Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#3101 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14928 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 09:38 AM

Dobar je Convoy, dobra je Nitecore baterija ali kvalitetan SSx2 sija duplo jace. Kada si napisao da ces voziti nocu ja sam pretpostavio da ces voziti nocu a vecina ljudi koja vozi nocu koristi lampe tipa SSx2. Neki minimum za nocne voznje je 1600lm. Pod nocnom voznjom ne mislim na voznju u sumrak, tada ti ni 5000lm nece biti dovoljno.

• 0

#3102 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 09:58 AM

Pa u tome je stvar, po specifikaciji ispada da su tu negde. Prodavac koji prodaje ove bolje SolarStorm varijante kaže da mu je najjači x2 model jačine oko 12W, to je oko 800 lumena za led sijalicu. Za ove koje se prodaju po nižoj ceni kaže da imaju 7-8W. S2+ ima, po priči i testovima, realno oko 700 lumena. Sad, ja to nisam nigde probao pa da mogu samostalno da ocenim. Moguće je da negde grešim? Eventualno ako misli na pojedinačne sijalice, a ne na celu lampu (mada to nije naveo). SS x2 je solidno jeftinija varijanta, S2+ je malo elegantnije rešenje, ali ako je SS x2 značajno bolji onda nemam dileme.

• 0

#3103 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 02:37 PM

Imao sam isti taj model Convoy S2+ i u poredjenju sa nekim klonom SSx2 koji imam taj klon (link) je "znacajno jaci" tako da sam prodao Convoy S2+. Sto se mene tice ako ces da vozis nocu nabavi neku verziju SSx2.

• 1

#3104 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 02:50 PM

Pa u tome je stvar, po specifikaciji ispada da su tu negde. Prodavac koji prodaje ove bolje SolarStorm varijante kaže da mu je najjači x2 model jačine oko 12W, to je oko 800 lumena za led sijalicu. Za ove koje se prodaju po nižoj ceni kaže da imaju 7-8W. S2+ ima, po priči i testovima, realno oko 700 lumena. Sad, ja to nisam nigde probao pa da mogu samostalno da ocenim. Moguće je da negde grešim? Eventualno ako misli na pojedinačne sijalice, a ne na celu lampu (mada to nije naveo). SS x2 je solidno jeftinija varijanta, S2+ je malo elegantnije rešenje, ali ako je SS x2 značajno bolji onda nemam dileme.

Odakle ti ta racunica 12W = 800 lumena ?
S2+ imas i mnogo varijacija, od oblika, dizajna, boje svetlosti, jacine, drajvera itd itd. Imas varijantu i od oko 1000 lumena imas i tu koju si pomenuo od oko 700 lumena.

600-700 lumena je sasvim dovoljno za voznju u noc bilo da ti treba na 15 minuta ili na 3 sata, pusti te price oko 2000 lumena i slicno, to je pro**ravanje, ne treba da imas jaci snop svetlosti od automobila ;) Ja cak i nemam zadnje svetlo, napred kada stavis pravih 600-700 zadnje mi i ne treba, gde god da se desi da prodjem a ima ljudi svi se sklanjaju misle da ide automobil takve i komentare cujem tako da nista tebi jace ne treba, samo ti treba neka lampa koja ti odgovara + par baterija ako nameravas da vozis duze, idi na varijantu mislim bolja ti je vise baterija + punjac nego da ides na samo jednu punjivu koji su nasao. Mozes da uzmes solidan punjac + dve baterije za par stotina dinara vise nego sto kosta samo jedna baterija koju si nasao, a dobices duplo veci kapacitet.

• 0

#3105 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 03:01 PM

Ok, hvala! Takvo direktno poređenje me je i interesovalo. Više verujem iskustvu nego specifikacijama ovih lampica, potpuno su nepouzdane. Sutra, prekosutra ću da poručim tu bolju SS x2 verziju sa boljim baterijama, pa javljam kakva su zapažanja.

Znam da jače lampe mogu da stvore probleme bežičnim ciklokompjuterima ako su blizu. Gledaću da ih razdvojim što više, lampa skroz desno, a brzinomer skroz levo. Valjda ne bude bilo problema, mada mi za uveče ti podaci i nisu previše bitni.

Inače, računica je iz fizike. ( : Ima na netu puno informacija o tome. Sve te specifikacije na lampama terba uzimati s dobrom rezervom, pogotovo ove iz Kine, a mahom je sve odatle.

• 0

#3106 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 17 June 2018 - 03:19 PM

Vidra je u pravu, 600-700 lumena je dovoljno za noćnu vožnju po putevima.

Za te pare koje nameravaš da daš nema kvalitetne lampe od 2000 lumena koja će imati pravilan cut-off snop tj. ona koja će da "odreže" gornji deo snopa koji zaslepljuje vozače koji dolaze u susret a sa onim lampama koje se ovde pominju + "2000" lumena budi spreman da ti svaki vozač spominje bližu i daljnju rodbinu a ako naiđe neki malo alkoholisani sa temperamentom, pa..., sretno...

Jedino se ne slažem za zadnje svetlo, ono je apsolutno obavezno, te priče "ne treba ti, imaš prednje" ne piju vodu kod naše policije, kao dokaz mogu ti priložiti kaznu od 3000 din. Investirati 6-8$ za zadnje punjivo svetlo (koje znatno manje troši nego prednje pa nije problem što ima integrisanu bateriku dok god si odgovoran i dopunjavaš ga redovno, unapred a ne kad "crkne" jer si istrošio bateriju skroz) ili platiti kaznu od 3K din, mislim da je logičan izbor svakome jasan ovde.

Pored toga uzmi situaciju da ti se nešto, ne daj bože, dogodi, neko te udari od pozadi, dođe milicija, jel imao zadnje svetlo, nije! ćao zdravo, više se ništa ne pitaju, automatski si krivac ti i ti snosiš sve troškove štete na bajsu i na kolima (sem ako je onaj ko te udario bio u alkoholisanom stanju, onda se možda i izvučeš). To ti je isto kao sa obeleženim pešačkim prelazom bez semafora, čim pešak zakorači vozač je obavezan da stane i propusti ga, može pešak da bude pijan, drogiran, lud apsolutno nema nikakvoh uticaja, vozač je morao da stane.

• 0

profilepic.gif

#3107 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 04:40 PM

Da ali zbog toga sto vecina ovih lampi o kojima se raspravlja jednako sijaju u gornju i donju polusferu za osvetljavanje puta se koristi ofrlje 65% od ukupne jacine svetlosti. Zato sam zamenio 700lm za jacih 1400lm a problem sa vozacima resio sa daljinskim dugmetom.

@toxicm   Neces pogresiti ni sa jednim od ovih resenja pogotovo ako prelazis sa "kineza" mada su i ovo kinezi, ja mislim da moj predlog uzima u obzir tvoju zelju da ne narucujes iz inostranstva i da nisi rad davati silne pare za nesto sto mozda i neces koristiti. Po meni je SSx2 vidljivo jaci od Convoj S2+ sa 6 x 7135.

• 0

#3108 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 17 June 2018 - 09:21 PM

@Sirius9

Kolko para, tolko muzike. Uvek može bolje za više, ali 3000-5000 dinara je cenovni rang. Ja se ne bavim profesionalno biciklizmom pa da jurim i znatno skuplje profi lampe, niti tražim lampu od 2000 lumena. Cilj mi je lampa sa 800-1000 lumena koja ne bi bila uvek na maksimumu. Obe ove opcije će mi završavati posao. Pošto SolarStorm daje nešto više svetla, ići ću na njega. Bitniji mi je teren neposredno ispred mene pa ću i lampu postaviti uperenu malo ka zemlji, a i ova opcija koju je Dušan predložio (sa daljinskim dugmetom) je odlična. 

• 0

#3109 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 12:17 AM

Inače, računica je iz fizike. ( : Ima na netu puno informacija o tome. Sve te specifikacije na lampama terba uzimati s dobrom rezervom, pogotovo ove iz Kine, a mahom je sve odatle.

Nemam pojma kakve veze fizika konkretno moze da ima ovde jer ti ona ne moze reci ono od cega sve polazi a to je efikasnost LED dioda i slicno.
XM-L2 serija originalnih Cree dioda ima maksimalnu efikasnost od 170 lm/W. Ili recimo ako pustis 3A struje kroz neki Cree iz ove serije recimo U4 mozes dobiti nesto malo preko 1100 lumena, dok kod najboljih kopija koje prave neke druge kompanije na 3A imas 800 lumena... E sada bog te pita sta se stavlja u te SS klonove i slicno, ali originalni Cree nikako, cak i efikasnost diode i struja koja protice do nje nema mnogo veze ako je lampa nakaradno sastavljena tako da se dosta izgubi u samom reflektoru ili ako je neki krs drajver i slicno.. Nije ni bitno odlucio si pa poruci, ali ono zivo me zanima ako neko bude imao a ima uslove da pravilno i relevantno izmeri stvarni broj lumena koje proizvodi takva lampa kao i kapacitet baterijskog pakovanja i koje su kineske celije u pitanju.

Sto se tice zadnjeg svetla slazem se da ga treba imati, no imao sam 2x i oba puta mi je spalo uz put i prslo na 110 delova, vozim brzo biciklu bas brzo gde god mogu sljastim preko svake normalne mere, jednostavno tako vozim i nizbrdo i uzbrdo i po ravnom, a nase puteve znate u kakvom su stanju i covek ne moze uvek da se sacuva a onda sto bi rekli shit happens. U sustini zaista mi i ne treba sada slabije vozim nocu a i kada vozim idem tamo gde apsolutno organa reda nema i ne zalaze a prednje mi je vise nego dovoljno da me bilo ko uoci, naravno podrazumeva se da nije drogiran ili pijan. No treba ga imati ko vozi nocu po gradu i cesce.

Attached Thumbnails

• brzinomer.png

• 0

#3110 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 05:50 AM

170 lm/W je maksimalna efikasnost kod top modela, više labaratorijski podatak. Prosečna LED efikasnost je 80-100 lm/W. Kod kopija kopije Kineza... ko bi ga znao, ali ne puno. Kontam da bolja kineska kopija ulazi u prosek, otud tih ~800 lumena.

• 0

#3111 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 08:55 AM

Ima li neko iskustva sa ovim svetlom?

https://www.aliexpre...iceBeautifyAB=0

Probao sam ga jedno vece u dvoristu i sija (bar po meni) odlicno. Nemam iskustva sa svetlima, ne vozim nocu, pa me interesuje da li je jos neko ovo probao? Cena je smesna a deluje mi da je prilicno upotrebljivo. Meni ne treba ali ako vredi, moze drugima biti zanimljivo.

• 0
.

#3112 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 10:32 AM

Baterija je malog kapaciteta, i jacina od 180lm je znacajno manja od 400lm ili 800lm, bar su posteno napisali karakteristike i cena je korektna.

• 0

#3113 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 11:14 AM

170 lm/W je maksimalna efikasnost kod top modela, više labaratorijski podatak. Prosečna LED efikasnost je 80-100 lm/W. Kod kopija kopije Kineza... ko bi ga znao, ali ne puno. Kontam da bolja kineska kopija ulazi u prosek, otud tih ~800 lumena.

Po dobro si se ti zbunio i ne razumes, predlazem ti da malo vise istrazis i upoznas se sa onim sto sam ti pricao, a mozes poceti odavde : http://www.cree.com

• 0

#3114 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 11:15 AM

Nailazio sam na Cikloberzi i KP-u na malo bolje lampe za ~10 evra sa 200-250lm i 1000-1250mAh baterijom. Imala je jedna interesantna za 1200 dinara sa elektronskim zvonom (odnosno trubom sa solidnom jačinom po specifikaciji i komentarima), 200lm i 1200mAh. Jedino što su sve one bile plastične, a ova je aluminijumska.

• 0

#3115 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3853 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 18 June 2018 - 11:31 AM

Kratak oftopik: 

P.S. Mnogo rigorozna ova politika sa vremenom za nove članove, sledeća poruka (jedna: ) za 24 sata. ( :

Uvođenje ove procedure je čisto iznuđen potez i nužno zlo. Trudim se da vreme odobravanja poruke bude što je kraće moguće, uglavnom ispod sat vremena, a ako je poruka napisana kasno uveče moguće je da ostane i nekoliko sati na čekanju ali ne i 24 sata : )

• 0

#3116 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 12:10 PM

Verujem. ( : Nego imao sam notifikaciju da ću sledeću poruku moći da napišem tek za 24 sata, u stvari je bilo dosta ranije. Moguće da je nešto bagovalo zbog broja poruka, i sad prikazuje da imam 2 manje.

@vidramon

Cree XM-L2 ima po specifikaciji 10W i 1052lm, što je 105,2lm/W. Ima Maximum Efficacy at Binning Conditions 170lm/W. Takođe, nemoj misliti da i oni ne pumpaju specifikaciju samo zato što ne stave 12000lm ko Kinezi.

• 0

#3117 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 12:35 PM

Naravno da ne pumpaju, veoma su precizni i verodostojni, mozes sam izmeriti da se uveris a ako nisi u mogucnosti mozes da pogledas kako je to neko drugi testirao i proverio.

Opet ne razumes ali dobro, nemam vremena a ni volje da ti objasnjavam sta kako i zasto, pogledaj sam malo sigurno da imas na YT a i na sajtovima koji se bave ovakvom tematikom. Kopiranje teksta a nerazumevanje situacije i svih parametara dovodi do toga.
Sustina price ukratko da izjava kako je ''12W, to je oko 800 lumena za led sijalicu.'' apsolutno nije tacna, doduse mozda i jeste za neke druge no name proizvodjace led dioda ali za Cree nikako jer njihove led diode iz xhp serije mogu da isporuce na 12W = 1700 lumena kao i mnogo vise tako da nisi ti to dobro razumeo, postoje diode koje rade na raznim voltazama, razne velicine dioda kao i njihova efikasnost, u sustini 12W = 800 lumena za led sijalicu apsolutno nije tacno.

Srecno sa kupovinom !

• 0

#3118 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 18 June 2018 - 06:54 PM

@zare
Za drumasa je najbolji odnos cene i kvaliteta convoy S2 ona je jeftina i dovoljno kompaktna Ali je mana što nema punjenje na sebi, prva koja ima punjenje na sebi je zanflare ali je ona 3 puta skuplja.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#3119 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 07:29 PM

Ma meni ne treba ni jedna nego ova dobro sija pa rekoh, mozda nekom zavrsi posao.

• 0
.

#3120 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 18 June 2018 - 09:00 PM

(link)

• 1

5 članova čita ovu temu

0 članova, 5 gosta, 0 anonimnih korisnika