Prvo ne moras da se izvinjavas ne shvatam ja ovo nista licno, zao mi je samo sto ti argumenti nisu valjano argumentovani. Opet pricas podsmesljivo o jutuberima dok su po tebi forumasi ozbiljni ljudi sve doktori i magistri, nije nego.
I englezi su rec "snipe" pozajmili od drugih pa promenili slova i napravili svoju "originalnu" ne vidim sto bi srbima ta mogucnost bila uskracena, dakle:
Ne kaze se -"On je snajper." vec -"On/Ona je snajperista."
Ne kaze se -"Snajper puca iz snajpera." vec "Snajperista puca iz snajpera."
Da vidim da li ima jos nesto vazno na sta bi trebalo da odgovorim, citam sta si napisao "... ne znas da slikas fotoaparatom ne vidi se nista ... ja sve znam ti nemas pojma... ja imam puno lampi koje rastavljam ti ih imas malo i ne rastavljas ih... nisi trebao da poredis P16 sa b158 vec P30 ona bi isto sijala u daljinu kao b158 i tako bi vidramon dokazao da b158 nista ne valja za bicikl... zum sija usko kad odaljis a siroko kad priblizis... opet imam ja 40 razlicitih lampi..."
Evo stigao sam do dela tvog teksta gde si opet nehotice rekao istinu koja navija vodu na moju vodenicu citiram "Opet cu ti reci navijas vodu na svoju vodenicu i poredis namerno lampe koje se ne mogu porediti. EDC lampicu sa malim reflektorcicem i asfericni b158 sa srednjom velicinom glave" Lepo sto si priznao da je b158 bolji od EDC lampi sa malim reflektorcicima kao sto su Thorfire vg15, Convoy S2 i SolarStorm x2.
Idemo dalje sa citanjem tvog teksta "... nije tacno da se jacina svetlosti ne smanjuje kako raste temperatura ali ljudsko oko ne moze da primeti razliku izmedju 700lm i 600lm... ok ne preporucujes SF34 za bicikl iako bolje i sire osvetljava od SolarStorm ali poredis sa SolarStorm nema veze sa mozgom, gde je tu logika... molim te prestani da lupetas XHP70 ce da raznese SF34 ako imaju isti precnik reflektora."
Ovde moram da stanem i napomenem bi trebalo da znas da dubina ogledala i zizna daljina igraju glavnu ulogu sirine snopa a ne precnik ogledala, polemike radi mogao bih da krenem tvojim putem u izvrtanju cinjenjica i stavim recimo ogledalo istog precnika kao SF34 ali recimo dubine 1m pa da uporedim sirinu snopa takve XHP70 lampe sa najobicnijom SF34 i cak slikam pa napisem kako SF34 razbija XHP70 ali to nije moj nacin.
Ajmo dalje da citamo tvoj tekst "...XHP70 su skuplje pa sta..." to bi bilo to.
Ono da imenujes lampe cije si slike koristio kao argument da b158 ne valja nista i tvoju raniju konstataciju da je dovoljno pravih 600lm koje b158 po tvom sopstvenom merenju poseduje si zaboravio jer bi onda insistiranje na kupovini XHP70 bilo kontradiktorno kao i vecina argumenata koje si izneo.
Moji argumenti, znanje, iskustvo, vestine, poznavanje materije, modovanje lampi itd su svemirskim godinama udaljeni od tebe i tvog shvatanja na ove stvari, a opet u drugu ruku prilicno daleko od nekih top top poznavaoca kakvi postoje na svetu.
Da, pricam, znas zasto ? Zato sto na YT svaka dalabu moze da dodje i postavi svasta. Milion primera ima znaci ljudi koji veze s mozgom nemaju i onda ovi u komentarima koji ih ispavljaju kao sto ja ispravljam tebe ovde, koji si kao neki YT-ber koji misli da zna nesto a ustvari nije tako. Na forumima je mnogo drugacija situacija u 90% slucajeva ljudi koji postavljaju nesto znaju dovoljno o tome i jako retko grese, oni koji ne znaju otvaraju nove teme i pitaju kako ovo kako ono. Daleko od toga da na YT nema mnogo korisnih stvari ali isto tako mnogo budalastina ima, zato su forumi mnogo relevantniji, strucniji i bolji za raspravu.
Covece da li je moguce da si ti toliko ogranicenih shvatanja, objasnio sam ti detaljno bas oko snajpera, vidis li ti sta pises uopste ? Pravilno se kaze snajper puca iz snajperske puske, isto kao sto se za masu drugih reci kod nas ne govori pravilno jer je jednostavno prisvojeno drugacije i onda nepavilno postalo pravilno, ima masa primera mogu ti navoditi ali ovo nije lingvisticki forum i verujem da ljude ovde to ne zanima, ti ako imas nekih nejasnoca lepo angazuj klasnog lingvistu da ti objasni neke stvari, do tada procitaj jos jednom sta sam jako jasno napisao oko snajpera u prethodnom postu i ne iznosi dodatne nebuloze da je rec snipe preuzeta od nekih drugih, kojih drugih ne blamiraj se molim te... No cak i da kazemo ajde tako se kod nas prisvojilo pa se prica, ok, ni tu nisi u pravu, kazes citiram te ''ali ti treba dvogled ili snajper'', ne treba ti snajper nego ti treba opticki nisan, znaci opticki nisan moze da radi i bez montaze na pusku tako kako god ti gresis, ali nije ni cudo nisi lovac, nemas dodira sa tim al najbitnije trtis se nesto da pricas...
Sad ovaj dole deo sta si ti pisao i sta je pisac hteo reci ja stvarno nemam pojma, mozda da angazujemo nekog prevodioca da prevede i razjasni posto ja pokusavam ali ne vredi, lepo sledeci put citiras tudje pa svoje izneses da se zna sta si hteo reci i da bude jasno sta dalje iznosis sto nije tacno, tako da moje je sve u predhodnim postovima jasno napisano i solidno obrazlozeno a tvoje zbrda-zdola stvarno ko razume svaka mu cast.
''Ovde moram da stanem i napomenem bi trebalo da znas da dubina ogledala i zizna daljina igraju glavnu ulogu sirine snopa a ne precnik ogledala, polemike radi mogao bih da krenem tvojim putem u izvrtanju cinjenjica i stavim recimo ogledalo istog precnika kao SF34 ali recimo dubine 1m pa da uporedim sirinu snopa takve XHP70 lampe sa najobicnijom SF34 i cak slikam pa napisem kako SF34 razbija XHP70 ali to nije moj nacin. Ajmo dalje da citamo tvoj tekst "...XHP70 su skuplje pa sta..." to bi bilo to. Ono da imenujes lampe cije si slike koristio kao argument da b158 ne valja nista i tvoju raniju konstataciju da je dovoljno pravih 600lm koje b158 po tvom sopstvenom merenju poseduje si zaboravio jer bi onda insistiranje na kupovini XHP70 bilo kontradiktorno kao i vecina argumenata koje si izneo.''
Kolicina nonsensa i netacnih informacija koje ti iznosis je prosto zaprepascujuca, a proporcijalno je jednaka kolicini lazi koje svaki dan preCednik nam dragi izgovara i obecava svojim gradjanima.
Dubina ogledala ? Sta je to ogledalo na lampi, ja ogledalo imam u kupatilu kao i verujem svi ljudi, eventualno ima neko u predsoblju i slicno ali na lampi ne postoji termin ogledalo da to nisi pokupio od nekog YT znalca ?
Nisam siguran da mogu ovde da te ispratim dovoljlno dobro, ali opet vidim neke elemente prilicnog nonsensa.
Kod sirine snopa tacnije sto uzeg snopa za sto dalji domet glavnu ulogu igra precnik reflektora, dubina ima mnogo manji ili ti nizi uticaj.
Veci precnik kod reflektora ima mnogo vecu ''rupu'' tacnije nekorisceni prostor reflektora u centru, sto smanjuje efikasno koriscenu vidljivu povrinu reflektora a i samo je to podrucje koje obezbedjuje sto veci domet. Duboki reflektori obicno proizvode manju tacku ali sa mnogo sirom koronom ako znas uopste sta je korona, a to ne pomaze u dobacaju nikako, zapravo odmaze. Imas primera ovoga da nadjes gde hoces ako zna sta trazis.
Ovde na klasicnom primeru mozes da vidis dva reflektora, jedan klasican reflektor koji ide u tela C8 lampi a drugi sa istim precnikom ali mnogo dublji ili ti vislji kako sada stoje na slici. Dakle precnik i jednog i drugog je 41.5mm, visina manjeg je 32mm a veceg je 57.5mm.
U lampama u kojima se koriste sa potpuno istim drajverom i potpuno iste led diode manji reflektor isijava 790 lumena dok je veci isijava 650 lumena, manji reflektor ima vecu tacku i vece rasipanje, dok veci reflektor ima manju tacku i manje rasipanje ali ga zeza korona koja se javlja + sto vidis i sam taj duboki reflektor izbaci mnogo manje svetlosti napred nego manji i onda preko kandela ocitavanja dodjes na slicne cifre.
Sto u prevodu znaci umesto da povecas dubinu reflektora ti povecas precnik a dubinu ostavis istu i imaces veci dobacaj, ili recimo kao u prototipu lampe koji sam dobio na testiranje pre neki dan koja ima odlicnu kombinaciju dubine i precnika reflektora pa se ne gubi pretaran broj lumena prilikom izlaska iz reflektora sto rezultuje dobrom kombinacijom, kvalitetnim snopom i super dobacajem. Dakle da ti sumiram u jednoj recenici i vrapci na grani znaju da je glavni uslov za veci dobacaj veci precnik reflektora a ne dubina, ali na zalost ti ocito ne znas.
E sada onaj deo koji mogu da te ispratim sta si ti pokusao ovde da kazes jeste da si ponovo brkao babe i zabe i ono standarno iznosenje netacnih informacija i besmislica. NAPOMINJEM, ne mozes da poredis SF34 sa XHP70 lampama istog precnika reflektora, dubine ili kako god, prvo XHP70 je mnogo veca dioda i samim tim po fizickom obliku mnogo vise sposobna za siri snop od ovih laznih i sitnih dioda ma koliko da ih imalo u tom reflektoru, dalje, tu je mnogoo malih SMO reflektorcica koji u istom precniku reflektora sa jednom XHP70 nemaju sanse po pitanju rasipanja sto sireg snopa, ono sto ja od pocetka pokusavam tebi da kazem da je XHP70 u istom precniku i dubini reflektora kao SF34 mnogo sira sa snopom. Ali ti pricas neke besmislice sa 1m dubokim reflektorom ( samo da te neko ozbiljan cuje ), sa 1m dubokim reflektorom sta mislis koliko bi izgubio lm na izlazu ?? Ajde nista slikaj nam da vidimo, jedva cekam da vidim neku tvoju sliku poredjenja lampi koje mogu da se porede na odredjenoj razaljini ali ocito da to necemo videti jer sve su ovo besmislice sto pricas.
Dalje sam ti pricao da su to lazne diode i da su prilicno ne efikasne, a u postu ispod kod poredjenja SS svetla sa laznim i pravim Cree diodama mozes videti dva potpuno ista kucista, reflektora, lampe kako hoces i videces da ova sa Cree ima siri snop i ako je sve isto zasto ? Pa zato sto ima vise lumena napred, e isto tako 1 ( citaj slovima JEDNA ) XHP70 je jaca, efikasnija i ima siri snop od 14x ovih laznih, znaci ima vise faktora koji uticu na sirinu snopa, velicina led diode, izlazna snaga, konfiguracija reflektora, tip sociva, dimenzije reflektora, oblik ''grla'' prilikom suzavanja reflektora, sirina korisnog polja na dnu reflektora na kojem je postavljena led dioda... A ne samo dubina kako si ti to zamislio u tvojoj glavi.
Primera radi evo ti jedna slika od pre na istoj razdaljini na kojoj si imao prilike da vidis posrnuce b158 koje ne mozes da svaris, znaci 200m, XHP70 v2 i 4000 lm napred to sto vidis. E sada ti pretpostavi samo koliko je ovo brdo preko puta siroko i dugacko
Problem nastaje sto je ova lokacija predvidjena za lampe sa velikim dobacajem i ova lampa ne moze da osvetli to jest ni prikaze deo onoga sto moze da pokrije kao sto se vidi ekstremna kolicina svetlosti ostaje na cvecu, drvecu i ostalim stvarima koji su ispred mene, najbolje bi je bilo uslikati na brisanom prostoru ili sa vece visine gadjati na dole gde je brisan prostor. SF34 ne moze da prismrdi u istom reflektoru po pitanju sirine snopa kao ni jacine svetlosti sa jednom XHP70.
Ovo je koliko osvetli jedna klasicna C8 ili slicna lampa recimo.
Nije tacno da sam samo rekao kako ti kazes ''"...XHP70 su skuplje pa sta..." to bi bilo to'', znaci nemoj da lazes nego sam lepo rekao :
''Koliko kostaju takve lampe, 3x, 5x skuplje pa se ne moze uzeti u obzir ?? Kostaju 10-15$ vise a ono sto nude u odnosu na ovo na sta ti aludiras opravdavaju razliku u ceni bez ikakvih problema i dvoumljenja.''
Tako da ove lampe svega 10-15$ skuplje ne da opravdavaju razliku u ceni nego nude mnogoo vise i kvalitetnije od tog krsa sa laznim diodama koji moze da impresionira samo nekoga ko ima par lampi u kolekciji. Razlika u novcu je smesna za uzvrat sta se dobija.
Tebi da imenuje neko nesto pa da se razumes i poznajes ista pa i da ti covek imenuje ovako cemu ? Cuj prema mom sopstvenom merenju, mozes da verujes ili ne znas koliko me zabole cosak od astala, ti mozes da pricas, teoretises, filozofiras, iznosis nebuloze na osnovu rekla kazala ili tvog misljena koje nije temeljeno ni na cemu, to je tvoja stvar, moja merenja su prilicno egzaktna sto je potvrdjeno kalibracijom u profesionalnoj integralnoj sferi i za sta sam dao solidnu kolicinu novca da bih imao precizna i veoma tacna saznanja, a ti ako sumnjas, mislis da te ja lazem ili ne znam sta iskreno znas koliko me briga.
A ti si uneo konfuziju u celu pricu, presao sa lampi za bajseve na b158 lovacku pa onda umesao SF34 sa sirinom snopa u istom reflektoru sa jednom XHP70 i sada izvlacis sve iz konteksta. Moja opservacija je svakom normalnom jasna, dakle b158 nije lampa za biciklu iz razloga koje sam pobrojao i objasnio detaljno u prethodnim postovima, u istom reflektoru XHP70 je mnogo snaznija i ima mnogo siri snop od krsine SF34, 600lm je dovoljno za nocnu voznju sa drumasem ili mtb-om po urbanim gradskim i prigradskim naseljima ( citaj asfaltom ), znaci bez suma, bez kaldrma, bez brze voznje kozijim stazama i slicno. XHP70 se takodje moze koristiti kao odlicna mogucnost u nekoj lampi, kao sto znas nije nuzno da lampa ima samo jedan mod, tako da spustis na neki nizi nivo i cepas sa 1500 ili 1000, 800 lumena u zavisnosti sta drajver moze da pruzi i sa koliko modova lampa raspolaze.
Ne bih nastavljao polemiku sa tobom posto mnogo ne znas covece, ajde da malo ne znas pa da te tolerisem, ovako kada pokazes ti iz tvojih ruku nesto ovde o cemu pricas mozemo da nastavimo diskusiju jer ja stvarno nemam vremena da se peplicem sa tobom dok se ne doucis, imam posla preko glave, do tada uzivaj u postu ispod