Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#2761 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 28 September 2017 - 08:02 PM

Nezgodna situacija, pošto "Količina straha od mraka je obrnuto proporcionalana od količine lumensa." pa ako kaže da ima puno "lumensa" ispašće da ga je frka u mraku :D LOL

Mada, ako imaju zaštitu, mogu da pokazuju da je napon 0, dok se ne stave u punjač na kratko, čime se resetuje zaštita. Inače, interesuje me kako si merio kapacitet?

pojedinačne ćelije u pakovima po pravulu, nemaju individualnu zaštitu već pak ima konsolidovanu zaštitu (ona pločica u bat.paku) .

• 0

profilepic.gif

#2762 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 08:06 PM

Jel' to ova (link)?

• 0

#2763 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 08:59 PM

Himzo, merio sam unimerom. Tj, to je moj cale cackao, ja dok sam izmerio napon od 0,8V, iskocila mi vena pa sam bacio sve.  n2:party-021 Kaze da ne bacam, on da ce da ih lemi i spaja, kao za aku busilicu, eto mu ih. Jos cu onu drugu lap top bateriju da razvrnem da vidim sta je tamo.

Cisto da pokusam, ne moze nista da mi bude punjacu ako ih stavim na punjenje? Da proverim odmah ovde, vise nista bez pitanja ne uzimam i ne radim. Da sam znao da moze da se desi da ni jedna ne valja, ne bih ni uzimao kod cigana na buvljaku. Ali eto, nekad moras i sam da prodjes skolu. 

Sad mi je oko zapalo za ovo, moram koliko sutra da uzmem nesto:

Ili kao novo:

http://www.svebateri...-18650-flat-top

Ili polovno: 

http://www.kupujempr...er_id=141029969

Vidim da su i jedne i druge na Novom Beogradu, pa ne moram da lutam mnogo.

Posto mi je bitno da izdrzi barem nekoliko sati (ne mora kao ovde sto su pricali da im drzi par nedelja), prvi pik bi mi bile ove polovne, pa da uzmem 2-3 komada. Druga opcija je da uzmem jednu sa prvog linka. 

Imam dva pitanja, prvo je koja je minimalna granica za napon a da je ok za ovo sto ja trazim, da mi da nekoliko sati na Convoyu, 3V, 3,5V...? ?

Drugo pitanje je, odnosno molba, ako imate neku ozbiljnu zamerku na baterije iz linkova, molim vas da mi kazete. 

Eto, da ne davim vise.

P.S. nosicu unimer i lampu sa sobom, da ne bude opet corak. 

• 0

#2764 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 09:53 PM

Nije mi jasno kako je mereno unimerom, osim ako nije bilo prikačeno neko opterećenje, pa se gledala struja i integralilo po vremenu u glavi :). Nadam se da niste samo kratko spajali baterije i tako ih dokusurili.

A punjaču ne bi trebalo da bude ništa samom po sebi ako ima iole normalno kolo za punjenje. Jedino ako baterija eksplodira, zato budi pored punjača i pazi na bateriju. Ako vidiš beličast dim ili osetiš da je baterija topla ili pomirišeš da nešto nije baš u redu, a ti brzo zgrabi za gajtan i punjač i bateriju pa sve skupa (što je sigurno - sigurno) zafrljači metodom kladiva kroz prozor, ili u kontejner ako si eco- (i komšiluk-) aware. Baterije koje duže vreme provedu na nižim naponima pretrpe trajne unutrašnje promene/degradaciju.

Ja se ne bih zezo kupovinom polovnih, bolje jedna nova, ali da valja, mada ne znam kakva je ta plava Triax.

• 0
Pozdrav

#2765 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 28 September 2017 - 10:00 PM

Imam dva pitanja, prvo je koja je minimalna granica za napon a da je ok za ovo sto ja trazim, da mi da nekoliko sati na Convoyu, 3V, 3,5V...? ?

Drugo pitanje je, odnosno molba, ako imate neku ozbiljnu zamerku na baterije iz linkova, molim vas da mi kazete. 

P.S. nosicu unimer i lampu sa sobom, da ne bude opet corak. 

Ni unimer ni lampa ne mogu puno da ti kažu o kvalitetu baterije. Unimer može samo da ti pokaže na kojoj voltaži je baterija, fabrički 18650 baterije se isporučuju sa 3.6 - 3.7V, ako je ispod toga moguće da je dugo stajala ili je korištena a ako je iznad toga korištena je pa je punjena. Ovo nije "zakonitost" ali je ipak pravilo koje uglavnom važi.

S druge strane lampa će raditi sa bilo kojom baterijom koja je između recimo 2.7V i 4.2V (4,5V) tako da ti to ništa ne govori.

Minimalna voltaža nezaštićene 18650 ćelije/baterije je 2.5V, većina kvalitetnijih lampi će se isključiti ako baterija padne na 2.5V, sve ispod toga nije dobro ali, možda bi mogao da oporaviš i bateriju koja je na recimo 2V (ako nije stajala dugo), pretrpeće neka oštećenja, smanjiće joj se kapacitet ali će biti upotrebljiva, sve ispod 2V je za smeće (reciklažu).

BTW, koliko baterija od 0.8V tvoj ćale treba da spoji da bi dobio recimo 12V za neki power tool? Ako ti je ćale bitan lik u životu ili ako ti njegovo zdravlje nešto znači bacićeš te baterije pre nego što ih on uzme. Evo zašto: te baterije su oštećene i ništa ih ne može spasiti više, kada previše isprazniš litijum jonsku bateriju dolazi do promena u njenoj hemiskoj strukturi što uzrokuje značajno povećanje internog otpora baterije a što znači da baterija ima kratke spojeve u sebi, nisu to spojevi kao kad bi uzeo elektrode pod naponom, spojio ih i zavario već se stvaraju delovi u bateriji koji bolje provode struju, da ne tupim baterija počinje sama sebe da prazni i sa svakim punjenjem i pražnjenjem ti samo pogoršavaš situaciju.

Power alati kao što su baterijske šrafilice, bušilice, razni trimeri, testere isl. zahtevaju dobre baterije jel su veliki potrošači, traše struju od 4-5-6 ampera što nije malo a pošto niko ne bi kupio šrafilicu sa 15 baterija u sebi jer bi bila preteška i imala preveliki batery pak proizvođač mora da koristi serijski spojene baterije da bi dobio recimo 18V (za to ti treba recimo 5 baterija / ćelija) a to znači da svaka od tih pojedinačnih ćelija mora biti toliko kvalitetna da izdrži konstantno opterećenje od minimum 6A, recimo moj trimer za živu ogradu vuče oko 8-9A u upotrebi i 6A na prazno (kad radi ali ne sečem s njim ništa), u takvoj situaciji slabe i istrošene baterije koje ne mogu da podnesu takvo opterećenje (a te od 0.8V sigurno ne mogu) se zagrevaju i to veoma brzo što ne može da se oseti ili vidi jer je batery pak zapakovan u plastično kućište, u "imao je sreće" situaciji može da explodira jedan ćelija, ona najslabija karika u lancu, on će baciti bušilicu od sebe i nikom neće biti ništa, u suprotnom možda će je okačiti oko struka ako bude negde na merdevinama i pak mu explodira kod noge ili u upotrebi u ruci (jel nosi zaštitu za oči/lice dok radi? ne bi rekao, ko to još ovde koristi :D) i... ode oči, ode ruka. BTW. "litijum-ska" vatra se ne gasi vodom a dim je otrovan (nećeš riknuti ali razgovor sa lekarom oko udisanja litijumskih isparenja neće biti prijatan).

Ne dešava se to tako često ali kad se desi ide po principu koji sam opisao, deluje strašno zar ne!

Baci pogled na youtube, potraži "hoverboard battery on fire" to je situacija kad se od baterije traži previše ili "overcharging lithium ion battery", opet situacija kad se od baterije traži previše (da se napuni prebrzo)...

Koliko će vremenski lampa raditi zavisi od dve stvari, u kom si režimu tj. koliko lampa troši u datom režimu (nije isto ako troši 3 ampera i 1.5 ampera a nije jednako ni osvetljenje, (što veća potrošnja to kraće vreme rada)) a drugi faktor je kapacitet baterije izražen u mAh, miliamperčasova (što veći kapacitet to duže vreme rada). Za nekoliko sati (2-3-6h, nisi specificirao) najbolje ponesi jedno 10-tak tih što si naveo.

BTW, nisam još čuo za baterije koje se prave u kanadi! naročito ne sa takvom cenom jer: nisku cenu možeš postići samo ako imaš ogromne proizvodne kapacitete i koristiš ih a pod 2 kanada ima znatno više standarde kvaliteta koje proizvod i uslovi proizvodnje moraju da zadovolje da bi uopšte dobio dozvolu da nešto praviš i prodaješ a to znači da proizvod nemože da bude jeftin (zašto se danas sve pravi u kini...) s druge strane u kini ti ništa od toga nije bitno, zato i ima toliko raznoraznih baterije sa skeči nazivima tipa UranusFire (kladim se da nisi čuo za ove :D guglaj, postoje :D)...

I tako, pitaj ako te nešto zanima :D

• 0

profilepic.gif

#2766 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 10:17 PM

Hehe, UranusFire. Ideja se rodila u WC-u nakon jedne obilno začinjene večere. 

Nije da nemamo sjajnih naziva i u biciklizmu, npr. Arsis menjači i Typhus točkovi :).

• 0
Pozdrav

#2767 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 10:28 PM

Moli (link)

• 0

#2768 macdc96

macdc96
  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 28 September 2017 - 10:52 PM

Sirius, kakvi dimovi su otrovni?
Da li mislis na ovu reakciju?
2 Li + 2 H2O → 2 LiOH + H2
Vodonik je bezopasan (osim sto je zapaljiv)
Litijum hidroksid, u maloj koncentraciji, takodje bezopasan.(koristi se u proizvodnji litijumske masti koju cesto koristimo)

Mnogo si uplasio decka. Mozda iz dobre namere, naveo si samo lose osobine ovih celija. Odgovor na njegova pitanja preporucujem da nadje na jutubu.
Te sve baterije neka pokusa sa napuni. Prilikom punjenja ako se neka od njih greje, odmah nek je izbaci. Zatim te napunjene baterije skladistiti nedelju dve, meri napone svaki dan i zapisuje. Baterije koje imaju minimalan pad napona, ostaju. Ostale baterije se bacaju. ( u kantu nikako )
Ako hoces te baterije da koristis u aku busilici, moras sa nabavis BMS. Sad zavisi da li ti treba za 3s ili 4s. On je zastita, kroz njega se pune, prazne celije.
Kazem opet, odgovore na svoja pitanja ces pre naci na jutubu https://www.youtube....user/jehugarcia .
Ovde neces nauciti nista, bices zbunjen i odustaces od biciklizma, od baterija od zivota i skocices sa mosta na kraju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 1

#2769 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 28 September 2017 - 10:55 PM

U wau, Canada plant, interesantno.

Mada, da li bi se odlučio za tu ćeliju! datašit je iz 2008 godine znači skoro 10 godina star a na sajtu nemaju više tih ćelija što znači da ih ne proizvode više, pretraga na ebaju takođe mršava, jedino na aliexpresu ih još ima.

Iz datašita: discharge cutoff voltage: 3.0V, malo koja lampa će ovo da odradi, zato i napominju "this cell design requires pack control circuitry"...

Uglavnom starinska ali legit ćelija.

@macdc96

Ako se uplašio to je dobra indikacija,  znači da mu je lično zdravlje bitna stavka no, botom line, na njemu je šta će uraditi, meni ni iz džepa ni u džep.

- Loše osobine sam naveo iz prostog razloga, ne vidim ni jednu dobru osobinu upotrebe baterije koja je na 0.8V a ne bi trebala da bude ispod 2.5V!

- Predloženi sistem procene stanja baterija jeste legitiman ali je i dalje pitanje koji je njihov kapacitet i dali je on korisno-upotrebiv u situaciji gde se koristi jedna ćelija, koliko je praktično menjati bateriju u lampi svakih 20 minuta recimo!

- Visal je kupio taj pak iz jednog prostog razloga, bio je jeftin. Koliko košta BMS za pomenutu 3s ili 4s konfiguraciju i min 6A?

Svako od nas svaki dan rizikuje, voziš putem, naiđe vozač sa jednom rukom na volanu, drugom na telefonu i mislima u egiptu, može da se ne desi ništa, nikad se ne  zna, mogu i te baterije/ćelije da ozdrave, hemija je čudo :D

• 0

profilepic.gif

#2770 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 11:07 PM

Hvala ljudi. 

Himzo, stavio je samo plus na plus, minus na minus (valjda), podesio tamo na mA i tako je dobio rezultat. U struju se razumem manje nego u bicikle, a u bicikle se skoro nista ne razumem, zato i jesam ovde. ;)

Sirius, on je elektricar, ali mu je posao bio vezan za ove krupne skalamerije, tipa motori, elektrane, trafo stanice, instalacije po objektima, a popravlja i sporete, kucne aparate, rucne elektricne alate koji mu padnu pod ruku i sl. Inace tvrdoglav nekad, pa dzaba nekad da mu pricam bilo sta ako on misli da zna bolje. Budzio je nedavno aku busilicu sa baterijama iz panik lampi, hevi duti pakovanje, ali hevi duti i izdrzi, ranije je pravio i uradi sam aparate za zavarivanje i sl. Reci cu mu to, pa cu onda da bacim, necu da pokusavam da ih vratim u zivot.

Ako cu morati da kupim 10ak polovnih da bi mi sve zajedno trajale nekoliko sati, ne pada mi na pamet. Onda definitivno kupujem ovu novu, ili neku slicnu. Evo sta kaze jedan od komentatora:

"Baterije su odlicne, punjenje sa 3,2V koliko je imala prazna do 4,18V kada je prekinuto punjenje, 2560mah je pokazao merac. Bez problema se prazni na 4A i mnogo je bolje kada se ostavi zastita. Pozdrav"

macdc, hahah, citas mi misli, pa vec sam razmisljao da nosim svecu sa sobom, j*bes struju :D Uzeo sam drumasa juce, nisam ni vecerao pokusavajuci da mu namestim sediste da ne bude iskoseno, da bih na kraju i sam shvatio da ne moze. Tacno mi malo fali da zapalim sve i batalim sve ovo ;) Mada necu...

• 0

#2771 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 28 September 2017 - 11:54 PM

Kanada nego sta, zato oni dolaze ovde da kopaju rude za male pare, nisu ni oni naivni :) O onome sta su oteli na silu necemo ovde...

Li0.5CoO2  ->  1/2LiCoO2 + 1/6Co3O4 + 1/6O2

Co3O4  ->  3CoO + 1/2O2

(CH2OCO2Li)2  ->  Li2CO3 + C2H4 + CO2 + 1/2O2

Sta sve moze da se nauci na ovom forumu :)

• 0

#2772 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 29 September 2017 - 12:41 AM

Evo da ti ja kažem nešto bez filozofiranja i konkretno iz prakse :)

http://www.kupujempr...er_id=122237380

Imam polovnu ćeliju kupio sam je upravo kod tog prodavca, ja sam izabrao "najskuplju" rozu Samsung 2600 mAh za 280 din. U ThorFire lampici u high modu izdrži tačno tri i po sata.

Ovu drugu novu nisam stigao da izmerim, jer slabo vozim, pogotovo noću i pogotovo ne satima u kontinuitetu pa moram da sabiram vremena. Ali po mom osećaju traje osetno duže ako ne i duplo ili više. Bukvalno zaboravim kad sam je punio.

http://www.2bike.rs/...7a#.Wc2UvLjaqHs

One Triax ne verujem da su loše, ja sam kupovao u njihovom shopu NiMh baterije jer su veoma povoljne. Ali u ovom slučaju nisu značajno jeftinije od proverenih LG i Samsung pa bih Triax zaobišao.

http://baterije.rs/k...3&page=4&page=5

• 1

#2773 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 29 September 2017 - 06:17 AM

Led lampe su prava stvar ali koliko god  da malo trose struje, ako se svakodnevno vozi bicikl ,ja napr. sada kako se smanjuje dan ,vise vozim bicikl po noci nego po danu,zato sto u toku dana nemam vremena ,takvim se poslom bavim,znaci trebao bih svakodnevno puniti baterije sto je za mene neprihvatljivo. Mene fascinira napr. cinjenica da polovni drumasi kostaju i do 3000 E a nemaju led osvetljenje,bilo kakvo.

• 0

#2774 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 29 September 2017 - 09:18 AM

A šta tek reći za nove novcate drumaše iz radnje, aj bez svetla još i nekako ali kako bez pedala.

Telefon punimo svaki dan pa nam ne smeta. Baterije za lampu niko ne puni svakodnevno, takvog ko vozi nekoliko sati svaku noć  tek treba da sretnem. A i za commuting postoje razna rešenja. Ili stari dobri kompromis, veća autonomija naušrb količine lumensa.

• 0

#2775 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 29 September 2017 - 09:29 AM

Ja autonomiju resavam sa dva svetla napred jedno što obeležava a ovo što treba da osvetljava palim samo kad treba

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 1

#2776 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 29 September 2017 - 11:41 AM

Evo da ti ja kažem nešto bez filozofiranja i konkretno iz prakse :)

Imam polovnu ćeliju kupio sam je upravo kod tog prodavca, ja sam izabrao "najskuplju" rozu Samsung 2600 mAh za 280 din. U ThorFire lampici u high modu izdrži tačno tri i po sata.

Ova informacija je zlata vredna za sve koji hoće da kupe "lampe da vidiš" po povoljnoj ceni sa besplatnom dostavom. U ogromnoj većini slučajeva na sajtovima za naručivanje zaborave napisati podatke o autonomiji a to je uz cenu i jačinu svetla najbitniji razlog za kupovinu. Napokon da neko napiše tačnu autonomiju iz vlastitog iskustva. Kad pregledavam na YT-u opise, obično pet minuta vade lampu iz kutije a sledećih pet minuta slikaju šupu, garažu ili porodično stablo iza kuće, nikad ništa o trajanju. Na jačim stranim forumima stavljaju grafikone potrošnje ali tek tad mi ništa nije jasno pa zinem ko tele u šarena vrata.

Znači tebi 1 baterija (polovna i jeftina) od 2600mAh traje 3.5h na najjačem modu. To je fantastičan rezultat za najjači mod jer on je jedino i bitan. Šta će mi jaka lampa ako ću samo koristiti slabije modove.

Ja sam imao dve lampe, obe sa XM-L2 emiterima ali niti jedna nije uspela ni sat da izdrži na high sa baterijom od 2400mAh. Moguće da ta ThorFire ima neke novije i štedljivije emitere ako traje 3.5h ili je svetlost slabija. Koliko tačno otprilike ima lumensa ta ThorFire u high modu i koju diodu koristi?

• 0

#2777 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 29 September 2017 - 11:59 AM

A šta tek reći za nove novcate drumaše iz radnje, aj bez svetla još i nekako ali kako bez pedala.

To me podseti na jedan fazon koji se prepricavao dok su rusi bili SSSR i velika sila. Kao poklonili Josipu Brozu Titu automobil Volgu ali bez volana. Tito se unervozio pita Hruscova: " majku Vam bozju, zasto ova  volga nema volana" a rusi mu lakonski dvosmisleno odgovorili "nema veze,mi cemo da upravljamo" Tako i ovo ,valjda ce oni da okrecu pedale ,mislim -proizvodjaci. n2:Heristical 

• 0

#2778 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Postavljeno 29 September 2017 - 04:01 PM

To me podseti na jedan fazon koji se prepricavao dok su rusi bili SSSR i velika sila. Kao poklonili Josipu Brozu Titu automobil Volgu ali bez volana. Tito se unervozio pita Hruscova: " majku Vam bozju, zasto ova  volga nema volana" a rusi mu lakonski dvosmisleno odgovorili "nema veze,mi cemo da upravljamo" Tako i ovo ,valjda ce oni da okrecu pedale ,mislim -proizvodjaci. n2:Heristical

Преживео та времена, али не први пут чујем виц. Мора да је ид новух :D
  • 0

#2779 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 29 September 2017 - 08:19 PM

Ipak sam imao malo srece, razvrnuo sam i drugu bateriju i nasao nekoliko njih koje rade

PcXqTUc.jpg

Napon je 2.9-3.2. Kada ubacim baterije u Convoy, sa nekom radi, a sa drugom mogu samo na sekund da ubacim najjaci mod, pa se onda automatski vrati u slabiji mod dok svetlo ponekad trepne. Videcu kako se ponasa sa punom baterijom, kada mi se jedna od ovih napuni. Ima jedna koja pokazuje 0V, a na uputstvu za Lito punjac, pise da punjac moze da refresuje takve, pa cu bas da probam.

Za ove ostale, cale je rekao da ne bacam nego da ce on da ih sokira sa ispravljacem nakratko, da vidi moze li da ih pobudi. Tako je ranije radio sa obicnim AA baterijama i sa baterijama za mobilne. 

• 0

#2780 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 29 September 2017 - 08:59 PM

Te cgr18650a su kapaciteta 2000 mAh kada su sveze, 1900 mAh kada se prazne sa strujom vecom od 1A

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika