Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#2601 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 02:02 PM

Nisi skapirao... diode rade na nekoj voltazi. Ne mozes da vezes 24v i 100mah i da kazes da daju isto..................kao i 12V i 200mah.........
  • 0

#2602 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 02:09 PM

2 paralelno vezane 18650 (2500mah) ti daju voltazu za bateriju od 4V , ali zbog paralelne veze bice 5000mah
Za AA baterije ti za pocetak treba dve serijske plus buster da bi radile na 4V i tu ces imati 2000mah. Znaci unapred koristis vec veci prostor.
Dalje da bi dobio 4000mah moras jos dve paralelno da vezes i dobijas ukupno 4 AA baterije, naspram dve 18650 i to manji kapacitet za 1A !
  • 0

#2603 macdc96

macdc96
  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 02 September 2017 - 02:10 PM

12v sa 200 Ah daje istu snagu jao 24v na 100 Ah. :)

Ali razumeo sam sta hoces da kazes.

Dve baterije od N mAh i X Volti imace duplo veci kapacitet od jedne takve, kako god ih vezao. Ali nece imati veci kapacitet od baterije kapaciteta N mAh i 2X volti.

Poslato sa sokocala mobilnoga

Koju god bateriju da vezes redno (akumulator, aa,aaa, 18650...), njihov napon se sabira. Kapacitivnost se ne povecava. Znaci dve baterije od 200 mAh kada se vezu redno imaju 200 mAh. Naopn 2.4V.
Dve baterije vezane paralelno, 1.2V, imaju 1.2V ali se njihove kapacitivnosti sabiraju. Znaci ako baterije imaju po 200 mAh, kada se vezu paralelno imaju 400mAh.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 0

#2604 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 02 September 2017 - 02:13 PM

Tako je, ali 2000 mAh na 1,2 V nije isto sto i 2000 mAh na 2,4 V (ili 3,7).

Kapacitet u Ah ostaje isti, ali broj radnih sati potrosaca iste snage se menja ( uz odgovarajuce pretvarace napona/struje).

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2605 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 02 September 2017 - 02:20 PM

Tako je, ali 2000 mAh na 1,2 V nije isto sto i 2000 mAh na 2,4 V (ili 3,7).

Tako je, isko kao na onim xiaomi batery pakovima, kaže 10.000 mAh kapacitet ali kad pročitaš sitnim slovima piše da je to na 3,7V a zapravo je 6xxx mAh na 5V jer mora da podigne na 5V za USB izlaz što je pomalo ironično s obzirom da se uglavnom pune uređaji koji u sebi imaju litijum jonske baterije koje su isto 4.2V kao i one u baterypaku, znači prvo baterypak podiže na 5V a onda telefon ili neki drugi uređaj spuštaju da bi punili bateriju do max 4.2V :)

• 1

profilepic.gif

#2606 macdc96

macdc96
  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 02 September 2017 - 02:22 PM

AA baterijama nije mesto u biciklistickim baterijskim lampama.
Imam jednu baterijsku lampu od 3 x AA baterije, vezane redno. I jednu baterijsku sa 18650 celijom. Neuporedivo bolje osvetljenje sa ovom litijumskom. Plus je manja 3 puta. Nosim 5 baterija, 18650 u svaku voznju.
Kupicu jos jednu, a ovu cu ds izbacim iz upotrebe.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 0

#2607 shonepa

shonepa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 321 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 02:51 PM

Ja imam neku police lampu koja radi na Li bateriju, onu manju od 18650, ili na jednu AA... Nisam još video da ima neka koka radi na 18650 i na AA... To bi bila dobitna kombinacija :)

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
  • 0

#2608 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 02 September 2017 - 02:59 PM

Imaš lampe koje rade na 3 x AAA (serijski vezane) ili jednu 26650 litijum jonsku. ali ti hibridi nisu baš dobri.

• 0

profilepic.gif

#2609 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 September 2017 - 07:44 AM

Po svemu pročitanom, definitivno ima više smisla kupiti 18650 lampu i baterije. Za svaki dan i za ture kroz civilizaciju, gde će noćenja biti u mestima sa strujom.

I dalje nisam baš uveren u prednost tog sistema za divljinu, situacije bez struje, svakako bih nosio AA lampu kao rezervu. Barem dok 18650 ne stignu u praktično sve radnje i trafike, kao što je sada slučaj sa AA baterijama.

• 0

#2610 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2017 - 09:05 AM

Мени су за вишедневне туре (поред пара) главни проблем батерије, али првенствено оне за фотоапарат и камеру, јер су ми оне потребне по цео дан. За лампу је тешко рећи да ли би АА(А) и тада имала неку предност. Поготово ако возиш по цео дан, вероватно ћеш ноћу хтети да се одмориш, па можеш преноћиште да изабереш док се још довољно види. Тако би и 18650 дуго трајала. Сваки смештај има струју (укључујући и камп), а можеш и да замолиш негде да напуниш. Ако идеш на дивљу шатор варијанту и баш далеко од струје, мислим да су и АА(А) проблем, јер би морао да вукљаш доста батерија. Алкалних. Па ако је лампа на 2 или 4 батерије, колико ти је потребно за само једну ноћ? Опет, ако је дивља варијанта у питању, ниси ни приморан да возиш ноћу, да би стигао до неке одређене тачке, него нађеш згодно место за шатор тамо где те ухвати сумрак. Ионако тешко да ћеш шатор постављати баш по мрклом мраку?

