Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#2881 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 15 October 2017 - 11:34 PM

Sedneš na bajs i dođeš, vožnja je besplatna :D

Nije to do dizajna već do izrade ove konkretne lampe, to je stara kineska boljka, kad nešto valja oni to kopiraju kroz XY iteracija, više se ne zna ko je koga kopirao i u svakom sledećem koraku se gleda da troškovi budu manji, da se negde zakine, uštedi i postignu što manji troškovi proizvoda da bi mogao i jeftinije od konkurencije da se proda.

Nekad je recimo SkyRay King koštao 30-40$ i bio dobra lampa sa 3 diode a sad košta 15-16$ ili tako nekako i prežvakali su je u svim mogućim varijantama, sa 4 diode, 7-12 dioda, birak, kolko oćeš a unutra jadac, od heatsinka nema ni h.... itd...

• 0

profilepic.gif

#2882 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14963 posts

Postavljeno 16 October 2017 - 12:13 AM

Moze ovako da proveri (link)

He, he, te kopije SkyRay su jeftina resenja ako zelis lampu od pola kilograma i 2500lm koja radi na jednu 18650 bateriju bez step-down elektronike (uzgred budi receno postizu 91 stepen celzijusa telo i 70 stepeni celzijusa temperatura baterija :)

• 0

#2883 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 October 2017 - 08:07 AM

Код мене није ништа од проблема које помиње у клипу. Приметио сам да сваки прекид контакта у ствари мења мод, али то се код мене не дешава (када је лампа склопљена) иако батерија можда има неког малог луфта. Такође, нисам успео да одврнем онако већи део горе, него баш само врх, када рефлектор и део са диодом испадну. А између батерије и тог дела нема никаквог сепаратора. Рефлектор сам заврнуо како треба, прекидач доле заврнуо како треба. Дефинитивно бих рекао да остаје само контакт између батерије и горње опруге, али из овога ми није јасно како до тог проблема долази и шта тачно да радим. За дивно чудо, лампа и даље (од синоћ) ради како треба, али више нећу бити миран док не знам тачно шта се дешава(ло) и како се то решава. Сваки пут.

@Сиријус Од мене до Пазове бар 2 сата вожње, укупно 4  сата. Ујутру хладно, предвече хладно, остаје простор од можда 15 минута. :) Срећом, озбиљнијих вожњи (када може да ме ухвати мрак) неће бити сигурно пре следећег лета, када ће бити много топлије, али не волим да остављам ствари тако незавршене. Зато ме нервира.

Бтв, имате ли неку идеју због чега би, после расклапања тог горњег дела, могло да долази до драстичног слабљења светла? Да ли оптруга (горња), види се пред крај клипа) нема добар контакт са батеријом? Да ли они "навоји" око опруге треба да легну преко батерије (да батерија уђе у њих)? Чини ми се немогућим да опруга или навоји нешто не "дохвте", јер се осећа баш добар отпор.

• 0

#2884 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14963 posts

Postavljeno 16 October 2017 - 10:36 AM

Kada se velika opruga sabija ona se siri po precniku pa mozda izgubi kontakt sa "pilulom" gde se nalazi led dioda. Mozda si okrenuo cilindar u kome stoji baterija "naopako" prilikom ponovnog sastavljanja.

• 0

#2885 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 16 October 2017 - 06:03 PM

Taj mali voltmetar sam mislio da uzmem pre onog objasnjenja da nece ni bateriji ni meni biti nista strasno ako i padne ispod 3V. Sad sam miran.  n2:party-021

Mada, volim da skupljam svakakve dzidza-bidze, koje mi u zivotu nece realno zatrebati, pa pazim da ne preterujem, ko zna, mozda ipak ne odolim.

Cane, takvu istu lampu imas na Ibeju za 4$ ili manje. Ja sam bas mislio jednu da uzmem, iako znam da za 6-7$ vise mogu opet da uzmem Convoy, koja mi se cini sasvim ok. 

Procitao sam kako na tim wf 501b uzmu alu foliju, ispresuju je, obmotaju je izmedju tela lampe i tog grla/emitera, ili kako se vec zove, pa im bolje odvodi toplotu preko tela lampe. Jedino pravi zvrcku ovo sto Sirius kaze, ko zna na sta te lampe lice danas u odnosu na one koje su se prodavale pre nekoliko godina.

Sta je sledece po ceni nakon Convoy-a? Da daje vise svetla (izraz vise svetla shvatite kako zelite (bolje, jace, malo uzi snop a vise baca...)), a da ima kvalitet koji moze to da podrzi?

Inace, zanimljiva stvar kod ove convoy s2+, kada je u mraku u sobi upalim na srednji mod, stavim je otprilike na metar visine i okrenem prema plafonu, isto mi je kao da u sobi imam sijalicu od, recimo, 30-40W, lepo sve obasja. 

• 0

#2886 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 16 October 2017 - 06:05 PM

Ovo je kao da pokušavamo da ti objasnim kako da umesiš pitu preko neta, jednostavno nejde.

Ja više ne znam kako bi ti pomogao rečima! Uživo bi to bilo gotovo za 5-10 minuta.

-Ideš deo po deo, skineš prekidač, uzmeš makaze, napraviš kontakt tela i minusa baterije = isprobaš 10 puta ako treba, cimaš lampu, lupaš je rukom, ako radi normalno, menja modove = prekidač je loš.

-Ako ne radi idemo dalje, izvadiš P60, skineš reflektor, skineš oprugu onu veliku, uzmeš bateriju, spojiš + na oprugu drajvera, žicom napraviš kontak od minusa baterije na telo drop ina, probaš 10 puta ako treba, lupaš ih o sto ako treba, radi normalno, menja modove = drajver i dioda su ispravni,

-Proveriš i ono što je Dušan napomenuo, cev baterije, ako je iole kvalitetnija deo navoja koji nije anodiziran treba da ide ka glavi lampe a deo navoja koji je anodiziran ide ka prekidaču, ako je jedan navoj kraći a drugi duži probaš i ovako i onako da okreneš cev.

- kad odšrafiš reflektor na led diodi mora biti izolacioni disk najčešće od papira, skineš ga i pogledaš da slučajno neka žica ne dodiruje pill, da neki lem nije preblizu pill-u, da možda neka od žica nije oštećena pa dodiruje metalni deo podloge od led diode ili da nije oštećena izolacija žice tu gde ulazi u pill, kod rupe gde ide od diode ka drajveru, da ne pravi možda kontakt, proveriš i da možda izolacioni disk koji ide između diode i reflektora nema negde malu rupicu možda pa kad ka zašrafiš, od pritiska pravi kontakt gde ne bi trebalo.

Ako radi normalno bez reflektora i velike opruge dodaš ta dva i probaš ponovo, zašrafiš reflektor onoliko jako koliko misliš da je pritisnut u lampi, ako i to radi normalno onda staviš ceo P60 dropin u glavu lampe, zašrafiš staklo i krunu, zategneš pa opet bateriju, komad žice i probaš dal radi normalno ako napraviš kontakt od minusa baterije na telo glave ili na navoje (gde god nije anodizirano). Velika opruga naleže na donji deo glave lampe (glava ima staklo, dihtung gumicu, krunu i donji deo, znači velika opruga naleže u unutrašnjem delu tog donjeg dela lampe, ako je taj deo gde naleže opruga anodiziran, izgrebi ga nečim da pravi bolji kontakr, šmirglom recimo....

Ta lampa je bukvalno jedna od najjednostavnijih na tržištu...

@Visal, imaš da uzmeš upgrade set za S2+ i prebaciš je na triple XPG2 ili triple XPG3 ili triple Nichiah

image.jpg

• 2

profilepic.gif

#2887 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 October 2017 - 07:12 PM

Ја сам и пицу и гибаницу научио да правим са Јутјуб клипова, тако да... :)

Елем, ово је сад већ озбиљна хрпа савета, баш како сам желео. И нисам одолео да не раставим све иако је радило још увек како треба. Срећом ;) није потрајало, одмах је опет настао проблем. Пре свега, не видех никакве дихтунге. Цев лампе је потпуно симетрична. Окретао, али је било исто. Пробао са маказама без прекидача, исто (само што некако тешко прави тај контакт. Скинуо горњи део и рефлектор. Једва нашао жицу, али је онда био проблем што диода светли, али је тешко рећи да ли како треба или не. Мени се чинило да не.

Да не дужим, нисам скидао заштиту која је око саме диоде, али лампа опет ради и можда имам једну теорију шта је проблем. У дну главе лампе постоји опруга која иде на + батерије. Око те опруге је као навој од жице који прави контакт са телом лампе, односно минусом батерије. Е, када се заврће рефлектор (а тај део дефинитивно није нарочито квалитетан), та жица која је около може да остане приметно испод опруге, али може да дође и у положај када је или исте дужине или чак и мало мање од опруге. Е, у првом случају лампа не ради како треба, а у другом ради. То је бар неко моје запажање.

Проблем је што је тај рефлектор некако... није лабав сам по себи, али некако се стално сам од себе одврће (приметио сам то и раније). Сваки пут га затегнем, али кад поново расклопим он је некако лабав. С тим да дрмусање и трескање лампе не доводи до тога. Можда се поремети већ код завртања, не знам. Углавном, хвала пуно, а пратићу шта се дешава наредних дана, па да проверим своју теорију. Онда ћемо видети како то све... затегнути да не мрда. Не знам само како је све то држало годинама, све до мог отварања. Сигурно није ништа испало из лампе нити сам ја то откинуо. Бтв, када се одврне цела глава (дакле, не само онај поклопац рефлектора са стаклом) унутра се део са диодом (и опругом) и рефлектором помера напред назад поприлично. Мени делује да не би требало, али луфт је толики да је тешко поверовати да је грешка у дизајну.

П.С. Ако негде унутар дела са диодом (испод покривача) заиста постоји лош контакт, да ли би се лампа и даље јако грејала, као да светли нормално? Прво што сам приметио кад светло ослаби јесте да се лампа уопште не греје.

Иначе, иако генерално пазим на такве ствари, идеја да сам можда наопако окренуо цев била је одлична. Баш нешто што би могло да ми се деси.

• 0

#2888 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 16 October 2017 - 07:36 PM

Youtube je extra stvar ali ne kažu džaba jedna slika vredi više od 1000 reču tako da progaj da potražiš na youtubeu WF501B možda naleti nešto korisno.

Iskren, nije mi jasno o kakvoj žici pričaš, osim opruge na drajveru gde ide + od baterije i velike opruge oko P60 dropina preko koje se pravi kontakt sa telom lampe za minus ne bi trebalo da bude bilo kakvih žica u lampi...

Pod lošim kontaktom sam pre svega mislio da možda kad je sve stegnuto ne postoji direktan komtakt između tela lampe i minusa led diode pri čemu lampa prelazi u direkt drajve "mod", kao da si direktno spojio diodu na bateriju, i tad nemaš više mogućnosti menjanja modova i naravno grejaće se prilično u zavisnosti od kvaliteta baterije...

Možda se ovde nađe nešto korisno!

• 0

profilepic.gif

#2889 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 October 2017 - 07:59 PM

Мислим на "велику опругу". :) Иначе на овом линку је баш све као код моје лампе, само ми се чини да је рефлектор код њега стабилнији. Можда мој шлајфује, па зато спада. А чак и када је моја лампа давала далеко слабије светло, задржавала је свих 5 модова, само пропорционално слабије.

• 0

#2890 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 October 2017 - 08:54 PM

Што не рекосте да лампа може да се уништи? Ајде сад реците шта да радим. Наставило је да зеза, а сваки пут кад бих одврнуо онај део са стаклом (дакле, "најгорњи") рефлектор би био лабав. Онда одлучих да га нечим учврстим и ставих мало изолир траке (оне за високе температуре, као тканина) и залепих тако да је великим делом на рефлектору, а само мало да захвата ону велику опругу. Укључим лампу - не светли уопште. И више никад није светлела. Иако сам скинуо изолирку. Дакле, шта је то могло да се деси од мало изолирке на рефлектору?

Без зезања, лампа ми је преко потребна и ово ми је хитно.

• 0

#2891 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 October 2017 - 09:22 PM

Пробао са маказама, само у делићу секунде је једном засветлела и више ништа. Пробао само батерију на поругу, са жицом, мртво. Сад да ми неко објасни како је то могуће. Катастрофа, остао сам без лампе. Због лепљења изолирке? Бтв, не видим нигде да је дошло до неког пуцања или прекида контакта или нечег сличног.

• 0

#2892 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 October 2017 - 09:24 PM

Пробао са маказама, само у делићу секунде је једном засветлела и више ништа. Пробао само батерију на поругу, са жицом, мртво. Сад да ми неко објасни како је то могуће. Катастрофа, остао сам без лампе. Због лепљења изолирке? Бтв, не видим нигде да је дошло до неког пуцања или прекида контакта или нечег сличног.

https://youtu.be/5N3x-TZzrRA

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 2

#2893 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 18 October 2017 - 09:31 PM

Moja predpostavka je da je prilikom odvrtanja i zavrtanja reflektora negde došlo do kontakta gde ne bi trebalo i ako imaš dobru bateriju nešto je izgorelo ili dioda ili drajver!

Reflektor se odvće sam verovatno zato što je smer njegovog zavrtanja i smer zavrtanja krune lampe obrnut tj. kad zavćeš krunu, kad već staklo dođe do i pritiska reflektor kako ti vrtiš, zavrćeš krunu tako se reflektor odvrće.

Ja bi to na brzinu rastavio sve, izvadio diodu probao ili unimerom ili blicnuo direkt drajv baterijom da vidim jel ispravna, onad bi povezao diodu i drajver izvan kućišta spojio bateriju i probao dal radi, ako ne radi znači drajver je, ako radi onda je definitivno do lošeg kontakta. I zamenio bi onaj izolir disk što sprećava da reflektor napravi kratak spoj na diodi...

Nema logike da izolir traka bilo šta poremeti ako je sve sastavljeno kako treba.

• 1

profilepic.gif

#2894 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 October 2017 - 09:35 PM

Увек ми је задовољство кад видим да још увек има људи које туђа несрећа забавља. Хвала.

• 0

#2895 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 October 2017 - 10:03 PM

Увек ми је задовољство кад видим да још увек има људи које туђа несрећа забавља. Хвала.

https://youtu.be/pq87etBpCp0

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#2896 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14963 posts

Postavljeno 18 October 2017 - 11:40 PM

Da nije povezao naopako bateriju, cemu sluzi ona zastita od pogresnog polariteta...

• 0

#2897 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 19 October 2017 - 11:19 AM

Bez alata-nema zanata! n2:redbull

• 0

#2898 sajkotik

sajkotik
  • Members
  • 863 posts
  • LocationSokobajna

Postavljeno 20 October 2017 - 11:37 AM

Stigla mi lampa sa ibeja, vg15s iz Kine, i kako je još nisam očekivao, nisam bio nabavio baterije, i reko ajd' da probam da rasturim bateriju sa svog starog laptopa ... Čisto da vidim ima li nešto života u njima dok ne poručim sa KP. Kad ono sve rade ?  n2:scratch Kako je moguće da 10 godina stare baterije iz laptopa prežive, a zadnjih 5 nisu korišćene ?  n2:scratch

• 0

#2899 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 October 2017 - 12:03 PM

Magija, sta drugo.

Ja sam narucio istu lampu, samo sa ekspresnog alija. Bateriju ni ja nemam, taj problem cu resavati kada/ako lampa stigne.
  • 0

#2900 sajkotik

sajkotik
  • Members
  • 863 posts
  • LocationSokobajna

Postavljeno 20 October 2017 - 12:16 PM

Evo imaš od mene dva komada, samo pazari punjač ...  n2:thumbsup

• 1

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika