Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#3981 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 15 April 2020 - 07:01 PM

Taj punjač ima prekidački regulator, tako da ne možeš da sabiraš struju tako. Snagu možeš uvek da sabiraš, a tu je sve ok, 4x4 W < 2x12 W.

Možda neće da ih puni jer je zaštita već otkačila bateriju pa je punjač ni ne registruje. Probaj da počneš da ih puniš sa nekim glupljim punjačem :).

• 0
Pozdrav

#3982 chunga

chunga
  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts

Postavljeno 15 April 2020 - 11:24 PM

Znaci ok je kada stavim sve 4 baterije i izaberem da se pune na 1A da on vuce koliko mu treba bez obzira sto pise da puni na 1A sve cetiri?

One druge dve baterije probao sam sa jos dva punjaca neka od drugara i nijedan ne registruje ih. Zato sam ih i malo pecnuo na kraju da probam da ih ozivim ali bukvalno su mrtve. Do tada su se inace normalno punile sa starim punjacem i praznile... Ne znam kako je ovaj punjac uspeo da ih zezne prilikom punjenja i da umru tako, normalno je prikazao da se pune kada sam ih stavio u njega i ostavio preko noci. Ujtru samo video na displey-u da umesto punjenja pokazuje null.
  • 0

#3983 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 16 April 2020 - 04:24 AM

U redu je. A te dve baci u smece.

• 0

#3984 chunga

chunga
  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts

Postavljeno 16 April 2020 - 07:45 AM

Tako sam i ursdio na kraju za te dve baterije.

Bunilo me je samo ovo kako moze da sve cetiri puni na 1A i da moze da se izabere a njegov strujni adapter je od 2A. Pomislio sam da mi ne zezne jos neke tako baterije.

I kako moze da se izmeri kapacitet neke baterije to se rsdi preko fast i nor testa ili? I koja je razlika izmedju fast i nor testa.
  • 0

#3985 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 16 April 2020 - 10:20 PM

Znaci ok je kada stavim sve 4 baterije i izaberem da se pune na 1A da on vuce koliko mu treba bez obzira sto pise da puni na 1A sve cetiri?

Fora je u tome što je napajanje punjača 12V i 2A znači ukupno 2x12 = 24W a baterije se pune recimo sa 4,2V i 1A svaka (ako je CV-constant voltage sistem punjenja) što je 4,2x1 puta 4 baterije = 16,8W

Znači na raspolaganju ti je 24W a trošiš 16,8W.

Evo ovde i kriva punjenja, do malo preko 4,2V će ići CV/CC punjenjem i onda će za nekih 30-35 minuta smanjivati skoro 1A na 100mA i onda će isključiti punjenje (100mA mi je cut off napon).

LiitoKala%20Lii-500%201000mA%20(PA18650-

A za one dve baterije verovatno nije punjač kriv, posebno ako su pre dobro izraubovane u laptop paku.

• 1

profilepic.gif

#3986 chunga

chunga
  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts

Postavljeno 17 April 2020 - 10:03 AM

Aha razumeo sam sad, super. Hvala ti na detaljnom objasnjenju. :)
A sto se tice one dve baterije su bacene.

I kako mogu da izmerim kapacitet baterije preko ovog punjaca da li preko nor ili fast testa? I sta je bolje od ta dva kao i za ozivljavanje baterija?

Takodje me interesuje da li u toku punjenja jedne ili dve baterije nakon nekog vremena mogu da dodam naknadno da se puni jos jedna ili dve baterije?
  • 0

#3987 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 22 April 2020 - 07:28 PM

NOR test će uraditi punjenje -> pražnjenje -> punjenje i meriti kapacitet pri pražnjenju (što je pravilno)..

Fast test radi pražnjenje -> punjenje i meriće kapacitet pri punjenju (bolje je pri pražnjenju).

U zavisnosti od kapaciteta baterije prvi test može trajati i preko 15 sati a drugi oko 10 sati... Po meni ne vredi čekati, uzmeš novu bateriju i ne brineš koji joj je kapacitet a ako baš imaš više polovnih baterija koje bi hteo da testiraš onda bolje nabaviti neki brži punjač/tester.

Možeš dodati još baterija u sred punjenja jedne ili dve baterije.

