i Stojadinima mislim isli po svetu, sve je relativno,ovo je samo moje skromno misljenje, jer smatram da se ipak malo vise od vecine ovde razumem u led svetla na dinamu i punjace.