bataSale, nisam ja ni rekao da je SolarStorm za totalni otpis, ima i ta lampa svojih kvaliteta a jedan od najvećih je njegova niska cena koja je i glavni razlog popularnosti, ako se gleda maksimalizacija lumena po jedinici cene onda je SSX2 na prvom mestu.
Osim niske cene ima tu i drugih faktora koji utiču na njegovu popularnost:
- većina ljudi nisu stručnjaci za lampe ili elektroniku niti imaju aspiracija da rasturaju lampe da bi videli šta ima unutra tj. kako su napravljene već jednostavno želi samo da obezbedi sebi svetlo ako se zadese u mraku na bajsu, dakle uključe kad im treba, isključe kad im ne treba i tu se završava cela interakcija sa lampom.
- baš zbog toga što većina kupaca ne zna tačno da proceni proizvod kinezima i prolaze bombastične reklame kao što je recimo tvrdnja da SSX2 ima 5000 lumena (a zapravo ima oko 800-1200), ili baterije sa 10800mAh kapaciteta koju ne bi mogao ni Sanyo da napravi Jednostavno kupci će biti impresionirani količinom svetla u odnosu na njihove prethodne bljeskalice i niko se neće zapitati da li je to 400 lumena ili 800 ili 5000.
- velika većina ljudi koji prvi put kupuju lampu će radije izabrati jeftiniji proizvod polazeći od toga da ako dotični rikne barem nisu bacili puno para čime zapravo gledaju da minimiziraju gubitak, suprotna stvar, maksimiziranje dobitka bi bila kupovina kvalitetnog proizvoda.
- većina kupaca kupuje proizvod zato što su čuli negde za njega, neko ko je nedavno kupio im je preporučio ili ih je privukla niska cena, malo ko pre kupovine ide u neko dublje istraživanje i isčitavanje testova koji mogu da budu podugački,
- dobar deo tih lampi ide i za dalju prodaju tako da preprodavci uvek gledaju da ostvare najveću moguću razliku između uloženog i dobijenog,..
Sve u svemu popularnost te lampe nije odraz njenog kvaliteta već najviše niske cene koja u većini slučajeve opravdava (kod kupaca) i kratak životni vek dotičnog proizvoda jer kad se pokvali ljudi će reći "ah, koliko sam je platio dobro je i ovoliko izdržala". Pojedini kupci ipak neće biti ravnodušni što je lampa kratko trajala pa će prilikom sledeće kupovine ići na nešto kvalitetnije proizvode.
Svako naravno pravi svoj izbor, ako želiš da kupiš SSX2 ja nemam nikakvih zamerki na to, ipak je neću ja koristiti a nemam ni nikakve koristi od navijanja za Knog, jednostavno prikazujem sve aspekte ova dva proizvoda, zašto je jedan jeftin a "jači" dok je drugi skup a "slabiji".
Malo sam danas na poslu izvrteo ebay i našao dve interesantne (barem meni) ponude:
Knog blinder Arc 1.7 crveni -> 37$
Knog blinder Arc 1.7 crni -> 40$
Knog blinder road 2 -> 45$
ovaj crveni knog deluje mnogo primamljivo, čak sam mislio da ga naručim ali pošto već imam previše lampi ne smem da se opuštam i udovoljavam sebi must... not... bow...