Jump to content

Photo

Razne LED lampe, sve o njima

• Please log in to reply
4298 replies to this topic

#2161 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 20 July 2016 - 09:19 PM

Lampu već imam, pišem samo fw za nju.

Izrada hardvera kod nas je oko 9-10 puta skuplja nego u kini + niko kod nas nema mogućnost da odradi taj završni kvalitet kakav mogu kinezi da odrade a da pritom onih 10 puta ne postane 15 puta... Naravno ovde pričamo o kvalitetnoj izradi i kvalitetnim komponentama, ne o kopiji kopije Sipika od 5$, dok realizacija custom ideje za lampu u kini zahteva MOQ od 500 komada što bi značilo pljunuti nekih 6000$ odjednom + usluga firme koja bi to uvezla pošto ja nemam firmu, a to je oko 10% + carina i pdv + ekološka taksa a, verovali ili ne, potrebna je i dozvola ministarstva odbrane da je lampa sigurna za upotrebu i ne može biti upotrebljena kao oružje!!! (da da, raspitao sam se, prosto da čovek ne veruje, verovatno je onaj koji je pisao ove zakone/uredve gledao Bornov identitet pa je video da i zihernadla može da posluži kao smrtonosno oružje :D ) u tu cifru nije uračunata elektronika tj. drajver kako bi se izbegla obaveza atestiranja (što traje minimum 2 meseca kod nas) ..

Sve u svemu bez jedno 10.000$ ne treba ni razmišljati o tom biznisu...

Dakle, lampe sa 2x18650 side by side nisu baš tako česte, recimo Fenix TK35, TK35UE, Fenix LD50, Nitecore EC4x, P36 isl, ima i el čipo verzija nešto na foru kopije fenixa LD50 ali ne mogu da se setim kako se zove. Nijedna od njih nije recharge-bilna, ova funkcija je uglavnom rezervisana za lampe sa integrisanim baterijama tipa Fenix BC30R...

U jeftinijem rangu bi možda i mogla da se nađe lampa sa dve baterije paralelno i konektorom za punjenje zato što se u tom rangu ne vodi toliko računa o kvalitetu punjenja, lampe obično nemaju nikakau kontrolu punjenja već su baterije direkton povezane na konektor koji kada se ušteka isključi ostatak elektronike a za punjenje se (najčešće) koristi klasičan 8.4V li-ion punjač koji ide uz solarstorm lampe recimo.

Mislim da će biti teško pronaći lampu koja ima dve baterije paralelno, integrisanu opciju punjenja i pride power bank opciju.

Pre svega kada koristiš dve baterije onda je bolja opcija da one budu vezane serijski (nevezano što stoje jedna do druge paralelno) znači da daju 8.4V jer tako drajveru omogućavaš konstantnu regulaciju napona, kada se koriste dve baterije vezane paralelno, znači 4.2V drajver će regulisati napond sve dok se V baterija ne poklopi sa Vf diode tj. recimo oko 3,2 - 3,4V posle toga će samo da propušta. Nego da ne tupim ono sa 8.4V je bolja varijanta međutim ako hoćeš power bank opciju moraš koristiti paralelnu vezu tj. 4.2V što znači da žrtvuješ efikasnos lampe zarad PB funkcija koje same po sebi nisu baš efikasan sistem transfera energije jer power bankovi moraju da dižu datih 4.2V ili još gore ako su baterije delom istrošene pa se diže sa recimo 3.5V na 5V za USB standard (jer da bi na izlazu USB porta dobio 2A @ 5V step up konverter mora iz baterija koje su na 3.5V da povuče tipa 3A ili 4A @ 3V, ovo je samo grubi primer, mrzi me da guglam tačne vrednosti) a zatim kad u taj USB port uštekaš telefon on mora da tih 5V spusti na 4,2V jer je i u telefonu li-po baterija koja se puni do 4.2V. pominjao sam ovo pre par stranica, čini mi se...

U suštini ta opcija power banka je kao mašina za pranje i sušenje u jednom aparatu, platiš odprilike kao da si kupio dva odvojena aparata a nema tu efikasnost kao što imaju samostalne mašine, ono što si možda platio manje izgubiš na većoj potrošnji i jedino je opravdano ako baš baš nemaš mesta za dva aparata ...

Ni ja nisam nešto preterano ljubitelj klasičnog strobo režima ali sam iz iskustva naišao na jednu situaciju kada je veoma koristan, povremeno, 1-2 puta nedeljno se vozam po kombinovanoj pešačko-biciklističkoj stazi, naravno pešaci ko pešaci zabole ih patka, njih dvoje se rašire na stazi širokoj 2 metra i ako ideš u istom pravcu kao i pešaci velika je verovatnoća da te neće primetiti dok im ne priđeš na 10 metara a ako ideš 20km/h što nije neka velika brzina, dok se oni okrenu da vide šta je u pitanju zatim pokenu dupe na razmišljanje, obrade informacije, pošalju ih iz dupeta u glavu i konačno odreaguju, 10 metara jednostavno nije dovoljno. E za takve situacije jedna lampu samo sa nešto sporijim strobo režimom i to na max je odlično rešenje i kad vidim tako pešake ja pustim lampu da blica, kad sam im već blizu i vidim da su se pomerili isključim strobo i ostavim samo konstantno osvetljenje, naravno, ovo može da se reši i zvoncetom :D

• 0

profilepic.gif

#2162 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 20 July 2016 - 09:32 PM

za pesake vise volim da me ne skontaju dok ne prodjem. kad zvonim, nikad ne znam na koju ce stranu skociti i kada.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2163 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 20 July 2016 - 09:41 PM

a, to je posebna priča, očekuješ da će biti toliko inteligentni da se pomere ulevo, svi, međutim jedan se pomeri desno, drugi levo i ostave ti sredinu ](*,) treba ih baš rano upozoriti da bi imali vremena da razmisle :)

• 0

profilepic.gif

#2164 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5513 posts

Posted 20 July 2016 - 09:59 PM

...međutim jedan se pomeri desno, drugi levo i ostave ti sredinu...

osim ako ih nema troje :)

• 0

#2165 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 20 July 2016 - 10:13 PM

u tom slučaju možeš da biraš kojeg ćeš da gaziš n2:Heristical

• 0

profilepic.gif

#2166 zare

zare
  • Members
  • 4296 posts

Posted 29 July 2016 - 02:29 PM

Treba mi jedno pojasnjenje o (naravno) kineskom punjacu za 18650 baterije. Elem, drug kupio lampu pre godinu ili dve i nije je koristio. Kada se baterija stavi na punjac sija samo zeleno svetlo, punjac nije ukljucen u struju. Vidi se da ima i crveno, upali se na kratko kada se baterija stavlja ili skida mada ne uvek. 

Jedna baterija ima 2,8 a druga 3,9 V sto se lako primeti i po jacini svetla. 

Kako taj punjac uopste radi? Da li treba da sija crveno pa upali zeleno kada se napuni (u sta cisto sumnjam)? Ova baterija sa 2,8 V je bila par sati na punjenju i samo je pala na 2,6 V posle toga. Kada je stajala neko vreme van punjaca vratila se na 2,8. 

Ovu drugu sam probao da punim na kratko i ne menja napon. Nisam smeo duze da je drzim da se ne isprazni kao prva, da covek moze bar nju da koristi dok je jos puna.

Punjac je ovaj sa slike.

Attached Thumbnails

• IMG_6126-.jpg

• 0
.

#2167 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Posted 29 July 2016 - 02:37 PM

Kada se baterija stavi na punjac a punjac nije ukljucen u struju ne treba da sija nista na punjacu. Kada se prazna baterija stavi na punjac koja treba da se napuni sija crveno svetlo sve dok se ne napuni skroz onda to crveno predje u zeleno svetlo sto znaci da je baterija napunjena do kraja.

Punjac je 0 kvaliteta, nebezbedan je i cesto crkava, zaobilaziti u sirokom luku.

Da li i baterije nisu koriscene godinu, dve dana ili samo ta lampa ?

• 0

#2168 zare

zare
  • Members
  • 4296 posts

Posted 29 July 2016 - 03:05 PM

Nista nije korisceno. Baterija koja je bila u lampi je ova sa manjim naponom. Ukljucivano je onako da se isproba i tako je stajalo ko zna od kada. Nikada nije punjena ni jedna baterija niti isproban punjac. Druga baterija, sa vecim naponom, do danas nikada nije ni stavljena u lampu. 

• 0
.

#2169 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Posted 29 July 2016 - 03:11 PM

Imam ja isti i punjac a verovatno su iste i baterije :)

Uglavnom je to krs, treba naci bar pristojnu bateriju jer ove od domacih kineza nista ne valjaju.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 0

#2170 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Posted 29 July 2016 - 03:14 PM

Pitanje je da li ce uopste neki krsteniji punjac i uspeti da napuni tu bateriju sada buduci da toliko dugo stoji i da je pala ispod 3v, tako da ja bih nju bacio odmah.
Sto se tice druge ukoliko je kineska kopija Ultrafire ili Bailong, ART ili tako neka i nju bih bacio, em ima ocajan kapacitet kada je nova a prilikom tako dugog stajanja ko zna na sta se svela sada.
  • 0

#2171 zare

zare
  • Members
  • 4296 posts

Posted 29 July 2016 - 03:20 PM

Bailong je baterija. Nije problem da je dignem preko 3 volta (punjacem koji ima regulaciju napona i struje) da bi njen punjac mogao da je puni. Vazno mi je bilo da znam da li je punjac ispravan ili ne. Posto nije morace da se nadje neki drugi. Pogledacu temu u nazad da vidim sta valja od punjaca, secam se da je bilo dosta price i o njima i o dobrim baterijama. 

Ako se dobro secam, da se obavezno kupi baterija sa zastitom od prevelikog punjenja i praznjenja.

• 0
.

#2172 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Posted 29 July 2016 - 03:27 PM

Skroz napunjena 18650 baterija je 4.2v. Punjac ako ti se ponasa kako si opisao, baci ga. Moje misljenje je da nije vredno ni truda ni ulozenog vremena zezati se sa tim baterijama, cak i da uspes da je podignes preko 3v ta baterija ti je neupotrebljiva ili nece da radi nikako ili ce ti raditi lepo max 10 minuta i cao. Mada mislim da je ona davno produvala.

Punjac dobar sa dva kanala tesko ispod 15e da mozes da kupis kod nas. Baterija pozeljno, mada bolje lampe imaju ugradjenu zastitu pa one pocnu da blinkaju kada baterija dostize kriticni prag tako da korisnik zna kada je vreme da prestane sa upotrebom baterije, ako to lampa nema onda baterija sa zastitom ili bez ali da se pazi jednostavno.

• 0

#2173 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 29 July 2016 - 03:29 PM

Za tu lampu obavezno baterija sa zaštitom, nema "samo pazi" kako se svetlo smanjuje tako se i oči prilagođavaju, već sam ovo objašnjavao, a u momentu kad shvati da je baterija prazna jer je svetlo baš baš palo tada je već prekasno...

Problem kod tih lampi što dolaze u paketu sa prikazanim punjačem i sumnjivim baterijama je što vlasnik često hoće da iskoristi lampu, opravdano, ipak je plaćena, ali kad mu kažeš da kupi recimo panasonic NCR18650B zaštićenu bateriju to je 1000 din + dobar punjač za jednu bateriju to je plus još oko 1200 din i na kraju to izađe više nego što je taj komplet sa lampom, punjačem i baterijama koštao a i dalje ima sranje lampu...

Onda vlasnik pita, pa hajde da apgrejdujemo lampu, da ugradimo novu elektroniku, nema problema 600 din ali džaba kad nemože jer nova elektronika tela diodu na 3A a ona je tako pravljena, lampa, da zbog vrlo ložeg zoom mehanizma nema mogućnost disipacije toplote tako da bi nova elektronika pregrejala diodu koja bi sama sebe odlemila i to je to, znači džaba da kupuješ kvalitetne baterije i kvalitetan punjač za nekvalitetnu lampu a opet baciti lampu samo zato što je šit nije rešenje, sem ako nije dobijena na poklon tj. nije ništa plaćena.

U takoj situaciji najveći broj se opredeljuje da ostane na tome što ima, bez apgrejda...

• 0

profilepic.gif

#2174 zare

zare
  • Members
  • 4296 posts

Posted 29 July 2016 - 03:34 PM

Ok ljudi, hvala. Prenecu pa neka covek resava sta ce dalje i kako. 

• 0
.

#2175 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Posted 29 July 2016 - 03:41 PM

ali kad mu kažeš da kupi recimo panasonic NCR18650B zaštićenu bateriju to je 1000 din + dobar punjač za jednu bateriju to je plus još oko 1200 din i na kraju to izađe više nego što je taj komplet sa lampom, punjačem i baterijama koštao a i dalje ima sranje lampu...

n2:hahaha   n2:hahaha   n2:hahaha

@Zare

Imas za 400 din na KP Panasonic nezasticene baterije prodaje covek, proizvodnja novembar 2015, sad ne znam kakve su jesu dosta dugo stajale, ali ako su pravilno skladistene opet ce da rasture te Bailong. Punjac imas 10e za jednu bateriju, tako da svakako bolje mu je da kupi nesto kvalitetnije bar ce da zna za sta je dao pare i sluzice ga, eto toliko.

• 0

#2176 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 29 July 2016 - 06:45 PM

Ne kapiram, šta je smešno?

Jesi li popravljao nekad takve lampe? Ja jesam, u 90% slučajeva ispod diode je rupa, znači nikakav hladnjak, ništa što bi odvodilo toplotu od emitera i prenosilo je na kućište lampe (a naravno svi hoće što jaču lampu, 2000 lumena, 3000-5000 sa jednim XML2 emiterom, može, pakuj...). Elektronika se u najgorem slučaju svodi samo na kontakt pločicu, dakle elektronike zapravo i nema, emiter je direktno spojen na bateriju a preživi jedino zahvaljujući tome što je baterija loša pa nemože da isporuči veliki napon i što su žice koje vode do emitera extremno tanke (mada baterija ima najveći značaj). Kada bi u takvu lampu stavio LGHG2 ili Samsung INR30Q dobio bi samo blic i izgoreo emiter... U slučaju da lampa ima više modova onda ima i neku rudimentarnu elektroniku, 3-4 komponente ali nikakvu zaštitu nema recimo od preteranog pražnjenja baterije što bi bio minimu. Ali ljudi vole te jeftine lampe, kolega na poslu me stalno cima za zum-zum lampu i ja onda nabavim onu skuplju od čak 8$, nadajući se da će biti iole bolja i naravno uvek kad dođe i kad je otvorim moram da kažem "šta ti je to trebalo", moram da fabrikujem hladnjak, da menjam elektroniku i to me na kraju izađe skuplje nego sama lampa što je bila a ako ne promenim znam da će je ostaviti upaljenu dok god bude imalo sijala i mogu ja da mu poklanjam baterije svaki dan, uništiće ih sve do zanje ako ne zamenim elektroniku...

• 0

profilepic.gif

#2177 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Posted 29 July 2016 - 11:30 PM

Pa smesna je ta konstatacija, sve sve i na kraju i dalje ima sranje lampu.  n2:Heristical

Nisam nista lose mislio, naprotiv sve se slazem, nas covek bi da dobije lampu koja isijava 1000 pravih lumena za nekih 1000 dinara jos ako imaju punjac i baterija ma iha ha... Ni sam ne znam da li vise da krivim prodavce koji prepisuju sa ambalaze ultra netacne podatke ili ljude koji stampaju te nebuloze, 10 000w, 20 000w, 50 000w, 2000, 3000, 5000 lumena, domet 200-300-500m, kao reflektor itd.

Mada i ljude koji kupuju i njih krivim zato sto nemaju mozga i malo zdrave logike samo da se zapitaju pa gledaj ovaj napisao 50 000w, hmmm, koliko trosi reflektor na Marakani recimo majku mu ? Kako to sranjce moze da potrosi toliko hiljada w, tu nesto nije u redu, bolje da se malo raspitam i preskocim ovo za sada.

Ali sto je najgore to kod nas nije zazivelo u toj meri, pa ljudi su obicno imali ove lampe sa zaruljama ili obicnim led diodicama, pa kada predju cak i na tu krsinu kinesku koja daje oko 200 lumena a jos ima i zum ihajj pa oni puni srece  n2:icone10sr6

Kvalitetna lampa jednostavno ne moze da se nabavi za neku mizeriju od novaca kako se misli, tako je kako je, u lovackoj radnji video sam imaju dva modela jedna je 12k jedna je 20k, sto je opet previse i te lampe sigurno ne opravdavaju tu cenu, ali kada pomenes nekome da treba da se plati za dobru lampu i koliko da plati, dobija ospice, retko ko to zna da dzabe nema ni u babe.

Sto se tice tih jeftinijih lampi ima da se probere i to sa bakarnim hladnjacima jeftinijih, mada su sve sa LB diodama, al sta ces za taj novac bolje i ne moze.

• 0

#2178 grbic

grbic
  • Members
  • 6664 posts
  • LocationZanzibar

Posted 16 August 2016 - 07:08 PM

Sklon eksperimentisanju za crvenu sam pazario kod kineza lampu sa 18650 punjivom baterijom. U kutiji kucni i auto punjac, lampa i baterija. Tri rezima rada, Sasvim solidan zum, oko 50m, na cetvrtini zuma sasvim lepo osvetli 10m ispred. Trenutno jos uvek isprobavam trajanje baterije, do sada dve nocne voznje po sat vremena, jedna pun intenzitet, druga sa pola inetnziteta. Dve mane: greje se, ne toliko strasno, i malo je poduza. Za moje gradske potrebe odlicna :)

IMG_20160816_173054.jpg

IMG_20160816_173101.jpg

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#2179 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 16 August 2016 - 09:20 PM

8000 lumena i 9000W, sad će Sirius imati da kaže koju :)

Ja sam vozio prethodnu noć 4-5 sati sa kineskom x2000 nisam planirao povratak noću pa nisam poneo glomaznu jaku lampu s battery packom.

Definitivno mi treba nešto bolje, ovo je neupotrebljivo čak i sa punim baterijama, ne vidim dobro rupe. Dobra mi je za po kući. Ovako više služi za obeležavanje, što završava i onaj beli silikonac. Ako neko može neka preporuči.

Uslovi su da radi na jednu 18650 ćeliju te da bude mala i kompaktna a ne pendrek dugačka, dakle slična kao x2000. Ali da ima neki valjan emiter recimo XML T6. A autonomija koja mi je potrebna je recimo oko 2 sata (zapravo treba mi za 100km, oko 4h ali bih to rešio rezervnom ćelijom). Znači 2 sata što jačeg svetla. Koliko je to miliampera nemam pojma, mada i to zavisi dosta od kvaliteta i kapaciteta ćelije. Punjač mi ne treba, poručiću onaj mali usb modul. Ćeliju bih isto posebno poručio neku pristojnu. Znači samo je bitna lampa, da bude mala na jednu 18650 i da svetli dva sata mnogo bolje nego x2000 a da je naravno što jeftinija.

• 0

#2180 grbic

grbic
  • Members
  • 6664 posts
  • LocationZanzibar

Posted 16 August 2016 - 09:29 PM

8000 lumena i 9000W, sad će Sirius imati da kaže koju :).

To sta pise na kutiji nema veze s`vezom... Nije to ni proslo pored tih cifara ;)

ne vidim dobro rupe.

Neke naocare za rupe  n2:Heristical

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users