Ово више размишљам наглас, јер често покушавам да организујем себи такву вожњу (немам пара за ноћења). Како год окрененм, некако ми се чини да си и са АА(А) барем једнако ограничен ако си (дуже) без приступа струји. Да не спомињем мобилни телефон. Бтв, што је већи мрак, то ти је слабије светло потребно, а 18650 ће на неком слабом моду трајати дуго. Можда је добро и бирати лампу по томе - да нема неки убитачно јак мод, који неће бити потребан, али да има бољи избор сабијих модова. Као кад бираш идеалне зупчанике за погон и касету.

• 0

#2611 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 03 September 2017 - 11:17 AM

Po svemu pročitanom, definitivno ima više smisla kupiti 18650 lampu i baterije. Za svaki dan i za ture kroz civilizaciju, gde će noćenja biti u mestima sa strujom.
I dalje nisam baš uveren u prednost tog sistema za divljinu, situacije bez struje, svakako bih nosio AA lampu kao rezervu. Barem dok 18650 ne stignu u praktično sve radnje i trafike, kao što je sada slučaj sa AA baterijama.

Vidi ovako, prevedeno, poneses recimo tri 18650 baterije u divljinu, ili kupis jedno dvadesetak alkalnih u trafici u medjuvremenu.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 1

#2612 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 03 September 2017 - 11:49 AM

Pa postoje 18650 lampe koje primaju i AA baterije, kupis takvu i kombinujes sta ti odgovara.

Samo tesko da ces pored litijumskih koristiti AA baterije.

• 0

#2613 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1438 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2017 - 11:54 AM

Meni set od tri AA baterije traje par meseci, u najgorem slucaju. Ta dodatna cena koju placam u odnosu na 18650 (ako su vase racunice tacne, sto ja ne znam ali da pretpostavim da jesu) je meni vise nego prihvatljiva za mir u dusi koji imam kada zadjem u krajeve gde AA postoje a 18650 ne, a pri tome uticnica nema. Ako na bilo koji nacin izgubim baterije koje imam sa sobom, znam da AA mogu da nadjem i u Donjoj Vukojebinici koja je tu iza sledeceg brda. Nekome, ili mnogima, ta cinjenica ne znaci nista, ali ima ljudi kojima znaci.

Sto se tice tih lampi koje prihvataju i 18650 i AA, to bi vredelo proveriti tj pogledati. 18650 za po Beogradu i okolini, AA za visednevne voznje...

• 1

#2614 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 September 2017 - 12:20 PM

Meni set od tri AA baterije traje par meseci, u najgorem slucaju. Ta dodatna cena koju placam u odnosu na 18650 (ako su vase racunice tacne, sto ja ne znam ali da pretpostavim da jesu) je meni vise nego prihvatljiva za mir u dusi koji imam kada zadjem u krajeve gde AA postoje a 18650 ne, a pri tome uticnica nema. Ako na bilo koji nacin izgubim baterije koje imam sa sobom, znam da AA mogu da nadjem i u Donjoj Vukojebinici koja je tu iza sledeceg brda. Nekome, ili mnogima, ta cinjenica ne znaci nista, ali ima ljudi kojima znaci.

Sto se tice tih lampi koje prihvataju i 18650 i AA, to bi vredelo proveriti tj pogledati. 18650 za po Beogradu i okolini, AA za visednevne voznje...

Slično razmišljam, a slična su mi i dosadašnja iskustva. Nisam vozio turu po mraku, ali sam bio dovoljno glup da me u šetnji kroz šumu uhvati mrak - tako da su to neka dosadašnja iskustva. Plus nedelju-dve kampovanja bez struje.

Uglavnom, pre nekih 10 godina sam "se otvorio" za LED baterijsku lampu sa dve AA baterije, koja je predviđena za NiMh baterije, a prihvata i obične ne-punjive AA. Zgodno mi je što se nosi i služi kao obična bat. lampa kada je to potrebno, a kada se montira na nosač na kormanu, služi kao svetlo za bajs. Osvetljava sasvim lepo, a punjive baterije drže po 2 sata non-stop rada.

18650 bi bio neki naredni korak napred, samo dok postane rasprostranjenije.

• 0

#2615 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 12:22 PM

Bilo bi fer da probate i 18650 lampe i baterije pre poredjenja sa AA... AA lampe ne sijaju jace od 200lm, normalni rezim lampe sa jednom 18650 baterijom je 400lm a mogu da isporuce i oko 1000lm ali zbog grejanja su takvi rezimi vremenski ograniceni, sve to sa jednom baterijom. Ako ste prihvatili mobilne telefone i laptopove vreme je da krenete ukorak i sa lampama.

Evo kako na Zapadu rasprostiru baterije doduse 2170 (link)

• 1

#2616 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2017 - 12:53 PM

Ovih poslednjih nekoliko strana je totalna konfuzija, ako je čitaju ljudi koji planiraju da kupe svetlo mislim da ...ne da neće kupiti svetlo nego prestati voziti bajs :)

Svi gledaju iz svog ličnog ugla i ono što imaju je najbolje, sve ostalo je glupost. Moj je veći, deblji i lepši. Piše se o dostupnosti 18650 baterija koje su praktično nedostupne, nema šanse da ih kupite u nekoj radnji sa računom i garancijom :) uđeš u prodavnicu koja prodaje baterije (tipa ona kod Kalenića) i tri puta ćete morati ponoviti "Litijumske 18650?" pa će vam prodavac reći da nemaju. Najmanje se priča o biciklističkim svetlima. kao da je forum za lovce i SAJ jedinice :)

Pa evo i ja da napišem iz mog ugla :) Za zadnje svetlo koristim 1 AA alkalnu bateriju a za prednje 4 AA NiMh punjive, u torbici rezervna 1 alkalna i 4 AA NiMh ako idem van grada. Bolja su, jača, efikasnija i dugortajnija od bilo koje kineske police lampe vrednosti do 100€.

• 0

#2617 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1438 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2017 - 01:27 PM

trista_cuda, tema se zove "Razne LED lampe, sve o njima", tako da u nju i ide manje-vise sve, pa i ova rasprava sa poslednjih par strana (bilo bi bolje otvoriti jednu zasebnu o baterijama, fakat). Osim toga, bilo bi sasavo ocekivati da ce iko ko trazi informacije o svetlima za bicikl krenuti da trazi informacije u celom ovom dzumbusu od 131. strane, nego se postavi konkretno pitanje i onda se nada konkretnom odgovoru. Najcesce se konkretan odgovor i dobije, ali ponekad mora da se saceka da se pojave ljudi koji umeju i voljni su da daju konkretan odgovor.

• 0

#2618 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 01:29 PM

Za 100 evra ja sam od kineza nabavio ove stvari doduse pazljivo sam birao:
Thorfire vg15s                                                       1566 dinara
Convoy s2+                                                           1115 dinara
Posto u gornje tesko staju zasticene 18650 baterije jer su od nezasticenih duze koji mm otisao sam u radnju koja prodaje e-cigarete i kupio 2x 18650 baterije verovatno sa garancijom !?
Panasonic 3400mAh 18650b baterija                   1100 dinara
Panasonic 3400mAh 18650b baterija                   1100 dinara
Thorfire BL30                                                        2300 dinara
Zadnja USB punjiva bljeskalica crvena                   530 dinara
Prednja USB punjiva bljeskalica bela                      530 dinara
Solarni panel punjac 7w 1.3a                                2570 dinara
Nitecore punjac/ powerbank za 18650 baterije     1500 dinara

Znaci tri ozbiljne lampe, dve super jake bljeskalice, sest 18650 baterija (dve kupio posebno cetiri dobio u paketu sa lampom i punjacem), solarni panel za punjenje baterija van naseljenog mesta i mali powerbank/punjac, sve ukupno za 12311 dinara ili oko 100 evra.

• 1

#2619 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2017 - 01:42 PM

Kupovao sam i ja kod Kineza i potrošio više od 100€ na lampe, baterije i punjače ali već 4.5 godine su mi na bajsu isključivo svetla sa AA baterijama. Zato i ovo tvrdim.

• 0

#2620 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Postavljeno 03 September 2017 - 02:34 PM

Mozda je razlika u OD Kineza i KOD Kineza. Kod mene je drugacije iskustvo imao i imam Ledlenserovu H14 koja radi na 4x AA baterije kostala preko 100 evra i cim sam nabavio prvu Nitecore na 18650 nisam ni pomisljao da se vracam na AA baterije i lampe. Tako da sam probao vrhunske AA lampe ali nisu dorasle po jacini i komforu modernim 18650 lampama cak i ovim jeftinim.

Levo LedLenser H14 desno Nitecore HC50

Poredjenje.jpg

tezina LedLenser H14       336gr           lampa  242gr          4xAA baterije       94gr

NitecoreHC50         181gr           lampa 134gr         1x18650 baterija   47gr

Jacina svetlosti LedLenser max 210lm, Nitecore max 565lm. Da ne pominjem da sam Nitecore kupio jeftinije nego LedLenser u tadasnje vreme sve legalno sa racunom i garancijom za obe lampe u prodavnicama u Srbiji.

• 0

3 članova čita ovu temu

0 članova, 3 gosta, 0 anonimnih korisnika