• 1

profilepic.gif

#3988 chamade

chamade
  • Members
  • 4477 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 02:13 PM

Hajmo neki odgovor na pitanjca. Ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje ali cenim da ima medju nama upućenih.
Dakle, razlika izmedju 2 svetla na dinamo..
1. BM Luxos U od 90 luxa
2. Supernova E3 205 lumena

Konkretno koja je bolja od ove 2 za osvetljenje ako izuzmemo mogućnost punjenja uredjaja na USB kod BM svetla.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#3989 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 25 April 2020 - 04:43 PM

Ne znam za Bm, posto imam Supernovu napred i pozadi uparena sa Shuter precision Dinamom. Svetli ko blesava, a posebno sto mi se svidja prilikom sporog pedaliranja na jakim usponima aj da kažemo pri brzini od 7-8 na sat sija odlicno i rasipa svetlost taman gde treba. Znaci itekako ste uočljivi i vidite sve. Dobre stvari kod osvetljenja sa Dinamom je sto vise ne mislite o svetlu. Def zaboravite potrebu i pricu o lampama.Jos ako neko vozi na duze staze, brevete i sl.. A o zimskom režimu voznje, kad minus crpi baterije i akumulatore- tu tek Dinama dolazi do izražaja.
  • 3

#3990 SalaBrat

SalaBrat
  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts

Postavljeno 25 April 2020 - 04:59 PM

Hajmo neki odgovor na pitanjca. Ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje ali cenim da ima medju nama upućenih.
1. BM Luxos U od 90 luxa

Konkretno koja je bolja od ove 2 za osvetljenje ako izuzmemo mogućnost punjenja uredjaja na USB kod BM svetla.

koristim BM 60 luxa sa dnevnim led svetlom zadovoljan sam jacinom i snopom svetla tj.lepo ga usmerava  po tome Luxos treba da je jos bolji..

• 0

#3991 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 25 April 2020 - 05:25 PM

1. BM Luxos U od 90 luxa

Ti Chamade si lukav ko ljisica O:)  Nasao si da ti neko odgovori, koje je od ova dva vrhunska svetla bolje. To je isto kada bih te ja pitao ,koja je bolja riba od sestara Kardasijan.Tesko da iko ima oba dva ova svetla kod kuce pa da moze nijanse da ti raportira.

Usput-da li znas sta hebe u kokosincu kokoske a nije petao? Pa ljisica O:)

• 0

#3992 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 06:21 PM

Da li je moguće da je to toliko slabašno (samo 200 lumena)?!?!?!

• 0

#3993 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 25 April 2020 - 06:29 PM

Sta je za macka govedja glava? O:)  ILi ono kada su kod cige nasli ispod kreveta 200kg ukradenih bakarnih ploca. Kaze ciga -deca ukrala ,policajac na to -ali cigo 200kg je u pitanju. Kaze ciga-A sta znaju deca sta je 200kila O:)

Nije to kao kod tebe i dva miliona lumena na tvom svetlu. n2:Heristical

• 0

#3994 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15004 posts

Postavljeno 25 April 2020 - 06:31 PM

"Dakle, razlika izmedju 2 svetla na dinamo."

Razlika je u svetlosnom snopu, e sad koji tebi snop odgovara takvo svetlo izaberi.

• 0

#3995 chamade

chamade
  • Members
  • 4477 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 07:50 PM

Ti Chamade si lukav ko ljisica O:)  Nasao si da ti neko odgovori, koje je od ova dva vrhunska svetla bolje. To je isto kada bih te ja pitao ,koja je bolja riba od sestara Kardasijan.Tesko da iko ima oba dva ova svetla kod kuce pa da moze nijanse da ti raportira.

Usput-da li znas sta hebe u kokosincu kokoske a nije petao? Pa ljisica O:)

:D

Možda je neko imao dodira sa oba pa eto, čisto da priupitam.

"Dakle, razlika izmedju 2 svetla na dinamo."
Razlika je u svetlosnom snopu, e sad koji tebi snop odgovara takvo svetlo izaberi.

Izbor će verovatno ipak pasti na B&M jer pored odličnog svetla mogu se dopuniti uredjaji poput smartfona što je meni u odredjenim situacijama kao što su duže cikloture veliko +.
  • 0

#3996 chamade

chamade
  • Members
  • 4477 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 07:58 PM

. Dobre stvari kod osvetljenja sa Dinamom je sto vise ne mislite o svetlu. Def zaboravite potrebu i pricu o lampama.Jos ako neko vozi na duze staze, brevete i sl.. A o zimskom režimu voznje, kad minus crpi baterije i akumulatore- tu tek Dinama dolazi do izražaja.

Jedne godine početkom oktobra na Durmitoru na 1950mnv stigne me mrak. Stavim čeonu lampu, ali prc.. na 2C se ispraznile baterije.
Tih 10km spusta do Žabljaka vozio sam oko 45 minuta. Znači, mrkli mrak, mesec iza oblaka, oko mene gusta šuma. Suvišno je da pomenem kako sam očekivao da iz onolike šume iskoči vuk ili u još gorem slučaju medved.
Posle toga sledeće sezone nabavio sam točak sa dinamo hubom. Ostalo je još da pazarim svetlo.
  • 0

#3997 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1449 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 08:24 PM

Nije slabašno uopste, naprotiv, ja ga imam na jednom biciklu i svetlo je fenomenalno. Možda si, kao i svi mi, navikao na sva ova svetla koja se valjaju po internetu a kao imaju 680 milijardi lumena u najslabijem režimu, ali ih je pravio Pera ložač u ambaru iza kuće (mozda kineski Pera). Dvesta lumena uopste nije malo ali očigledno ne ume baš svako da napravi biciklističko svetlo od 200 lumena koje valja.

Drugo, treba imati u vidu da je Supernova isključivo svetlo za bicikl. Ja imam onu ThorFire lampu koja je odlična za te pare i često je nosim sa sobom a uvek na bici ture, ali nema šanse da bih je koristio kao glavno svetlo na biciklu ako bih mogao da imam Supernovu ili neko od ovih malo boljih B&M svetala, iako je ThorFire sigurno nominalno jaci i to podosta. Baš kao što nikada ne bih strpao Supernovu u džep umesto ThorFire kada idem negde u prirodu. Drugačije namene.

• 0

#3998 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 09:04 PM

Nominalno ili u praksi?
200 lumena je ipak samo 200 lumena kako god da okreneš i predstaviš.
  • 0

#3999 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1449 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 April 2020 - 09:39 PM

Rekao sam nominalno, jer sam poprilicno siguran da u deklaraciji za Thorfire (ako je deklaracija postojala, ne secam se) stoji veci broj lumena od 200. "U praksi" je tesko reci, jer upravo nacin i uslovi merenja "jacine" i jesu ono kako se planira marketing. Thorfire sasvim sigurno pravi jaci snop tamo gde glavni/centralni deo snopa ide, i meni to super znaci u odredjenim uslovima, ali je i pored toga losiji kao biciklisticko svetlo od Supernove ili boljih BM. Za mene, naravno, i ono kako ja vozim i sta hocu da vidim.

• 0

#4000 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 25 April 2020 - 09:51 PM

200 lumena pravilno usmerenih (kvalitetno socivo) mislim da je sasvim dovoljno za drum. Moje Ravemen PR1600 najcesce i koristim u modu od 200 lumena, vise od toga samo u mrklom mraku. Da je bolje socivo 200 bi bilo dovoljno i tada, ali tako je projektovano svetlo (sa dva sociva), da to nije bio primarni cilj.

@chamade

Proveri samo da li mala baterija koja je integrisana u B&M svetlo ima da se kupi odvojeno i da li se ona stalno puni cak i kad nije zakacen USB uredjaj na punjenje? Cisto zbog ciklusa punjenja/praznjenja, da se ne upropasti i u dnevnoj voznji brzo, ako je lampa koristi i za svetlo kao "rezervu" u trenucima kada dinamo ne isporucuje dovoljno. Kapiram da su je dobro projektovali, ali cisto da ne bude uskracena neka funkcija kroz godinu-dve kad baterija oslabi.

Inace mi deluje kao odlicno svetlo po svim aspektima, ima i senzor za svetlo + kontrolu na kabl, fenomenalna stvar. Vec vidim da cu i ja polako spremati kockice za ovako nesto :)

• 0

3 članova čita ovu temu

0 članova, 3 gosta, 0 anonimnih korisnika