Zamenska za
Postavljeno 29 November 2017 - 05:16 PM
Postavljeno 29 November 2017 - 05:25 PM
Postavljeno 29 November 2017 - 06:49 PM
Postavljeno 29 November 2017 - 07:02 PM
1. Sta ce ti takva lampa? Tacnije lampa sa takvom sijalicom?
2. Skoro svugde, planet bike, ovde oglasi, bilo koja bolje opremljena radnja bici opreme.
Postavljeno 29 November 2017 - 07:49 PM
Hvala na odgovoru. Posto sam iskren (zvucacu kao cudak ali je istina), meni zmetaju led/amoled/crt/xeon/plazme itd itd. Duga lista. Ako bih ispricao medicinski zasfo bio bih jos uvrnutiji (zato i kuckam sa telefona sa suncanim naocarima). No iskreno mogu da podnesem LED svetla iako mi zamaraju oci. Monitor npr ne mogu. Pa ako ikako postoji mogucnost da nabavim takvu lampu (iako znam da je to bezveze u 21. veku) bio bih zahvalan. Znam da je LED daleko ekonomicniji. Bolji. Ali je vestacko u rastura mi oci (koriscenje racunara od '99-2012 je ucinilo svoje). Desavalo mi se letos da vozikam bajs i kasno nocu. Cak i u 2-3 ujutru. Pa ako postoji mogucnost... Mislio sam ja to da gledam polovno, ali ne znam ni kako da guglam. Toga se secam samo kad sam bio klinac i drug ima takvo zvetlo na volanu (Beocikl iz '90ih), ali nece da mi da
2. Imas li mozda neku preporuku iz licnog iskustva ? Pitam za USB (nije to sad nesto dramaticno bitno), jer voleo bih da zadnje svetlo blicka i po danu. A za prednje... ako mora LED. A ako je moguce ikako naci klasicne sijalice bilo bi super.
Iskreno ja i u sopstvenom stanu ne koristim LED. Samo klasicne sijalice. A kroz zgradu (preplavljena njima) bezim kao....
Znam da je komplikovano, no eto da budem iskren.
Za monitor pokušaj s ovim:
Odlično radi & besplatno je.
Za osvetljavanje puta - mnoga svetla se prave u različitim bojama svetla. To se obično izražava u kelvinima (temperatura boje) - što je manji broj, to je svetlo žuće, "toplije", a što je temperatura viša, to je svetlo "hladnije".
U zavisnosti od posla koji se radi, različita temperatura je bolja. Uz obavezan subjektivni osećaj. Meni je na primer 2700 K svetlo (to je žuta obične sijalice sa užarenom niti) dobra za spavaću sobu. Za kuhinju i dnevni boravak, ako treba nešto da radim, više mi odgovara nešto hladnije svetlo, oko 4000 K. I to u stanu deluje dosta "belo". Opet, za rad u servisu, uzeo sam na kraju svetla sa 6500 K, jer se tek pri toj "plavo-beloj" svetlosti lepo, kao po danu vide svi zazori i oči se manje naprežu. Isto svetlo koje mi je za kuvanje i seckanje OK, mi je za servis bilo previše "žuto", "čkiljavo", osećao sam kako mi fali svetla i kako se oči više naprežu.
Druga stvar, vezano za primer iz prethodnog pasusa - "hladnije" svetlo iste snage sijalice bolje obasjava od "toplijeg" svetla - čak i ako daju identičnu količinu svetla u lumenima, isto struje troše, opet ono belje, više temperature u K omogućava bolju vidljivost.
Tu dolazimo do svetala za bajs. Ksenon svetla za motore i kola se mogu birati u različitim K vrednostima i vidi se razlika na mračnom putu između "toplijih" i "hladnijih" (jeste, plava su i dalje seljoberska, bez obzira na sve napisano ). Ne znam kakva je situacija sa bici lampama - ima li izbora. LED baterijska lampa koju koristim kao svetlo (hvala kolegi Srdjoniju za nosač ) daje to neko dnevno belo svetlo - oko 5000 K. Manje je plavičasta od sijalice sa 6500 K, a čini mi se nešto belja od 4000 K.
Postoje i nekvalitetna svetla koja trepere, to može oči da umara, makar i ne bilo vidljivo. Ali dobro svetlo koje ne treperi ne bi trebalo da ti umara oči - kako god bilo tehnički rešeno - bilo užarenim vlaknom, LE diodom, halogenom sijalicom...
Postavljeno 29 November 2017 - 07:57 PM
No iskreno mogu da podnesem LED svetla iako mi zamaraju oci. ...
Znam da je komplikovano, no eto da budem iskren.
Tebi led svetla smetaju zbog treperenja kao što je Fboy pomenuo, oči to možda i ne primete svesno ali ti to osećaš kroz glavobolju, zamor očiju i simptomima koje i sam znaš. I za temperaturu ti je ispričao boy.
Voleo bi da testiram teoriju jer mislim da bi morao da napravim LED lampu koja ti ne bi smetala, jedan režim, bez PWM-a, 3000K, nedostatak je u tome što bi imao samo jedan režim, faktički on/off, nema jače/slabije... Čak bi mogli da isprobamo i sa diodom od CRI 80+ (ima verniji prikaz boja) ali verujem da ti takva lampa ne bi smetala.
Postavljeno 29 November 2017 - 08:23 PM
Postavljeno 29 November 2017 - 08:42 PM
Hvala na odgovoru FalloutBoy. Probao sam to sa blazim svetlima i manje se naprezu oci. No meni su i oftamolozi rekli da iako dobro vidim da mi je zenica malo propala. Imam dioptriju od samo -0.5 ali zato svako svetlo me ubija u mozak (a da nije Sunce ili klasicna sijalica).
Probaj svakako taj link za monitor. Ako moraš da koristiš komp barem. Ima dnevno i noćno podešavanje, ali niko ti ne brani da i za preko dana staviš zatamnjeniji režim.
Postavljeno 29 November 2017 - 08:56 PM
Uh ja se izvinjavam. Ja po seoski umesto punjive, kazem "alkalne". Uslo mi u naviku, jer malo malo pa su nam sve punjive baterije "alkalne". Hvala na korekciji.Nemoj da puniš alkalne baterije. Nisu za to predviđene, i može svašta da se desi.
Probaj svakako taj link za monitor. Ako moraš da koristiš komp barem. Ima dnevno i noćno podešavanje, ali niko ti ne brani da i za preko dana staviš zatamnjeniji režim.
Postavljeno 29 November 2017 - 09:12 PM
Kontam na sta mislis. Ali je moj slucaj jos gori. Mogao bih najblaze da ga objasnim kao kad smo nekad koristili CRT monitore na 60, 72, 75, 85 hertza. Sto vise dizemo osvezavanje, manje bole oci (sto je obicno pratilo smanjivanje rezolucije ekrana).Tebi led svetla smetaju zbog treperenja kao što je Fboy pomenuo, oči to možda i ne primete svesno ali ti to osećaš kroz glavobolju, zamor očiju i simptomima koje i sam znaš. I za temperaturu ti je ispričao boy.
Voleo bi da testiram teoriju jer mislim da bi morao da napravim LED lampu koja ti ne bi smetala, jedan režim, bez PWM-a, 3000K, nedostatak je u tome što bi imao samo jedan režim, faktički on/off, nema jače/slabije... Čak bi mogli da isprobamo i sa diodom od CRI 80+ (ima verniji prikaz boja) ali verujem da ti takva lampa ne bi smetala.
Postavljeno 29 November 2017 - 09:16 PM
Eh druze ne bi verovao sta sam sve probao.
Na ulaznim vratima prodavnice CD-a blizu moje srednje svojevremeno, pisalo je: "LAKŠE JE gurati". Nisu insistirali.
Ako nisi probao, probaj ovo - tebi će verovatno odgovarati što tamnija podešavanja. Ima i sličnih aplikacija za pametne telefone (kod nekih je to i fabrički već omogućeno podešavati). Meni pravi veliku razliku, pogotovo u neosvetljenoj prostoriji.
Postavljeno 29 November 2017 - 09:17 PM
Na ulaznim vratima prodavnice CD-a blizu moje srednje svojevremeno, pisalo je: "LAKŠE JE gurati". Nisu insistirali.
Ako nisi probao, probaj ovo - tebi će verovatno odgovarati što tamnija podešavanja. Ima i sličnih aplikacija za pametne telefone (kod nekih je to i fabrički već omogućeno podešavati). Meni pravi veliku razliku, pogotovo u neosvetljenoj prostoriji.
0 članova, 4 gosta, 0 anonimnih korisnika