Imam dva pitanja, prvo je koja je minimalna granica za napon a da je ok za ovo sto ja trazim, da mi da nekoliko sati na Convoyu, 3V, 3,5V...? ?
Drugo pitanje je, odnosno molba, ako imate neku ozbiljnu zamerku na baterije iz linkova, molim vas da mi kazete.
P.S. nosicu unimer i lampu sa sobom, da ne bude opet corak.
Ni unimer ni lampa ne mogu puno da ti kažu o kvalitetu baterije. Unimer može samo da ti pokaže na kojoj voltaži je baterija, fabrički 18650 baterije se isporučuju sa 3.6 - 3.7V, ako je ispod toga moguće da je dugo stajala ili je korištena a ako je iznad toga korištena je pa je punjena. Ovo nije "zakonitost" ali je ipak pravilo koje uglavnom važi.
S druge strane lampa će raditi sa bilo kojom baterijom koja je između recimo 2.7V i 4.2V (4,5V) tako da ti to ništa ne govori.
Minimalna voltaža nezaštićene 18650 ćelije/baterije je 2.5V, većina kvalitetnijih lampi će se isključiti ako baterija padne na 2.5V, sve ispod toga nije dobro ali, možda bi mogao da oporaviš i bateriju koja je na recimo 2V (ako nije stajala dugo), pretrpeće neka oštećenja, smanjiće joj se kapacitet ali će biti upotrebljiva, sve ispod 2V je za smeće (reciklažu).
BTW, koliko baterija od 0.8V tvoj ćale treba da spoji da bi dobio recimo 12V za neki power tool? Ako ti je ćale bitan lik u životu ili ako ti njegovo zdravlje nešto znači bacićeš te baterije pre nego što ih on uzme. Evo zašto: te baterije su oštećene i ništa ih ne može spasiti više, kada previše isprazniš litijum jonsku bateriju dolazi do promena u njenoj hemiskoj strukturi što uzrokuje značajno povećanje internog otpora baterije a što znači da baterija ima kratke spojeve u sebi, nisu to spojevi kao kad bi uzeo elektrode pod naponom, spojio ih i zavario već se stvaraju delovi u bateriji koji bolje provode struju, da ne tupim baterija počinje sama sebe da prazni i sa svakim punjenjem i pražnjenjem ti samo pogoršavaš situaciju.
Power alati kao što su baterijske šrafilice, bušilice, razni trimeri, testere isl. zahtevaju dobre baterije jel su veliki potrošači, traše struju od 4-5-6 ampera što nije malo a pošto niko ne bi kupio šrafilicu sa 15 baterija u sebi jer bi bila preteška i imala preveliki batery pak proizvođač mora da koristi serijski spojene baterije da bi dobio recimo 18V (za to ti treba recimo 5 baterija / ćelija) a to znači da svaka od tih pojedinačnih ćelija mora biti toliko kvalitetna da izdrži konstantno opterećenje od minimum 6A, recimo moj trimer za živu ogradu vuče oko 8-9A u upotrebi i 6A na prazno (kad radi ali ne sečem s njim ništa), u takvoj situaciji slabe i istrošene baterije koje ne mogu da podnesu takvo opterećenje (a te od 0.8V sigurno ne mogu) se zagrevaju i to veoma brzo što ne može da se oseti ili vidi jer je batery pak zapakovan u plastično kućište, u "imao je sreće" situaciji može da explodira jedan ćelija, ona najslabija karika u lancu, on će baciti bušilicu od sebe i nikom neće biti ništa, u suprotnom možda će je okačiti oko struka ako bude negde na merdevinama i pak mu explodira kod noge ili u upotrebi u ruci (jel nosi zaštitu za oči/lice dok radi? ne bi rekao, ko to još ovde koristi ) i... ode oči, ode ruka. BTW. "litijum-ska" vatra se ne gasi vodom a dim je otrovan (nećeš riknuti ali razgovor sa lekarom oko udisanja litijumskih isparenja neće biti prijatan).
Ne dešava se to tako često ali kad se desi ide po principu koji sam opisao, deluje strašno zar ne!
Baci pogled na youtube, potraži "hoverboard battery on fire" to je situacija kad se od baterije traži previše ili "overcharging lithium ion battery", opet situacija kad se od baterije traži previše (da se napuni prebrzo)...
Koliko će vremenski lampa raditi zavisi od dve stvari, u kom si režimu tj. koliko lampa troši u datom režimu (nije isto ako troši 3 ampera i 1.5 ampera a nije jednako ni osvetljenje, (što veća potrošnja to kraće vreme rada)) a drugi faktor je kapacitet baterije izražen u mAh, miliamperčasova (što veći kapacitet to duže vreme rada). Za nekoliko sati (2-3-6h, nisi specificirao) najbolje ponesi jedno 10-tak tih što si naveo.
BTW, nisam još čuo za baterije koje se prave u kanadi! naročito ne sa takvom cenom jer: nisku cenu možeš postići samo ako imaš ogromne proizvodne kapacitete i koristiš ih a pod 2 kanada ima znatno više standarde kvaliteta koje proizvod i uslovi proizvodnje moraju da zadovolje da bi uopšte dobio dozvolu da nešto praviš i prodaješ a to znači da proizvod nemože da bude jeftin (zašto se danas sve pravi u kini...) s druge strane u kini ti ništa od toga nije bitno, zato i ima toliko raznoraznih baterije sa skeči nazivima tipa UranusFire (kladim se da nisi čuo za ove guglaj, postoje )...
I tako, pitaj ako te nešto zanima