Jump to content

Photo

Razne LED lampe, sve o njima

• Please log in to reply
4297 replies to this topic

#3001 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Posted 18 November 2017 - 02:48 PM

Zamenska za

181782.jpg?itok=dYjWDpPv

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#3002 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Posted 18 November 2017 - 03:09 PM

Pa opet ne kapiram gde to da namontiram?

• 0

#3003 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 18 November 2017 - 03:13 PM

U one starije cateye lampe što koriste halogene sijalice... Možda može i u farove što rade na dinamu, zavisi šta su stavili u tu sijalicu (rektifajer+kondenzator)...

• 0

profilepic.gif

#3004 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 20 November 2017 - 03:04 PM

Stigla li-po baterija ZNTER 9V, napon baterije 9,48V. Stavio u infracrveni termometar i detektor instalacija u zidu, radi bez problema kao i obicna alkalna baterija.

20171121_023134_cr.jpg

20171121_035055_cr.jpg

• 0

#3005 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 29 November 2017 - 05:16 PM

Stigle led sijalice kao zamena za stare sa uzarenim vlaknom. Ovu od 3V sam stavio u staru Vartinu EX-YU lampu na 2C x 1.5V baterije... sija ali dosta rasipa svetlo pa ne izgleda jako, u svakom slucaju dovoljno da se nesto pogleda izbliza po sobi, unutar fioke, satoru, ispod haube motora... Ova druga od 6V je stavljena na bicikl sa starim dinamom koji se okrece pogonjen spoljnom gumom bicikla. Pre je bila sijalica 6V 2,4W i u odnosu na nju ova nova toliko jace sija da sledi prijatno iznenadjenje. Vec pri minimalnoj brzini je dovoljna da zaista vidljivo obelezi biciklistu. Ostaje pitanje oblika snopa, da li je dovoljno uzak da obezbedi vidljivost pri brzinama vecim od 12km/h.

bulbs.jpg

Ostala mi jedna usbAA 1,5V baterija pa sam nabavio lampu za nju Sofirn SF12 Cree XPG2. Sa 1,5V baterijom sija jacinom 0,5 lm / 60 lm /180 lm sa li-ion baterijom 14500 pise da su modovi 5 lm / 180 lm / 400 lm. Po meni odlicna lampa za EDC lako ide u dzep i iz dzepa, шнала moze da se okrene i tada lampa zakaci za vizir bezbol kape i posluzi kao lampa za na glavu pri cemu su ruke slobodne. Na slikama je vidite u poredjenju sa Thorfire VG15s.

sf12a.jpg
sf12b.jpg

• 0

#3006 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 05:25 PM

Imam 2 pitanja onako usputno ☺

1. Da li je moguce negde kupiti lampe na baterije na koje su isle one male klasicne sijalice, a ne led ? Ista onakva sijalica kao sto je forumas Grbic postavio par postova iznad. Secam se da su pre bile lampe koje su kacile na drumas sa tim obicnim sijalicama i baterijama (kao danas led, samo klasicne sijalice).

2. Gde u Srbiji mogu da se kupe prednja i zadnja svetla na "usb punjenje". Iskreno nisam ni znao da su i to izmislili. Ali posto ovih dana obavljam "razne sopinge", eto cisto da pitam.

Osim drumasa, torbica, bidoni, nosaci, pumpa, ma sve je stiglo. Jedino me jos zanimaju svetla. (Za sada, a za odecu cu da otvorim temu ovih dana)
  • 0

#3007 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1528 posts
  • LocationVrsac

Posted 29 November 2017 - 06:49 PM

1. Sta ce ti takva lampa? Tacnije lampa sa takvom sijalicom?
2. Skoro svugde, planet bike, ovde oglasi, bilo koja bolje opremljena radnja bici opreme.
  • 1

#3008 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 07:02 PM

1. Sta ce ti takva lampa? Tacnije lampa sa takvom sijalicom?
2. Skoro svugde, planet bike, ovde oglasi, bilo koja bolje opremljena radnja bici opreme.

Hvala na odgovoru. Posto sam iskren (zvucacu kao cudak ali je istina), meni zmetaju led/amoled/crt/xeon/plazme itd itd. Duga lista. Ako bih ispricao medicinski zasfo bio bih jos uvrnutiji (zato i kuckam sa telefona sa suncanim naocarima). No iskreno mogu da podnesem LED svetla iako mi zamaraju oci. Monitor npr ne mogu. Pa ako ikako postoji mogucnost da nabavim takvu lampu (iako znam da je to bezveze u 21. veku) bio bih zahvalan. Znam da je LED daleko ekonomicniji. Bolji. Ali je vestacko u rastura mi oci (koriscenje racunara od '99-2012 je ucinilo svoje). Desavalo mi se letos da vozikam bajs i kasno nocu. Cak i u 2-3 ujutru. Pa ako postoji mogucnost... Mislio sam ja to da gledam polovno, ali ne znam ni kako da guglam. Toga se secam samo kad sam bio klinac i drug ima takvo zvetlo na volanu (Beocikl iz '90ih), ali nece da mi da

2. Imas li mozda neku preporuku iz licnog iskustva ? Pitam za USB (nije to sad nesto dramaticno bitno), jer voleo bih da zadnje svetlo blicka i po danu. A za prednje... ako mora LED. A ako je moguce ikako naci klasicne sijalice bilo bi super.

Iskreno ja i u sopstvenom stanu ne koristim LED. Samo klasicne sijalice. A kroz zgradu (preplavljena njima) bezim kao....

Znam da je komplikovano, no eto da budem iskren.
  • 0

#3009 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 29 November 2017 - 07:39 PM

@Drvo_Zivota    Nadji neku polovnu Maglite lampu na kupujem-prodajem ili nekom drugom internet mestu (link)

Ili polovnu Cateye HL-500

• 1

#3010 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 29 November 2017 - 07:49 PM

Hvala na odgovoru. Posto sam iskren (zvucacu kao cudak ali je istina), meni zmetaju led/amoled/crt/xeon/plazme itd itd. Duga lista. Ako bih ispricao medicinski zasfo bio bih jos uvrnutiji (zato i kuckam sa telefona sa suncanim naocarima). No iskreno mogu da podnesem LED svetla iako mi zamaraju oci. Monitor npr ne mogu. Pa ako ikako postoji mogucnost da nabavim takvu lampu (iako znam da je to bezveze u 21. veku) bio bih zahvalan. Znam da je LED daleko ekonomicniji. Bolji. Ali je vestacko u rastura mi oci (koriscenje racunara od '99-2012 je ucinilo svoje). Desavalo mi se letos da vozikam bajs i kasno nocu. Cak i u 2-3 ujutru. Pa ako postoji mogucnost... Mislio sam ja to da gledam polovno, ali ne znam ni kako da guglam. Toga se secam samo kad sam bio klinac i drug ima takvo zvetlo na volanu (Beocikl iz '90ih), ali nece da mi da

2. Imas li mozda neku preporuku iz licnog iskustva ? Pitam za USB (nije to sad nesto dramaticno bitno), jer voleo bih da zadnje svetlo blicka i po danu. A za prednje... ako mora LED. A ako je moguce ikako naci klasicne sijalice bilo bi super.

Iskreno ja i u sopstvenom stanu ne koristim LED. Samo klasicne sijalice. A kroz zgradu (preplavljena njima) bezim kao....

Za monitor pokušaj s ovim:

https://justgetflux.com/

Odlično radi & besplatno je.

Za osvetljavanje puta - mnoga svetla se prave u različitim bojama svetla. To se obično izražava u kelvinima (temperatura boje) - što je manji broj, to je svetlo žuće, "toplije", a što je temperatura viša, to je svetlo "hladnije".

U zavisnosti od posla koji se radi, različita temperatura je bolja. Uz obavezan subjektivni osećaj. Meni je na primer 2700 K svetlo (to je žuta obične sijalice sa užarenom niti) dobra za spavaću sobu. Za kuhinju i dnevni boravak, ako treba nešto da radim, više mi odgovara nešto hladnije svetlo, oko 4000 K. I to u stanu deluje dosta "belo". Opet, za rad u servisu, uzeo sam na kraju svetla sa 6500 K, jer se tek pri toj "plavo-beloj" svetlosti lepo, kao po danu vide svi zazori i oči se manje naprežu. Isto svetlo koje mi je za kuvanje i seckanje OK, mi je za servis bilo previše "žuto", "čkiljavo", osećao sam kako mi fali svetla i kako se oči više naprežu.

Druga stvar, vezano za primer iz prethodnog pasusa - "hladnije" svetlo iste snage sijalice bolje obasjava od "toplijeg" svetla - čak i ako daju identičnu količinu svetla u lumenima, isto struje troše, opet ono belje, više temperature u K omogućava bolju vidljivost.

Tu dolazimo do svetala za bajs. Ksenon svetla za motore i kola se mogu birati u različitim K vrednostima i vidi se razlika na mračnom putu između "toplijih" i "hladnijih" (jeste, plava su i dalje seljoberska, bez obzira na sve napisano  :)  ).  Ne znam kakva je situacija sa bici lampama - ima li izbora. LED baterijska lampa koju koristim kao svetlo (hvala kolegi Srdjoniju za nosač :)  ) daje to neko dnevno belo svetlo - oko 5000 K. Manje je plavičasta od sijalice sa 6500 K, a čini mi se nešto belja od 4000 K.

Postoje i nekvalitetna svetla koja trepere, to može oči da umara, makar i ne bilo vidljivo. Ali dobro svetlo koje ne treperi ne bi trebalo da ti umara oči - kako god bilo tehnički rešeno - bilo užarenim vlaknom, LE diodom, halogenom sijalicom...

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#3011 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 29 November 2017 - 07:57 PM

No iskreno mogu da podnesem LED svetla iako mi zamaraju oci. ...

Tebi led svetla smetaju zbog treperenja kao što je Fboy pomenuo, oči to možda i ne primete svesno ali ti to osećaš kroz glavobolju, zamor očiju i simptomima koje i sam znaš. I za temperaturu ti je ispričao boy.

Voleo bi da testiram teoriju jer mislim da bi morao da napravim LED lampu koja ti ne bi smetala, jedan režim, bez PWM-a, 3000K, nedostatak je u tome što bi imao samo jedan režim, faktički on/off, nema jače/slabije... Čak bi mogli da isprobamo i sa diodom od CRI 80+ (ima verniji prikaz boja) ali verujem da ti takva lampa ne bi smetala.

• 0

profilepic.gif

#3012 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 08:23 PM

Hvala puno na odgovorima. Uzecu ozbiljno to u razmatranje. Bajs cu da "prestavim sledece nedelje", ako sve bude gotovo (a 99% da hoce). Sve ostalo dobijam uz bajs.

Najgore sto ne mogu da izguglam. Ne znam kako da ih izguglam. To su bila svetla koja su se kao i ova moderna led kacila na volan. Samo si bila sira (ne i visa) zbog baterija. Pa su imale 1 ili 2 klasicne sijalice. I 2-4 baterije.

Guglam i ne nalazim. To je neka moda id '90ih. Ali ne nalazim ni na KP. Probacu da slikam od druga ovih dana pa roknem sliku. Pa ako neko ima rado cu kupiti. Drug nece da da iako i ne vozi bajs (ima bajs ko iz radnje iz '90ih iako je celicni drumas, ali prakticno nevozen).

Svetla su vrh iako pojedu brzo bateriju, pa sam mislio na alkalne (imam punjac).

Hvala na odgovoru FalloutBoy. Probao sam to sa blazim svetlima i manje se naprezu oci. No meni su i oftamolozi rekli da iako dobro vidim da mi je zenica malo propala. Imam dioptriju od samo -0.5 ali zato svako svetlo me ubija u mozak (a da nije Sunce ili klasicna sijalica).

Ako bas ne nadjem to, uzecu neku led varijantu. A za pozadi mi je svejedno. Nego mi interesantno ovo na USB punjenje. Pa sam mislio nazad takvo, a naprd klasicnu sijalicu + alkalne baterije.
  • 0

#3013 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 29 November 2017 - 08:42 PM

Hvala na odgovoru FalloutBoy. Probao sam to sa blazim svetlima i manje se naprezu oci. No meni su i oftamolozi rekli da iako dobro vidim da mi je zenica malo propala. Imam dioptriju od samo -0.5 ali zato svako svetlo me ubija u mozak (a da nije Sunce ili klasicna sijalica).

Probaj svakako taj link za monitor. Ako moraš da koristiš komp barem. Ima dnevno i noćno podešavanje, ali niko ti ne brani da i za preko dana staviš zatamnjeniji režim.

• 1

#3014 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 29 November 2017 - 08:46 PM

Svetla su vrh iako pojedu brzo bateriju, pa sam mislio na alkalne (imam punjac).

Nemoj da puniš alkalne baterije. Nisu za to predviđene, i može svašta da se desi. 

• 1
Homesick for a place you've never been...

#3015 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 08:56 PM

Nemoj da puniš alkalne baterije. Nisu za to predviđene, i može svašta da se desi.

Uh ja se izvinjavam. Ja po seoski umesto punjive, kazem "alkalne". Uslo mi u naviku, jer malo malo pa su nam sve punjive baterije "alkalne". Hvala na korekciji.

Moja greska.

Probaj svakako taj link za monitor. Ako moraš da koristiš komp barem. Ima dnevno i noćno podešavanje, ali niko ti ne brani da i za preko dana staviš zatamnjeniji režim.

Eh druze ne bi verovao sta sam sve probao. Cak i plava stakla, filtere, brdo naocara koji navodno eliminisu "beta zracenje". Sto cuda. Od 2012 koristim telefon. I on mi smeta. Nema sanse da ga koristim bez naocara suncanih (cak i onda imam bolove, popucale kapilare, bolove u glavi, malaksalost, nesanicu, "sok kad izadjem napolje").

Da se malo sprdam na svoj racun, ponekad zaboravim da ih skinem. Pa se cude ljudi sto u zatvorenoj prostoriji koristim suncane naocare ☺
  • 0

#3016 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 09:12 PM

Tebi led svetla smetaju zbog treperenja kao što je Fboy pomenuo, oči to možda i ne primete svesno ali ti to osećaš kroz glavobolju, zamor očiju i simptomima koje i sam znaš. I za temperaturu ti je ispričao boy.

Voleo bi da testiram teoriju jer mislim da bi morao da napravim LED lampu koja ti ne bi smetala, jedan režim, bez PWM-a, 3000K, nedostatak je u tome što bi imao samo jedan režim, faktički on/off, nema jače/slabije... Čak bi mogli da isprobamo i sa diodom od CRI 80+ (ima verniji prikaz boja) ali verujem da ti takva lampa ne bi smetala.

Kontam na sta mislis. Ali je moj slucaj jos gori. Mogao bih najblaze da ga objasnim kao kad smo nekad koristili CRT monitore na 60, 72, 75, 85 hertza. Sto vise dizemo osvezavanje, manje bole oci (sto je obicno pratilo smanjivanje rezolucije ekrana).

E sad kod mene je problem sto sam ja koristio monitor bukvalno od '99-2012 dobar deo dana (Cesto i noci), jer sam od toga ziveo. Poceo sam ja te probleme da primecujem jos 2010. I to ne samo crvenilo ociju, pucanje kapilara, nesvestice, malaksalost, nesanicu, pa naglu zelju za snom), vec su to pratili i bolovi u predelu glave. Bolovi u misicima lica, podocnjaci, bledilo.

Presao sam sa CRT, na TFT/LCD, menjao dimenzije. Bacao pare na kupovinu, pa prodaju monitora od 19-24". Pa sam mislio da smanjim. Pa kad sam presao na netbook od 10", bilo je malo bolje. No ne zadugo.

Posle toga sam presao na smartphone.

Pritom cak na smartphoneu moram da drzim kontrast na 0 (verovali ili ne), koristim suncane naocare i ukljucenu sobnu klasicnu lampu. Tako sam eliminisal koliko toliko vestacku svetlost, a video sam displej.

Sve ovo zvuci defektno, ali eto ima i toga.
  • 0

#3017 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 29 November 2017 - 09:16 PM

Eh druze ne bi verovao sta sam sve probao.

Na ulaznim vratima prodavnice CD-a blizu moje srednje svojevremeno, pisalo je: "LAKŠE JE gurati". Nisu insistirali.  :)

Ako nisi probao, probaj ovo - tebi će verovatno odgovarati što tamnija podešavanja. Ima i sličnih aplikacija za pametne telefone (kod nekih je to i fabrički već omogućeno podešavati). Meni pravi veliku razliku, pogotovo u neosvetljenoj prostoriji.

• 0

#3018 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 09:17 PM

Na ulaznim vratima prodavnice CD-a blizu moje srednje svojevremeno, pisalo je: "LAKŠE JE gurati". Nisu insistirali.  :)
Ako nisi probao, probaj ovo - tebi će verovatno odgovarati što tamnija podešavanja. Ima i sličnih aplikacija za pametne telefone (kod nekih je to i fabrički već omogućeno podešavati). Meni pravi veliku razliku, pogotovo u neosvetljenoj prostoriji.

E to sam opisao kolega u jednom postu iznad ☺ No ti si verovatno u to vreme kuckao. Upravo za kontrast ☺
  • 0

#3019 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 29 November 2017 - 09:20 PM

E to sam opisao kolega u jednom postu iznad ☺ No ti si verovatno u to vreme kuckao. Upravo za kontrast ☺

Nije isto promena kontrasta/svetla i temperature boje, što linkovani program upravo radi.

• 0

#3020 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 29 November 2017 - 09:26 PM

Nije isto promena kontrasta/svetla i temperature boje, što linkovani program upravo radi.

Pa ta podesavanja imas i klasicno na telefonu. Kao dynamic, cinema, standard, professional photo. Isprobao sam program, isto je.
  • 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users