@vidramon U vezi spajanja baterija punktovanjem ili ne slazemo se 98%.
U vezi sa lampom b158 da ona nije pravljena za bicikl i tu se slazemo, nadam se da se slazemo da ni Convoy, Thorfire, SolarStorm i ostale takodje nisu pravljene za bicikl, pa onda ne vidim poentu isticanja kako b158 nije pravljena za bicikl i da moze imati belu, crvenu ili zelenu svetlost. Sto se jacine svetlosti tice meni ne vredi da objasnjavas jer znam i vidim uzivo da b158 bolje osvetljava put ispred mene cak i od vise modela Nitecore koji bi trebalo da imaju 900 i koju deka vise lumen. Takodje to kako ti predstavljas b158 sa bednih 280lm u zum modu obasjava bolje i dalje od Nitecore modela koji imaju 960lm i bacaju do 289m tako da je i to pogresno tumacena statistika. Upravo je stvar u socivu koje usmerava snop svetlosti samo u daljinu ili u slucaju bicikliste samo po putu ispred ta prednost koju ima nad ostalim lampama koje se pominju ovde ukljucujuci i SolarStorm 2~3. Posto sam pravio nosace i kacio i Nitecore i Convoy i Thorfire i SolarStorm i na kraju b158 dosao do prakticnih rezultata u realnim uslovima. B158 osvetljava put ispred bicikliste bolje od svih prethodno pomenutih, konstantnom jacinom oko sat vremena posle cega pocinje da polako slabi svetlost i omogucava voznju u sledecih pedesetak minuta. I ne smeta vozacima koji dolaze u susret.
U vezi sa mojom preporukom da je bolje imati svetlo sa 10-tak i vise led dioda umesto SolarStorm, i to je na osnovu iskustva jer imam jednu lampu sa 14 led. Da se greje, greje se. Da treba kupiti neku koja je kvalitetno sastavljena stoji i uvek je lutrija preko Aliexpresa. Opet to zagrevanje nema veze u realnosti jer su baterije daleko od lampe u paketu a lampa se ne drzi u ruci vec je okacena na volan. Efikasnost, obicnom biciklisti ne znaci nista da li lampa sija sa 1800lm ili 1600lm, razliku nece videti. Prednost ovih 10+ dioda lampi u odnosu na SolarStorm nije u efikasnosti ili odvodjenju toplote nego u boljem osvetljavanju puta po sirini i manjem zaslepljivanju vozaca koji dolaze iz suprotnog smera, takodje proverio u realnom okruzenju.
@bockokg Ako ti treba 6V onda ti trebaju 4 komada od 1.5V. Ako u lampi nema elektronike koja regulise napon napajanja led dioda sijace malo slabije. Sa AA+ ce sijati dosta duze nego sa dugmastim ali ne i doveka, cak bih rekao krace nego sto mislis.
Auu Dusko sto si ti neki naporan covek ili ti Mile kontras. Rekao sam ti vec, mozes fenjer da okacis napred ako to tebi tako odgovara samo cepaj sa srecom, ali ne da pricas drugima kako to valja i kako je to najbolje, i ne postoji nista drugo od tih lampi da valja nego uzmem ja lampu za lov okacim i to nema dalje od toga.
Evo da pokusam jos jednom lepo da ti objasnim i bukvalno nacrtam.
Ti i ja mozemo da se slazemo ili ne slazemo, ti mozes da gledas razne YT DIY video snimke gde priuceni klonferi leme baterije rekao sam ti vec zarad pregleda i monetizacije i ono how to solder cells bla bla, znaci od tog posla nema nista, cinjenica je da se baterije na taj nacin ostecuju, manje ili vise objasnio sam ti ukratko oko hemije, oko prenosa toplote, i na koji nacin se ostecuju, e sada tacni parametri i tabela ako zadrzis vrh lemilice na celiji 4 sekunde ona ce da se osteti u ovom smislu ovoliko ili onoliko nema nigde, neces naci jer zavisi od XX faktora, i niko sa preciznoscu ne moze to da izracuna i utvrdi ali da se ostecuju, ostecuju se, takodje na + polu ti je manja sansa za ostecenje nego na - polu da znas.
Ti pretpostavljam nisi nikada lemio celije, mozda gresim ali sve mi se cini da nista ne pricas iz sopstvenog iskustva.
Evo ti ovde prva celija s reda koju sam ja lemio na + polu.
Lem se cini da je losiji na vrhu ali nije, bio je odlican nakon lemljenja, no baterija se koristi u serijskoj konfiguraciji u lampama za lov, pri cemu trpi ogroman stres i udarce nakon trzaja pa se vremenom i nakon vise trzaja taj lem malooo deformise na vrhu i izgleda kako izgleda upravo sada.
Dakle ja sam ih lemio, i ako znam da se NE LEME i ne treba da se leme, ali mene zabole cosak od astala imam pola bureta celija mogu da ih palim i granatiram po komsiluku. Kazem samo ljudima da koji zele da spajaju i da naprave kvalitetne baterijske pakete ili reparaciju lap top baterije i slicno da se celije jedino punktovanjem nece ostetiti i da je to jedino sigurno i provereno, sve ostalo je veliki rizik pogotovo za ljude koji nemaju pojma sa cim se suocavaju, sta tacno rade itd. U fabrikama sve baterije sto izadju za el. automobile, skutere i slicno su punktovane, ti kazes pa zato sto je to brze od lemljenja, nije tacno, pa ne leme oni rucno to pobogu se covece, radi se masinski sve kao sto se maticne ploce za racunare leme masinski.. Brze jeste ali je razlika neznatna nije punktovanje sada 5 minuta a lemljenje pola sata pa razlika ono, nego se punktuju jer se to tako zapravo radi. Nadam se da se vise necemo osvrtati na ovo, ako ti se lemi samo cepaj i neka ti je sa srecom, teraj kako ti volja ali nije lepo govoriti drugima da to rade kada se celije na taj nacin ostecuju.
Ne znam na koje modele lampi konkretno mislis previse je sirok pojam ima ih dosta. Ali pretpostavljam da se radi o S2, VG15S, SS X2, X3. SS X2, i X3 jesu iskljucivo i samo iskljucivo lampe za bicikl nemaju nikakvu drugu namenu i tako lampa za bajs i izgleda. Ove druge dve se slazem da nisu konkretno su EDC ali moram da dodam da mogu da se koriste mnogoooooo pre nego B158. Zasto, prvo velicina male, kompaktne, univerzalne, veoma lake za montazu, kace se na bilo koji univerzalni nosac ( imas ih koliko zelis ), kada sidjes sa bicikle hoces u prodavnicu ili nebitno negde da se zadrzis, skines za sekund stavis u dzep bilo koji poneses sa sobom, skines B158 stavis u dzep, ljudi misle da si popio vijagru pre nego sto si krenuo od kuce, ti koliko vidim pominjao si da si budzio neki gopro nosac da montiras na B158, citiram te : ''Da se ne moze jednostavno zakaciti na bicikl to stoji, mada sam u ranijim postovima pokazao kako se prilagodi GoPro nosac i drzi bolje nego ostali gumeni i plasticni nosaci koje narod koristi.'', sa ovima radi bilo koji univerzalni od 50 dinara iz Kine. Dalje zasto su ove male zgodnije, dolaze sa vise razlicitih boja svetlosti koje mozes da odaberes prema svom ukusu i svidjanju, znaci hoces toplo belu ovu ovu, neutralnu ovu ovu, hladnu ovu ovu, a kod B158 ti je hladno bela i to ti je sto ti je. Dalje zasto ne kazes ljudima kako menjas modove na B158 ? Forward klikabilan prekidac, bajo moj, recimo ides radi ti lampa u najjacem moras brzo da smanjis na najmanji nesto se desi ili moras da povecas, ili udjes u stroboskop nebitno je uopste sta ti moras da uradis ? Pa evo ja cu da kazem ljudima, mora da pritisne da ugasi lampu skroz, pa onda ima izbor ili da je upali ponovo pa ponovo izgasi i nakon toga ponovo upali da predje u sledeci mod, ili da je izgasi pa pa da pritisne ponovo jednom do pola da bi mu se upalio mod koji je memorisan pa tek onda sledecim pritiskom prelazi na sledeci mod gde moze da odluci na osnovu koliko puta stisne u koji ce da udje.. Zasto pitam ja tebe ? Zato sto je ovo takozvani takticki prekidac koji se ugradjuje u lampe za lov a ne u lampe za bicikle. Nemoj mene Dule srece ti, sve fore znam imao sam oko 20 komada B158 sto ovakvih sto onakvih, sve fore moguce joj znam i mnogo dublje i kompleksnije, i mogu da ti pisem ovde pola sata koje sve probleme lampa ima unutar pilule, i koje gde. Da se vratimo temi, a kakav je redosled promene modova na ovim drugim lampama koje smo spomenuli, pa mnogo jednostavniji i laksi jer je prekidac reverse klikabilan, treba vam promena moda, nista lakse blago ga stisnite do pola i za milisekund eto vas u sledecem modu. Dalje zasto su jos zgodnije, neke od pomenutih ( Convoy ) imaju opciju 3/5 modova rezim, sta je tu bolje, pa bolje je to sto mozes da odlucis da li ces da ti radi low, med, high, ili ces low, med, high, strobo, sos, znaci mozes da odaberes ako neces i nerviraju te bljeskalice ( mnogo ljudi ovo nervira ne znam zasto, valjda im ne nalaze primenu ), da ih izbacis iz kruga, kod B158 to ne mozes, svaki put moras da prolazis kroz strobo i sos i da se nerviras ako ih ne zelis i da dodatno gubis vreme ako zelis da promenis mod jer moras kako sam vec ranije opisao prilicno da se namucis da dodjes do promene moda, recimo ako ti lampa radi na najjacem rezimu a ti hoces brzo da prebacis na sredni, sta moras da uradis, da pritisnes da skroz iskljucis lampu, zatim da pritisnes jos 5x da bi usao u srednji rezim, a da stvar bude gora da napomenem ljude posto Dusko to ne pominje, prekidac koji je F klikabilan na B158 je mnogo tvrd i jako je tesko ako lampa nije dobro montirana na bicikli i zategnuta jednom rukom pritisnuti isti u upaliti lampu, prekidaci na drugim pomenutim lampama su mnogooo laksi za pritisak i paljenje ! Zasto ? Pa zato sto je B158 lampa za lov i postoji originalni mikroprekidac ( kako ga zovu kod nas, mnogo pravilniji naziv bi bio daljinski prekidac, ali kod nas 99.99% ljudi zove mikroprekidac pa se i vi jelte adaptirate na taj naziv i vi ga zovete tako da vas razumeju o cemu zapravo pricate ), za istu koji se montira na pusku u blizini okidaca da bi jelte naravno mnogo lakse i brzi palili lampu itd. Takodje vec sam spomenuo specijalne izmenjive pilule u bojama koje se koriste u ovoj lampi jer je lampa za lov. Eto na brzinu sam se setio toga verovatno da ima jos nesto 2 je sata nocu ne mogu da razmisljam, ali se nadam da je Dusko razumno bice i da shvata da je ovo lampa za lov i da necu morati vise da to spominjem, opet kazem ako ti odgovara stavi fenjer i cepaj tvoja stvar, nemoj drugima govoriti kako je to to a nije zapravo, naveo sam ti zasto su ove lampe mnogooo prihvatljivije kao lampe za bajs i ako slazem se nisu pravljene za tu namenu ali 100 x su pribliznije da budu lampe za bajs od B158 modela.
Ukratko da ti se osvrnem na broj lumena posto sam pricao nisi memorisao nadam se da sada hoces, to sto pise na papiru u specifikacijama proizvodjaca u 95% slucajeva zaboravi, znaci nema ga ne postoji, prvo sto velika vecina preuvelicava brojeve ( milijardu triliona ziliona primera koje kuda ) a naravno uvek u tom smeru da pise vise nego sto zapravo ima, niko nece da napise manje a da ima vise to prvo a drugo iste lampe potpuno, znaci ista serija sve sve sve isto prva 1300 lumena, druga 1300 lumena, treca 1150 lumena, hmm 150 lumena manje a isto sve pa kako ? Pa tako sto te lampe ne testiraju svaku po na osob nego se sastavlja u Kineskim proizvodnim pogonima svi znamo na koji nacin, upale vide radi, ne prekida, ma vozi dalje, to je to. Stigne ja se zalim pokazem, proizvodjac se pravi lud pise neke nebuloze, kao treba za tu lampu HD baterija, ma ne jok u ove dve sam ubacio HD a u ovu sam ubacio neku sto sam izvadio iz kontejnera, u prevodu tako ti je kako ti je zali se medjunarodnom sudu u Strazburu ako nisi zadovoljan. Sledece jeste da sam Cree ( nema veze sa fabrikom i proizvodnjom lampe da li ce oni nesto da zeznu ) ima dopustene varijacije u smislu tolerancije i nepodudaranja tacnih specifikacija za svaku led diodu, tacnije ne garantuju da ce svaka da izbaci istu kolicinu svetlosti pri istoj struji, dakle imas nekih 14-15% mogucnosti za razliku pa cak i vise, e sada ti racunaj koliko je to na 1000 lumena recimo.
''Takodje to kako ti predstavljas b158 sa bednih 280lm u zum modu obasjava bolje i dalje od Nitecore modela koji imaju 960lm i bacaju do 289m tako da je i to pogresno tumacena statistika.''
Nije moje pogresno tumacenje i nista ja ne predstavljam druze moj nego ti ne razumes, ti imas B158 imas li korisnicko uputstvo od njega ? Imas, nemas, nije bitno ja cu da okacim deo koji nas zanima
Izvoli procitaj, pogledaj, ovo ti je za U4 verziju. Sta kaze proizvodjac ?? 900 pa na koliko ovde pise ne vidim dobro 380 cini mi se ? Ja predstavljam, gledaj ja apsolutno nemam ni jedan jedini razlog da pljujem po njihovoj kompaniji, naprotiv trebao bih da pricam mnogo bolje nego sto zapravo jeste, zasto, pa zato sto saradjujem sa njima poslali su mi besplatnih lampi, u komunikaciji smo sto preko drustvenih mreza sto preko mejla, za B158 sam im dao minimum 5 sugestija koje moraju da promene itd itd. No kod ovakvih lampi prilikom zumiranja to jest skupljanja snopa svetlosti i udaljavanja same led diode sa pilulom od sociva dolazi do velikih gubitaka u samom telu lampe ( posto B158 nema klasican reflektor ) i izlazna jacina svetlosti se na kraju sroza na ovakav neki kako ti kazes bedni nivo. Zasto vise baca od Nitecore modela, ne znam konkretno kog nisi napisao ima ih brdo, a baca vise zato sto se snop skupi u kockicu koja je na 200m daljine velicine otprilike 5x5m i sa strane apsolutno ne vidis nista mrkli mrak dok sa drugim lampama koje nisu zumabilne mnogo nejasnije vidis u tih 5x5m nego sa B158 ali zato vidis dosta sire sa strane, pricam teoretski mnogo je kompleksna tema i zavisi koja lampa se uporedjuje sa B158 na toj daljini, ali poentu kacis. A to koliko koja lampa baca to je tek posebna filozofija i nemoj se frljati sa brojevima tek tako jer to ako pise da je domet recimo 289m kako si konkretno naveo ne znaci da ces na toj daljini ista moci da uocis ali nemam sada vremena za to previse sam se raspisao a imam jos u vezi teme.
Ne smeta ni SS vozacima ako znas kako i sta da kupis Evo ti, ovo ti treba, metis ovaj TIR od 60 stepeni rasipanja, pa ces da vidis kako nece da smeta i kako ce i koliko ce da ti rasipa i kvalitetno da bude.
To koliko ce da traje, koliko ces da izgubis to jest koliko ces lumena zapravo da imas ispred sebe kada se zagreje nemojmo o tome sad ne mogu stvarno samo da ti kazem da nije to tako kako ti mislis i kako mislis da tvoje oci vise, dosuse ne dozivljava ni svaki iksan isto tako da kompleksna je tema.
Evo ja ti nudum da organizujemo poll ovde B158 na nekih 30 setak metara protiv moje lampe Solar Storm konfiguracija ( 2x led diode, cenovni rang B158 modela, ali imaj na umu ovo je lampa za bicikl ), postavim sve lepo pa neka ljudi daju glas sta misle da im je bolje. Nisam prevarant ne bavim se podvalama sve verodostojno prikazem kako jeste, ali budi svestan da B158 je hladno beo, moja je neutralno bela, B158 na floodu ti je kako sam ti rekao 700lm a i manje ( imam 4-5 komada ovde uzimam najbolji ), moja ti je oko 1000lm, no bice tacni brojevi u lumen koliko je zapravo sta, i odmah da ti kazem ovako B158 je ok ispred tu do neke mere na 30-50m je presmesan u odnosu na moju lampu i za uocavanje rupa ili ne daj boze spust niz neke vrske cuke, sume i slicno, ali ako hoces mogu da prezentujem kako zapravo jeste. Ja sam ubedjen da bi glasova za moju lampu bilo mnogo vise nego za tvoj izbor, samo sto se tice sta lampa daje ispred tebe a da ne kazem na sve ono sto sam opisivao, takodje mogu da uporedim sa Convoy-ima i slicno gde mi opet pobedjuju u odnosu na B158.
''Efikasnost, obicnom biciklisti ne znaci nista da li lampa sija sa 1800lm ili 1600lm, razliku nece videti. Prednost ovih 10+ dioda lampi u odnosu na SolarStorm nije u efikasnosti ili odvodjenju toplote nego u boljem osvetljavanju puta po sirini i manjem zaslepljivanju vozaca koji dolaze iz suprotnog smera, takodje proverio u realnom okruzenju.''
I ovde si pobrkao nesto ne znam ja o kojoj ti neefikasnosti pricas, ja ti pricam za to u odnosu koliko lampa daje napred svetla i osvetljava u broju lumena o kojima stalno pricamo u poredjeju sa tim koliko lampa trosi ili ti vuce struje.
Rekao sam ti vec meti na SS TIR sa slike i imaces mnogo bolje rezultate u svakom pogledu ali svakom nego sa tih 10+ dioda neefikasnim glomaznim krsevima. Ne znam ja sta si ti poredio, ali ocito nisi ono sto treba, nemoj se ljutis sve je dobronamerno ali ako hoces mozemo organizujemo glasanje nije losa ideja da se masa malo razmrda i da vidis o cemu ti pricam