Jump to content

Photo

Razne LED lampe, sve o njima

• Please log in to reply
4298 replies to this topic

#201 bobale

bobale
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1061 posts
  • LocationLeskovac

Posted 27 July 2010 - 08:15 AM

Pa nisu se šalili, lepo je rešeno hlađenje :).
  • 0
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen ;)

#202 dukovic

dukovic
  • Members
  • 2 posts

Posted 27 July 2010 - 03:18 PM

Pa de nadje sada tu? Jel isto na pijacu? Konstrukcija je ista samo imaju modove ili je drugacija (mislim na ovo zumiranje)?
  • 0

#203 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Posted 27 July 2010 - 03:50 PM

Ja pitah konkretno za mesto, gde si kupio i sl? Nema odgovora. :?
  • 0

#204 skylimit

skylimit
  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • LocationBeograd

Posted 27 July 2010 - 05:53 PM

^Napisao je gde je on kupio.

Ja sam pazario u NS na najlon pijaci. :D Sme link? :D

• 0
-

#205 Timmy

Timmy
  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 28 July 2010 - 07:46 AM

Pa de nadje sada tu? Jel isto na pijacu? Konstrukcija je ista samo imaju modove ili je drugacija (mislim na ovo zumiranje)?

Pa na istom mestu gde i prvu! :D Konstrukcija je identicna, ali je drugaciji(manji) LED unutra pa donekle bolje baca kada se skroz razvuce. Po kolicini svetla su tu negde. I naravno ima modove.. 8)
  • 0

#206 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 01 August 2010 - 02:58 PM

Da li neko ima iskustava sa sistemom bezkontaktnih dinama (princip magnetne indukcije)? Ovo mi se baš dopalo nema zezanja sa baterijama http://www.envirogad... ... -lamp-kit/.
  • 0

#207 Sherif_Gile

Sherif_Gile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 566 posts
  • LocationNiš

Posted 01 August 2010 - 03:14 PM

Motalo mi se po glavi da napravim tako nešto, sad ne mogu da se setim zašto sam batalio. Ideja je bila da na disk za kočnicu nalepim neodmijumske magnete i da zakačim kalem za šipku od rama. Odatle žice idu na grec pa stabilizator napona i onda na punjive baterije sa kojih dalje vučem struju za svetlo. Koristim V-brake tako da mi ne bi smetalo da imam disk koji ne služi za kočenje.
  • 0
Svi vi koji hoćete da menjate ljude oko sebe uzmite gibanj od kamiona i tek kad budete naučili kako da ga ispravite pokušajte da ispravljate ljude

Neka moja piskaranja http://ja-pisem-posl...i.blogspot.com/

#208 Druid

Druid
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 668 posts
  • LocationSvilajnac

Posted 01 August 2010 - 06:09 PM

Motalo mi se po glavi da napravim tako nešto, sad ne mogu da se setim zašto sam batalio. Ideja je bila da na disk za kočnicu nalepim neodmijumske magnete i da zakačim kalem za šipku od rama. Odatle žice idu na grec pa stabilizator napona i onda na punjive baterije sa kojih dalje vučem struju za svetlo. Koristim V-brake tako da mi ne bi smetalo da imam disk koji ne služi za kočenje.

Mnogo ce ti mesta sve to zauzeti... Zasto ne bi direktno povezao bez baterija? znas li mozda koliku struju generises tako?
  • 0
Potpis

#209 Sherif_Gile

Sherif_Gile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 566 posts
  • LocationNiš

Posted 01 August 2010 - 06:45 PM

Neće mnogo, ovo je slika magneta u manje-više prirodnoj veličini:

Postavljena slika

Elektronika za ispravljač i stabilizator staje u kutiju od šibica. Može da se poveže i direktno ali to znači da će svetlo da nestane kad se zaustavim ili kad idem polako. Nemam pojma koliki napon i struju ovako nešto može da napravi ali može sigurno više nego dinamo.

Skontao sam da magneti ne mora da se lepe na disk, mogu da se vežu za žice.
  • 0
Svi vi koji hoćete da menjate ljude oko sebe uzmite gibanj od kamiona i tek kad budete naučili kako da ga ispravite pokušajte da ispravljate ljude

Neka moja piskaranja http://ja-pisem-posl...i.blogspot.com/

#210 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 01 August 2010 - 07:12 PM

Mnogo ce ti mesta sve to zauzeti... Zasto ne bi direktno povezao bez baterija? znas li mozda koliku struju generises tako?

Svi ovakvi sistemi (bazirani na magnetnoj indukciji) daju premalo struje da bi se direktno povezali na potrošača, uvek ali baš uvek u svim projektima koje sam odgledao a neke su radili ljudi koji su godinama ovo proučavali i teorijski i praktično, su koristili baterije... U ovom slučaju baterija daje "konstantno" isti intenzitet svetla a dinama dopunjava baterije stalno ali nejednakim intenzitetom, ono što su napisali da je dovoljno ići 15km/h je mačku o rep, probajte pa ćete shvatiti da to nije baš tako, mora prilično brzo da se vozi da bi se postigli iole vredni pomena efekti, mnogo bi se dobilo kada bi se magneti (znatno više njih) ugradili u felnu jer se felna mnogo više pomera nego recimo rotor...
U svakom slučaju, da ne filozofiramo, da je ovaj sistem iskoristiv zar ne mislite da bi bio široko zastupljen?
P.S. Prave neodijumske magnete je veoma teško kupiti kod nas u željenom obliku a nisu ni jeftini, niti se treba igrati s njima je možete lepo da se povredite. Megneti iz hard diskova su dobri za experimentisanje i igranje ali za bilo kakav ozbiljniji projekat nisu dobri, zaboravite na njih...

Ako vas zanima više, potražite na youtubetu: "Perendev motor". :D zanimljiva stvar
  • 1

profilepic.gif

#211 Druid

Druid
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 668 posts
  • LocationSvilajnac

Posted 01 August 2010 - 08:05 PM

Bas sam zbog toga i pitao, ali ako vec pokusava tako nesto onda predlazem vise magneta (javlja se pitanje balansa tocka i sa jednim !?) i baterija od bezicnog fiksnog telefona, ona ima veliku strujnu kapacitativnost a malu fizicku zapreminu ;) to su na ona blister pakovanja od 3 baterije... javi sta si uradio, mada bih stvarno voleo da cujem kolika se to struja generise tacno u amperima... tj miliamperima u ovom slucaju :roll:
  • 0
Potpis

#212 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 01 August 2010 - 08:14 PM

A da li bi se problem snabdevanja potrošača (LED diode) mogao rešiti postavljanjem kondezatora? I još jedno pitanje kako funkcionišu fabričke diname u prednjoj glavi? Ja sam bio ubeđen da da rade na principu magnetne indukcije, možda grešim nisam nikada otvarao ni jednu.
  • 0

#213 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 01 August 2010 - 08:28 PM

Zaboravih da stavim ovaj link to je neka kućna budževina :) može to i lepše da se odradi :D stavi se malo bolji namotaj ili više njih e tek bi tad bila buževina :wink: i min. 3 magneta i obavezno kondezator. Mada sve je ovo teorija valjalo bi se to probati napraviti, a i pitanje kako bi funkcionisalo u praksi. Namotaj i ostale komponente osetljive na vodu morale bi se zaštiti.
  • 0

#214 Druid

Druid
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 668 posts
  • LocationSvilajnac

Posted 01 August 2010 - 09:03 PM

Radim u firmi koja se bavi uvozom i prodajom elektronika tako da delova ima, ali treba ipak uraditi prototip za probu. Mada, ja sam za varijantu da lepo kupis svetla stavis i teras, ima led varijanta gde su diode sa jakim osvetljajem i stvarno nesto vise od toga ne treba, bar meni kao rekreativcu. Za sve ozbiljnije stvar, predlazem neki mini akumulator, skoro mi je kroz ruke prosao akumulator koji je velicine 10x10x10 i on bi radio sigurno lepo... opet, stvar ukusa je to, ja nikad ne bi stavljao aku na bajs. Sto se tice zastite od vode, postoje kutije u kojima se pakuje elektronika, velicine koje trenutno znam da imam u firmi neke najmanje su 100x60x25...
  • 0
Potpis

#215 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 01 August 2010 - 09:46 PM

Ja sam odlučio da to baš uradim na napravim prototip pa da vidim imam neki namotaj od starog releja, magnete iz HD, LED diode, treba mi još samo kondezator od nekih 15 uF i ono najbitnije vreme :)
  • 0

#216 Druid

Druid
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 668 posts
  • LocationSvilajnac

Posted 01 August 2010 - 09:48 PM

sto 15 mikrofarada bas? da si blizi poklonio bi ti jedan :P
  • 0
Potpis

#217 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 01 August 2010 - 10:13 PM

Moja greška nije 15 nego 4700 uF nisam mnogo omašio :lol: tako je stavio ovaj lik sa vido snimka koji sam postavio kako je on došao do te matematike ne znam. Kada napravim eksperiment javljam se da li sam uspeo, ako nema odgovora neko duže vreme onda nisam uspeo :)
  • 0

#218 Druid

Druid
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 668 posts
  • LocationSvilajnac

Posted 02 August 2010 - 07:06 AM

Moja greška nije 15 nego 4700 uF nisam mnogo omašio :lol: tako je stavio ovaj lik sa vido snimka koji sam postavio kako je on došao do te matematike ne znam. Kada napravim eksperiment javljam se da li sam uspeo, ako nema odgovora neko duže vreme onda nisam uspeo :)

4700 je standardna velicina koju mozes da nadjes a da je najveca ako je u pitanju elco, kada budes trazio nadji na 16 volti zbog same velicine. Javi sta si uradio !
  • 0
Potpis

#219 lowzo

lowzo
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 06 August 2010 - 01:32 AM

nisam znao gde ovo da postujem, izvinjavam se ako je bilo

http://www.nightbrighttyre.com/
  • 0

#220 wiseman

wiseman
  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts

Posted 11 August 2010 - 06:51 PM

Ljudi ništa treutno od eksperimenta sa bezkontaktnom dinamom, maznuli mi bajs :(
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users