Lampu već imam, pišem samo fw za nju.
Izrada hardvera kod nas je oko 9-10 puta skuplja nego u kini + niko kod nas nema mogućnost da odradi taj završni kvalitet kakav mogu kinezi da odrade a da pritom onih 10 puta ne postane 15 puta... Naravno ovde pričamo o kvalitetnoj izradi i kvalitetnim komponentama, ne o kopiji kopije Sipika od 5$, dok realizacija custom ideje za lampu u kini zahteva MOQ od 500 komada što bi značilo pljunuti nekih 6000$ odjednom + usluga firme koja bi to uvezla pošto ja nemam firmu, a to je oko 10% + carina i pdv + ekološka taksa a, verovali ili ne, potrebna je i dozvola ministarstva odbrane da je lampa sigurna za upotrebu i ne može biti upotrebljena kao oružje!!! (da da, raspitao sam se, prosto da čovek ne veruje, verovatno je onaj koji je pisao ove zakone/uredve gledao Bornov identitet pa je video da i zihernadla može da posluži kao smrtonosno oružje ) u tu cifru nije uračunata elektronika tj. drajver kako bi se izbegla obaveza atestiranja (što traje minimum 2 meseca kod nas) ..
Sve u svemu bez jedno 10.000$ ne treba ni razmišljati o tom biznisu...
Dakle, lampe sa 2x18650 side by side nisu baš tako česte, recimo Fenix TK35, TK35UE, Fenix LD50, Nitecore EC4x, P36 isl, ima i el čipo verzija nešto na foru kopije fenixa LD50 ali ne mogu da se setim kako se zove. Nijedna od njih nije recharge-bilna, ova funkcija je uglavnom rezervisana za lampe sa integrisanim baterijama tipa Fenix BC30R...
U jeftinijem rangu bi možda i mogla da se nađe lampa sa dve baterije paralelno i konektorom za punjenje zato što se u tom rangu ne vodi toliko računa o kvalitetu punjenja, lampe obično nemaju nikakau kontrolu punjenja već su baterije direkton povezane na konektor koji kada se ušteka isključi ostatak elektronike a za punjenje se (najčešće) koristi klasičan 8.4V li-ion punjač koji ide uz solarstorm lampe recimo.
Mislim da će biti teško pronaći lampu koja ima dve baterije paralelno, integrisanu opciju punjenja i pride power bank opciju.
Pre svega kada koristiš dve baterije onda je bolja opcija da one budu vezane serijski (nevezano što stoje jedna do druge paralelno) znači da daju 8.4V jer tako drajveru omogućavaš konstantnu regulaciju napona, kada se koriste dve baterije vezane paralelno, znači 4.2V drajver će regulisati napond sve dok se V baterija ne poklopi sa Vf diode tj. recimo oko 3,2 - 3,4V posle toga će samo da propušta. Nego da ne tupim ono sa 8.4V je bolja varijanta međutim ako hoćeš power bank opciju moraš koristiti paralelnu vezu tj. 4.2V što znači da žrtvuješ efikasnos lampe zarad PB funkcija koje same po sebi nisu baš efikasan sistem transfera energije jer power bankovi moraju da dižu datih 4.2V ili još gore ako su baterije delom istrošene pa se diže sa recimo 3.5V na 5V za USB standard (jer da bi na izlazu USB porta dobio 2A @ 5V step up konverter mora iz baterija koje su na 3.5V da povuče tipa 3A ili 4A @ 3V, ovo je samo grubi primer, mrzi me da guglam tačne vrednosti) a zatim kad u taj USB port uštekaš telefon on mora da tih 5V spusti na 4,2V jer je i u telefonu li-po baterija koja se puni do 4.2V. pominjao sam ovo pre par stranica, čini mi se...
U suštini ta opcija power banka je kao mašina za pranje i sušenje u jednom aparatu, platiš odprilike kao da si kupio dva odvojena aparata a nema tu efikasnost kao što imaju samostalne mašine, ono što si možda platio manje izgubiš na većoj potrošnji i jedino je opravdano ako baš baš nemaš mesta za dva aparata ...
Ni ja nisam nešto preterano ljubitelj klasičnog strobo režima ali sam iz iskustva naišao na jednu situaciju kada je veoma koristan, povremeno, 1-2 puta nedeljno se vozam po kombinovanoj pešačko-biciklističkoj stazi, naravno pešaci ko pešaci zabole ih patka, njih dvoje se rašire na stazi širokoj 2 metra i ako ideš u istom pravcu kao i pešaci velika je verovatnoća da te neće primetiti dok im ne priđeš na 10 metara a ako ideš 20km/h što nije neka velika brzina, dok se oni okrenu da vide šta je u pitanju zatim pokenu dupe na razmišljanje, obrade informacije, pošalju ih iz dupeta u glavu i konačno odreaguju, 10 metara jednostavno nije dovoljno. E za takve situacije jedna lampu samo sa nešto sporijim strobo režimom i to na max je odlično rešenje i kad vidim tako pešake ja pustim lampu da blica, kad sam im već blizu i vidim da su se pomerili isključim strobo i ostavim samo konstantno osvetljenje, naravno, ovo može da se reši i zvoncetom