Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#2141 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 11 June 2016 - 09:57 PM

Neće se mnogo usrećiti sa tim baterijama...

• 0

profilepic.gif

#2142 Rendisha

Rendisha
  • Members
  • PipPipPip
  • 93 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 June 2016 - 06:00 AM

Mislim da je ovo lik od koga sam uzimao celije http://www.kupujempr...24407-oglas.htm - "krsteni" kinezi s kojima radi reparaciju laptop baterija. Kapacitet ~ 2.1Ah. Samo mi se nesto cini da je cena skocila, a mozda se i varam... Moze da ih ispunktuje ako treba. Za punjace, bas i nisam pratio cega ima ovdi...

• 0

#2143 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 12 June 2016 - 07:51 AM

baterije smo nasli,evo i punjac

http://www.kupujempr...ter_id=72550203

http://www.kupujempr...ter_id=72550203

• 0

#2144 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 12 June 2016 - 12:20 PM

Значи да бих користио ову лампу потребне су ми две ствари - пуњач и батери пак?

• 0

#2145 Rendisha

Rendisha
  • Members
  • PipPipPip
  • 93 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 June 2016 - 01:38 PM

Treba ti napajanje odredjenog izlaznog napona, sposobno da da struju dovoljne jacine. Da li ces to da vuces iz bakterija, kinezi da ti vrte kurblu ili nesto trece - do tebe je, mada je predvidjeno za li-ion napajanje.

Od ona dva punjaca, ne znam koji pre ne bih uzeo :) Prvim, ima da se okozi dok napuni a drugi deluje kao neki tezak no-name u koji se bas i ne bih pouzdao. Da se korektno napuni, red bi bilo zajedno puniti celije punjacem sa mogucnoscu balansiranog punjenja. Previse puta spomenuh puniti u jednoj recenici  n2:crazy  U svakom slucaju to je vec malo vise para...

• 0

#2146 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 12 June 2016 - 01:39 PM

може ли овај модел да се споји на динамо? :)  n2:2

• 0

#2147 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 12 June 2016 - 07:28 PM

Nemože da se spoji na dinamu, lampa radi na jednosmernu struju a dinama daje naizmeničnu (ako je na dinamu prikačena led lampa onda ima elektroniku u sebi koja to pretvara u jednosmernu a ako je samo sijalica klasična, sa žarnom niti, njoj je svejedno )...

• 0

profilepic.gif

#2148 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 12 June 2016 - 08:59 PM

Хвала људи :-)
  • 0

#2149 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 19 July 2016 - 11:08 PM

Pravim neki firmware za lampe pa ako hoćete, recite šta vama najviše odgovara:

- koliko modova (režima rada) smatrate da je potrebno/dovoljno da lampa ima,

- da li vam više odgovara da režimi kreću od najjačeg ka najslabijem ili obrnuto, od najslabijeg ka najjačem,

- da li vam odgovara da lampa zapamti koji ste režim zadnji koristili ili da uvek krene od prvog režima,

- da li mislite da bi biciklistički "strobo" režim bio koristan (nije u pitanju klasičan strobo režim zbog kojeg će vam svaki nadolazeći automobilista / biciklista / pešak pominjati bližu i daljnju rodbinu već konstantan režim sa povremenim "skokovima" tj. zamislite da lampa radi sa 50% intenziteta 2 sekunde onda u trećoj sekundi 2 puta skoči na 70% pa onda opet 2 sekunde 50%,  ovako nešto : _________/\/\_­­_______/\/\________ donja linija je 50% a pikovi su 70%, i tu može sve da se podešava, 2 sekunda može da bude i 5 sek. umesto 2 blinka može i 3. 4, umesto da skoči na 70% ili 80 ili 100% može da ide i negativno, da se sa 50% smanji na 20% itd.).

- ako imate još nešto što smatrate korisnim slobodno napišite :)

Thanks

• 0

profilepic.gif

#2150 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 20 July 2016 - 12:45 AM

Ako je lampa za bicikl 1 mod, maksimalan snop odmah, stobe odmah ukljucen i tako podesen da impulsima pokazuje ili voltazu baterije ili koliko je vremena ostalo do automatskog gasenja lampe zbog zastite baterije sta god procenis da prosecan vozac bolje razume. Period izmedju vrhova strobo efekta automatski se povecava kako se baterija prazni, u pocetku dok je baterija maksimalnog napona frekvencija vrhova neka bude ucestala a razlika u intenzitetu mala da bi sto vise licilo na "obicno" konstantno isijavanje a kako pada napon baterije smanjuje se frekvencija pojavljivanja vrhova uz sve vecu i vecu razliku u kolicini isijavanja ravnog perioda i vrha signala. Pri svemu ovome strobo konstantno radi u rezimu preko koga je moguce ocitati ili napon ili vreme preostalo do prestanka rada lampe. Ukratko biciklista samo upali lampu i vozi.

• 0

#2151 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 July 2016 - 08:17 AM

Treba najmanje 3 moda.
Prvi mod strob i to da ide pauza 2-3sec pa 3x flash na 50-70% tu mora da bude imperativ stednja.

Drugi mod 50%

Treci mod 100%

I da se pali tim redom, strob najvise treba.

Inace imam lampu kojoj strob radi konstantno i to najvise koristim a kako slabi bateroja sve je veca pauza iznedju flesanja.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 0

#2152 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 July 2016 - 08:51 AM

Мени је стробо потпуно бесмислен, јер ми не осветљава пут и само ми зеза очи. Још горе, после сваког бљескања мрак је још мрачнији.

За модове, да почиње од најслабијег, али да памти последњи изабрани и почиње од њега.

Неки систем указивања на стање батерије. Ово што је Душан рекао звучи ок, само да се зна тачно која учесталост значи рецимо да је остало 50 % батерије. У разним условима осветљености тешко је проценити стање батерије (улично светло, аутомобили, центар града, мрачна шума), па је тешко проценити и да ли је батерија довољно напуњена за предвиђене потребе.

Али, највише од свега би ми било потребно да лампа има додатно дугме за "омиљени" мод. Дакле, без обзира на мењање модова, да једним дугметом увек могу лако да активирам онај који највише користим. Може да буде и у склопу истог дугмета. Нпр, обичан клик пали лампу на последњем моду, али држањем дугмета 1 сек пали се мој омиљени. Када је лампа упаљена, обичан клик гаси лампу и памти последњи мод. Ако се држи 1 сек, тренутни мод се памти као омиљени (са или без гашења лампе, мање је битно). Договорићемо се који проценат ми дођеш за идеју. ;)

• 0

#2153 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 20 July 2016 - 09:04 AM

Strob po mraku smanjuje šansu da budeš uočen (u odnosu na svetlo koje non-stop sija, iste snage) i otežava ostalima procenu tvoje brzine i udaljenosti.

Imao sam više puta situaciju da me ne vide jer u tih pola sekunde kada je svetlo ugašeno vozač stigne da gleda u mom pravcu. Čak me je jedan i stao opomenuti na svetlo, dok nije skontao da imam, samo trepće - nije mu jasno bilo kako me nije video.

Dakle napred bar jedno koje non-stop sija. Bolje od toga je non stop plus strob. Još bolje - dva koja non-stop sijaju.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2154 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 July 2016 - 09:17 AM

Ljudi, o cemu vi pricate, pa necete koristiti strob po mraku, naravno da se ne vidi :)

Strob se koristi kada je smanjena vidljivost da vas ucini upadljivijim.
Meni najvise koristi kada se provlacim izmedju vozila i kada strob blica vozilima odpozadi, vecina ih se odmah sklanja.

• 0

#2155 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 20 July 2016 - 09:30 AM

Pravim neki firmware za lampe pa ako hoćete, recite šta vama najviše odgovara:

- koliko modova (režima rada) smatrate da je potrebno/dovoljno da lampa ima,
- da li vam više odgovara da režimi kreću od najjačeg ka najslabijem ili obrnuto, od najslabijeg ka najjačem,
- da li vam odgovara da lampa zapamti koji ste režim zadnji koristili ili da uvek krene od prvog režima,
- da li mislite da bi biciklistički "strobo" režim bio koristan (nije u pitanju klasičan strobo režim zbog kojeg će vam svaki nadolazeći automobilista / biciklista / pešak pominjati bližu i daljnju rodbinu već konstantan režim sa povremenim "skokovima" tj. zamislite da lampa radi sa 50% intenziteta 2 sekunde onda u trećoj sekundi 2 puta skoči na 70% pa onda opet 2 sekunde 50%, ovako nešto : _________/\/\_­­_______/\/\________ donja linija je 50% a pikovi su 70%, i tu može sve da se podešava, 2 sekunda može da bude i 5 sek. umesto 2 blinka može i 3. 4, umesto da skoči na 70% ili 80 ili 100% može da ide i negativno, da se sa 50% smanji na 20% itd.).
- ako imate još nešto što smatrate korisnim slobodno napišite :)

Thanks

Najbolje da napraviš da je reprograbilna lampa, pa preko npr. PC aplikacije preko USB-a, ili još bolje preko telefona/bluetooth-a, izabereš modove koje hoćeš, i dodatno ih podesiš (npr. za strob mod koliko brzo trepće i na kojim nivoima itd.) :).
  • 0
Pozdrav

#2156 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 20 July 2016 - 10:36 AM

strob samo za dan. slaba vidljivost i noc: bolje da stalno sija.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2157 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 20 July 2016 - 12:36 PM

Ok-ok, vidim da su ukusi različiti :D

Par stvari koje (sad vidim da) su bitne: u pitanju je klasična, mala, kompaktna lampa sa običnim kliky prekidačem (latching prekidač sa on i off stanjem) lampa nema mogućnosti za ugradnju elektronskog tastera koji bi bio potreban za neke od predloženih sistema kontrole.

Neki maximum lampe bi bio 1100-1200 lumena (pravih) ali kako bi izbegao preterano zagrevanje ja ću ići samo do ~800 lumena što kod XML2 diode korespondira sa nekih 2-2.1A potrošnje, s obzirom da bi ovo ispraznilo kvalitetnu bateriju za oko 100 minuta smatram da je neophodno dodati barem jedan slabiji režim tipa 400 lumena (900mA) što je sasvim dovoljno za većinu situacija osim recimo of-road vožnje za šta ova lampa nije ni redivđena...

Napajanje: jedna litijum jonska 18650 baterija ili 18350 shorty.

@Dusan011

batery monitoring nije baš tako lako izvesti a da bude sastavni deo osnovnog režima rada i da bude intuitivan. Ono što sam ja video da trenutno postoji su sledeće dve metode i ove su izdovjene kao poseban režim rada:

- dve serije sporih blinkova od kojih prva označava prvu cifru u voltaži baterije a druga serija drugu cifru, recimo ako je baterija na 4.2V to bi bilo: blink-blink-blink-blink pauza blink-blink. ili

- jedna serija sporih blinkova tipa 5 blinkova = 50%, 8 blinkova = 80%, 10=100%...

Imaš li možda neki primer za ovo što si ti opisao, neki video, lampu koja ima takav režim?

@bakara

OK, ovo je prilično jednostavno izvesti, ako sam dobro shvatio za prvi režim si mislio da lampa bude ugašena 2-3 sekunda a onda tri blica na 50-70%!

@caneee

U vezi dodatnog dugmeta za omiljeni mod: nažalost ovo bi zahtevalo fizičku modifikaciju lampe i ugradnju elektronskog tastera što ja nisam u mogućnosti da uradim zbog apsolutnog minimuma alata i mašina koje posedujem a ako bi se obratio metalostrugaru/alatničaru isl. to bi povećalo cenu lampe za cifru koju kad bi čuo smejao bi se koliko je visoka tako da takva lampa više nikome ne bi bila interesantna. Ideja je na mestu i ja lično preferiram lampe sa elektronskim tasterom (većina ga zove prekidačem, u engleskom je push button za razliku od switch-a) ali hardver koji ja imam ne podržava tako nešto.

Inače najsličnije ovome što si opisao imaju Skilhunt DS15, DS16, DS20, DS21 tako da mislim da bi bio zadovoljan nekom od tih lampi...

@himzo

Lampa koju bi korisnik mogao da reprogramira po želji (bilo putem USB porta ili BT-a) je intrigantna ideja koja mi se mota po glavi već par godina, nažalost ima previše prepreka čije savladavanje zahteva priličnu investiciju što bi se na kraju odrazilo na cenu lampe i opet dolazimo do toga da niko ne bi hteo da plati taj iznos. Obe varijante zahtevaju dodatnu elektroniku, BT verzija više nego USB ali USB zahteva dodatni prostor za elektroniku što trenutni hardver/lampa ne podržava pošto se i sam drajver lampe jedva strpa i nema šanse ugraditi dodatnu pločicu sa bt-tom ili usb portom. Za interni USB port nema mesta a za externi USB port (onaj kojem se pristupa sa spoljašnje strane lampe) je potrebna modifikaciju hardvera koja previše košta. Problem kod BT verzije je što ona zahteva antenu, kada bi ugradio BT modul u isti deo lampe gde se ugrađuje drajver lampe on bi sa svih strana bio oklopljen aluminijumom i ne bi radio, jedina opcija bi bila da se antena stavi oko reflektora koji bi morao da bude plastičan i to bi ti dalo oko 1-2metra dobačaja, ne više. Uglavnom neisplativo je i komplikovano, i na kraju bi opet koštalo više nego što bi kupac bio spreman da plati za opciju koju bi kupac koristio par puta da podesi lampu i posle više ne bi bila korištena.

Pored toga morao bi da menjam drajver koji koristim zato što mikroprocesor ima ograničemu memoriju u koju ne bi stali protokoli za USB ili BT komunikaciju a nije moguće tek tako zalepiti drugi MCU sa više memorije a o komplikovanosti programiranja takvog firmwarea da ne pričam, to nije one man job...

Verovatno si primetio da na tržištu nema puno ovakvih rešenja, štaviše ja znam za samo dva, jedno je Nextorch-ova myTorch serija lampi (http://www.nextorch....&category_id=11) kada pogledaš koliko koštaju i uporediš to sa njihovim performansama biće ti jasno zašto nisi čuo za njih a drugo je FLEX Asgard, obećavajući projekat jednog od kineskih šopova nastao u saradnji sa flashlight entuzijastima koji je spektakularno propao pošto lampa jednostavno nije funkcionisala kako treba (najviše problema je bilo vezano upravo za BT) a koštala je oko 60$ tako da je to bio major fail.

U principu treba se koncentrisati na jednostavna rešenja jer to ubrzava izradu, drži cenu proizvoda pod kontrolom, u principu odgovara većem broju korisnika...

Recimo za štednju baterije ono što ja trenutno koristim je automatsko obaranje intenziteta za 50% kada napon baterije padne na definisani nivo, tipa kad padne na 3.0V lampa smanjuje intenzitet svetla za 50%, to smanjuje naprezanje baterije koja se malo oporavi, skoči iznad 3.0V ali kako potrošnja i dalje ide opet će pasti na 3V i lampa će opet smanjiti output za 50% (to je sad dakle 25% od max) itd. u principu kod ovog rešenja ne ostajete u mraku a pad osvetljenja se definitivno primeti pa je korisniku odma jasno o čemu se radi i da je vreme da se zameni bateriju.  Moguće je i ono klasično rešenje: sporo blinkanje kada je baterija na oko 3V i gaženje na 2.7-2.8V s tim što ceo taj sistem merenja napona baterije nije baš precizan jer bi to zahtevalo ugradnju voltage reference prema kojoj bi MCU mogao da radi komparaciju trenutnog napona baterije pod opterećenjem a to dodatno komplikuje/poskupljuje elektroniku itd...

• 0

profilepic.gif

#2158 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 20 July 2016 - 01:35 PM

Ok verzija spec II mark 3.0 edition 5.35b injection. Na lampi ima dugme kojim biram koliko dugo zelim da lampa sija najjacim mogucim konstantnim snopom za to predvidjeno vreme. 1 sat, 2 sata, 5 sati ili stagod... Okrenem gumbic na 2 sata i lampa dalje sama neka se smara koliko i sta treba da radi da mi obezbedi tih konstantnih 500 lumena u 2 sata voznje. Ako nema dovoljno u bateriji za taj mod neka me odmah obavesti umilnim zenski glasom "Gospodine vase zelje su perverzne, nije ih moguce ispuniti..."

• 1

#2159 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 20 July 2016 - 03:18 PM

@Sirius

Pretpostavljao sam da već ima reprogramibilnih lampi, mada nisam znao. Jedina lampa za koju znam je WF-501B koju imam :). I koliko se secam, unutra je ATtiny13, koji je pin kompatibilan sa ATtiny45/85 koji imaju dovoljno memorije da teraju Arduino i (softverski) USB interfejs, i još bi ostalo pinova za merenje napona baterije. Reprogramiranje bi se onda lako vršilo, jedino je problem izvesti USB konektor. Ili ga jednostavno ostaviti unutra u lampi.

• 0
Pozdrav

#2160 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 July 2016 - 06:41 PM

@sirius
Ti pises samo fw ili pravis celu lampu?
Pitam, posto imam jos neke ideje :)

Lm,
Imperativ je da lampa bude sto manja, i pri tom sto jace da svetli.

Bas sam trazio takvu lampu koja bi koristila 2x18650 (idealno jednu pored druge da ne bi imao pendrek)
A externe baterije su po meni neprakticna stvar.

Da ima konektor za punjenje na sebi, i da pri tom taj isti konektor moze da daje struju za napajanje nekom drugom uredjaju kao power bank.
2x18650 je solidan kapacitet!

A onaj strob sa identifikacijom voltaze u procentima je do jaja ideja, samo bih ja stavio pauzu recimo 2-3 sec pa onda brzi strob 6x za recimo 60, mada i ovo sa dvocifrenim strobom je odlicna ideja.

Spori strob ne radi posao, samo iritira ali je super fora ako strob moze da se iskoristi za jos nesto.

• 0

4 članova čita ovu temu

0 članova, 4 gosta, 0 anonimnih korisnika