@Sirius9
Postoje prednosti CNC obrade nad postupkom brizganja, takodje i obrnuto.
Sve se to mora sagledati u kontekstu potrebe nekog fizickog svojstva materijala, vrste termicke obrade i nacina obrade.
Reci da je generalno CNC obrada "bolja" od brizganja/ekstruzije je netacna, oba procesa su dobra ako se upotrijebe na pravi nacin i u odgovarajucoj situaciji.
Svakako, ono sta je sasvim netacno je da postoji neka znacajna razlika u termoprovodljivosti najcesce koristenih legura aluminijuma za ekstruziju (6063 ili 6061) i cistog aluminijuma. Najcesce se heatblokovi prave brizganjem i to bas od ovih "pjenastih" legura. A uzmi u obzir da je primarna a mozemo i reci jedina svrha heatblokova/hladnjaka efikasno odvodjenje toplote.
Takodje, strukturna cvrstina cistog aluminijuma i legura za ekstruziju ide na stranu legura za ekstruziju. Okacicu ovde isjecak jedne ozbiljne studije koja pokriva mikrostrukturu i fizicka svojstva alu pjena za ekstruziju u poredjenju sa cistim aluminijumom.
Microstructure and Compressive Properties of Aluminum Foams Made by 6063 Aluminum Alloy and Pure Aluminum
https://www.jstage.j...0/_pdf/-char/en
Obratiti paznju na poglavlje od 625. do 633. strane.
Izdvojicu ovde i zakljucak koji se odnosi na otpor kompresiji:
For different base materials, the compressive strength of foams made by 6063 aluminum alloy is better than that made by pure aluminum.
Samo da ponovim ono sa pocetka posta - ne sugerisem da je ekstruzija bolja od CNC obrade, ali u konkrentom primjeru izrade kucista za LE diodu ne vidim ni jednu prakticnu prednost CNC postupka. Samo nalijeganje chipa na disipacionu povrsinu je cisto stvar inzenjerske prirode i dizajna a nema nista kod procesa ekstruzije sto bi smanjilo opcije za maksimalno nalijeganje.
- Naravno, prednost extrudiranja je niža cena, brža proizvodnja i manje otpada.
- Ne pričamo generalno ovde već konkretno o proizvodnji SolarStorm X2 i X3 lampi putem pomenuta dva tehnološka procesa.
- Ja nisam stručnjak za aluminijum (niti bilo koji drugi metal) nemam mašine niti sam se ikad bavio bilo kakvom obradom metala, lično sam se uverio u postojanje aluminijuma različitog kvaliteta a sve ostalo sam saznao čitajući na netu i gledajući mnogobrojne priloge o obradi metala (jer mi je to interesantno) na YouTube-u.
U to da postoji aluminijum različite gustine sam prilično siguran a o termalnim karakteristikama različitih legura ne mogu da govorim jer nisam stručan za tako nešto ali opet, prilično sam siguran da materijal veće gustine bolje provodi toplotu od materijala manje gustine, uzmimo na primer bakar i aluminijum, razlika između dve različite legure aluminijuma će naravno biti znatno manja ali sam prilično siguran da može da se testira a i izračuna njeno postojanje.
- Moje iskustvo kaže da su se hladnjaci proizvedeni metodom brizganja tj. extrudiranja koristili a i danas se koriste u situacijama kada nije potrebno disipirati puno toplote i kad je cena ukupnog sklopa bitna tj. potrebno je da bude manja. Recimo nekad su se takvi hladnjaci koristili za nezahtevne procesore, čipsetove, grafičke procesore, za hlađenje mosfetova u napajanjima (gde se i dan danas koriste). Neke komponente i dan danas ne zahtevaju ništa naprednije hlađenje, npr. pojedini delovi napojnih jedinica za recimo televizore, audio pojačala itd. međutim komponente koje su napredovale i kod kojih je disipacija toplote porasla zahtevale su i unapređenje sistema hlađenja pa su tada extrudiranim hladnjacima dodavana bakarna jezgra, dakle materijal veće gustine:
nakon toga se prešlo i na izradu kompletnih hladnjaka od bakra:
Termalne karakteristike bakra ga čine interesantnim u velikom broju aplikacija gde je potrebno efikasno odvesti višak toplote međutim on je težak za obradu a i znatno je skuplji od aluminijuma.
Dalja evoludija hladnjaka nas je dovela do sistema "vrućih cevi" gde se kombinuju odlične performanse bakra da apsorbuje toplotu i jeftinog a i dalje prihvatljivo efikasnog aluminjuma za dalju disipaciju toplote u vazduh (uz pomoć ventilatora)...
Uglavnom, da ne tupim, što više rastu zahtevi za efikasnijim sistemima hlađenja sve je manje reči od extrudiranom aluminijumu.. Sledeća iteracija su blokovi za vodeno hlađenje gde ja nisam video ni jedan koji je brizgan!
Uglavnom, ukoliko si već stručan u ovoj tematici, trebalo je da se ukljčiš pre 2 dana (čovek je 5 puta pitao za objašnjenje), ne bi izgubio sat vremena u pisanju posta
I naravno, sve ovo gledam u smislu izrade solarstorm lampi za bicikl...