Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#2621 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2017 - 03:11 PM

Priznajem da nemam nikakvog iskustva sa rudarsko-speleološkim lampama :)

Kupljeno je sve na kineskim internet sajtovima, ništa u Srbiji. Cena mojih AA svetala je 38+12, kupljena na popustu 50%.

Inače se potpuno slažem da AA baterije idu u istoriju, verovatno će moje sledeće svetlo biti na litijumske baterije ali sigurno neće biti na 18650 baterije :)

• 0

#2622 shonepa

shonepa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 321 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 04:28 PM

Priznajem da nemam nikakvog iskustva sa rudarsko-speleološkim lampama :)

Kupljeno je sve na kineskim internet sajtovima, ništa u Srbiji. Cena mojih AA svetala je 38+12, kupljena na popustu 50%.

Inače se potpuno slažem da AA baterije idu u istoriju, verovatno će moje sledeće svetlo biti na litijumske baterije ali sigurno neće biti na 18650 baterije :)

Pa 18650 su najdostupnije litijumske baterije i postaju standard... Ne verujem da će neke nove u skorije vreme da izmisle... Ja ne vidim poentu rasprave... Neko nece, neko hoće da prihvati novi trend... Kako su se NiCd baterije u potpunosti povukle pred NiMh, tako će i ove pred Li... Samo je pitanje vremena... Takodje, kao što će izbaciti "užarene" sijalice jednog dana, tako će i ove "A" baterije...

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
  • 0

#2623 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2017 - 05:18 PM

18650 baterije nikad neće postati standard kao što je slučaj sa alkalnim baterijama. 18650 ne bi trebali zvati baterijom već ćelijom za baterijske pakete. Pogledaj šta imaš u kući od elektronskih uređaja koji koriste baterije i da li misliš da će u iti jedan taj uređaj raditi sa 18650 baterijama. Postoji dosta modela litijumskih baterija koji su već standard ali 18650 nikad neće biti. Trend je da sve postaje manje, tanje i jeftinije. 18650 baterije su toliko nestandardne da presek od 18mm i dužina od 650mm varira od modela do modela :)

• 0

#2624 shonepa

shonepa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 321 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 05:40 PM

Ja rekoh Li, a ne baš 18650... Samo je pitanje koji će standard(veličina) biti...

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
  • 0

#2625 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 03 September 2017 - 06:14 PM

18650 baterije nikad neće postati standard kao što je slučaj sa alkalnim baterijama. 18650 ne bi trebali zvati baterijom već ćelijom za baterijske pakete. Pogledaj šta imaš u kući od elektronskih uređaja koji koriste baterije i da li misliš da će u iti jedan taj uređaj raditi sa 18650 baterijama. Postoji dosta modela litijumskih baterija koji su već standard ali 18650 nikad neće biti. Trend je da sve postaje manje, tanje i jeftinije. 18650 baterije su toliko nestandardne da presek od 18mm i dužina od 650mm varira od modela do modela :)

Skroz netacno, 18650 vec jeste najstandardnija baterija.

A ako te bas zanima AA standard postoje 14500 baterije koje su identicnih dimenzija kao AA baterije ali one nisu ni blizu popularne kao 18650

I na kraju jedne ne mogu menjati druge u raznim uredjajima niti ce skoro da se desi da AA baterije nestanu jer ne rade na istim naponima. Ali svi dolazeci uredjaji kojima je potrebna jaka baterija ce se praviti prema 18650 dimenzijama.

• 0

#2626 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 06:25 PM

18650 je industrijski standard i najmasovnije proizvođena cilindrična liion baterija, no možda se to promeni sada kad je Tesla prešao na 2170. Najčešće je u višećelijskim paketima kao u laptopovima, ali dosta se koristi i jedna ćelija, npr. u kuhinjskim uređajima i za power tools. 

• 0
Pozdrav

#2627 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2017 - 07:15 PM

Tako je. Samo kinezi guraju 18650 baterije i niko više. Zato imamo slučaj da kineske baterije koje su brendirane, imaju normalan potrošački omotač oko baterije :) koštaju duplo više od Sony, LG, Sanyo, Panasonic koje su bezlične a istog su kvaliteta, još i bolje. Inače, što se tiče litijumskih baterija vodi se pravi mali ekonomski rat između Kine i zapada. Tesla nije bez razloga odlučio da u svoje kućne baterijske pakete i automobile ugrađuje druge ćelije koje će isključivo proizvoditi u svojim fabrikama. Najprodavanije litijumske baterije nisu ni cilindrične ...koliko ono mobilnih telefona ima u svetu? :) Nema nikakve šanse da kinezi proguraju 18650 u potrošačku elektroniku, za 10 godina biće samo sećanje.

• 0

#2628 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 03 September 2017 - 10:15 PM

Moj mikser za ness kafu je dobio totalno novi smisao života kad sam mu ubacio dve 14500 baterije :P

• 0

profilepic.gif

#2629 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2017 - 10:44 PM

Osvetljava sasvim lepo, a punjive baterije drže po 2 sata non-stop rada.

И колико често ти у некој недођији затреба да купиш нове батерије? Ако ти АА лампа довољно светли и довољно ти је трајање од 2 сата, готово је сигурно да би ти 18650 лампа (бар са ХМЛ), на истој јачини (што би вероватно био најслабији или средњи мод) трајала осетно дуже. И то само једна батерија.

Kupovao sam i ja kod Kineza i potrošio više od 100€ na lampe, baterije i punjače ali već 4.5 godine su mi na bajsu isključivo svetla sa AA baterijama. Zato i ovo tvrdim.

Не могу да замислим шта си то куповао, а да је било лошије од АА лампи и да си потрошио толике паре. Мада, чињеница је да код Кинеза има свачега, ја сам купио по препоруци одавде. Пре 4 и по године са кинеског сајта купих лампу, две батерије, пуњач и носач за бајк, све за 20ак евра. Сада би то исто било осетно јефтиније. Ако си из Београда, можемо да се договоримо да упоредимо лампе (моја користи једну 18650 и има сад већ застарели ХМЛ).

Немам намеру никога да убеђујем шта је за њега лично боље. Ево опет и линка како моја лампа светли у мраку. Наравно, фотоапарат којим је снимано види слабије од очију, а има и лампи са ужим/ширим снопом. Ако је слабије од твоје АА лампе, реци молим те коју тачно лампу и батерије користиш.

А не бих заиста коментарисао тврдњу да 18650 гурају Кинези и да су "брендиране" кинеске батерије дупло скупље од Сони, ЛГ, Санио или Панасоник, јер то просто није тачно.

znam da AA mogu da nadjem i u Donjoj Vukojebinici koja je tu iza sledeceg brda. Nekome, ili mnogima, ta cinjenica ne znaci nista, ali ima ljudi kojima znaci.

Ако чекаш ноћ да утврдиш да су ти потребне батерије, схватићеш да те Вукојебинице баш и немају радње које раде ноћу (да не спомињем да су батерије код њих често стајале годинама). А у брдима изнад Голупца једина радња је имала натпис "долазим за пола сата" што тамо мож' да бидне, ал' не мора да значи. Ако провериш пре вожње, можеш да провериш и да ли су ти 18650 напуњене и исправне. Додатну сигурност стичеш и тиме што купиш лампу која може да се користи и ван бицикла, па си у току са функционалношћу. Иначе, мени је сигурност ако знам да са собом носим употребљиве батерије. Ослањање на набавку успут ми је пре ризик него сигурност.

Не знам, можда ја пропуштам нешто у вези АА(А) лампи и батерија, али ми аргументи доста звуче као и да је боље имати ауто вентиле, јер онда пумпаш гуме на свакој пумпи. А кад ти гума стварно пукне, схватиш да си довољно далеко од пумпе да свеједно мораш добрано да напумпаш нову/закрпљену гуму ручно

• 1

#2630 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 04 September 2017 - 04:41 AM

И колико често ти у некој недођији затреба да купиш нове батерије? Ако ти АА лампа довољно светли и довољно ти је трајање од 2 сата, готово је сигурно да би ти 18650 лампа (бар са ХМЛ), на истој јачини (што би вероватно био најслабији или средњи мод) трајала осетно дуже. И то само једна батерија.

Nisam imao priliku po bivšoj SFRJ otići negde gde prodavnica koja ima AA baterija ne može da se nađe za dana.

Filozofija mi je - barem dva para baterija - jedne koje rade, jedne za rezervu. Kad/ako ostanem samo sa jednim rezervnim, dokupljujem nove rezervne.

Preskočio sam bio fazu NiCd baterija, kao i prve generacije NiMh. Tek kad su napraili LSD (:D  Low Self Discharge) NiMh baterije, kao i LED sijalice u lampi projektovanoj za 2x1,2 V NiMh baterije sam rešio da "zagrizem" i do danas se nisam pokajao. Ali to je i dalje AA kompatibilno i baterije za nuždu se mogu praktično svugde naći.

Te 18650 kad postanu malo rasprostranjenije, rado ću uzeti lampu za bajs, punjač i par baterija - super mi zvuči to što pišete. Mada bih i dalje vukao jednu dobru AA lampu, barem kad idem na duže van grada.  :)   I kremen kamen, za svaki slučaj.  :)

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2631 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1438 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 September 2017 - 07:42 AM

...

Ако чекаш ноћ да утврдиш да су ти потребне батерије, схватићеш да те Вукојебинице баш и немају радње које раде ноћу (да не спомињем да су батерије код њих често стајале годинама). А у брдима изнад Голупца једина радња је имала натпис "долазим за пола сата" што тамо мож' да бидне, ал' не мора да значи. Ако провериш пре вожње, можеш да провериш и да ли су ти 18650 напуњене и исправне. Додатну сигурност стичеш и тиме што купиш лампу која може да се користи и ван бицикла, па си у току са функционалношћу. Иначе, мени је сигурност ако знам да са собом носим употребљиве батерије. Ослањање на набавку успут ми је пре ризик него сигурност.

Не знам, можда ја пропуштам нешто у вези АА(А) лампи и батерија, али ми аргументи доста звуче као и да је боље имати ауто вентиле, јер онда пумпаш гуме на свакој пумпи. А кад ти гума стварно пукне, схватиш да си довољно далеко од пумпе да свеједно мораш добрано да напумпаш нову/закрпљену гуму ручно

Ne razumem sta je toliko tesko shvatiti u tome sto sam rekao - AA/AAA se neuporedivo lakse nalaze, sto meni daje mir kada odem na visednevnu voznju. To je sve, ni manje ni vise od toga. Nisam rekao da ne postoji situacija u kojoj bih ostao bez baterija, niti bilo sta tome slicno, vec samo da sam mirniji nego ako bih imao svetlo koje mora da se puni ili radi na baterije kojih nema prakticno svuda. Dakle, nije u pitanju kvalitet baterija, nije u pitanju kapacitet niti bilo koja druga tehnicka karakteristika, vec samo dostupnost. Meni je ona najvaznija i to je sve, nista posebno.

• 1

#2632 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 04 September 2017 - 07:52 AM

Dostupnost?
Pa propustili ste detalj da u lampu koja koristi 18650 mogu da se stave i AAA baterije?
Lampa koja koristi 14500 može da koristi AA baterije.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 0

#2633 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 04 September 2017 - 08:04 AM

Dostupnost?
Pa propustili ste detalj da u lampu koja koristi 18650 mogu da se stave i AAA baterije?

Sad, po cenu da ispadne kako cepidlačim, AA su rasprostranjenije od AAA (ili "one baš male, tanke" u manjim mestima).  :)

Verujem da će sledeća lampa koju budem uzimao biti na neke od Li-Ion baterija, samo ću verovatno sačekati da vidim koji standard će se iskristalisati kao takav (ako bude to i jedan), do tada se držim ovog što mi je do sada radilo.

Kakva je situacija sa 14500 lampama - ima li tih baterija kod nas da se kupe, i da li lampe predviđene za 3,7 V mogu lepo da rade sa AA baterijama od po 1,5 V?

