Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#2821 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 06 October 2017 - 07:14 PM

Ne gube one mnogo, valjda? Neko je ovde pisao da se brze istrose one preko 2000mAh, a ove slabije mogu dugo da izdrze u stanju mirovanja. Osim ako ima neke razlike da li su u uredjaju ili van uredjaja?

Druga opcija je ovo sto je Dusan okacio, a treca su mi ove sto rade na dugmaste baterije: https://www.aliexpre...a5-dde938ea6243

Jeste li uzimali kineske CR2032 baterije, ima li nekih da su ok? Vidim da su im cene za 5-10 komada kao kod nas za jednu. 

• 0

#2822 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14962 posts

Postavljeno 06 October 2017 - 07:22 PM

Dusan je koristio i jeftine kineske lampe od 200 dinara na AAA baterije, Cateye stare modele sa diodama, te sa dugmastim 2x2032 (to me je kostalo mesecno 4x200 dinara) pa sam sve to bacio i kupio ono sta sam ti predlozio, sto je svemirska tehnologija u odnosu na sve ove predjasnje a neces verovati koliko jako sijaju.

• 1

#2823 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 06 October 2017 - 07:40 PM

Moja iskustva, odnosno ljudi koje poznajem da imaju te kineske zadnje bljeskalice :) su:
 - lepo izgledaju na slikama i prosto mame cenom da ih kupiš
 - traju kreće nego što traju baterije u njima ...raspadnu se, pobrljave sa modovima, izgube kontakte od vibracija
 - baterije jako kratko traju
 - odlično se vide sa po metra, sa 100 metara slabo a sa 200 nikako
 - izbor modova je velik pa tim i komplikovan, modovi nemaju nikakvog smisla ni memoriju, jednom rečju ...groteska.
 - diode su slabe a snop širok i nepravilan što može biti dobro ako je svetlo loše postavljeno :)

Kinezi u poslednje vreme uz hiljade modela lovačko-taktičkih lampi imaju sve više i pravih biciklističkih svetala. Nažalost, samo prednjih. Na zadnjim je suša. Imaju i lovačko-taktične lampe sa crvenom optikom (može se i odvojeno kupiti od lampe)i 18650 baterijama koje mogu poslužiti za zadnje svetlo kao svetlo, oblikom i ne baš :) nezgodno za montažu. Pošto je u našim radnjama odličan izbor zadnjih svetala ja se ne bih gnjavio sa naručivanjem iz Kine. Ako ne voziš puno noću i po opasnim putevima, odgovaraće ti i neko od 600-700 dinara, recimo Smart. Za svaku preporuku je i Bontrager Flare a najbolja kupovina je CatEye Rapid. Ima jedna CatEye TD-LD1100 već dugo vremena na berzi, najbolje zadnje svetlo u istoriji. Ako puno voziš noću ja ne bih štedeo na zadnjem svetlu, ne samo što dobiješ svetlo koje traje godinama već i svetli da te odlično vide što je najbitnija stvar.
 Litijumske baterije su zgodne jer tad nema troškova, samo svetlo dopunjuješ ali kod jeftinih modela svetla rade sramotno kratko. Kad se uporedi sa svetlima koje još gutaju AA i AAA baterije a mogu trajati preko 100 sati ja bi izabrao ove druge :) Možeš da koristiš i punjive AA ili AAA baterije ali samo one "Ready for use" (Npr. Eneloop koje su bile jedine takve pre 15 godina ali sad svi proizvođači imaju takve baterije, koje se ne prazne vremenom i nemaju memorijski efekat) jer obične Ni-MH se same isprazne nakon mesec dana. Ja lično koristim alkalnu za svoje CatEye Rapid 3 iako imam punu kesu punjivih i gomilu punjača.

Kad sam već kod punjivih AA i AAA baterija, najbolje su AA Panasonic (nekad Sanyo :) )Eneloop 1800mAh i AAA 750mAh, imam ih preko 30 i niti jedna ne pokazuje znake slabljenja već godinama. One Pro od 2450mAh je rizično kupovati jer pola radnji u Srbiji prodaje loše, uvezene iz neke prastare poizvodnje. Koliko znam, najjeftinije a sigurno pouzdane su u Ikei, Ladda 2450mAh, ne gube kapacitat i nemaju memorijski efekat kao i Eneloop a pakovanje od 4 komada košta samo 900 dinara. Ikea povoljno prodaje i obične alkalne baterije, 10 kom. AA su 240din. i u rangu su najjeftinijih Varti, Energizera. 8 komada litijumskih dugmetara 2032 je 130 dinara ali su mi duplo kraće trajele u bljeskalici od brendiranih. Opet se isplate zbog cene :)
 Planiram kupiti i power bank u Ikei, nije skup a izrada odlična, uliva poverenje. Ako je neko već kupio, molim da napiše iskustvo :)

• 0

#2824 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 October 2017 - 09:01 PM

Druga opcija je ovo sto je Dusan okacio, a treca su mi ove sto rade na dugmaste baterije.

Jeste li uzimali kineske CR2032 baterije, ima li nekih da su ok? Vidim da su im cene za 5-10 komada kao kod nas za jednu. 

Dusan je koristio i jeftine kineske lampe od 200 dinara na AAA baterije, Cateye stare modele sa diodama, te sa dugmastim 2x2032 (to me je kostalo mesecno 4x200 dinara) pa sam sve to bacio i kupio ono sta sam ti predlozio, sto je svemirska tehnologija u odnosu na sve ove predjasnje a neces verovati koliko jako sijaju.

Upravo ovo što ti je Dušan napisao. I ja sam koristio svašta i ona punjiva sa cob diodama je ubedljivo najbolja kad se sve sabere, praktičnost, autonomija i jačina svetla. One na dugmaste još uvek koristim tu i tamo, jer su minijaturne pa nosim na šticni drumaša i danju za slučaj da zaglavim negde pa me uhvati mrak. Ali kad znam da ću voziti po mraku stavljam uvek onu punjivu. Te sa dugmastim su mi još dobre kao dodatna/rezervna za brevet, pošto se zgodno montira dole na zadnju viljušku. Inače da, nakupovao sam se tih kineskih dugmastih baterija sa alija, ne traju dugo ali zato toliko i koštaju. Ne vozim ja puno noću pa mi nije toliko to bitno, nisu pare u pitanju već cimanje, poručivanje baterija, povremeno menjanje. Uzmi onu punjivu i bog da te vidi. I pouzdanija je. I meni je jedna od tri sa dugmastim baterijama pobrljavila malo i ume da zeza.

• 0

#2825 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 06 October 2017 - 09:25 PM

Cateye Rapid 5 (TL-LD650) - 30-40$

Bontrager Flare 30-50$ u zavisnosti od modela...

Siguran sam da ako bi 30% ovog iznosa uložili u neko "kinesko" zadnje svetlo, utisci o kvalitetu, i trajanju baterija i vidljivosti sigurno ne bi bili kao što su sada za kineska svetla od 2$...

Zar ne?

• 0

profilepic.gif

#2826 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 06 October 2017 - 10:02 PM

CatEye Rapid 3 - platio 12€, doduše ne ovde, znam da Planet dere s cenama (Rapid Micro npr. je bezobrazluk). To svetlo ću uvek preporučiti jer je odlično, nema mane. Modovi su za sve situacije.
Bontrager Flare - kupio proletos za poklon, 1000 dinara Flare 1, onih skupljih nema ni da se kupe kod nas. Plastika je odlična i lepo svetli.
CatEye Nima - kupio prošle godine na akciji u Planetu. Svetlo je neupotrebljivo osim za krug oko Ade gde ga i koristim da bar nikoga ne zaslepljujem. Izbegavati.

Koje je dobro kinesko za 10-15$? Ja ih ne vidim osim ovih ispod 10...

• 0

#2827 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 October 2017 - 10:30 AM

CatEye Nima je najgori proizvod vezan za biciklizam koji sam ikada kupio, ukljucujuci svo djubre sa pijace. Toliko je ta lampa losa, da sumnjam da je original (kupljen u PB). Pali se sama, gasi se sama, ne postoji nikakav osecaj pod prstima kada se lampa pali ili gasi - prosto, uzas. I najgora kineska sranja imaju neku dobru stranu, ali Nima nema nijednu. Koristio sam je otprilike 2-3 sata, a potrosila je dva seta baterija jer se pali kada joj dune...
  • 0

#2828 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 07 October 2017 - 11:18 PM

Hvala svima na informacijama. 

Na kraju bice ili Smart ili Bontrager Flare 1 ili ova punjiva COB kineska. Imam Rapid 3, kupio sam nedavno. Iz blizine izbija oci, ali jos se bolje vidi na daljini od 40-50m, bas svetli. Ali ne bih i na ovaj drugi bajs trosio toliko, jer ima na njemu i drugih stvari koje cu morati da menjam ili krpim. Zato su mi trenutno ove 3 opcije, videcu jos sta cu od toga da uzmem.

Dok sam listao da vidim kakve drzace ste preporucivali, naidjem na neke starije lampe koje ste ranije kupovali, nekad vam je bila ok 501b.

UltraFire WF 501B ili AloneFire E17 (to je ova koju je macdc96 nedavno kupio)? Cene su 3-6$, obe imaju XM-L T6. 

• 0

#2829 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14962 posts

Postavljeno 08 October 2017 - 12:13 AM

Uzmes kinesku COB jer je kao Cateye RapidX ali bolja.

Nekad je i iPhone2 bio OK...

• 0

#2830 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 08 October 2017 - 10:04 PM

Ok. 

Evo jedno zanimljivo razmisljanje na temu bljeskalica, ne znam je li dozvoljeno kaciti postove sa drugih foruma, pa cu da stavim ovako kao sliku 

UsnH6Lb.jpg

Za bolju uocljivost u odnosu na ove jake bljeskalice, ne znam, mada kaze covek da je dobijao dosta pohvala sto se toga tice, a ovo oko ometanja vozaca sa tim jakim bljeskalicama je i meni palo na pamet.

• 0

#2831 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 08 October 2017 - 10:31 PM

Ebay i ali su prepuni raznih COB based bljeskalica koje kombinuju crvenu, belu i plavu svetlost (obično dve, tipa crvena i plava) ima i drugih opcija sa zelenim ili ljubičastim, narandžastim ali one tri su najčešće i mislim da bi recimo crveno - plava bila uočljivija od samo crvene ili samo bele iz prostog razloga što je ljudima već u podsvesti da tako nešto na tu foru (kombinacija dve boje) koristi milicija ili hitna, pitanje je jedino kako bi murija reagovala na takvo svetlo, uzimajući u obzir gde živimo, ako nije izričito dozvoljeno zakonom verovatno bi iskoristili priliku da zaustave, cimaju, smaraju možda i neku kintu pokupe...

• 0

profilepic.gif

#2832 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14962 posts

Postavljeno 08 October 2017 - 10:46 PM

Tako je, ne zelis da privlacis paznju vec da budes obelezen kao i ostali ucesnici u saobracaju, pozadi crveno napred belo.

Ako ti nije dovoljna kineska COB bljeskalica ti mozes da obuces i kineski svetleci prsluk (link) ili kinesku svetlecu jaknu (link) (link). A mozes i da nabavis NorthFace Supreme X 3M ako ne zelis da kupujes kinesku robu.

• 0

#2833 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 08 October 2017 - 11:02 PM

Znači divno, jedino na ovom forumu kad kliknem na ruski link ka aliexpresu njihov idiotski sistem mi prebaci kompletan interfejs na ruski jezik n2:w96 n2:smiley-angry019

• 0

profilepic.gif

#2834 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14962 posts

Postavljeno 08 October 2017 - 11:06 PM

To su ti ruski hakeri, drhti cela amerika od njih, he, he. Obrises privremenu memoriju internet preglednika (browser cache).

• 0

#2835 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14962 posts

Postavljeno 09 October 2017 - 02:28 AM

Evo COB i jakna (link)

• 0

#2836 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 09 October 2017 - 05:54 AM

Ok. 

Evo jedno zanimljivo razmisljanje na temu bljeskalica, ne znam je li dozvoljeno kaciti postove sa drugih foruma, pa cu da stavim ovako kao sliku 

UsnH6Lb.jpg

Za bolju uocljivost u odnosu na ove jake bljeskalice, ne znam, mada kaze covek da je dobijao dosta pohvala sto se toga tice, a ovo oko ometanja vozaca sa tim jakim bljeskalicama je i meni palo na pamet.

Mislim da ovo nije baš najbolja ideja iz sledećih razloga:

1. Zakonom je zabranjeno imati svetla u boji - belo napred, crveno pozadi.

2. Prednje svetlo je kritično. Ako se sećam statistike, broj sudara od napred je puno veći od broja situacija u kojima auto udari biciklistu od pozadi. Kada se udarac od pozadi desi, ako je bilo ikakvog svetla na biciklu, obično je scenario da je biciklista naglo skrenuo, ili se zaneo ka kolima, ili vozač uopšte nije gledao, pa bi bilo kakvo svetlo bilo prilično neupotrebljivo (mobilni, spavanje, pijan, ili jednostavno zamišljen).

3. Van grada, fluo prsluk zelene "saobraćajac" boje puno bolje privlači pažnju naših vozača od bilo kakvog svetla.

• 2

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2837 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 October 2017 - 12:05 PM

pitanje je jedino kako bi murija reagovala na takvo svetlo, uzimajući u obzir gde živimo, ako nije izričito dozvoljeno zakonom.

У ствари је законом забрањено. :) Мада је компликовано срочено, наравно. Треба гледати у безброј чланова.

Колико се сећам, чак је и бљескање технички ван закона. Сад, да ли је полиција код нас икада икога зауставила због бљескалица и разнобојних светала на бициклу не бих знао.

• 0

#2838 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 09 October 2017 - 02:46 PM

У ствари је законом забрањено. :) Мада је компликовано срочено, наравно. Треба гледати у безброј чланова.

Колико се сећам, чак је и бљескање технички ван закона. Сад, да ли је полиција код нас икада икога зауставила због бљескалица и разнобојних светала на бициклу не бих знао.

U Novom Sadu su imali jednu akciju da kažnjavaju šarena svetla (plavo i crveno, jedno kratko vreme je dosta klinaca to kačilo na bajseve).

Za bljeskalice ne kažnjavaju još uvek. Sama bljeskalica nije definisana zakonom, ali piše da mora da bude barem jedno svetlo koje stalno sija, tj. ne trepće - napred belo, pozadi crveno. Zapravo, retko kažnjavaju i za vožnju bez svetala, tako da bi i te bljeskalice bile ipak korak napred - samo da ljudi stave ikakva svetla na bajseve.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2839 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 October 2017 - 04:13 PM

Не желим да контрирам, само да допуним своју претходну напомену, јер је била више у стилу рекла-казала. Елем, ЗОБС, Члан 106:

"Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trepćuće svetlo koja se naizmenično pale (u daljem tekstu: crveno i plavo svetlo) i zvučni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu: sirena)

(...)
Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova iz st. 1. i 2. ovog člana, smeju se ugrađivati i postavljati samo na vozilima iz stava 1. ovog člana
namenjenim da vrše pratnju
." (италик је моје истицање, није тако у закону)

Ротационо и трепћуће плаво светло помиње и Члан 108, искључиво у контексту "возила са првенством пролаза" за која се на исти начин дефинише тачно која су, уз исту ону напомену да та светла смеју да се уграђују и постављају само на та возила. Члан 111 бави се употребом жутог светла (ротационог и трепћућег).

Претходно, Члан 81:

"bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani" (ноћу и у условима смањене видљивости, пише на почетку тог Члана)

Члан 246:

"Vozila u saobraćaju na putu ne mogu imati uređaje, sklopove i opremu čija upotreba može ugroziti, ometati ili izazvati zabunu drugog učesnika u saobraćaju" (став 3) Како трепћуће светло за бицикл није експлицитно дозвољено, неко може да аргументује да изазива забуну. Додатно, став 4 јасно каже: "Vozila ne smeju na prednjoj strani da imaju uređaje ili materije koje daju, odnosno odbijaju svetlost crvene boje, a na zadnjoj strani koje daju, odnosno odbijaju svetlost bele boje, izuzev uređaja i materija predviđenih propisima iz stava 6. ovog člana, kao ni trepćuće svetlo koje nije predviđeno odredbama ovog zakona." Hic transit gloria mundi. ;) Суштински, са или без намере законодавца, тренутни ЗОБС не дозвољава трепћућа светла било које боје на бициклу, нити било шта осим (једног!) белог светла напред и (једног) црвеног светла позади. Да ли та чудна дефиниција "једно" значи два одвојена кућишта или се односи и на два емитера у истом кућишту (Солар Сторм?) остаје да се "тумачи" (као и већина напих дивних закона).

Бтв, тај став 6 (Члан 246) има легендарну фору законодавства смишљеног за спрдање и криминал: "Ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise". Дакле, пре сваке вожње требало би претрести да ли је министар донео неке ближе прописе.

Напомена: немам никакву намеру да расправљам о могућностима тумачења закона и његове примене. Како рекох, само сам желео да употпуним сопствени претходни пост, да се јасно види због чега сам га написао. Иначе, нисам правник, па коме је јако битно и не треба са мном да расправља. :) Али, ја бих рекао да прилично јасно пише да нема ништа од било каквих бљескалица на бициклима и разних боја. Ко мисли да то није нормално нека се обрати законодавцу. :)

• 1

#2840 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 09 October 2017 - 05:00 PM

Na kraju, jedino sigurno je imati zadnje crveno svetlo koje je u modu da stalno svetli, i napred jedno belo. Napred cak i ne mora lampa, dovoljno je belo svetlo radi obelezavanja, u jednoj akciji su uz kazne delili i takva silikonska svetla. Ovom mom Rapid 3 bi riknula baterija za sat i po u takvom rezimu.

Nasao sam da ako u sred bela dana nemas montirana svetla, mogu da te kazne ne po zakonu, nego zbog nepostovanja nekog pravilnika o tehnickoj ispravnosti ili tako nesto, zalio se jedan cova da su ga zbog toga kaznili. 

Sa druge strane, nije ni policija uvek obrazovana sto se toga tice, pa negde govore kako je kaciga obavezna iako to nigde ne pise, tako kazu.

Prsluk mi je nekako... sta znam, ne svidja mi se ideja, ali videcu da nadjem fluorescentne trake na cicak, ako to neko prodaje, koje mogu da kombinujem kako hocu i stavljam gde hocu, pa kasnije ih samo obmotam oko rama

Canee, je li ti jos u zivotu UltraFire, kako te sluzi? 

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika