^Ne znam koji model te interesuje, ali svejedno, pogledah slike na guglu i mislim da mozes slobodno iskoristiti pravilo srednjeg prsta: Novo svetlo iz radnje kod nas nije vredno tih para - papreno dranje. Za 6k din mozes kupiti (sa ali express-a) dva solar storm x2 (za koje smo, nadam se, zakljucili da je best buy prednje svetlo) i 5-6 modela zadnjih svetla pa da menjas po zelji i jos ce kusur da ti ostane.
Razne LED lampe, sve o njima
Postavljeno 02 September 2015 - 02:52 PM
+1^Ne znam koji model te interesuje, ali svejedno, pogledah slike na guglu i mislim da mozes slobodno iskoristiti pravilo srednjeg prsta: Novo svetlo iz radnje kod nas nije vredno tih para - papreno dranje. Za 6k din mozes kupiti (sa ali express-a) dva solar storm x2 (za koje smo, nadam se, zakljucili da je best buy prednje svetlo) i 5-6 modela zadnjih svetla pa da menjas po zelji i jos ce kusur da ti ostane.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Postavljeno 03 September 2015 - 05:26 AM
Nije baš sve tako kao što bataSale kaže, očigledno nema iskustva s tim lampama.
Ja sam imao u rukama baš dosta modela počev od onih klasičnih sa jednim XM-L emiterom koja me je pre nekih 4 godine koštala skoro 50$ (danas košta 15-16$) i pratio sam razvoj tog tržišta, izbacivanje raznoraznih varijateta i drastičan pad kvaliteta. Čim neki proizvod postane popularan u roku od par meseci se pojave kopije sa još nižom cenom, prodaja i dalje raste, i drugi igrači na tržištu misle da mogu da zarade, izbace 3-ću, 4-tu kopiju, a da bi bilo zarade u takvoj gomili ponude (imajte u vidu da kinezi kad nešto rade oni to ne rade u 100 ili 1000 komada već u 10 do 100 puta većim količinama) cena je morala da pada a jedini način da se to ostvari je da se negde, na nečemu uštine, da se nabave neke jeftinije komponente, da se kućište napravi od jeftinijeg materijala itd. što je vremenom dovelo do velikog pada kvaliteta ne samo konkretnih lampi već i svih pojedinačnih delova koje idu u paketu a naročito baterija.
Nastavak priče posle podne kad se vratim s posla
Postavljeno 03 September 2015 - 08:37 AM
Pravi holivudski cliffhanger =D> Cekam sa nestrpljenjem da se vratis sa posla i da cujem nastavak
Ja imam zadnju Knog Blinder bljeskalicu i super sam zadovoljan.
Laka, sa vrlo jakim LED diodama, USB punjenjem (stvarno ne mogu da zamislim da kupujem baterije u 2015. godini) koje traje zaista dugo, odlicnog dizajna. Jedina zamerka, kao i ogromnoj vecini kupaca, ide na racun gumene trake kojom se povezuje na bicikl. Inovativno i prosto resenje, ali mozda i zbog sirine moje sticne od 31.6 mm, ta traka je pukla posle dva meseca. Naravno, bez problema sam je zamenio za novu jer bljeskalica ide sa garancijiom od dve godine.
Hocu bas ovih dana da kupim prednje njihovo svetlo pa i mene zanima necije iskustvo. Inace vozim bicikl iskljucivo po Beogradu, ali kako se zavlacim po nekim zabitima ogranicen sam dnevnim svetlom.
Postavljeno 03 September 2015 - 09:24 AM
Ја нисам купио ниједну батерију у 2015, јер у бљескалици трају годинама. У ствари, мислим да су још унутра прве батерије, премда трајање свакако зависи од тога колико се вози ноћу. Опет, неко не може да замисли да му носач пукне после два месеца. А све је то само потрошна роба. Некад стандардне батерије више нису у толикој употреби као раније, јер постоје боља решења, али управо та боља решења треба да нас науче да размишљамо о томе шта је заиста боље за наше потребе. Као што нису АА батерије увек најбоље, нису ни неизмењиве, екстерне или специјалне.
И то питање "најбоље лампе" је врло дискутабилно и мора имати више категорија. Нпр, мени је на корману (пошироком) већ гужва и лампа мора да буде уска. Свака лампа са екстерним батеријама је незграпна за коришћење, заменски пакет батерија (осим што је скуп) је прилично тежак, а често повезивање утиче на дрндање контаката. И све је много више изложено "елементима". Мени је, рецимо, лампа потребна и ван бицикла, па ми је важно да је батерија унутра и да је само једна. За тежину (и цену) једног пакета батерија ја могу да имам 4 резервне и да светлим целу ноћ. Притом лампа на бициклу заузима мало места. Опет, другима је битно само да што јаче светле због терена по ком возе. Или желе да буду сигурни да добијају највише лумена за своје паре. Мени не би одговарало ни да носим УСБ пуњач. јер је незграпан и осетљив, а то би била још једна батерија о којој треба бринути. С друге стране, ко заиста вози целу ноћ, то му је сигурно згодније него да мења батерије неколико пута у току вожње. А опет, ако ти се нешто деси са тим пуњачем током вожње, тешко да ћеш се лако снаћи, па практично остајеш без светла. И тако у круг. А истина је и да су друмаши мање подложни проблемима од МТБ-а, јер возиш искључиво асфалтом и често уз улично осветљење.
Дакле, "најбоље" увек зависи од потреба (и могућности). Као и то шта је замисливо и незамисливо.
И да не спомињем да је мало оних који размишљају о снопу светла који нека лампа баца и да ли је и колико погодан за намењену употребу. Приликом гледања неких тестова, мени је управо то прво упало у очи - сноп је некада превише фокусиран за моју вожњу, некада превише расут, а често се деси и да има неке чудне празнине у снопу. Све то лампу може учинити неупотребљивом за одређену намену. Код бицикла, ја бих рекао да је и стил вожње пресудан, јер је за ванпутну вожњу по мени јако битно да сноп не буде сувише фокусиран, да би се видео и "контекст" неког пута и предосетиле и предвиделе могуће препреке и опасности. У граду је обично потребно само да светли баш право испред, да се виде шахтови и рупе. Итд. Све у свему, ја се не слажем да је неко светло најбоље само зато што даје највише лумена по долару. Што не значи да Солар Сторм није најбоља лампа, само да мора да се одреди одговарајући контекст.
Postavljeno 03 September 2015 - 07:08 PM
OK, nastavljamo priču.
Hajde najpre malo o Knogu.
Ja sam ih pratio još u vreme kad su bili kikstarter, imali su zanimljive bljeskalice i dizajn ali ja tada nisam baš bio voljan da experimentišem sa ulaganjem u kikstarter projekte a ni para baš nemam za sve što bi hteo tako da je to moralo da sačeka.
Danas imaju popriličnu ponudu, dodali su i par jačih modela, dizajn je ostao i dalje interesantan a cena je takva kakva jeste, tu moramo imati u vidu da je Knog Australijska (ili Australijanska, whatever you like more) firma, proizvodi se verovatno prave u Kini kao i 98% svih ostalih ali se to radi po AUS standardima tako da je kvalitet prizvoda na visokom nivou a kako je i njihov standard isto tamo negde 50 ili 70 dolara za jednu bljeskalicu za njih nije ništa, za nas jeste puno ali australiju nije a ovi proizvodi su pre svega za njihovo tržište, to što ljudi kupuju i dalje u svetu je čisto njihova volja te samim tim prihvataju i cenu. Za američko tržište ova cena isto nije ništa specialno štaviše za taj nivo kvaliteta se smatra no brainer-om.
Kada pomenuh kvalitet mislim da bi mogli da se porede sa cateye-om s tim što su ipak malo jači a i dizajn im je jača strana.
Sve u svemu ne vidim nikakvih prepreka da ko želi svoj novac investira u Knog-a i verujem da će biti zadovoljan, kada bi mi se pružila prilika i ja bi lično rado isprobao par njihovih lampi tipa Blinder Arc 220 ili npr blinder road R, blinder road 400 itd.
Takođe treba imati u vidu da su ove lampe dizajnirane za specifične namene, sve imaju ugrađenu bateriju (nekome je ovo prednost, nekome nedostatak, sve, kao što rekoh, zavisi od namene) punjenje preko USB-a i pre svega su namenjene za tzv. commuting tj. vožnju po gradu, s posla, na posao isl, znači nijedna od pre svega prednjih lampi nije predviđena za neki heavy off road, cross country maraton. Zadnje lampe koje uglavnom blinkaju su delimično druga priča zato što one troše manje struje tako da ugrađena baterija može prilično dugo da potraje tako da ne postoji problem sa dopunjavanjem na svakih 4-5-10 sati/vožnji.
Naravno sve ovo se odnosi na genuine Knog proizvode pošto vidim da i oni sad imaju u ponudi tipičan kineski šund tipa
Postavljeno 03 September 2015 - 08:01 PM
E mene interesuje baš taj kineski šund, nikad nisam probao te male silikonske a sad mi treba za drumaša znači bitne su dimenzije i težina da je malo i neupadljivo samo za obeležavanje. Šta preporučujete i kako se kreću cene toga, gde je najpovoljnije, jel da tražim u blokovima?
Pošto su neke malo kvalitetnije, recimo kao te iz prethodnog posta?
Postavljeno 03 September 2015 - 08:18 PM
Ja danas kupih upravo dve bele silikonske za napred po 150 din komad kod kineza.. Kako osvetljavaju napred prilicno sam zadovoljan,za 300din vrh...sasvim solidno da u mrklom mraku izbegnes rupu i kamen lako se montiraju i podesavaju a bacaju zrak neka 3m napred.. Jedna sama napred nije nesto,dve su vec druga prica.E mene interesuje baš taj kineski šund, nikad nisam probao te male silikonske a sad mi treba za drumaša znači bitne su dimenzije i težina da je malo i neupadljivo samo za obeležavanje. Šta preporučujete i kako se kreću cene toga, gde je najpovoljnije, jel da tražim u blokovima?
Ovo je slikano u sred bela dana
U planu mi je ovih dana jos jedna crvena za sticnu,jer bljeskaju ko lude,stvarno su uocljive.. Tri moda imaju brzo bljeskanje,sporo bljeskanje i konstantan rad..
Postavljeno 03 September 2015 - 08:21 PM
Te silikonske koštaju oko 120 dinara po komadu sa sve baterijama. Kada baterije riknu posle par nedelja, novi set košta 100 din - tako da sama lampa tj kućište vredi 20 din. Ja nisam zadovoljan njima jer se često gase pri nailasku na džombe na putu, tako što se izgubi kontakt pa onda moram da ih njakam da bi opet zasvetlele.
Postavljeno 03 September 2015 - 08:23 PM
Najveći problem u trenutnoj ponudi Hi power lampi tipa SS X2 ili onih klasičnih sa jednom diodom (emiterom) je što je vremenom došlo do drastičnog pada kvaliteta kako bi se omogućila što je moguće niža cena.
Veoma bitni elementi ovih lampi su: kakva je građa kućišta, imaju li emiteri dobro hlađenje (jer to direktno utiče na životni vek lampe a i njene performanse ali i na cenu lampe), kakva elektronika je ugrađena i šta ona omogućava, kakve režime (High -> Lov -> Strobo je najgora moguća kombinacija koja pokazuje da se proizvođač baš ni malo nije potrudio oko toga već je prekopirao rešenje prethodnika), kvalitet ugrađenih baterija je takođe veoma bitan, ako uzmete u obzir da kvalitetna samsung baterija od tipa 2200 mAh ne može da košta manje od 3$ (4 kom = 12$) i to na velike količine onda je jasno da u cenu od recimo 20$ jednostavno nije moguće ugraditi iole kvalitetnije baterije već isključiov ono najjeftinje, ali bukvalno, smeće.
Lampe.
Nekad su se lampe pravile od šipki aluminijuma, sada ih prave od cevi (šipka je pun materijal a cev je šuplja). Prva varijanta je zahtevala više koraka u proizvodnom procesu, nabavku skupljeg materijala, proizvodila više otpada (odseče se deo šipke, zabuši se s jedne strane, pa se zabuši s druge strane a u sredini se ostavi "meso" na koje će se montirati LED emiteri), ovo je bilo bolje rešenje jer ovako emiteri tj. toplota koju proizvode imaja direktnu putanju ka spoljašnjosti lampe što ubrzava njihovo hlađenje i produžava životni i radni vek lmape ali i omogućava česte i interesantne modifikacije od strane smelih korisnika .
Kako bi obezbedili dalji pad cene kinezi su prešli na cevi kao osnovni repro materijal jer su one znatno jeftinije, baca se mnoooogo manje materijala, ima manje faza u procesu obrade, potrebno je manje vremena da se napravi taj deo kućišta. Nedosatak ovoga je što LED diode više nemaju direktnu putanju za hlađenje već se montiraju na 1 - 1.5mm debelu alu pločicu koja bi trebalo da služi kao hladnjak. Ova pločica ima često jako loš kontakt sa telom lampe te je i transfer toplote jako loš a jasno je da bez strujanja vazduha može samo doći do akumuliranja toplote unutar lampe što negativno utiče naravno. Da bi koliko toliko kompenzovali ovaj problem kinezi često ograničavaju lampu na ~400-500 lumena po emiteru (naravno i dalje ih reklamiraju kao 2800 lumena) kako bi i zagrevanje bilo manje i kako bi se izbeglo
samo-odlemljivanje emitera što često prouzrokuje kratak spoj na emiteru koji u najvećem broju slučajeva dovodi do spaljivanja komponenti elektronike tj. takozvanom drajvera.
Evo recimo jedan tipičan primer loše izrade:
u ovom slučaju emiteri plutaju u vazduhu, apsolutno nikakvo hlađenje nemaju i jedva da se drže na onoj ivici koja je manja od milimetra maltene.
još jedan primer, samo ovde emiter ima alu pločicu na koju je zalepljen ali ista nije dovoljne veličine pa jedva da pravi ikakav kontak sa telom lampe, veoma loše rešenje.
dakle rupa, a ona smešna mala ivica bi trebalo da predstavlja putanju za transfer toplote. Ovo očigledno ne radi radnju...
Kada je elektronika u pitanju teško je reći šta je dobro a šta loše, ovde se najviše treba fokusirati na funkcionalnost, ako morate da kružite iz najjačeg preko slabog i strobo režima da bi isključili lampu to baš i nije funkcionalno, takođe najjači režim ume da bude prejak za mnoge prilike dok je onaj sledeći slabiji suviše slab a o samom strobo režimu da ne pričamo, da je znatno sporiji i da recimo lapa blicne sa 20% jačine onda bi bio i koristan a ovako sa vrlo brzim blicanjem i to na 100% jačine može samo da šteti i iritira i daleko je od korisnog ili potrebnog. Nažalost većina lampi je sa ovakvom konfiguracijom režima iz prostog razloga što je samo mali broj kineza spreman da investira u programera koji će napraviti drugačiji i bolji UI (korisnički interfejs) iako je to znatno jeftinije nego što misle a verujem da bi bilo i onih koji bi to besplatno hteli da urade.
Evo još par fotki gde se porede razne elektronike:
nastavljamo priču posle kraće pauze
Postavljeno 03 September 2015 - 08:26 PM
E mene interesuje baš taj kineski šund, nikad nisam probao te male silikonske a sad mi treba za drumaša znači bitne su dimenzije i težina da je malo i neupadljivo samo za obeležavanje. Šta preporučujete i kako se kreću cene toga, gde je najpovoljnije, jel da tražim u blokovima?
Ove gore što sam postavio su bar duplo jače od ovih kineskih običnih. Za godinu dana koliko sam koristio kineske vrlo je frustrirajuće u mrklom mraku jer se ništa ne vidi sa njima. Pri velikoj brzini na asfaltu uz put gde se odlamaju stene je vrlo rizično.I ja ću da iskoristim dokon par kineskih da uparim sa ovim novim đzajantovim. Inače koriste po dve CR2032 dugmaste baterije koje kod kineza idu obično do 40 dinara komad.
Postavljeno 03 September 2015 - 08:33 PM
Evo još jednog primera, ovo je ako se ne varam solarstorm XT40, verzija sa 4 x XML emitera. Možda nije očigledno na prvi pogled ali ovde se pločica sa emiterima drži na 4 vrlo vrlo male ivice :
A evo i elktronike dotične lampe, jedva nekoliko komponenti, mosfet, kondenzator, dioda, mikroprocesor i par dioda, nema šta da se vidi, tako izgleda kad se štedi maximalno.
P.S. da napomenem, sve slike su preuzete sa MTBR-a gde ima opšitnih tema o raznim popularnim lampama.
Postavljeno 03 September 2015 - 09:11 PM
Još jedan od veoma popularnih modela je Yinding YD-2XU2, vrlo dobar model, u startu je telo bilo izrađeno tako da emiteri leže na centralnoj pregradi koja je sastavni ceo kućišta i služi kao dobar osnov za odvođenje temperature (što manja lampa to bitnije hlađenje)
Ista "pregrada" posmatrana sa zadnje strane:
međutim, kako je lampa postajala popularnije i više se prodavala, pojavili su se jeftiniji modeli znatno slabijeg kvaliteta što se nažalost moglo videti tek otvaranjem lampe a većina korisnika nije u tom fazonu da rastura lampe.
Za prenos toplote se koriste bukvalno one dve male površine gde se pločica sa emiterima šrafi u kućište...
Kada su baterije (sve ove lampe koriste externe batery pakove) u pitanju tu sam već delimično rekao koliko bi koštao batery pak sa iole kvalitetnijim baterijama, uz dodatak zaštitne elektronike i pakovanja u neko iskoristivo kućište taj batery pak jednostavno nemože da košta ispod 14-15$. Komponente za batery pak sa pravih 5200mAh koštaju minimum 20$ ako tome dodamo punjač i samu lampu rekao bi da nema šanse da za manje od 40$ dobijete kvalitetan proizvod.
Problem jeftinih baterija je u njihovom internom otporu koji dovodi do toga da se ćelije u batery paku prazne nejedankim tempom što u relativno kratkom roku prouzrokuje disbalans koji se manifestuje kratkim trajanjem baterije i kratkim punjenjem, lampa se brzo isključi signalizirajući da je baterija prazna a kad bateriju stavite na punjač ona se puni kratko. Rešenje za ovo postoji ali podrazumeva da imate određeno poznavanje i razumevanje elektronike (osnovni nivo) ali i posedovanje specialnih punjača koji mogu da rade balansiranje (izjednačavanje) pojedinačnih ćelija u batery paku što je pomalo apsurdno jer nije svako spreman da uloži 40$ u punjač samo da bi punio bateriju iz 20$ vredne lampe...
Kada su punjači iz paketa u pitanju to je isto interesantna priča ali da ne tupim više za večeras reći ću samo da koštaju 1 dolar kad se naručuju na 1000 komada
Sve u svemu, pre nego što se uleti u kupovinu potrebno je definisati za koje situacije je lampa potrebna a tek onda birati lampu koja će najbolje ispuniti potrebne zahteve. Jedan od mogućih faktora kupovine može biti i oblik snopa koji je cane pomenuo mada većina kupada ne razmišlja u startu o tome, tek kasnije kada montiraju lampu saznaju da li im se snop dopada ili ne, ja preporučujem da se lampa, kad god je to moguće, proba pre kupovine, ili da se barem potraže beam shotovi na netu...
Edit: evo i jedne ebaj aukcije ako želite da bidujete, trenutna cena 12$, ne verujem da će otići iznad 15$
http://www.ebay.com/...t-/331640544211
Postavljeno 04 September 2015 - 12:29 AM
OK, nastavljamo priču.
Hajde najpre malo o Knogu.
Ja sam ih pratio još u vreme kad su bili kikstarter, imali su zanimljive bljeskalice i dizajn ali ja tada nisam baš bio voljan da experimentišem sa ulaganjem u kikstarter projekte a ni para baš nemam za sve što bi hteo tako da je to moralo da sačeka.
Danas imaju popriličnu ponudu, dodali su i par jačih modela, dizajn je ostao i dalje interesantan a cena je takva kakva jeste, tu moramo imati u vidu da je Knog Australijska (ili Australijanska, whatever you like more) firma, proizvodi se verovatno prave u Kini kao i 98% svih ostalih ali se to radi po AUS standardima tako da je kvalitet prizvoda na visokom nivou a kako je i njihov standard isto tamo negde 50 ili 70 dolara za jednu bljeskalicu za njih nije ništa, za nas jeste puno ali australiju nije a ovi proizvodi su pre svega za njihovo tržište, to što ljudi kupuju i dalje u svetu je čisto njihova volja te samim tim prihvataju i cenu. Za američko tržište ova cena isto nije ništa specialno štaviše za taj nivo kvaliteta se smatra no brainer-om.
Kada pomenuh kvalitet mislim da bi mogli da se porede sa cateye-om s tim što su ipak malo jači a i dizajn im je jača strana.
Sve u svemu ne vidim nikakvih prepreka da ko želi svoj novac investira u Knog-a i verujem da će biti zadovoljan, kada bi mi se pružila prilika i ja bi lično rado isprobao par njihovih lampi tipa Blinder Arc 220 ili npr blinder road R, blinder road 400 itd.
Takođe treba imati u vidu da su ove lampe dizajnirane za specifične namene, sve imaju ugrađenu bateriju (nekome je ovo prednost, nekome nedostatak, sve, kao što rekoh, zavisi od namene) punjenje preko USB-a i pre svega su namenjene za tzv. commuting tj. vožnju po gradu, s posla, na posao isl, znači nijedna od pre svega prednjih lampi nije predviđena za neki heavy off road, cross country maraton. Zadnje lampe koje uglavnom blinkaju su delimično druga priča zato što one troše manje struje tako da ugrađena baterija može prilično dugo da potraje tako da ne postoji problem sa dopunjavanjem na svakih 4-5-10 sati/vožnji.
Naravno sve ovo se odnosi na genuine Knog proizvode pošto vidim da i oni sad imaju u ponudi tipičan kineski šund tipa
Sirius,
Hvala ti na tako opširnom komentaru.
Kada sam postavio pitanje o Knogu-u, očekivao sam bar jedan ovakav konstruktivan odgovor koji će ipak pružiti malo više informacija od ličnog utiska koji se bazira isključivo na dizajnu, i hvala na tome.
Takvo prednje svetlo mi je potrebno pre svega na road bike-u. Na kormanu već imam brzinomer i prostor mi je dosta ograničen pa mi je potrebno da stavim manju, a kvalitetnu i funkcionalnu lampu. Solarstorm mi se čini kao racionalno rešenja ali mi se ne sviđa što je jedno 3 puta veća od Knog-a, plus uz to moraš sa sobom da vučeš taj agregat od baterije na ramu. Nekako mi cela ta priča se jednostavno ne uklapa na road bajs...
E sad namena lampe... Nemam nameru da vozim po nekoliko sati noću na teškim offroad terenima. Potrebna mi je samo u slučaju da u momentu kad budem 20, 30 ili više km od kuće, a zadesim se na putu, da mogu bezbedno da se vratim, ali da je lampa takva da na magistalnom putu ne služi samo za puku signalizaciju nego da kvalitetno i jasno osvetljava put ispred mene...
Ako je zagrevanje ovako male lampe problem, mislim da se uvek može napraviti kompromis da se recimo konstantno osvetljenje koristi na otvorenom putu, a po ulasku u naseljeno mesto gde postoje ulične bandere, bljeskalica koja bi štedela energiju...
Mene je konkretno zanimao model Road2 koji kao što sam naveo košta oko 6000 dinara. E sad jedini problem je što do sada nisam video nekog ovlašćenog distributera koji prodaje ovakve lampe. Video sam ih na oglasima gde ih čovek prodaje online, što znači da ostaje pod znakom pitanja da li se uz takvu kupovinu može dobiti račun i garancija, i u slučaju bilo kakvog kvara, da li se može reklamirati...
Sa druge strane, kao racionalan izbor mi deluje i recimo neka lampa tipa Cateye u istom cenovnom rangu, koja se u planet-u može kupiti uz račun, garanciju i sve što dolazi uz to a ipak je malko glomaznija, ali ne previše...
Tvoj savet između ova dva izbora? Hvala unapred!
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 04 September 2015 - 12:35 AM
http://probike.rs/svetla/Knog-Road-2
http://planetbike.rs...HL-EL460/13256/
http://planetbike.rs...a/Rasveta/3041/
Meni se svidja drugo po redu Volt 300, zbog tehnickih karakteristika.
Postavljeno 04 September 2015 - 01:18 AM
Kada je zagrevanje u pitanju ja sam pre svega mislio na solarstorm, siguran sam da je Knog vodio računa o tome i da tu nećeš imati nikakvih problema.
Što se tiče kupovine Knoga lično znam čoveka koji ih prodaje u oglasima i verujem da ne bi imao nikakvih problema u slučaju potrebe za aktiviranjem garancije a evo Dule je naveo i radnju pa tu može i fiskalni da se dobije
Dule je dao i par interesantnih predloga pri čemu će ti Cateye lampe dati veći dobačaj i uži snop svetlosti (HL-EL620RC je i prilično robusna pritom) dok će Road 2 dati više difuzno svetlo sa većom širinom pokrivanja puta ali manjim dobačajem. Iskreno meni upgrade od 1ooo din za Road 3 deluje kao OK opcija još kad bi imali taj model u crvenoj boji ja bi glasao za njega sa obe ruke ali to je pre svega zato što ja ne geldam uvek maximalno racionalan izbor već izvesnu vrednost dajem i onome što mi se jednostavno sviđa a što naravno, nema nikakvu upotrebnu vrednost osim što mene čini srećnim jer ako pogledaš i Road 2/3 i HL-EL620RC će zauzeti isto mesto na kormanu ali je cateye duži te stoga možemo predpostaviti da je i baterija veća što će rezultovati dužim vremenom rada, takođe kućište je većim delom od aluminijuma što je isto plus i kao termalna osnova a i kao vrsta osiguranja da lampi neće biti ništa u slučaju pada.
E sad, šta izabrati, da li ići logikom ili srcem pitanje je sad.
Kada je prostor na kormanu u pitanju možda ne bi bilo loše kada bi razmislio o nečemu ovakvom (mislim na onaj nosač, nemam sliku bez lampi):
Postavljeno 04 September 2015 - 07:56 AM
Ove gore što sam postavio su bar duplo jače od ovih kineskih običnih. Za godinu dana koliko sam koristio kineske vrlo je frustrirajuće u mrklom mraku jer se ništa ne vidi sa njima. Pri velikoj brzini na asfaltu uz put gde se odlamaju stene je vrlo rizično.I ja ću da iskoristim dokon par kineskih da uparim sa ovim novim đzajantovim. Inače koriste po dve CR2032 dugmaste baterije koje kod kineza idu obično do 40 dinara komad.
Pa daj reci glavnu stvar, gde ima da se kupi i koja je cena. Cena je ipak polazna tačka ma šta Sirius govorio
Znaš kako ja kažem za robu sa kineskih sajtova, ne može da bude toliko loša koliko je jeftina šda god sam kupio bio sam vrlo zadovoljan.
Ja mislim da je to obaranje cena i kvaliteta dobra stvar, jer kvalitet nije toliko opao da su lampe neupotrebljive a sada su bukvalno dostupne svakome. Da nije bilo tog pada cena planetbike bi još uvek uvaljivao ljudima skupe i slabašne cateye lampice a jaka svetla bi i dalje vozili samo retki entuzijasti. Ko želi i dalje ima mogućnost da kupi kvalitetniji i skuplji proizvod sa bolje rešenim odvodom toplote, jačim svetlom, boljom elektronikom lepšim dizajnom i kvalitetnim ćelijama. Ja sam u februaru 2011. dao 60e za magicshine 808 sa p7 emiterom. To je tada bio pojam, retko ko je vozio tako jaka svetla, svi su se iščuđavali kad prođeš. Sada su slične lampe tri puta jeftinije a nisu toliko lošije i masovno se voze. Mene ova i dalje super služi, drži 2-3 sata na high i 6 sati na mediuma a odvod toplote je solidno rešen otvarao sam je. Inače imao sam priliku na brevetu 300 da vidim u radu neku napucanu Niterider lampu, priljučio sam se grupici drumaša u Smederevu pa smo se zajedno vozili tih preostalih 70ak km po mrklom mraku. Pretpostavljam da je lampa vrlo skupa jer je vozio čovek sa nekom besnom S-Works mašinom svetli pa ubija ali nije toliko jača koliko mi je recimo upala u oko očigledna razlika u kvalitetu snopa, vidi se da su se ljudi potrudili kod izrade. Snop je širok i ujednačen kao kod dobrih farova, bez ikakvih mrlja, hot spotova i slično. Kao jedan veliki trougao i sve ispred je savršeno jednako osvetljeno i kao dan. I dizajn je dosta bolji samo sigurno se ne može reći da je best buy
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika