Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4297 odgovora na ovu temu

#2581 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 September 2017 - 05:28 PM

Мој коментар се односио на ниво комфора за АА, да их има свуда кад ти затребају. Ако их купујеш унапред, то је потпуно исто као да унапред напуниш 18650, па "има их свуда" не доноси више никакву предност. А и лакше је напунити батерије (код куће) него ићи у радњу да их купиш. Осим тога, АА ћеш (ноћу) наћи највише у урбаним срединама, где ће бити и јавног осветљења, па за прву помоћ можеш и без светла, лагано тротоаром. Није идеално, али поента је да не видим додатни комфор у томе што АА батерија има свуда. На крају крајева, ако кренеш на вожњу на којој ће те ухватити мрак, а ниси проверио батерије (илити, напунио), онда имаш други проблем, а може ти се десити и да немаш паре за батерије, нпр. Или ће радња бити далеко. А свакако је неодговорно ослањати се на успутну куповину нечег тако важног и чак законски обавезног (за ноћ у саобраћају). Дакле, мислим да аргумент куповине на свком ћошку у ствари улива лажну сигурност и да добро функционише само у теорији, а да је у пракси чак и опасан.

Што не значи да мислим да ништа осим 18650 не треба куповати. Само да се ситуација доста променила у односу на пре 3, 5 или више година.

Бтв, имаш по разним пијацама да купиш и целе лампице са батеријом за цену отприлике једне пуњиве АА (или и алкалне?), па може и то да буде прва помоћ. Али, како рекох, 2 18650 сасвим довољне да покрију бар 3, а вероватно и 4 сата ноћне вожње без проблема. После сваке вожње их ставим на пуњење и увек су спремне, јер се скоро уопште не празне од стајања. Сад да их оставим за следећу сезону мислим да би ме покриле за прву вожњу,

• 0

#2582 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 01 September 2017 - 05:38 PM

Бтв, имаш по разним пијацама да купиш и целе лампице са батеријом за цену отприлике једне пуњиве АА (или и алкалне?), па може и то да буде прва помоћ.

Ja ovo recimo nikako ne bi preporučio jer su ti "all in one" kompleti najlošije sra*** koje može iz kine da se izveze. To je bukvalno najniži nivo kvaliteta koji postoji u kini, čak i komplet plastične lampe umeju da budu bolje od ovoga. Punjači su često opasni po život kako dobro su napravljeni a od reda svi se kače na 220V, baterije imaju kapacitet od 8800mAh (po komadu) na čemu bi im i Panasonic/Sanyo/Samsung pozavideo a za lapme je bilo povratnih iskustava i ovde, tipa raspala se posle 2-ge vožnje.

Ukratko, poštedi sebe glavobolje i bacanja para, zaobiđi ove setove u širokom luku.

• 0

profilepic.gif

#2583 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 01 September 2017 - 05:42 PM

Nekoliko alkalnih baterija drže dugo, a zauzimaju malo mesta i lako ih je poneti u rezervi.

Druga stvar - barem AA baterije - mora biti stvarno malo selo da ne možeš naći tu vrstu da se kupi.

Sad, ako nestane para, a nemaš gde dopuniti punjive baterije, pa nema radnje, pa te napadne još 10 nindži - izeš ga, svakom nekad dođe kraj.  :)

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2584 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 01 September 2017 - 05:43 PM

Moze li neki link za tu dobru LED lampu sa dve AA baterije, ili barem naziv? Koliko ti otprilike traje do sledeceg punjenja? Mozda si vec i pisao, ali ko ce sve da popamti...

Moze i neko drugi, ako imate preporuku za neku lampu sa AA ili AAA baterijama.

Mislio sam da uzmem convoy S2, ali sam se setio da imam u kuci obicni GP punjac za 2 AA ili 2 AAA baterije.  

moja preporuka da narucis ovu lampu,ja imam dve ovakve lampe,vrlo sam zadovoljan,cak i trecu sam narucio juce 2 za bicikl i 1 za kacigu,

https://www.aliexpre...2311.0.0.kQz4pw  (snizenje vazi do sutra)

Attached Thumbnails

• IMG_4600.JPG
  • IMG_4609.JPG
  • wheel up 1.jpg

• 0

#2585 macdc96

macdc96
  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 01 September 2017 - 06:26 PM

Ako bas volis da uzmes lampu sa AA baterijama, kupi neku koja podrzava 14500 litijumsku bateriju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 0

#2586 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 September 2017 - 09:14 PM

@Сиријус Нисам ни препоручио и наравно да је највећи крш него за тај чудни сценарио ако неко не напуни 18650 батерије, а њих нема "на сваком ћошку", за цену АА батерија (које би купио) може да узме и тај крш да му помогне да дође кући, да не буде баш скроз неосветљен.

@Фолаут Поента је да по мени то карикирање са нинџама долази већ код оног како 18650 батерија нема на сваком ћошку. Ни не мора да их има, понесеш са собом. Мени је већа вероватноћа да сам далеко од (отворене) продавнице, а и да ме нападне 10 нинџи, него да су ми батерије празне. А тамо где ноћу имаш (АА) батерије на сваком ћошку имаш и довољно уличног светла да завршиш вожњу. А ако већ видиш да ти је батерија при крају, пребациш на слабији мод. Како год окренеш, то што АА(А) батерија има на сваком ћошку не доноси у ствари никакву предност у пракси, поготово ако већ користиш пуњиве батерије и навикао си да их пуниш на време. Иначе, по Европи ћеш заиста имати проблема да нађеш отворене продавнице ноћу (обично већ после 18-18:30), а и киоска је много мање. Да не спомињем како је викендом.

У ствари, права поента је да је моја препорука само да се не ограничава избор лампи на АА(А) без изузетно доброг разлога, а то "других нема на сваком ћошку" по мени није никакав разлог. Лампе са 18650 по правилу светле много јаче и дуже, а сва опрема може да се купи прилично јефтино. Знаш колико очекујеш да возиш ноћу, колико отприлике траје батерија и колико резервних треба да носиш са собом. Чак и две резервне заузимају мало места и лако стају у торбицу испод седишта. Ни саме лампе често нису много теже и веће од АА(А) модела.

Бтв, колико често ти се деси да ноћу мораш да идеш у куповину батерија док се возиш?

• 1

#2587 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 01 September 2017 - 10:05 PM

Narucio sam ipak convoy S2+ adapter+neki drzac.  

Te baterije iz lap topova, jesu li protected? Sad mi je pretraga izbacila neki post iz 2012 gde kazu da nisu. Kako uopste da znam da li je neka baterija protected ili nije? 

• 0

#2588 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 01 September 2017 - 10:22 PM

Baterije iz laptopa nisu zaštićene.

Vrlo lako je prepoznati zaštićenu odnosno nezaštićenu ćeliju ali da ne bi sad pisao o tome i kačio slike idi na google ili youtube i kucaj: "protected and unprotected 18650 cells" i sve će ti se samo kazti :)

• 0

profilepic.gif

#2589 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 September 2017 - 11:04 PM

@cane ne znam, ne kampujrm vec vise godina, ali dok jesam redovno, nista punjivo mi nije vredelo kad nema struje. Sa druge strane, gde ima hleba, ima i AA baterija da se kupi. Ne znam kako je sad sa tim 18650. Ni sa AA baterijama. Mozda gresim.

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 1

#2590 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 12:07 AM

Ok, sad otprilike znam i koja je razlika. 

zasticena:

-ima ono ispupcenje na vrhu kao AA baterija

-obicno beli krug oko tog ispupcenja

-2-3mm duza od nezasticenih

-na dnu ima poklopac koji se oseti pod noktom

-na dnu obicno pise nesto

nezasticena:

-obicno je sva ravna

-obicno nema ispupcenja

- ako ima ispupcenje na vrhu, obicno je krug oko njega crne boje

-na dnu obicno ne pise nista

Dakle, kod punjenja nezasticene, uzdam se u punjac da ce odraditi svoje, da nece doci do curenja, pozara i sl. Sta je sa praznjenjem, kako da znam da nije pala ispod 3V? Ili elektronika u Convoyu ne da da se isprazni ispod odredjene granice?

• 0

#2591 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 02 September 2017 - 12:29 AM

Ok, sad otprilike znam i koja je razlika. 

zasticena:

-ima ono ispupcenje na vrhu kao AA baterija (uglavnom, ali i nezaštićene mogu ovo da imaju)

-obicno beli krug oko tog ispupcenja (može biti i u drugim bojama)

-2-3mm duza od nezasticenih (nekad čak i 5mm)

-na dnu ima poklopac koji se oseti pod noktom (tačno)

-na dnu obicno pise nesto (može a i ne mora, )

- ima pljsnatu "žicu" koja ide od + do tog "poklopca" što si pomenuo, na - strani.

nezasticena:

-obicno je sva ravna (jeste)

-obicno nema ispupcenja (obično nema ali ima i modela koji imaju)

- ako ima ispupcenje na vrhu, obicno je krug oko njega crne boje (ja nisam video tako nešto, ovo je nebitno)

-na dnu obicno ne pise nista (uglavnom ne)

Dakle, kod punjenja nezasticene, uzdam se u punjac da ce odraditi svoje, da nece doci do curenja, pozara i sl. Sta je sa praznjenjem, kako da znam da nije pala ispod 3V? Ili elektronika u Convoyu ne da da se isprazni ispod odredjene granice?

Većina punjača sasvim ok odradi prekid punjenja kada napune bateriju, gorepomenuti litokala punjač je vrlo dobar recimo, jedino oni punjači iz pomenutih all in one setova sa buvljaka umeju da trokiraju i nisu baš bezbedni (iskustvo). Kod pražnjenja se pouzdaš u lampu pa kad kupuješ pročitaš da li lampa ima zaštitu baterije. Opet, one all in one lampe nemaju nikakvu zaštitu baterije pa ako ostaviš lampu upaljenu ili se slučajno upali u torbi i ne primetiš na vreme, možeš da baciš bateriju.

Bolja opcija je osloniti se na lampu jer zaštita u baterijama obično prekida na 2.5V (idealno bi bilo kada bi prekinula na tipa 2.8V - 2.9V).

• 0

profilepic.gif

#2592 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 01:06 AM

Pa videces kada opadne intenzitet osvetljenja tada je za punjenje..koliko sam iz iskustva zakljucio. Idealno bi bilo da imas voltmetar pa da izmeris kada ocenis da je za punjenje i znaces otprilike sledeci put dokle da ides
  • 1

#2593 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 September 2017 - 09:36 AM

ThorFire navodno isključuje na 2.8 nisam još testirao. Sad kad konačno bude više mraka izmeriću najzad autonomiju i da li zaštita radi dobro, pratiću i stanje unimerom. Imam dve ćelije, Samsung rozu 2600 mAh kupljenu polovnu i novu Panasonic 3400 mAh. I jedna i druga traju ludački dugo, moraće da se sabira vreme i ko zna koliko će trebati dana, nedelja da potrošim i kompletiram test. Koristiću isključivo high mod. Jedna rezervna ćelija u torbici ili džepu zauzima izuzetno malo a miran si i za duže brevete ako treba. Kakve crne AA baterije, to je istorija. Na većinu vožnji ni ne nosim rezervnu ćeliju jer ne mogu da se potroše, punim jednom ili dvaput mesečno.

• 0

#2594 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 September 2017 - 11:56 AM

ThorFire navodno isključuje na 2.8 nisam još testirao. Sad kad konačno bude više mraka izmeriću najzad autonomiju i da li zaštita radi dobro, pratiću i stanje unimerom. Imam dve ćelije, Samsung rozu 2600 mAh kupljenu polovnu i novu Panasonic 3400 mAh. I jedna i druga traju ludački dugo, moraće da se sabira vreme i ko zna koliko će trebati dana, nedelja da potrošim i kompletiram test. Koristiću isključivo high mod. Jedna rezervna ćelija u torbici ili džepu zauzima izuzetno malo a miran si i za duže brevete ako treba. Kakve crne AA baterije, to je istorija. Na većinu vožnji ni ne nosim rezervnu ćeliju jer ne mogu da se potroše, punim jednom ili dvaput mesečno.

AA punjive baterije su uglavnom oko 2000 mAh. Što znači da bi, pošto obično idu po dve, trebalo da imaju oko 4000 mAh kapacitet.

Cena za komad je oko 300 din. Punjač je oko 1000. Baterije većeg kapaciteta su skuplje i brže gube kapacitet, tako da je pitanje koliko su isplative.

Kakva je situacija sa tim ćelijama (18650?) ?  Koliko košta pristojna takva baterija, koliko punjač (ili se obično dobija uz lampu)/uređaj?

• 0

#2595 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 02 September 2017 - 12:58 PM

NiMH baterija je 2000mAh ali na 1.2V (1.4V max) dok je recimo Sanyo 18650 baterija kapaciteta 3500mAh ali je 3.7V (4.2V max) što je velika razlika.

Led diode reda XPG/XML/XPL rade na 3.2 - 3.7V  tako da moraš imati dve AA NiMH baterije ali one idu u seriju ne paralelno, da bi dobio ~3V ali ti kapacitet ostaje 2000mAh, ne duplira se, ako hoćeš dupli kapacitet trebaju ti 4 baterije u 2S2P konfiguraciji...

Takođe kad koristiš dve AA baterije njihov napon mora malo da se digne da bi dioda lepo radila tako da se tu koristi bust elektronika koja u principu više opterećuje baterije nego buck elektronika koja reguliše bateriju sa većim naponom (4.2V) na ono što je potrebno diodi.

Jedan hipotetički primer: recimo ako hoćeš da diodi proslediš 3.5V / 1A ti iz dve AA baterije moraš povući tipa 3V (tj. 2.8V jer više od toga ne daju) i 1.5A a ako koristiš li-ion bateriju koja je na 4V i isto hoćeš diodi da proslediš 3.5V / 1A ti iz baterije možeš da povučeš tipa 500mA (0.5A)... 1.5A više opterećuje bateriju nego 0.5A što znači da je i brže troši a ako dodaš još i to da više opterećuješ baterije sa manjim kapacitetom onda je jasno zašto su AA lampe otišle u zaborav, naravno pričamo ovde o "pravim" lampama tipa 300-400 lumena pa na više, one gumene igračke-bljeskalice i dalje rade na CR dugmetaste baterije jer im više od toga ni ne treba...

Cenovno gledajući, 4 NiMH baterije + punjač za 4 baterije izađu možda isto kao 1-2 li-ion baterije + punjač za jednu bateriju.

• 2

profilepic.gif

#2596 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 September 2017 - 01:17 PM

Super objašnjeno, hvala.  n2:drinks

Uz rezervu po pitanju "dupliranja kapaciteta". Koliko se razumem, dve baterije vezane redno u odnosu na jednu bateriju, pri istoj snazi potrošača daće uvek veći kapacitet. Ali razumem šta hoćeš da kažeš - dve baterije kapaciteta od po 2000 mAh napona po 1,2 V vezane redno, neće imati ni blizu kapacitet jedne baterije od 3500 mAh napona 3,7 V.

• 0

#2597 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 02 September 2017 - 01:24 PM

AA punjive baterije su uglavnom oko 2000 mAh. Što znači da bi, pošto obično idu po dve, trebalo da imaju oko 4000 mAh kapacitet.

Cena za komad je oko 300 din. Punjač je oko 1000. Baterije većeg kapaciteta su skuplje i brže gube kapacitet, tako da je pitanje koliko su isplative.

Kakva je situacija sa tim ćelijama (18650?) ?  Koliko košta pristojna takva baterija, koliko punjač (ili se obično dobija uz lampu)/uređaj?

paralelno 2x 1.2v 2000mAh( 1.2V,4000mAh) serija 2x1.2v 2000mAh(2.4v,2000mAh)

• 0

#2598 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 02 September 2017 - 01:24 PM

RV-battery-in-series-and-parallel.jpg

• 0

profilepic.gif

#2599 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 September 2017 - 01:47 PM

RV-battery-in-series-and-parallel.jpg

12v sa 200 Ah daje istu snagu jao 24v na 100 Ah. :)

Ali razumeo sam sta hoces da kazes.

Dve baterije od N mAh i X Volti imace duplo veci kapacitet od jedne takve, kako god ih vezao. Ali nece imati veci kapacitet od baterije kapaciteta N mAh i 2X volti.

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

#2600 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Postavljeno 02 September 2017 - 02:01 PM

Nisi skapirao... diode rade na nekoj voltazi. Ne mozes da vezes 24v i 100mah i da kazes da daju isto..................kao i 12V i 200mah.........
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika