Tema je dugačka, ima dosta dobrih postova, ljudi koji su svašta probali. Opet, izlaze nove stvari, menjaju se, tako da postavljam pitanje, umesto čitanja puno stranica u nazad.
Ozbiljno razmatram uzimanje lampe sa Li-Io punjivom baterijom. Ako postoji nešto ovakvo:
- Voleo bih da je mogu koristiti dva sata dnevno, po sat vremena u cugu da svetli (najčešće), a da je ne moram puniti svaki dan.
- Jačina svetla - da na relativno ravnom asfaltnom putu mogu da uočim rupe pri brzini od 30-ak km/h. Dakle dovoljno je da lepo osvetli do 50 metara ispred, čak i 30 m bi trebalo da mi da barem dve sekunde dovoljne za reakciju.
- Da se može skinuti/staviti na "klik", da je ne ostavljam na bajsu kad ga zaključam negde.
- Da se baterije mogu zameniti kada crknu - standardne, rasprostranjene.
Da li postoji tako nešto? Koji model da uzmem, koja je okvirno cena?
Platio bih koliko treba za kvalitetnu, robusnu, dugotrajnu. Naravno, idealno bi bilo da je što jeftinija, ali ne bih zbog uštede kupio bofl.
Hvala unapred.
Evo, pogledaj moje iskustvo sa Convoy S2+ i Convoy M1:
https://www.2bike.rs...njima/?p=231786
Mislim da su ovo neke od najjeftinijih, a koliko-toliko kvalitetnih opcija.
-Kada sam merio, polovna baterija iz laptopa od oko 2000mAh (imas i sa jacim kapacitetom, do 3400mAh) mi je trajala oko 3-4h sa S2+ na srednjem modu (za jacim i nemam potrebe), verovatno manje traje na M1. Za pocetak, mozes da nadjes te polovne iz laptopa, za 200-300din kupis staru bateriju od laptopa i razvalis, uz malo srece naci ces nekoliko ispravnih baterija unutra. Jedna u lampi, 1-2 za rezervu, sasvim dovoljno.
-Za ovako nesto, ipak ti treba neka sa dubljim reflektorom od S2+ i slicnih, da dalje baca, kao ova moja M1. Ja vozim laganije, oko 20 na sat, pa ipak ne mogu bas da razaznam rupe tako lako. Stvar je u tome sto i neravnine na putu bacaju senku, pa ne mozes bas odmah da provalis da li je ta senka rupa ili ne. Kada vozis 30 na sat, i recimo drumasa s kojim se malo sporije/teze reaguje nego sa mtb, razaznavanje i izbegavanje rupa postaje malo tezi zadatak. Nekad vozim sa obe lampe, osvetlim do meseca i nazad, pa opet ne vidim kao po danu i ne uocim rupu bas 2 sekunde ranije. Vise svetla ne znaci uvek i bolje, a ima tu i do nacina na koje svetlo pada (ova prica o cut off optici).
- Sto se nosaca tice, kupio sam par razlicitih, od onih koje imam najkvalitetniji je ovaj: https://www.ebay.com...4cAAOSwAuZX1iot
Mada, mozda je bolji ovaj sto ne moze da se okrece, ne znam: https://www.ebay.com...DgAAOSwEgVWTCfG
Sa svim tim drzacima se lampa lako skida i montira.
Posto M1 ima malo tezi reflektor, sa drugim drzacima mi se desavalo da se lampa otkaci kada naidjem na dzombu ili rupu. Jos mi se desavalo sa ovim Convoy lampama da nakratko prestanu da svetle kada naletim na rupu, Sirius mi je objasnio da je to zbog baterije i opruge, trebalo bi da zalemim parce bakarne zice duz opruge, da opruga ima manji hod kada se protrese, ali meni to ne smeta.
Trebace ti i neki punjac. Mozes da uzmes one module i kuciste za bateriju, pa sam napravis, to bi te doslo 1.5-3$, ili da uzmes neki gotov punjac, kao recimo neki LiitoKala od 5-6$.
Meni je licno zanimljiva i ova stara lampa sa novijom diodom: https://www.aliexpre....4a547c5a8i6Uz1
Radnja je proverena, tu sam uzeo svoju M1, drze kvalitetne stvari, mislim da i ova 502b nije krs kao klonovi koji mogu da se nadju za 4-5$. Cini mi se da ima dublji reflektor od S2+, tj. da baca dalje, da na najjacem modu daje vise svetla nego S2+ na srednjem rezimu.
Meni je zanimljiva, jos je i jeftina, samo ne znam za grejanje, da li i ovde vazi prica da u najjacem modu jacina rapidno opada nakog kraceg vremena?
Znam da su ranije za ovaj model pricali da ne prenosi toplotu najbolje, pa su neki obmotavali alu foliju oko dropina i tako resavali problem.
Sto se tice cut off optike, mozete i da stavite nesto preko gornje strane reflektora/lampe, recimo parce lima, pa da lampa baca samo prema dole i u sredinu.
(p.s. ono sto sam u linku gore pisao za kinesku COB bljeskalicu i Cateye Rapid 3, ipak ne vazi. Sa upaljenom najvecom diodom, Cateye se ipak malo bolje vidi)