Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#3241 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14928 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 06:55 PM

@ bockokg AAA najbolji odnos cena/ kvalitet su Ikea Ladda (link)

• 0

#3242 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 07:03 PM

Hvala, zanimljivo. Verovatno su Ni-MH, dosta je mala cena. Znam da je bitno i šta se njima napaja, ali za Cateye lampe "bljeksalice" će sigurno biti "staviš" i zaboraviš. 

Kada se ovakve punjive baterije prazne, jel svetlo slabi, ili samo odjednom baterije prestanu da rade, što je bolja solucija, barem za mene? Smanjivanje snopa svetlosti i situacije  "slabe mi baterije" nisu dobra stvar.

Lada piše Japan ?

• 0

#3243 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 07:28 PM

Ladda je Ni-MH made in Japan prave se u istoj fabrici kao i Eneloop. Sa ovakvim baterijama svetlo slabi kako se one prazne. Nadam se da znas da Ni-MH imaju smanjen kapacitet na temperaturama ispod nule za razliku od Li-ion baterija tako da ne treba da te iznenadi ako budu krace trajale dok vozis u zimskom periodu.

• 0

#3244 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 07:52 PM

OK za Ni-MH, to je onda logika da samo kada su napunjene davaće najjače svetlo, već posle nekoliko korišćenja neće, mada ne znam koliko dugo drže zadovoljavajući kapacitet jačina snopa svetla, jer diodice baš malo troše za te baterije, jer iste umeju da drže digitalne fotoaparate, kamere dosta dugo. Iskustva kažu (čitam na netu) da se Eneloop slabo prazne i u kamerama, a tek sa diodama verovatno će baš trajati dugo, vrv isto važi i za Lada (trenutno nemaju punjač za 220v koliko vidim sem onog od 3600fin na sajtu Ikea). Verovatno bi Cateye lampu sa 5 dioda držala mnogo dugo u gotovo nepromenjenoj jačini snopa, "bez pražnjenja". Bolje da se ponašaju i kod svetla kao i kod fotoaparata, radi dok ne "pukne" a ne da se smanjuje efekat jačine svetlosti.

Kod punjivih USB lampi za bicikle, jer se isto dešava - dolazi do smanjivanja, ili samo prestanu da rade. One koriste li-ion baterije koje se pune. Imaš iskustvo? 

• 0

#3245 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 November 2018 - 08:17 PM

A šta će ti punjive baterije 2032 i r6 za lampu?
Pa 2 alkalne meni u zadnjoj bljeskalici traju 2 godine a 2032 možeš kupiti jedno 40komada u ikei i one će svaka da traju bar godinu ako ne i dve...

Punjive baterije služe za velike potrošače.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#3246 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 November 2018 - 08:19 PM

Nisam ispratio da li se radi o prednjoj ili zadnjoj lampi!.

U globalu zavisi od konstrukcije lampe. Većina novijih lampi sa integrisanim litijum jonskim baterijama ima neku vrstu indikatora prazne baterije, tipa neka sporedna smd led diodica koja sija zelenim prvo, pa plavim pa crvenim kad je kritično pa još može i da blinka crvenim kad je "ja ću da se ugasim a ti kako hoćeš" situacija.

Sve zavisi od kvaliteta lampe. One kvalitetnije imaju regulaciju što znači da održavaju intenzitet svetlosti dok god mogu a kad napon baterije padne ispod mogućnosti održavanja istog nivoa intenziteta svetlosti onda isti krene da opada...

Kod onih jeftinijih/jednostavnijih intenzitete od početka polako opada, što je baterija praznija.

Moja preporuka je da razmisliš ipak o lampi sa jednom diodom tipa cree xpe ili xpg pre nego o lampi sa klasičnim 5mm diodama.

• 0

profilepic.gif

#3247 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:28 PM

Za zadnje a i prednje obelezavajuce svetlo su odlicne COB led diode jer isijavaju siroki ugao pa su vidljive i sa strane, naravno ako proizvodjac lampe ne napravi neki jadan dizajn pa to onemoguci. I kod njih opada jacina svetlosti ali realno to neces primetiti. Ja i dalje tvrdim da su ove sa najboljim odnosom cena/kvalitet/jacina sijanja lako se stavljaju i skidaju, imaju nagib da se okace o sticnu sedista, USB punjive i odlicno se vide i sa strane. (link)

• 0

#3248 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:31 PM

A šta će ti punjive baterije 2032 i r6 za lampu?
Pa 2 alkalne meni u zadnjoj bljeskalici traju 2 godine a 2032 možeš kupiti jedno 40komada u ikei i one će svaka da traju bar godinu ako ne i dve...

Punjive baterije služe za velike potrošače.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Mišljenja sam da će te što su za jake potrošače (dakle punjiva Eneloop AAA ili Lada AAA) da na bljeskalicama pozadi dosta duže drže skoro 100% intenzitet svetlosti, da neće da krene da opada već posle 5 dana. Ne znam alkalne da li to mogu, na primer kod obočne Cateye TL-LD 135 ili 155 sa tri i pet dioda. Nije to toliko skupo sada.

Ili je bolje koristiti one sa Alija što deklarišu sa 100 lumena i td. E sad, kod njih mi je isto bitna ta osobina, da li dolazi do smanjenja inzenziteta svelosti ili samo prestanu da rade. Trebalo bi da ima nekog sa foruma koji je koristi.

• 0

#3249 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:33 PM

Za zadnje a i prednje obelezavajuce svetlo su odlicne COB led diode jer isijavaju siroki ugao pa su vidljive i sa strane, naravno ako proizvodjac lampe ne napravi neki jadan dizajn pa to onemoguci. I kod njih opada jacina svetlosti ali realno to neces primetiti. Ja i dalje tvrdim da su ove sa najboljim odnosom cena/kvalitet/jacina sijanja lako se stavljaju i skidaju, imaju nagib da se okace o sticnu sedista, USB punjive i odlicno se vide i sa strane. (link)

Jel se kod njih smanjuje intenzitet svetlosti korišćenjem, il samo prestanu da rade i traže novo punjenje?

• 0

#3250 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:35 PM

Nisam ispratio da li se radi o prednjoj ili zadnjoj lampi!.

U globalu zavisi od konstrukcije lampe. Većina novijih lampi sa integrisanim litijum jonskim baterijama ima neku vrstu indikatora prazne baterije, tipa neka sporedna smd led diodica koja sija zelenim prvo, pa plavim pa crvenim kad je kritično pa još može i da blinka crvenim kad je "ja ću da se ugasim a ti kako hoćeš" situacija.

Sve zavisi od kvaliteta lampe. One kvalitetnije imaju regulaciju što znači da održavaju intenzitet svetlosti dok god mogu a kad napon baterije padne ispod mogućnosti održavanja istog nivoa intenziteta svetlosti onda isti krene da opada...

Kod onih jeftinijih/jednostavnijih intenzitete od početka polako opada, što je baterija praznija.

Moja preporuka je da razmisliš ipak o lampi sa jednom diodom tipa cree xpe ili xpg pre nego o lampi sa klasičnim 5mm diodama.

Zadnja ;) Ne znam Cateye one najobičnije sa 5 dioda verovatno će dugo držati sa Lada ili Enelop baterijama. One ne mogu da "progutaju" ni kamere a kamoli 5 dioda.

Dusane, u pravu si za punjivog Kineza od 100 lumena, najjače izgleda "bljeskaju" ;)

• 0

#3251 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 November 2018 - 08:36 PM

Ove Pagao što Dušan predlaže sijaju za sve pare, ja imam ovaj model, odličan je, ali imam dve zamerke na njega,

- guma za usbe konektor bi mogla da bude malkice veća i da bolje dihtuje

- mora da se drži dve godine stisnuto dugme da bi se lampa ugasila a to je nešto što najviše mrzim kod bilo koje lampe, bolje da su stavili malo duži pritisak za paljenje a kratak klik za gašenje...

• 0

profilepic.gif

#3252 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:42 PM

Samo prestanu da rade, sad za mene je to lose jer moras da sabiras potroseno vreme da znas koliko im je ostalo energije ili da punis svaki put kad dodjes kuci u mom slucaju 3 voznje po 2,5 sata pa punjenje, mada ponekad zavrsim voznju sa ugasenom zadnjom dal sam se zabrojao pa krenuo u 4. voznju bez punjenja ili su neke bile duze od 2,5 sata... Ali snaci ces se vec ako punis mobilne i bezicne telefone...

• 0

#3253 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:45 PM

@Sirius, lepo izgleda. Da u pravu si za on/off, to ume da nervira, ali šta ćeš...

Ja bih ovu, malo mi je lepša od one što Dušan pokaza zbog promenjenog položaja ulaza za usb, ali izgleda da je tvoja Sirius najuža nekako pa bolje leži na šticni, lepše izgleda a čak 9cm dužina...:

https://www.aliexpre....71303c00n1BX5x

• 0

#3254 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 08:48 PM

Samo prestanu da rade, sad za mene je to lose jer moras da sabiras potroseno vreme da znas koliko im je ostalo energije ili da punis svaki put kad dodjes kuci u mom slucaju 3 voznje po 2,5 sata pa punjenje, mada ponekad zavrsim voznju sa ugasenom zadnjom dal sam se zabrojao pa krenuo u 4. voznju bez punjenja ili su neke bile duze od 2,5 sata... Ali snaci ces se vec ako punis mobilne i bezicne telefone...

A ona Tablica jel radi posao, oni sati što napisaše, ne? Bolje da "pukne" odmah nego da mi slabi svetlo, to me nervira baš...ponekad pomislim navodno, svetlo odlično a ono ne primećujem da radi s skoro 30% kapaciteta, ovako pukne i znaš na čemu si...a možeš da dopuniš da ti se to ne desi, puniš svaki drugi dan kad voziš i eto...

A one punjive 2032 i onaj punjač što posatvih, to niko nije probao? Malo sam skeptik jer koliko vidim samo Kinezi to nude, a ne neka ozbiljnija firma sa zapada, japana, amerike il ne nađoh?

https://www.aliexpre...31-606570539f38

https://www.aliexpre...fe-7d516ae8c172

• 0

#3255 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 November 2018 - 09:21 PM

Svetlo na bajsu treba shvatiti kao jednu vrstu rutine, kao što s vremena na vrem proveriš pritisak u gumama, sad kad je došla zima sigurno si dopumpao gume...

Tako i svetlo, treba steći naviku da ga posle svake ili svake drug vožnje staviš na punjač, čak i 10 minuta punjenja će da radi posao, i dugo nećeš morati da brineš oko intenziteta ili isključivanja lampe.

Inače, mislim da sa zakonske strane gledišta, bolja varijanta je da ti svetlo slabi intenzitetom (inače ovo ukazuje na slabiji kvalitet svetla i predstavlja opasnost za litijum jonske baterije ako svetlo radi na njih) jer ako ti se svetlo samo isključi a zaustavi te policija obrao si bostan, to je 3000 dinara a ako ti lampa radi ali jedva uvek možeš da kažeš, "izvinite, sijala je ok kad sam krenuo, verovatno je baterija oslabila od hladnoće" = opomena bez novčane kazne...

• 0

profilepic.gif

#3256 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 09:26 PM

Baš tako, oko punjeja. Čim dođeš kući ako si vozio dva ili više sata po mraku, skineš pa na punjač, iovako ćeš posle bajka najverovatnije na računar. Ubisti USB flesh je isto što i svetlo nije ništa teže...

Zašto opasnost po li-ion baterije nisam razumeo?

Kad imaš vremena uftokaj kineza sa Alija na bajku pa "baci"... ;) Hvala. Da vidim kako čuči...deluje mi lepše od drugih, one druge nekako glomazne.

• 0

#3257 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 November 2018 - 09:45 PM

Zašto opasnost po li-ion baterije nisam razumeo?

Zato što je to postepeno opadanje intenziteta svetlosti obično znak da je elektronika na lampi malo prostija, jednostavnija, nema puno mogućnosti kao recimo da prati voltažu baterije i da isključi lampu kad je baterija "kritično" prazna (to obično rade one lampe što samo ugase lampu). Ako lampa nema kontrolu baterije to obično znači da će nastaviti da vuče jus iz nje dok god može, čak i kad nema dovoljno V da dioda sija ona je i dalje spojena u kolo (strujno) te i dalje vuče iz baterije a kao što znaš, litijum jonske baterije se ne smeju prazniti ispod 2,5V.

Mada većiha ovih lampi koristi zapravo litijum polimer baterije, zbog spedifičnog oblika lampi i zbog toga što li-po bukvalno možeš da naručiš u bilo kojoj dimenziji a li-po baterije u velikoj većini imaju zaštitnu elektroniku zato što su, istorijski gledano, nestabilnije od li-ion baterija pa praksa ugrađivanja zaštite postoji odavno kod njih...

• 0

profilepic.gif

#3258 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 10:56 PM

Ok, razumeo, lepo pišem da hoću da nabavim punjive ni-mh pa nek vuče koliko hoće ;) (verovatno Cateye Omni 3 nije "pametna" lampa)...Koristim na drumašu Knog gumenjaka "silikonca" (liči na one kineske po načinu kopčanja) koji ima jednu cob diodu. On stoji sakriven ispod sica, a montiran tako da je ona guma provučena kroz šticnu pa onda zatvoren ispod sica. Tu gde stoji se ne vidi, ne može da se skine sem da se guma pokida a najvažnije je, na taj način je ispravljen ugao šticne, pa blica lepo pravo direktno u oči vozača auta (karikirano). 

I ona je uvek spremna da radi, i odlično se vidi, ali želim da nabavim i jednu "klasičnu" za pozadi, zato pitah ono sve u postovima. Drugo, ne želim da mnogo kabasto izgleda van šticne pa mi nekako izgleda onaj Cateye TL-LD 155 najbolje u odnosu na druge slične, možda i grešim takav mi je utisak. A ova koju si postavio, deluje da je ok, jedino žto je duža, ali durge deluju kabastije, a njih vole i da kradu i čak gore polome jer se lako uoče...

Kod ovih Kineza, nzm kako im ne pade napamet da bazu urade tako da se montiranje vrši vezicama a onda ušteka lampa, a ne preko ovih rastegljivih guma. Msm, nađem uvek neku manu barem za moj utisak. Jer bolje je nositi lampu u džepu bez kaiša...pa odeša na posao, završiš, uštekaš nastaviš...ovako nosi sve sa sobom...

• 0

#3259 Dstamenkovic90

Dstamenkovic90
  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts

Postavljeno 20 November 2018 - 11:45 PM

Zdravo drustvo, razmisljam da kupim neko dobro prednje osvetljenje ili da nesto " sklopim".

Da li je dobra ideja koristiti neki kineski "battery pack holder" ili na slicnu foru sklopiti " powerbank" sa baterijama 18650 i neku lampu koja ce se napajati iz toga?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
  • 0

#3260 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 November 2018 - 01:34 AM

Aj i da ja pitam za to sklapanje, da li je izvodljivo još nekako spojiti ćelije u pack ili je jedini način punktovanje, i kako/gde se može zapunktovati koliko košta takav zahvat?

Da vidim isplati li mi se uopšte da se cimam i rasturam stari pack od Magicshine. Radi sve ali nije više kao nekad, primeti se kod punjenja da ne može do 4.2 da se napuni kao pre sigurno disbalans koji je Sirius više puta pominjao, neka ćelija nije kao ostale. Mislio sam da ih pojedinačno testiram pa lošu da zamenim nekom polovnom a dobrom samsung/sanyo 2600-2800 mAh one su 280-300 din. Ne znam ni dal to može da prođe, ne kupuje mi se 4 kom, a ni ne koristim više tu lampu, mesecima stoji pa se i isprazni od stajanja. A ima dobro aluminijumsko kućište, zadihtovano sa displejom.

Što se tiče ovih cob bljeskalica, najbolje su, tj best buy. Baš ovih dana sam hteo da izmerim tačno koliko sijaju da li se poklapa sa onom fabričkom tablicom gde piše da može da trepće 10-11 sati. Da bih znao koliko često sad zimi da punim. Izmeriću pa javljam. Koristim samo onaj rapid blink mod (pop flash) jer mi se najviše sviđa. Ne primećujem da svetlo slabi, ubija uvek istom jačinom dok se skroz ne ugasi. Punjenje traje manje od dva sata. Imam uvek sa sobom i malecki power bank za svaki slučaj za nuždu ali uglavnom nema potrebe, samo za neplanirane slučajve. Kad je puna celu noć može da sija.

• 0

4 članova čita ovu temu

0 članova, 4 gosta, 0 anonimnih korisnika