• 0

#2634 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1438 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 September 2017 - 08:05 AM

Ja nisam propustio, ako na mene mislis. Pogledaj pretposlednju recenicu mog prethodnog posta:

http://www.2bike.rs/...njima/?p=222608

Ako je to sve istina, onda cu sigurno poceti da koristim i nesto drugo a ne samo AA. Samo taj post je bio juce, daj mi malo vremena ;)

• 0

#2635 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 04 September 2017 - 08:12 AM

Dostupnost?

moze i obrnuto uz pomoc nastavka 

Attached Thumbnails

• nastavak.jpg

• 0

#2636 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 04 September 2017 - 08:37 AM

Kakva je situacija sa 14500 lampama - ima li tih baterija kod nas da se kupe, i da li lampe predviđene za 3,7 V mogu lepo da rade sa AA baterijama od po 1,5 V?

Ima naravno, ja bas imam takvu.
Ali ako nabavljas novu bolje biraj 18650 jer je veći izbor, lakse je naci bateriju, veći je i kapacitet.
Umesto jedne 18650 idu 4 AAA baterije, a umesto jedne 14500 ide jedna AA
Ali i u neke 18650 može da ide jedna AA baterija

• 0

#2637 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 04 September 2017 - 11:02 AM

А не бих заиста коментарисао тврдњу да 18650 гурају Кинези и да су "брендиране" кинеске батерије дупло скупље од Сони, ЛГ, Санио или Панасоник, јер то просто није тачно.

Xtar, Nitecore, JetBeam, KeepPower, Klarus, Olight, Art...

Vidim da su ove 18650 baterije široko dostupne u Srbiji pa ajde, pomozite mi. Treba mi hitno 2 baterije, moraju da imaju pravih 3400mAh, od poznatog proizvođača baterija (Sony, LG, Panasonic, Varta, GT, Duracell, Energizer...), sa zaštitom, do 1000 dinara jer su na kineskim sajtovima prosečne cene 5€ po komadu, isključivo u radnji i sa garancijom (pošto je sama zaštita elektronski sklop, po zakonu i članu tom i tom prodavac je dužan dati pismenu garanciju jer je baterija elektronski aparat) ...znači, ništa internet i dostave, pijace, buvljaci, kineske pande, kopanje po kontejnerima oko lap-top servisa. Uđem u prodavnicu, kupim bateriju sa računom i garancijom ko sav normalan svet.

• 0

#2638 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 04 September 2017 - 11:06 AM

Ako se ne varam, sam fiskalni račun menja garanciju ukoliko nije duža od dve godine - bez ikakvog dodatnog papira.

• 0

#2639 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 04 September 2017 - 11:36 AM

Treba mi hitno 2 baterije, moraju da imaju pravih 3400mAh, od poznatog proizvođača baterija (Sony, LG, Panasonic, Varta, GT, Duracell, Energizer...), sa zaštitom, do 1000 dinara

Lepe zelje ti imas :)

• 0

#2640 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 04 September 2017 - 12:13 PM

Xtar, Nitecore, JetBeam, KeepPower, Klarus, Olight, Art...

Vidim da su ove 18650 baterije široko dostupne u Srbiji pa ajde, pomozite mi. Treba mi hitno 2 baterije, moraju da imaju pravih 3400mAh, od poznatog proizvođača baterija (Sony, LG, Panasonic, Varta, GT, Duracell, Energizer...), sa zaštitom, do 1000 dinara jer su na kineskim sajtovima prosečne cene 5€ po komadu, isključivo u radnji i sa garancijom (pošto je sama zaštita elektronski sklop, po zakonu i članu tom i tom prodavac je dužan dati pismenu garanciju jer je baterija elektronski aparat) ...znači, ništa internet i dostave, pijace, buvljaci, kineske pande, kopanje po kontejnerima oko lap-top servisa. Uđem u prodavnicu, kupim bateriju sa računom i garancijom ko sav normalan svet.

http://eliquid.rs/ba...sonic-ncr18650b

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika