Jump to content

Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4298 odgovora na ovu temu

#2021 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 October 2015 - 06:56 PM

Ко хоће да види у мрклом мраку као да је подне, ево решења. Човек је све направио малтене од приручних материјала и тако лепо све објаснио (бар за мене лаика) да ми се чини да бих и ја могао да направим, а никада лемилицу нисам у руке узео. Елем, у овој изведби мана су свакако димензије, а претпостављам и тежина, нарочито са батеријама, али коме је баш неопходно... Уосталом, колега Сиријус би можда нашао начина да ово спакује у кутију шибица. :)

https://www.youtube....h?v=c--5c3Egv4E

Извињавам се ако је било.

• 0

#2022 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 14 October 2015 - 07:59 PM

Ipak ne bih savetovao da se upuštaš u izradu. Kontrolisati LED samo naponom je nesreća koja samo čeka da se desi.

• 2
Pozdrav

#2023 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 October 2015 - 08:02 PM

Gledao sam to, interesantno ako imaš višak slobodnog vremena i većinu delova ali nije baš korisno, barem ne sa biciklističke strane gledišta, ako imaš ranč ili tako neko veće dvorište isl. onda može lepo da posluži samo treba dodati jedan "štitnik" iznad emitera tako da svetlo nejde nazad na onog ko nosi lampu, bolje će videti s tim dodatkom.

Cena je zapravo najveći problem,

- emiter oko 800 din

- reflektor i optika za emiter neka bude 300 din (mrzi me da tražim cenu)

- hit pajp hladnjak i ventilator, (neophodan za 100vatni emiter) tipa 1300 din sa limunda

- step up konverter oko 700 din

- dcdc oko 300 dinara

- onaj mali alarmić za bateriju i ostale sinice oko 300 din ukupno

- i naravno lipo baterija, nisam obratio pažnju koju je koristio ali recimo da je 3000 din (verovatno je bliže 4000din ali nema veze)

- aluminijumske šipkice i šrafovi (jbg. ako nemaš moraš da kupiš) stvarno ne znam koliko bi ovo bilo, neka bude 300 din.

Sve ovo ukupno izađe oko 7000 dinara u najboljem slučaju. mogu da se koriste i lijon baterije tipa iz laptopa što bi relativno

smanjilo troškove (ne puno) ali one ne mogu tu amperažu da daju kao lipo baterija pa bi morao nešto veći pak da se sastavi

sa tipa 9 baterija (3S3P konfiguracija).

Ono što nije pomenuto je da se ona lipo baterija puni pomoću hoby punjača tipa Acucell 6 koji je ujedno balanser, ko nema

to je plus još oko 4000 din + napajanje za hoby punjač pošto isto nije ugrađeno, + oko 1000 din (može da se iskoristi ono od

laptopa, u većini slučajeva, pa se ovaj trošak može izbeći).

Znači sve u svemu, ko nema ništa od nabrojanog gleda u cifru od oko 11-12.000 dinara...

• 2

profilepic.gif

#2024 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 October 2015 - 08:35 PM

@Сириус Корисна рачуница. Него, ако говориш тако негативно у смислу цене, значи ли то да овако јако светло може да се купи готово за мање пара?

@химзо Нисам електричар, па ако можеш да објасниш бар укратко. Шта значи контролисати само напоном и зашто је то лоше? Односно, разумем тај део да се јачина светла контролише напоном :) него како би требало да се контролише?

• 0

#2025 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 14 October 2015 - 09:24 PM

Nisam negativno komentarisao već čisto dao računicu, kome treba takvo svetlo, misli da će mu biti jako korisno onda i nije loša investicija ali treba prvo proveriti koliko vreme rada može baterija da obezbedi, predpostavljam da ne bi celo vreme držao na 100W jer bi to pojelo bateriju očas posla a i temperatura bi mogla da bude problem.

Ako bi više koristio opseg od recimo 30-50W onda mislim da tu ima i boljih rešenja da se kupe, gotovih...

Za kontrolisanje dioda najbolje je fixirati voltažu a intenzitet svetlosti menjati promenom amperaže...

• 2

profilepic.gif

#2026 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 15 October 2015 - 09:12 AM

@химзо Нисам електричар, па ако можеш да објасниш бар укратко. Шта значи контролисати само напоном и зашто је то лоше? Односно, разумем тај део да се јачина светла контролише напоном :) него како би требало да се контролише?

Kontrolisati naponom/strujom znači da ima uređaj ili kolo koje LED napajaju koliko-toliko stabilnim naponom/strujom.

https://en.wikipedia...de-IV-Curve.svg
Za upaljenu LED važi strma kriva u zelenom delu (oko Vd). Vidi se da male varijacije napona uzrokuju veliku promenu struje. Isto tako kriva se pomera levo/desno kako temperatura ide gore/dole, što opet pri fiksnom naponu dovodi do promene struje, što opet menja temperaturu, što opet menja struju i tako u krug dok se ne stabilizuje na, nadamo se, bezbednoj i struji i temperaturi. Zbog toga se LED uvek kontrolišu strujno, čak i u najjeftinijim uređajima. Nije ovo nešto teško, ima DC-DC modula koji imaju mod sa konstantnom strujom, pa potenciometrom menjaš struju 0-100% umesto kao gore u klipu, par procenata oko 100%.

Nadam se da je jasno :D. Prosto, jačina svetla zavisi linearno od struje a eksponencijalno od napona. Linearno je lakše i bezbednije kontrolisati.

• 0
Pozdrav

#2027 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 15 October 2015 - 09:17 AM

Kontrolisati naponom/strujom znači da ima uređaj ili kolo koje LED napajaju koliko-toliko stabilnim naponom/strujom.
https://en.wikipedia...de-IV-Curve.svg
Za upaljenu LED važi strma kriva u zelenom delu (oko Vd). Vidi se da male varijacije napona uzrokuju veliku promenu struje. Isto tako kriva se pomera levo/desno kako temperatura ide gore/dole, što opet pri fiksnom naponu dovodi do promene struje, što opet menja temperaturu, što opet menja struju i tako u krug dok se ne stabilizuje na, nadamo se, bezbednoj i struji i temperaturi. Zbog toga se LED uvek kontrolišu strujno, čak i u najjeftinijim uređajima. Nije ovo nešto teško, ima DC-DC modula koji imaju mod sa konstantnom strujom, pa potenciometrom menjaš struju 0-100% umesto kao gore u klipu, par procenata oko 100%.

Nadam se da je jasno :D. Prosto, jačina svetla zavisi linearno od struje a eksponencijalno od napona. Linearno je lakše i bezbednije kontrolisati.

Izvinjavam se ako je glupo pitanje. Za tu regulaciju struje. Koliko znam te diode imaju dosta oštar prag napona na kom sijaju. Ta struja se onda reguliše u vidu puno kratkih impulsa (1-0-1-0) na visokoj frekvenciji da se ne vidi treperenje? Tipa jedna mikrosekunda 0, pa dve, ili tri mikrosekunde 1, tj. napon? Ili se može analogno regulisati baš struja? Čisto sam radoznao. Planirao sam LED rasvetu za kuhinju, pa me zanima mogu li regulisati snagu - da napravim romant'ku! :)
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#2028 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 15 October 2015 - 09:40 AM

Može ili analogno direktno menjanjem struje ili prekidanjem, kao što si opisao. Ali u tom slučaju se opet koristi strujna kontrola u intervalu kada je LED upaljena, a menjanjem odnosa upaljeno/ugašeno se samo menja srednja jačina svetla (ili srednja struja).

• 0
Pozdrav

#2029 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 October 2015 - 10:02 AM

У ствари није, јер је све око струје за мене Шпанско село (јуче случајно научих да је V x A = W). Но, са неким објашњењем имам полазну тачку за изучавање по Интернету. Овде ме буни што не знам шта је "i" на слици (већ нашао да је то "струја", што ми баш није нацртало слику у глави, али ок) и што пишеш "напон/струја", а мени је напон само карактеристика/параметар струје, не синоним. Но, сад сам погледао по нету и схватио како се први део твог објашњења чита са слике - мала промена напона пуно мења струју. Али, на слици нема температуре, па само претпостављам да већи напон увек значи и вишу температуру? Дакле, јасно је да није добро кад напон није стабилан, јер се пуно мења струја (и температура). А онда из наставка некако закључујем да си, у ствари, рекао исто што и Сиријус? Да "контролисање струјно" значи контролисање амперажом? И да је "i" са слике управо ампеража (мање-више)? (отворио сам неколико сајтова насловљених "Шпанска села", па покушавам да повежем). Ако сам далеко, немој губити време, јер часови за нас неелектричне могу да угуше тему.

• 0

#2030 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 15 October 2015 - 04:33 PM

Sve si dobro shvatio :). i=struja=amperaža, mada je termin amperaža više "majstorski" i ne postoji u teoriji, bar ne u ovom kontekstu.

Neću više da opterećujem temu teorijom majke mi :D, svrha je više iznositi praktična iskustva sa lampama.

• 0
Pozdrav

#2031 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 16 October 2015 - 11:06 PM

Izvinjavam se ako je glupo pitanje. Za tu regulaciju struje. Koliko znam te diode imaju dosta oštar prag napona na kom sijaju. Ta struja se onda reguliše u vidu puno kratkih impulsa (1-0-1-0) na visokoj frekvenciji da se ne vidi treperenje? Tipa jedna mikrosekunda 0, pa dve, ili tri mikrosekunde 1, tj. napon? Ili se može analogno regulisati baš struja? Čisto sam radoznao. Planirao sam LED rasvetu za kuhinju, pa me zanima mogu li regulisati snagu - da napravim romant'ku! :)

Termin koji trazis je "pulse width modulation" pa guglaj sta te zanima od teorije. A sto se tice zelje da u kuhinju stavis led svetlo, nema potrebe da se opterecujes teorijom jer je danas to jako dostupno i lako izvodljivo. Kupi RGB led controller, led trake, napajanje, namontiraj i kraj price. Samo uskladi snagu napajanja sa brojem kontrolera odnosno duzinom led traka. Jos jedna stvar, postoji vise vrsta RGB led controller-a, neki imaju samo 16 boja, neki vise pa na to obrati paznju.

• 0

#2032 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 17 October 2015 - 05:54 AM

Termin koji trazis je "pulse width modulation" pa guglaj sta te zanima od teorije. A sto se tice zelje da u kuhinju stavis led svetlo, nema potrebe da se opterecujes teorijom jer je danas to jako dostupno i lako izvodljivo. Kupi RGB led controller, led trake, napajanje, namontiraj i kraj price. Samo uskladi snagu napajanja sa brojem kontrolera odnosno duzinom led traka. Jos jedna stvar, postoji vise vrsta RGB led controller-a, neki imaju samo 16 boja, neki vise pa na to obrati paznju.

Ne znam da li da pravimo posebnu temu za ovo što nije baš za bajs? 

Uglavnom, imao sam na umu baš LED sijalice, ne te trake. Da napravim ugradno u kuhinjske elemente. Ovako nešto:

6821.jpg

Radio sam to sa halogenim, samo što one mnogo greju. Uglavnom, halogene su tražile transformator pre ulaza, da rade na nižem jednosmernom naponu - manje pregorevaju. Onda ih samo paralelno ispovezujem i kraj priče. Neki predlog, savet za ovu varijantu?

• 0

#2033 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 17 October 2015 - 04:59 PM

Ista je fora i sa tim LED modulima tj sijalicama, bitno je samo da uklopis snagu napajanja i kontrolera. Samo obrati paznju da ne oklopis led sijalice, treba im malo mesta za protok vazduha da bi se hladile. Koliko sijalica bi koristio i koji ti je otprilike budzet za sve to?

Sto se halogenih tice, pone su po strukturi slicne obicnim sijalicama sa uzarenim jezgrom i za njih nije bitno da li je napon jednosmeran ili dvosmeran i ima onih koje rade na 220V i na 12V. Inace u pravu si, halogene na 12V traju duze jer se manje greju.

• 0

#2034 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 17 October 2015 - 05:06 PM

Ni halogene a ni ugradne led lampe nisu baš praktično rešenje za bajs, Fallout a kako bi montirao te sijalice na bajs i čime bi ih napajao.

• 0

profilepic.gif

#2035 -Nikola-

-Nikola-
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 495 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 17 October 2015 - 06:36 PM

Ne treba mu za bajs nego za kuhinju :)

• 0

#2036 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 17 October 2015 - 06:50 PM

Onda su malo pogrešili forum...

• 0

profilepic.gif

#2037 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 17 October 2015 - 08:11 PM

^Obzirom na naslov teme, ne bih rekao da smo mnogo omasili temu. A koji je tvoj izgovor za to sto ne citas postove a odgovaras na iste? :)

• 1

#2038 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 18 October 2015 - 04:28 AM

Jesi li siguran da ne čitam postove ;)

• 0

profilepic.gif

#2039 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 18 October 2015 - 07:24 AM

Ista je fora i sa tim LED modulima tj sijalicama, bitno je samo da uklopis snagu napajanja i kontrolera. Samo obrati paznju da ne oklopis led sijalice, treba im malo mesta za protok vazduha da bi se hladile. Koliko sijalica bi koristio i koji ti je otprilike budzet za sve to?

Sto se halogenih tice, pone su po strukturi slicne obicnim sijalicama sa uzarenim jezgrom i za njih nije bitno da li je napon jednosmeran ili dvosmeran i ima onih koje rade na 220V i na 12V. Inace u pravu si, halogene na 12V traju duze jer se manje greju.

Radio sam već jednu kuhinju sa halogenim - one se baš dosta greju. Ostavio sam dovoljno mesta za protok vazduha i nikakvih problema.

Te LED su dosta dublje, barem one koje sam našao u radnji u NS, tako da će trebati još više mesta da se ostavi nego za halogene. 

Koristio bih 2 do 4 sijalice. Ovako nešto planiram:

kuhinja-0122_zps7uevfdtd.png

• 0

#2040 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 18 October 2015 - 07:29 AM

Info: Ko želi da me pita nešto može da me pronađe na MTBR-u u sekciji Lights and Night Riding.

Poz...

• 0

profilepic.gif

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika