Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#2061 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3284 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 02:34 AM

I da se opet složimo oko zajedničke konstatacije, najbolje rešenje zavisi od potreba. :) Naravno da svako voli najbolje i najjače svetlo koje će najduže da svetli, ali to sadašnjom tehnologijom trenutno nije moguće dobiti. Ili je moguće, ali ne još uvek za naše tržište. :) 

Po meni nema svrhe da krećeš na noćnu vožnju sa lampom koja odlično sija, ali zato može da radi maksimum 2 sata... I desi ti se da pedalaš jedno sat i po, i na putu do kuće ti kiksne guma... I dok je ti ne zameniš, taman prođe još tih pola sata i ostaneš u mrklom mraku. 

Sa druge strane, lampe koje koriste alkalne baterije jeste da slabije sijaju, ali ipak o čemu pričamo? Pri kupovini lampe nisam ni očekivao da će da baca svetlo kao xenon farovi poslednje generacije. Falout reče da su takve lampe bezbedne da voziš po asfaltu u mrklom mraku do 25 km/h. Verovatno je u pravu, mada sam ja sa tom lampom vozao i preko 30, ali na ravnom asfaltu, po meni dobro poznatom putu. Siguran sam da se ne bih usudio da uradim isto na nekom spustu na kojem sam prvi put....

Kao što rekosmo ranije, koja lampa je najbolja zavisi isključivo od onoga kome je šta potrebno. 

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#2062 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 28 November 2015 - 07:35 AM

I da se opet složimo oko zajedničke konstatacije, najbolje rešenje zavisi od potreba. :) Naravno da svako voli najbolje i najjače svetlo koje će najduže da svetli, ali to sadašnjom tehnologijom trenutno nije moguće dobiti. Ili je moguće, ali ne još uvek za naše tržište. :)

Po meni nema svrhe da krećeš na noćnu vožnju sa lampom koja odlično sija, ali zato može da radi maksimum 2 sata... I desi ti se da pedalaš jedno sat i po, i na putu do kuće ti kiksne guma... I dok je ti ne zameniš, taman prođe još tih pola sata i ostaneš u mrklom mraku. 

Sa druge strane, lampe koje koriste alkalne baterije jeste da slabije sijaju, ali ipak o čemu pričamo? Pri kupovini lampe nisam ni očekivao da će da baca svetlo kao xenon farovi poslednje generacije. Falout reče da su takve lampe bezbedne da voziš po asfaltu u mrklom mraku do 25 km/h. Verovatno je u pravu, mada sam ja sa tom lampom vozao i preko 30, ali na ravnom asfaltu, po meni dobro poznatom putu. Siguran sam da se ne bih usudio da uradim isto na nekom spustu na kojem sam prvi put....

Kao što rekosmo ranije, koja lampa je najbolja zavisi isključivo od onoga kome je šta potrebno. 

Spust nikako. Ja pričam o vožnji po Vojvodini. Redovna ruta mi je Novi Sad - Futog, nasipom najlepše, ima deo nasipa od par km gde uopšte nema rasvete noću. Tu takva lampa radi posao sasvim OK. Isto tako me leti često uhvati mrak, kamenički park - sasvim OK radi posao (mada isto poznat put). 

Rekao sam sebi, ako to ne bude dobro, neću da se cimam sa baterijama, lepo onaj dinamo u prednjoj glavi i dobro prednje svetlo. I još uvek mi te obične CatEye nisu bile nedovoljne. Možda, da je ceo grad neosvetljen noću, možda bih onda razmislio o tome. 

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2063 Sharance

Sharance
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 598 posts
  • LocationObrenovac

Postavljeno 28 November 2015 - 06:56 PM

Ja imam CatEye što je bakara postavio na prošloj strani.

CAT_HL_EL135_N_BK_1.jpg

Prezadovoljan sam sa njom kupljena prošle godine na početku sezone i u nju stavljene dve duracell baterije koje još rade :) Ja je ne bih menjao ni za jednu drugu. Volim noću pred spavanje da obrnem 20km i za moje potrebe je baš odlična i štedljiva sa baterijama čak i u mrklom mraku jepo radi posao po nasipu uz naravno ograničenje brzine.

Dobio sam na probu jedno veče i ovu lampu

CAT_HL_AU230_1.jpg

Takođe jedno 20% je bolja od moje u nju ide 4 AA dve led diode više ali  ne znam kakva je po potrošnji sa baterijama mada verujem da je isto štedljiva. Baš sam ih testirao i jednu i drugu pošto staju u isti nosač.

• 0

#2064 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 28 November 2015 - 07:18 PM

Imam takvu lampu, mada ona manja, okrugla, čiju sliku sam postavio, sija još bolje! Jedna baterija ide, tako da se češće i menja, ali snop je bolje fokusiran, nešto jači i nešto dalje baca.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2065 MadScientist

MadScientist
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 405 posts

Postavljeno 30 November 2015 - 08:12 AM

Danas sam nabavio dva nosača za bat. lampe :) Tako da imam komplet kao sa fotografije

wg32_a_2.jpg

• 0

#2066 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 December 2015 - 04:54 PM

Малопре направих изузетно "стручан" тест јачине лампе, па да пренесем резултат и овде, можда некога буде занимало. Лабораторија је замрачена дневна соба (~18-20 квадрата) са белим зидовима, у великој мери заклоњеним. Мерни уређај је мобилни телефон и програм Lux-O-Meter. :) Лампа је UltraFire 501b, са 18650 батеријом напуњеном пре два месеца или више. Све како треба. ;)

У замраченим условима, програм очитава 0,3 лукса. Када у њега (мање-више) уперим сноп са око 5 метара удаљености (све је у прецизности!), очитава око 680 лукса. Не види се најбоље са толике удаљености  у сред снопа. :) А и мења се чим мало мрднем лампу, али то је неки максимум. Када је телефон на поду, у замраченим условима (окружен црним намештајем), очитава 0,1 лукс. Лампу ставим поред, укључим и уперим право у плафон на ~2,5 метра удаљености. Програм очитава око 40 лукса што позиционира између потпуно и делимично облачног дана.

Наравно, све је ово зезање, али ето неке бројке за поређење коју практично свако може да добије у кућним условима.

• 1

#2067 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 24 December 2015 - 08:16 PM

Uh, ogromna tema i ja se izvinjavam ako je vec ranije pisano o tome, ali od 2006 se sigurno sto sta promenilo, no ako ima negde u temi detaljno objasnjeno a neko se seti otprilike gde je neka me molim vas uputi na otprilike stranu da trazim.

Naime u vezi ovih i slicnih lampi je rec : rBVaHVXHURCANiznAAGHu3S2RZU752.jpg

Ove sa slike lampe su sa q5 modulom, koriste 14500 bateriju, i imam problem sa njima, greju se nenormalno, imam 3 vrste baterija, onu sugavu plavu 1400 mAh, onu sugavu ljubicastu 2300 mAh i verovatno sa pravom vrednoscu Trust Fire 900 mAh. E sada nije do baterije sa svakom se greju samo tako, nakon svega 5 min se bas bas zagreju, znam da moraju da se greju, ali bas se mnogo zagreju, doduse jesu u prostoriji i jeste toplo, ali ono bas vruce, plasim se koliko je to normalno i za baterije isto, nisam siguran koliku one mogu da podnesu temperaturu, da se ne napravi neki kursus... Jer npr ako treba da radi sat vremena onako pod onom vrelinom dal ce baterijda da strada ili sta vec ?

Kakva su vasa iskustva ?

• 0

#2068 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 25 December 2015 - 02:04 AM

Greju se sve lampe ali one prave imaju dzidza bidze u sebi koje prate stanje na terenu pa kad postane vruce smanje jacinu svetla. Ako crkne lampa ili baterija to je najmanja steta jer litijumske baterije znaju da eksplodiraju. Ja sam zapamtio jedan komentar, doduse izgovorio ga je "vojnik" a ne biciklista, da je nocu lampa vas najveci prijatelj pa preporucuje da se ne kupuju jeftine kopije. Isto je rekao i za baterije. Na nitecore baterijama pise da ih ne treba izlagati temperaturi iznad 100 stepeni celzijusa.

Procitaj Sirijusove postove http://www.2bike.rs/...100#entry186043

• 0

#2069 vidramon

vidramon
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts

Postavljeno 25 December 2015 - 03:49 AM

Prilikom eksplozije koja steta moze da nastane, pitam za nedaj boze, da li samo puknu unutar lampe i to je to ili mogu da nanesu stetu coveku ?

E sada nemam osecaj ovako rukom kada uhvatim koliko je to 100 stepeni celzijusa, ali su prilicno vruce, sad kada bih saznao koliko ima otprilike ringla kada se zagreje na max mogao bih neko poredjenje da napravim.

No racunam da u voznji prilikom kretanja treba da budu hladnije jer ce vazduh da ih hladi pa bilo koja temperatura da bude napolju, ali ovako u sobi kada duze rade mi bas deluju kriticno...

Inace ovako to izgleda jeftino odradjeno, ali sta je tu je : 

Uc8VzV1.jpg

• 0

#2070 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 11 January 2016 - 10:59 PM

Svašta ovde može da se pročita :D

Prilikom eksplozije koja steta moze da nastane, pitam za nedaj boze, da li samo puknu unutar lampe i to je to ili mogu da nanesu stetu coveku ?

Računaj da je baterija u lampi kao kapisla+barut u metku, kad eksplodira nabiće pritisak i lampa će da rokne na najslabijem mestu, može da nanese jako ozbiljne povrede, ako bi držao lampu u ruci i da ista explodira računaj da tu šaku više nikad ne bi mogao normalno da koristiš čak i ako ti ostane neki prst na njoj.

Nije šala, dešavalo se ali nema ni potrebe za dizanjem panike jer punjive litijum jonske 18650 baterije koje se koriste u lampama jako jako jako retko explodiraju, to se uglavnom dešava sa batery pakovima gde su 4 ili više nezaštićanih ćelija povezane i uglavnom se dešava u toku punjenja tako da možeš opušteno da spavaš :D

E sada nemam osecaj ovako rukom kada uhvatim koliko je to 100 stepeni celzijusa

Ovo mora da je pianje iz skrivene kamere :D

Pojednostavljeno rečeno voda ključa na 100 stepeni C, verovatno ne bi hteo da guraš prst u ključalu vodu :)

sad kada bih saznao koliko ima otprilike ringla kada se zagreje na max

U zavisnosti od jačine i tipa ringle temperatura može biti između 250 stepeni C i 350 stepeni C a možda i više.

Računaj ovako,

ako uzmeš lampu i ona je toliko topla da proizvede u tebi vrlo neprijatan osećaj da će se nešto loše desiti s njom temperatura je između 50 i 60 stepeni C,

na 60 - 70 stepeni C nećeš moći dugo da držiš lampu u ruci i razmišljaćeš samo kako što pre da je isključiš,

na 70 - 80 stepeni tvoj mozak će instinktivno da reaguje ispuštanjem lampe iz ruke kako bi sprečio oštećenje kože.

Inače temperatura samog emitera je znatno veća od onoga što se probije do površine lampe a najčešća posledica previsoke temperature je samo-odlemljivanje žica kojima se emiter napaja strujom ili (pošto su žice često pritisnute uz aluminijumsku podlogu na koju su zalemljene) odlemljivanje samog emitera što opet uglavnom dovodi do kratkog spoja (temperatura topljenja klasičnog tinola je oko 180-190 stepeni C). Kod kvalitetnih brendiranih lampi ovakva situacija se nikad ne dešava, kod manje kvalitetnih UltraFire-TrustFire kategorije lampi je moguća ali jako jako jako retko se tako nešto desi, najviše se dešava kod modifikovanih lampi kada se cedi maximum iz emitera pa se nekad i pretera :wink:

• 1

profilepic.gif

#2071 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 January 2016 - 11:27 PM

ali jako jako jako retko se tako nešto desi

Сад ме просто копка - да ли стварно верујеш да је ово утешно после свих ужаса које си описао? :D

• 0

#2072 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 January 2016 - 07:43 PM

Ne stoji lampa u zadnjici pa da će se nešto loše desiti.. ako i nekim slučajem rokne ništa neće biti jer se lampa uglavnom drži na nosaču.

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#2073 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 January 2016 - 10:35 AM

Explodiranje ručne led lampe potiče iz vremena kada su se za napajanje masovno koristile CR123 baterije i to je najviše bilo izraženo u americi jer je takve lampe masovno koristila policija i vojska pa su baterije nabavljali za male pare u kutjama od po 12 komada. Stvar je bila u tome što te baterije nisu punjive i ne smeju da se pune a kad u lampu staviš 1 polupunu i dve pune baterije radiš upravo to, puniš tu jednu bateriju koja je po voltaži ispod one dve pune i tad su se dešavale explozije sa strašnim posledicama. Nas je na svu sreću ta era CR123 baterija preskočila, kod nas mnogi još uvek znaju samo za NiMH baterije ili su odma preskočili na punjive LiIon baterije koje su mnogo bezbednije i ja nikad nisam čuo da je recimo 18650 baterija explodirala u lampi, bilo je slučajeva da su "ventilirale" (ispustile gas) neke koje su bile jako sumnjivog porekla i kvaliteta ali nikad nisam čuo da je bilo nekih loših posledica po čoveka.

S druge strane batery pakovi za bajs lampe koji se sastoje od četiri 18650 ćelije imaju običaj da roknu, svake godine se pojavi jedan ili dva slučaja gde je došlo do explozije i oštećenja imovine isl. Najsvežiji slučaj je onaj lik što mu je roknula baterija od SolarStorm lampe i zapalila/izgorela 3-4 prostorije u kući mada i lik je bio nespreman, gasio je požar vodom, ima na netu cela priča... Ali opet, najveći broj ovih slučajeva se desi tokom punjenja bateri paka, nisam čuo da je nekome explodirala baterija tokom vožnje bajsa! Zato većina preporučuje da se bateri pakovi pune u posebnim protiv-zapaljivim kesama ili da se stave u neko veće metalno kućište/kofer koje će da zadrži udar u slučaju explozije i spreči širenje vatre...

• 3

profilepic.gif

#2074 mirilovic

mirilovic
  • Members
  • PipPip
  • 38 posts
  • LocationSopot

Postavljeno 27 January 2016 - 06:42 PM

Малопре направих изузетно "стручан" тест јачине лампе, па да пренесем резултат и овде, можда некога буде занимало. Лабораторија је замрачена дневна соба (~18-20 квадрата) са белим зидовима, у великој мери заклоњеним. Мерни уређај је мобилни телефон и програм Lux-O-Meter. :) ....

Obzirom da se između ostalog bavim projektovanjem osvetljenja, naleteo sam na sledeći tekst i setio se ovog Canetovog testa. Link:

http://www.dial.de/D...ing-device.html

U svakom slučaju u akreditovanoj laboratoriji su izvršili sličan test mobilnim telefonima, kao i Cane. I to upoređivali sa merenjima laboratorijskim uređajem - Luxometrom. Telefoni su grešili i više od duplo.

• 0

#2075 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 05 March 2016 - 06:24 PM

Evo malog update što se tiče mog izbora. Posle nekoliko noćnih vožnji sa onom Cateye HL lampom koja već prethodno hvaljena na ovoj i prošloj stranici, odlučio sam da napravim korak napred i novi izbor. Zbog čega, jednostavno zbog veće bezbednosti u saobraćaju tokom noćne vožnje. Cateye sasvim korektno odrađuje posao, i još se držim toga da je za neke moje potrebe to sasvim korektna lampa. Ne svetli nešto preterano jako, ali kada se nalazite u mrkom mraku, oči se relativno brzo naviknu na tu količinu svetlosti, oko se fokusira, i manje - više lako vidite put ispred sebe. Problem nastaje onda kada se u večernjim satima krećete magistralom u kojoj ima dosta saobraćaja, a naši vozači su takve dijabole da čak i ako vide da osvetljen biciklista ide njemu u susret, veliki procenat njih neće da automatski ugasi duga svetla, nego ti ih uperi direkt u oči. To je momenat kada te svetlo zaslepi i bukvalno voziš moleći se da se ne sletiš s puta, i taman kada se mimoiđeš sa tim autom, ostaje onaj bleštavi osećaj od fara automobila i one tačkice pred očima od kojih ne vidim jasno put ispred sebe, i u kojem Cateye teško pomaže. A toga je sve bilo sve više, pa sam odlepio i uzeo Solarstorm X2, najjaču verziju snage 12W i litijumskih baterija kapaciteta najmanje 4300 maH, toliko bar kaže prodavac od koejg sam to uzeo. Nisam još stigao da to testiram u vožnji, ali čini mi se da kolje kako radi, i da mi ona najsnažnija opcija, odnosno najduže svetlo neće ni trebati, a prodavac garantuje da na najjačem modu baterija izdrži oko 2,5 h. Deluje obećavajuće, jedino me nervirao što bateriju moram da kačim na ram i što mi ona žica od lampe do baterija landara oko bajsa, ali mi je u svakom sluičaju to bolja opcija nego da dajem duplo veću lovu za neki renominan Cateye ili Knog blinder proizvod koji slično odrađuje posao, samo je neuporedivo manja...

• 0

#2076 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 08 March 2016 - 12:04 PM

@Smasher
Odlican izbor. Sada ces i ti moci da ih 'ebes ako ne skrate duga svetla, samo podigni snop na trenutak. Sto se trajanja baterije i garancije proizvodjaca, nema nista od toga, na najjacem modu ce ti baterija trajati 15-20 min najverovatnije, ali taj najjaci mod retko kad treba, najslabiji mod je sasvim dovoljno jak i baterija bi trebala da istraje 2+h. Ako ti buziri ne landaraju, ne vidim razlog zasto bi ti kabl baterije landarao, pricvrsti ga vezicom.

• 0

#2077 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 08 March 2016 - 09:26 PM

nije istina da ce trajati samo 15-20 min u najjacem modu i 2+h u najslabijem modu,ja imam solarstorm x3 i drzi mi 2,5h u najjacem modu,srednji nisam probao ali treba da bude oko 5-6 h,a najslabijem modu do 9 h.

• 0

#2078 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 08 March 2016 - 10:15 PM

nije istina da ce trajati samo 15-20 min u najjacem modu i 2+h u najslabijem modu,ja imam solarstorm x3 i drzi mi 2,5h u najjacem modu,srednji nisam probao ali treba da bude oko 5-6 h,a najslabijem modu do 9 h.

Koliko celija ti ima "battery pack", koliko si platio (ako nije tajna) i da li ti jacina svetla znacajno oslabi pre nego sto se ugasi lampa kad se potrosi baterija?

• 0

#2079 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 08 March 2016 - 10:17 PM

Da, vezice bi mogle da reše posao, ali imam deju da bateriju prikačim nekako negde bliže luli kormana, a ne na ram... Kako ću to da izvedem, nisam još 100% siguran, ali probaćemo. :) 

Inače, u oglasu tipa od kojeg sam uzimao solar storm (a koji još uvek stoji na CB), ima detalajn opis proizvoda koji nudi. On kaže da kada solarstorm dolazi u fabričkom pakovanju da onda baterija u najjačem modu ne drži dugo, da je indikator istrošenosti baterije nepouzdan itd, ali da je to sve bolje izvedeno u "najjačoj" verziji lampi. Kako to da fabrika pravi jedan proizvod na tri različita nivoa kvaliteta nikako mi nije jasno. Ja bih pre rekao da se onaj ko to nabavlja i prodaje kod nas malo razume u elektroniku, te da je malo modifikovao te postojeće fabričke modele. Da li je rešio i problem zagrevanja lampe usled pojačanog emitera, to ćemo imati prilike da vidimo. Uglavnom, dao mi je neku usmenu garanciju godinu dana, a čini mi se da je tip pošten i kaže da je prodao preko 100 primeraka te lampe zadovoljnim kupcima. 

Što se same lampe tiče, na najslabije mogu svetli jače nego moj reflektor u dvorištu, a u najjačem bukvalno kao recimo slabije dugo svetlo automobila, ali bukvalno. Sa ovom lampom nema nikakve bojazni od vožnje noću, to je za sigurno! :) 

• 0

#2080 ceja

ceja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 171 posts
  • Locationkosovska mitrovica

Postavljeno 08 March 2016 - 10:35 PM

Koliko celija ti ima "battery pack", koliko si platio (ako nije tajna) i da li ti jacina svetla znacajno oslabi pre nego sto se ugasi lampa kad se potrosi baterija?

baterija je 4x18650,platio sam 20.74e kod alija(u snizenju),pravo da ti kazem jos mi nije se desilo da mi se ugasi lampa ali posle 2h  se primecuje da oslabi kao u srednjem modu

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika